![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Bu gibi zararlar neden yapıldığına bakmak gerekir bu tür söylemlerle sıkça karşılaşıyoruz ve böyle zararları da bahçe kontrollerinde bizzat görüyoruz, Önce neden diye kendimize sormamız sorgulamamız lazım, sorguladığın zaman az çok nedenini tespitini koyabiliyorsun. Bir anımı anlatayım. Aynı bu şekil de bir şikayet vardı, adam faryat figan bağırıyor küfrediyor ağaçlarımı kesmişler diye, nasıl keserler olamaz öyle şey gidelim görelim dedik, gittik, Adam ağaçları tarlasının sınırına dikmiş ağaçların dalları yan tarlaya geçmiş tarla sahibi ağaçların gölgesinden mahsülünü yetiştiremiyor yani yan tarla komşusuna zarar veriyor, O mu kesti başkası mı kesti bilinmiyor ama muhtemelen komsusu kesti. Kesmesi yanlış bir şey (bunu savunmuyoruz) bunun prosüdürleri vardır uygularsın gereği yapılır, bu prosüdürlere kaldığında da hatalı olana yüksek para cezaları da vardır. Şimdi buradan yola çıkarak şu söylemek istiyorum sizin nasıl bir durumla karşılaştığınızı bilmiyorum durumunuzu bilmiyorum belki konumunuzda haklı olabilirsiniz sözüm size değil, ama kapının önüne dikilmiş bir ceviz ağacı yolu kapıyor olabilir birinin arabasını çiziyor olabilir geçişini engelliyor olabilir. ya da bir kendini bilmez tarafından zarar verilmiş olabilir, önemli olan hata varsa hatanın nerede olduğunu iyi tespit etmektir. Yani önce çuvaldızı kendimize iğneyi bir başkasına batıracağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-01-2018
|
Benim bahsettiğim erik Kimsenin tarlasına sınır değil,kimsenin geçişine yoluna manî değil,kimseye zararı olabilecek bir yerde değil,kimsenin mülkü değil.bahsettiğiniz sebepleri biz de biliyoruz.Birine zararı dokunur ya da hakkı vardır herhangi bir sıkıntıya sebep verecek durum vardır, o zaman zaten söz söylemeye gerek yok. Diğer arkadaşın durumu bilmem ama bizim durumun 2 sebebi var; Ya bize karşı hazımsız haset birisi sırf pisliğinden böyle bir şey yapıyor, Ya da Zihinsel engelli... Diğer arkadaşın durumda böyle bir şey olabilir,kapı önünde olduğu için göze batmış ya da yoldan geçene zarar,ya da birinin evine,avlusuna yakınlık falan gibi bir durum olabilir,bilmem... Lakin kabuğunu soyma eylemi biraz yaratıkça değişik bir mahlukça geliyor insana.... Biri yanlışsa diğeri de apayrı bir yanlış vesselam.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-04-2019
|
Üstadlarım bir konudan bahsedilmemiş **** ben bulamadım; bu sene 10 tane fernor tipi açık köklü ceviz dikeceğim 1 hafta içerisinde. Ben bu fidanları nisanın 2. Haftası diktiğimde ne zaman ilk budamayı yapacağım, aşı gözünün üzerinden 4-5 göz yukarıdan yapılan budamayı ne zaman yapmam gerekir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2015
|
Üstadlarım size bir konuda danışmak istiyorum. Bahçemde 7-8 adet ceviz ağacım var. Resimdeki ağacımın yeni sürgünlerini ne zaman kesmeliyim ve hangi dalları kesmeliyim. Şimdiden teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-04-2020
|
Tek dal a bırakıp 3 3.5 metre sürgün almaya çalışacaksınız sonra 2.40 2.50 tepe kesimi yapılacak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-06-2020
|
Haziran ayında tepe budama yapılırmı
Selamün aleyküm arkadaşlar. Sakarya Geyve de 3 dönüm tarlama Aralık ayında yaklaşık 70 tane açık kök ceviz fidanı diktim. Fidanları diktikten hemen sonra bastıran yağmurlar ve peşine gelen kar yüzünden mart ayına kadar tarlaya gidemedim. Son olarakta bu corona sebebi ile oturduğum Kocaeli den şehir dışına çıkış yasağı ile birlikte ilk defa Allah nasip ederse bu hafta sonu gideceğim. Şimdi benimsıkıntım fidanların tepe vurmasını yapamadım. Arkadaşlar sizden ricam bana bir yol göstermeniz ne yapayım nasıl bir yol izleyeyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
Merhaba tam yaşını bilmiyorum ama en az 50 yaşında bir ceviz ağacım var. Gövde upuzun kavak misali taçlanma çok yüksekte dallanma az olduğu icin verim az ama tadı çok güzel. Ben bu ağacı 1.5 metreden kessem tekrar patlarmi yoksa aşımı yapmam gerekir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2012
|
Alıntı:
Aşılar sürgün vedir ve üzerinde meyve vardı. Sonra ne olduysa birden aşı kurudu.😟😟 Muhtemelen ağacın kabuğu hava aldı ve aşılar kurudu. Halbuki çok güzel toprakla ve nylonla izole etmiştim. Aşılar tuttuktan en az 3 ay sonra bandajı açmıştım. Aşılar kuruyunca hiç bir sürgünde patlamadı gövdeden. Ağaç bir senede kurudu. Kereste oldu kestim. Bu kadar büyük ağaçlarda gövdeden ayrılan bir dalı kesip aşı yapmalı,ağacın bir ya da bir kaç dalı yaşamını idame edecek kadar bırakılmalıdır. Yoksa dediğim gibi yaşlı ağaçlarda bir kaç kez tecrübe ettik tutmayan aşı ağacı kurutuyor. 7/8 yaşlı ağaçlarda sürgün alabiliyorsunuz. Aşı tutmasa bile. Bunlar benim tecrübelerim tabi. Sizin yerinize olsam asla 1.5 m den o agacı kesmezdim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
Ağacın dalına aşı yapmak mümkun degil cok yukarıda dallar ceviz versede silkelemekte mümkün olmuyor resmen bir kavak ağacı gibi ağacın altlarından dallanma teşvik etmek en güzeli olurdu ama nasıl yapılır bilmiyorum en iyisi dökülen cevizleri dibinden toplamak gibi gözüküyor. Teşekkurler vosvos17 aşi ve ağacı kesmekten vazgeçtim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2012
|
Bu agacın etrafı kapalı ve güneş almıyor olması lazım. Bu şekildeki agaçlar genel olarak gün ışığını görmek için kavak gibi düz bir şekilde yukarı doğru büyüyor genelde. Karar merci sizsiniz en nihayetinde. Ancak ben size filmin en kötü seneryosunu anlatmak istedim Bu tarz ağaçlarda kabuk çok kalın oluyor. Aşı kalemlerini koyduktan sonra aşı macunu ile çok güzel kapatıp izole ederseniz şansınız artacaktır. Ama en garantisi ağaca nefes aldıracak bir dal bırakıp öyle aşı yapmak. Bu şekilde olursa en azından aşı tutmasa bile ağacın hayatta kalacağı garanti olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-05-2022
|
Çanakkale Biga’da 5 sene önce bir ceviz bahçesi yaptık. Budama konusunda maalesef o kadar farklı bilgi var ki bir türlü doğrusu şudur diyemedik budama konusunda. En sonunda öğrendiklerimizden süzdüklerimizle kendi doğrumuzu uyguladık. An itibari ile memnunuz. Yeni üye olduğumdan bahçemin resimlerini paylaşamıyorum ama başlık açabildiğim zaman resimleri de atacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Evet gerçekten çok güzel ve kullanışlı oldu ben bu kadar kısa sürede hiç kav çatlamamış cevizi soyacağını düşünemiyordum, geçen yılda kullandım fakat geçen yıl motor devri biraz düşüktü ve daha uzun sürede soydu, daha sonra motor devrini yükselttim fakat denemek için bir yıl beklemek zorunda kaldım çünkü soyacak ceviz kalmamıştı. ![]() Şimdi duyan kimin iki ağaç cevizi varsa çuvalları doldurup geliyor, bayanlardan da iyi de dua alıyorum ellerimiz simsiyah oluyordu soyarken, iyi ki bu makinayı yaptın diyorlar, tabi en başta bizim hatun. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bazı fidanlarda aynı boyda ve kalınlıkta 3-4 dal olsalar da en dikine olan liderliği alır tabi dalda herhangi bir sorun yoksa, sorun varsa o vasıflara en yakını görevi alır. Bazen ise ağaç öyle şekilsizdir ki, lider dal bulamazsınız, ağaç böyle zamanla kendi liderini kendi yaratır, yaratır fakat bir yıl gecikebilir, böyle zamanlarda da hem ağaca yardımcı olmak için hem ağacınıza iyi bir şekil vermek için ağacın üst bölgelerinden yatık bir dalı dikine bağlarsanız bu dal liderliği alır gelişimini sürdürür, yani bazı şeyleri yapmak birazda sizin elinizde. Örneğin: Liderliği almış bir dalı eğerek yan dal yapar başka bir yan dalı dikine bağlayarak lider yapmak sizin elinizde. Bir örnek daha: Bazı ağaçlar dinç gelişirler ve meyvaya yatmazlar, bu dalları aşağıya eğerseniz meyvaya yatarlar, dikkat ediniz aşağıya eğik dallarda daima meyva fazladır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
Alıntı:
Siz soruyu Nail Bey'e sormussunuz, kendisi mutlaka bu konuda görüşlerini paylaşacaktır. Ben kendi fikrimi paylaşmak isterim. Bir ağaçtan alınabilecek verim genelde o ağacın hacmi ve her daldaki meyve gözü sayısıyla doğru orantılıdır. 10 yaşındaki bir ceviz ağacına aşı yaptığınızda ağacın kök yapısı gelişmiş olduğundan sürgünler iyi beslenecek dolayısıyla hızla gelişecek ve bir iki yıl içinde dişi çiçek açarak meyve vermeye başlayacaktır. Sonraki gelişimi ise 3-5 yıl gibi kısa sürede kendi yaşıtları büyüklüğüne ulaşacaktır. Doğru bir budama yapıldığında da yaşıtlarına göre aynı hacim ve aynı meyve gözü sayısına oluşacağından dolayı aynı verim alınabilir. Selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |