agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni585Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-01-2015, 13:37   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-10-2014
Şehir: istanbul, büyükçekmece
Mesajlar: 62
Chandler 1 Yıl budama

edirne keşanda, koru dağının eteğinde 6-7 arkadaş 30 dönümlük ceviz dikimi yaptık. ceviz çeşidi chandler, tüplü. dikim 2014 mart-nisan aylarında yapıldı.
şuan boyları 1,00 -1,50 metre aralığında. biz bu işin acemisiyiz. biraz da köylüye örnek olmak için işin içine girdik ve ani oldu herşey.

fidanlar dikildikten sonra herhangi bir budama yapılmadı. bugüne kadar fidan araları bir kere sürüldü, kasım ayında kök çevrelerine 1-2 diren inek gübresi konuldu. bunun dışında başka işlem yapılmadı.

yapılan genel/kısa araştırma sonucunda
1) fidanların 40cm -70 cm aralığında budanması gerektiği,
2) budamanın yatay yapılması gerektiği,
3) budamanın yapıldığı yerin hemen altında bir göz bırakılması gerektiği,
4) budama yapılan yere sutut veya aşı macunu sürülmesi gerektiği (bir görüşe göre hemen, bir görüşe göre suyu çıkması için bir hafta sonra)
5) bırakılan gözün hakim rüzgar yönüne karşı olması gerektiği (anladığım kadarıyla göz rüzgardan korunacak)
6) budama yapıldıktan sonra % 2 oranında borda bulamacı yapılması gerektiği bilgileri edinildi.

edindiğim bilgiler doğru mudur? budama işlemine bu hafta yani 24 ocak itibariyle başlamayı düşünüyoruz.

bu bilgilere genel, kısa, dağınık bir şekilde ulaştım. bilgilerin doğruluğunu sağlayabileceğim sistemli bir kaynak gösterebilirseniz oradan da okuyabilirim ya da zahmet olmazsa cevaplarsanız memnun olurum.

gerekli araştırmayı yapmadan soru sorduğum için tekrardan özür dilerim. ancak işlerim dolayısıyla yetiştiremedim ve köye bu hafta gideceğimden dolayı hemen yazma gereği duydum. ilgilenirseniz sevinirim.
iyi çalışmalar.

aaligul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2015, 09:08   #2
Ağaç Dostu
 
cnrtkt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2013
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 255
Bahçeniz hayırlı olsun.

Orada ki iklimi bilmem ama; bizim buralarda budama için çok erken, ben olsam acele etmem, Mart ayını beklerim.
Tehlikeli soğuklar henüz geçmiş değil, az da olsa uç kısımların yanma ihtimali hâlâ var.
Gözlerin biraz şişmesini beklerim, gözlerin durumunu inceleyip ona göre budarım, aynı zamanda da yanmış kısımları temizlemiş olurum.Sadece ceviz için değil, tüm meyve ağaçları için böyle düşünüyorum.

Ben de ceviz yetiştiriciliği konusunda acemiyim.
Tecrübeli arkadaşlar yardım edene kadar bekleyin bence.

cnrtkt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2015, 09:23   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-10-2014
Şehir: istanbul, büyükçekmece
Mesajlar: 62
tesekkur ederim... bu islem tepe vurmaymis )) dediginiz gibi soguklarin gecmesi gerekecek herhalde, bugun yarin fotolarini cekip yukleyecegim... üstatlar bilgilendirene kadar beklemek daha dogru olacak anlasilan...

aaligul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2015, 13:32   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-09-2014
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 4
evet aaligül cnrtkt arkadaşım haklı 20 mart civarında güneşli bir günde 20 şer cm den tepe vurması yap gözün 1 cm üstünden yap , neden 20 mart o zamana kadar sert soğuk bitecek, ve kesilen yer buz almamış olacak, unutma bu alan yer köküne kadar iner ve kök kurur

murat1477 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2015, 13:33   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-09-2014
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 4
istersen kesmiş olduklarını da çoğalt
1.5 litre saf suya 75gr bal , 20 adet büyükler için aspirin , 3 çay kaşığı elma sirkesi ni karıştırın 48 saat bekleyin, kesilen ceviz çubuğunu bu suya koyun 10 saat kadar bekletin , toz tarçına kalemi batırn ve hazırlanmış torf karışımına dikin 18-22 derece sıcaklıkta % 98 köklendirmek mümkün. saygılar.

murat1477 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2015, 19:40   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2012
Şehir: uşak
Mesajlar: 267
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat1477 Mesajı Göster
istersen kesmiş olduklarını da çoğalt
1.5 litre saf suya 75gr bal , 20 adet büyükler için aspirin , 3 çay kaşığı elma sirkesi ni karıştırın 48 saat bekleyin, kesilen ceviz çubuğunu bu suya koyun 10 saat kadar bekletin , toz tarçına kalemi batırn ve hazırlanmış torf karışımına dikin 18-22 derece sıcaklıkta % 98 köklendirmek mümkün. saygılar.
Murat kardeş konuyu biraz daha açarmısın. Daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.

ömür-uşak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2015, 08:13   #7
Ağaç Dostu
 
ermana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2013
Şehir: kırklareli/lüleburgaz
Mesajlar: 366
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat1477 Mesajı Göster
istersen kesmiş olduklarını da çoğalt
1.5 litre saf suya 75gr bal , 20 adet büyükler için aspirin , 3 çay kaşığı elma sirkesi ni karıştırın 48 saat bekleyin, kesilen ceviz çubuğunu bu suya koyun 10 saat kadar bekletin , toz tarçına kalemi batırn ve hazırlanmış torf karışımına dikin 18-22 derece sıcaklıkta % 98 köklendirmek mümkün. saygılar.
bildiğim kadarıyla ceviz bu şekilde çoğaltılamaz.

ermana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2015, 08:49   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-06-2013
Şehir: Bulgaristan, Eski Cuma
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ermana Mesajı Göster
bildiğim kadarıyla ceviz bu şekilde çoğaltılamaz.
bir çok yerde ceviz tek köklendirilmesi mümkün olmayan bitki olarak anılır,
2012 yılında bunları okuyunca meraktan denedim - sonuç vermedi, hatta işi ciddiye alıp büyüme ve köklenme hormonu ( Oksin - Vikipedi ) satın aldım ve denemeler yaptım, hiç bir şekilde kök salmadılar.

yukarıdakı yöntem ilginç, çalışıyormu ?

karabuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2015, 09:17   #9
Ağaç Dostu
 
cnrtkt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2013
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 255
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murat1477 Mesajı Göster
istersen kesmiş olduklarını da çoğalt
1.5 litre saf suya 75gr bal , 20 adet büyükler için aspirin , 3 çay kaşığı elma sirkesi ni karıştırın 48 saat bekleyin, kesilen ceviz çubuğunu bu suya koyun 10 saat kadar bekletin , toz tarçına kalemi batırn ve hazırlanmış torf karışımına dikin 18-22 derece sıcaklıkta % 98 köklendirmek mümkün. saygılar.
Bu yöntemi ceviz çeliklerinde denediniz mi?

cnrtkt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
budama, ceviz, chandler ceviz fidanı, fidan üretimi

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025