![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
Sulamayı noktalamış olduk dedim ama bugün fidanların su durumuna baktığımda korktum açıkçası,çatlaklar oluşmuş ve kökleri resmen kurumuş durumda. Yaz boyunca 8 defa suladım ama aylardır hiç yağmur yağmadı. Hava halen sıcak,acaba en azından 20 şer litre sulasammı köklerini..emin olamıyorum..eylül ün 19 u oldu ama... |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Zira çapa yapsaydın çatlaklar oluşmazdı. Ben ağustostan sonra sulamayınız diyorum zaten, fikrim yine aynı. Bizim bölge iki gün önce çok güzel yağış aldı sizin bölgenizin de yağış alması an meselesidir bundan sonra yağışlar başlar. Bu arada konuyu biraz daha açıp sulamalarla ilgili başka bir konuya değineyim, oda sulamalarla ilgili fakat nasıl derler tarzı başka. Ağaçın derin kök yapıp köklerini derinlere gitmesini isteyenler ağaçları fazla sulamazlar, ağaç su ihtiyacını alabilmek için kökleri daima toprağın nem olan derinliklerine inerek su ihtiyacını karşılamak ister bunu yaparken de aynı zamanda kendi güçlü yapısını hazırlar, (Yani kendi kendine yetme gibi) bu gibi bakımda ağaç kısa sürede büyüyüp gelişmez ama güçlü kendi kendini bakabilen bir kök yapısına sahip olur. Suya alıştırılan ağaçlar ise daha kısa sürede büyüyüp gelişirler fakat kendi kendilerini bakacak kök sistemlerini oluşturamazlar kökler daha yüzlek olur su ve besin gibi takviyelerini isterler, vermezseniz sitrese girer bocalarlar. Su bitkiler için cansa, ki öyle, fazlası da zarardır. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-09-2013
|
nail abim merhaba ben erdinç. abicim fidan işini hallettim sağol yanlız dikim olayı mayısa kaldı.bu arada sormak istediğim bir kaç şey var yardımcı olursanız mutlu olurum. 1. resimde arazi durumu görülüyor.10 dönüm yer fidan dikim şekli nasıl yapılmalı meyil durumuna göre. 8*6 da karar verdim dediğiniz gibi. chandler olacak. 2.resimde dere ile arazi tepe noktası arasında 530 metrelik bir mesafe var.dere rakım 700 arazi tepe nokta 730 yani 30 metrelik bir eğim var. tepe noktaya 20 tonluk bir depo koysam ilk yıllarda 200 fidanın ihtiyacını karşılarmı.**** daha küçük bir depo koysam olurmu. bilecik te yıllık orlalama yağış miktarı aylara göre böyle : Aylık Toplam Yağış Miktarı Ortalaması (kg/m2) ocak:49.2 şubat:40.9 mart:46.1 nisan:44.9 mayıs:45.5 haziran:37.6 temmuz:17.7 ağustos:12.1 eylül:21.6 ekim:42.4 kasım:39.4 aralık:57.4 bu durumda nasıl bir sulama politikası izlemem gerekir mayıs ayı içinde fidanları dikicez inşallah. http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1386159157 112/2 ve 112/3 ikisi birleşmiş durumda toplam 10 dönüm kadar. Düzenleyen swiper : 04-12-2013 saat 13:45 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
20 tonluk bir depo ilk yıllar yeterli gelir daha sonraki yıllar yetersiz kalabilir, bu birazda su kaynağınızla ilgili, yani su deponunu temmuz aylarında 4-5 günde bir doldurabilecekseniz 20 tonluk depo ileride de yeter. Eğimli arazilerde vanalı sistemler ya da ayarlı damlatıcılar sulamada çok uğraştırır her fidana dengeli su vermek oldukça zor, bu nedenle eğimli arazilerde basınçlı meme kullanmanızı öneririm 2 bar basınçla çalışan memeler var saatte 2 litre 4 litre su akışı sağlayanlar var bu tür arazilerde böyle meme kullanırsanız sulamada çok uğraşmazsınız alt noktada da üst noktada da aynı su akışı sağlarsınız. Yalnız iki barlık basınç elde edebilmek için deponuzu biraz yükseğe kaldırmalısınız sanıyorum 2-2.5 metre yükseklik yeterli gelebilir, yeterli basınç konusunu danışın derim. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-08-2013
|
Alıntı:
neden 20 tonluk depo yetersiz kalır dediniz anlayamadım. bende 160 fidan için 20 tonluk depo düşünüyordum ancak banada yetmez mi acaba? |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
|
Nail abicim bursada karmod diye bir firmada sordum mavi polietilen depolardan 15 tonluk 3300 tl 20 tonluk 4400 tl 25 tonlukta 5500 tl dediler. Mesela nakit odemede 25 tonluk depoyu 4000 tl ye birakiyorlar tabi + %18 kdvside var. 500 tlde nakliye dediler fiyatlar nasil abi.bilecikteki arkadasa sordum dereden depoyu doldurabilirsin dedi fakat su motorunda kafam karisik karakoyde sordugum kademeli motorlar biri amerikan mali biride hyundainin markasi 6,5 hp lik gucu var. Bir akil ver abi bir iki sene idare etcek bi sistem kurmam lazim sonra ins bir depo daha koyucam.acaba o motorlarla 530 metreye suyu basabilirmiyim iki nokta arasinda max 20 metre fark var. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
|
hocam ilginiz için teşekkür ederim. eartten koyduğum resimde işaretledim dereyi ve araziyi o aradaki mesafe 530 metre ve arazim kepçe ile tesviye edilcek iş yoğunluğundan dolayı yetiştiremedik fidan dikimide mayısa kaldı bu yüzden. birde kafama takılan 20 tonluk depoyu alıp tepe noktaya koysam bu mesafede dereden kademeli benzinli motorla depomu doldurabilirmiyim. karaköyde bir yerde motor sordum biri bu : LONCIN LC 40Z80B 1.5'' YÜKSEK BASINÇLI SU MOTORU-80mt bu motor işimi görürmü. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biz 950 metre uzaklıktan ve 30 metre yüksekliğe,aşağıdakine benzer 11.5 hp'lik bir motorla,saatte 12 ton su basıyoruz. Bu su 50 tonluk bir havuzda toplanıp,aynı anda da 15 hp'lik elektirikli bir pompa ile 1200 metre mesafeye ve 2400 fidana, 3 ayrı kurumda damlama yapıyoruz.Yani,aktarmalı olarak toplamda 2200 metreden suyu 7.5 luk pilsa borularla getirip damlama yapıyoruz. Buna benzer 2. el bir motor bulabilirseniz,1000 tl civarıdır en fazla. Bu size yeterli olur. Ama bence öncelikle emanet bir motor bulup dereye kurun ve suyu tepeye kadar basın. Suyun ne kadar çıktığını ölçün ve ona göre hesaplayarak karar verin. İşinize yaramayacak bir motora para vermeyin. |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
http://www.hepsiburada.com/liste/bri...0238#Gorseller bu motor. dereden emiş derinliği yok denecek kadar az kıyıdan çekilcek eğimde max 30 metre zaten kepçeyle tesviye edilcek arazi bu motor iş görmezmi. Düzenleyen swiper : 04-12-2013 saat 16:46 |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
530 metre mesafe 30 metrelik yüksekliğe kademeli bir motor suyu basar, Elden ikinci el bir kademeli bir santrafüjlü pancar motoru bulabilirseniz sizin işinizi rahatlıkla görür yalnız ikinci elden alacağınıza dikkat edin motoru düzgün (bitik olmasın) olsun. Evet damlatıcılar onlar 8 litreliğini tercih edersen daha iyi yapmış olursun. |
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|