Bu gibi zararlar neden yapıldığına bakmak gerekir bu tür söylemlerle sıkça karşılaşıyoruz ve böyle zararları da bahçe kontrollerinde bizzat görüyoruz, Önce neden diye kendimize sormamız sorgulamamız lazım, sorguladığın zaman az çok nedenini tespitini koyabiliyorsun.
Bir anımı anlatayım.
Aynı bu şekil de bir şikayet vardı, adam faryat figan bağırıyor küfrediyor ağaçlarımı kesmişler diye, nasıl keserler olamaz öyle şey gidelim görelim dedik, gittik, Adam ağaçları tarlasının sınırına dikmiş ağaçların dalları yan tarlaya geçmiş tarla sahibi ağaçların gölgesinden mahsülünü yetiştiremiyor yani yan tarla komşusuna zarar veriyor, O mu kesti başkası mı kesti bilinmiyor ama muhtemelen komsusu kesti.
Kesmesi yanlış bir şey (bunu savunmuyoruz) bunun prosüdürleri vardır uygularsın gereği yapılır, bu prosüdürlere kaldığında da hatalı olana yüksek para cezaları da vardır.
Şimdi buradan yola çıkarak şu söylemek istiyorum sizin nasıl bir durumla karşılaştığınızı bilmiyorum durumunuzu bilmiyorum belki konumunuzda haklı olabilirsiniz sözüm size değil, ama kapının önüne dikilmiş bir ceviz ağacı yolu kapıyor olabilir birinin arabasını çiziyor olabilir geçişini engelliyor olabilir. ya da bir kendini bilmez tarafından zarar verilmiş olabilir, önemli olan hata varsa hatanın nerede olduğunu iyi tespit etmektir.
Yani önce çuvaldızı kendimize iğneyi bir başkasına batıracağız.
|