View Single Post
Eski 22-01-2015, 12:37   #236
aaligul
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-10-2014
Chandler 1 Yıl budama

edirne keşanda, koru dağının eteğinde 6-7 arkadaş 30 dönümlük ceviz dikimi yaptık. ceviz çeşidi chandler, tüplü. dikim 2014 mart-nisan aylarında yapıldı.
şuan boyları 1,00 -1,50 metre aralığında. biz bu işin acemisiyiz. biraz da köylüye örnek olmak için işin içine girdik ve ani oldu herşey.

fidanlar dikildikten sonra herhangi bir budama yapılmadı. bugüne kadar fidan araları bir kere sürüldü, kasım ayında kök çevrelerine 1-2 diren inek gübresi konuldu. bunun dışında başka işlem yapılmadı.

yapılan genel/kısa araştırma sonucunda
1) fidanların 40cm -70 cm aralığında budanması gerektiği,
2) budamanın yatay yapılması gerektiği,
3) budamanın yapıldığı yerin hemen altında bir göz bırakılması gerektiği,
4) budama yapılan yere sutut veya aşı macunu sürülmesi gerektiği (bir görüşe göre hemen, bir görüşe göre suyu çıkması için bir hafta sonra)
5) bırakılan gözün hakim rüzgar yönüne karşı olması gerektiği (anladığım kadarıyla göz rüzgardan korunacak)
6) budama yapıldıktan sonra % 2 oranında borda bulamacı yapılması gerektiği bilgileri edinildi.

edindiğim bilgiler doğru mudur? budama işlemine bu hafta yani 24 ocak itibariyle başlamayı düşünüyoruz.

bu bilgilere genel, kısa, dağınık bir şekilde ulaştım. bilgilerin doğruluğunu sağlayabileceğim sistemli bir kaynak gösterebilirseniz oradan da okuyabilirim ya da zahmet olmazsa cevaplarsanız memnun olurum.

gerekli araştırmayı yapmadan soru sorduğum için tekrardan özür dilerim. ancak işlerim dolayısıyla yetiştiremedim ve köye bu hafta gideceğimden dolayı hemen yazma gereği duydum. ilgilenirseniz sevinirim.
iyi çalışmalar.

aaligul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön