Sn. Tiryaki,
Eğer damlama sistemi düşünüyorsanız, 20 tonluk deponuzun olması maalesef sulama sistemi için yararlı 20 ton suyunuz var anlamına gelmiyor. Planlamanızı yaparken ucu ucuna yetecek şekilde planlamamanızı tavsiye ederim.
Damlama sisteminin doğru çalışabilmesi için düzenli bir basınca ihtiyacı var. Dolayısı ile sizin en başta damlama sisteminizi kurduğunuzda sadece boruları doldurmak için gerekli suyu da tahminlemeniz lazım. Ayrıca deponuzu uygun bir yükseklikte tutmanız, yaklaşın 1-1.5 bar gibi bir basınca ulaşmanız lazım.
Su bitmeye yakın basıncı azalacak, sisteminizdeki suyun basıncı her damlatıcının eşit damlatmamasına sebep olacaktır.
Dolayısı ile deponuzu sürekli belli bir dolulukta tutmanız, ve/veya deponuzdan suyu sisteme verirken de bir motor kullanmanız gerekebilecektir.
Bizim 8x8 m ebadında 2.5 m yüksekliğinde normal doldurduğumuzda yaklaşık 100m3 su alan beton bir havuzumuz var. Ancak su yüksekliği 1-1.5 m'nin altındayken (ki en az 64 ton suyum var anlamına gelir), arazimin yüksek kesimlerini etkin bir şekilde sulayamıyorum. Ya ilk tam doldurmaktan sonra üstleri suluyorum ya da motor çalıştırıyorum.
Sulama sisteminizi planlarken bu bilgileri de göz önüne almanızı öneririm.
Saygılar,
|