agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Meleklerin boruları Brugmansia sp. (Angels Trumpet) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/7697.htm)

athena -asena 14-10-2012 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarabyali (Mesaj 1031803)
sayin (almira)bende bu cicegi yeni tanidim ama don olan bölgelerde don olsada yine ilkbaharda kökten kayniyor diyorsunuz ama bunu cok deneyen arkadaslar var bu cicek donu gördügünde ölüyor ben denedim kök kisimlarini stereburla kapattim diplerine yapraklar humosrlar doldurdum donmasin diye ama malesef öldü istanbulun iklimine dayanamadi bu ancak antalya alanya gibil yelerde belki olabilir akcakocali bu arkadasimiz (athena -asena) bu isi daha iyi biliyor gecen sene bütün burgmansialari dondu ve öldüler.saygilar...

Sayın tarabyali , Benim evimin bahçesindeki 2 adet çiçeğim dondu ve hiç sürgün de vermedi tabi suç bende hiç koruma altına almamıştım . onların yerine kışın köklendirdiklerimden ektim bu kışa girerken koruma altına almayı düşünüyorum.

Fındık tarlasındaki çiçeklerime ise hiç bir koruma yapmadım, onlara hiç bir şey olmamış üstelik tam poyraz rüzgarı alan bir yerde . Saygılar........

günebakan 14-10-2012 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zafer İnandıklı (Mesaj 1031888)
Bu bitki hiç gelişmemiş ki, bir değil bir kaç şey yanlış mutlaka.

Neyin yanlış olduğunu anlamadım güneş çok almıyor ama suyunu tam veriyorum ama üstünde habire örümcek ağı gibi birşeyler var durman temizliyorum ama gene oluyor neden acaba?
Neden olabilir acaba Zafer Bey bir fikriniz varmı?

Zafer İnandıklı 14-10-2012 22:34

Bu bitki tam gün güneşi seviyor. Güneşi görsün gökyüzüne çıkar.
Beslenmeyi seviyor. 15+15+15 ya da 20+20+20+ npk. gübre. yanmış çiflik gübresi de olur.
Diğer sorun için, arap sabunu fıslayın iyi gelecektir.

Bu bitki hakkında tarabyali ağabeyimin tecrübesi daha fazla, sanırım o daha geniş bilgi verecektir.

gilan 14-10-2012 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 1031934)
güneş çok almıyor ama suyunu tam veriyorum

Anladığım kadarıyla daha güneşli bir yere alma şansın yok değil mi sevgili günebakan?

Bitki az güneş aldığında su ihtiyacı da doğal olarak azalıyor. Acaba bu durumda suyu fazla geliyor olabilir mi?

athena -asena 14-10-2012 22:51

1 Eklenti(ler)
Benim bu çiçek saat 11'e kadar güneş görür sulama işine gelince yağmurdan yağmura sulanıyor.

selis 15-10-2012 06:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1031961)
yağmurdan yağmura sulanıyor.

Yazın yağmur yağmıyor :rolleyes:

günebakan 15-10-2012 08:12

Evet gilancığım ne yazıkki daha fazlagüneş alması mümkündeğil balkona ne geliyorsa o sudan olduğunuda sanmıyorum galiba bu üzerindeki örümcek ağı gibi olan şeyler yüzünden yoksa toprağa karıştırılmı koyun gübresi ve marketlerde satılan sıvı çiçek besinlerinden veriyorum. Aslında çok güzel gelişmişlerdi ama ne olduysa anlamadım devamlı yaprakları sararıyor ve dökülüyor bu neden olabilir acaba?

Sevgi Durul 15-10-2012 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 1032160)
Evet gilancığım ne yazıkki daha fazlagüneş alması mümkündeğil balkona ne geliyorsa o sudan olduğunuda sanmıyorum galiba bu üzerindeki örümcek ağı gibi olan şeyler yüzünden yoksa toprağa karıştırılmı koyun gübresi ve marketlerde satılan sıvı çiçek besinlerinden veriyorum. Aslında çok güzel gelişmişlerdi ama ne olduysa anlamadım devamlı yaprakları sararıyor ve dökülüyor bu neden olabilir acaba?

Kırmızı örümcek olmasın?

athena -asena 15-10-2012 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1032146)
Yazın yağmur yağmıyor :rolleyes:

selis hanım evet yazın yağmur yağmıyor ama burası sizin oralara göre biraz daha yağışlı olur . Arada tek tük yağmur yağdı bu sene O yağan yağmurlarda yetiyor demek ki.

günebakan 15-10-2012 21:06

Olabilir Sevgili Sdurul odun külü iyi geliyor dediler şimdi onu bulmaya çalışıyorum Denemekte fayda var

almira 16-10-2012 00:27

Sevgili günebakan; hemen birkaç çelik al. Suda köklendir. Fazla nemden köklerde çürüme olabilir. Büyük ihtimallede kırmızı örümcek var. Malesef bu bitkiyi çok seviyor. En büyük sorun saksıda olması. Benim balkonumda saksıda olanlar da hiç gelişmiyor. Bu yıl hiç çiçek açmadılar. Üç yıllık olmasına rağmen bir dalcık. Tabii saksının küçük olması da buna etken. Keşke bu işlemi baharda yapabilseydin. Hala geç kalınmış değil. Sen önce yeni çeliklerle bu yılı atlat. Olmadı; diğer renklerle bahara takviye ederiz.:D

nılgun_dogan 16-10-2012 01:17

Sevgili günebakan benim çiçeğimde dediğiniz gibi oldu kırmızı örümcek için ilaçla ilaçladım şimdi çok güzel gelişiyor aslında hiç zor bir çiçek değil kırmızı örümcek hakikaten çok seviyor bu bitkiyi.

günebakan 16-10-2012 17:43

Teşekkürler Arkadaşlar söylediklerinizi uyğulayacağım:)

sevim4 18-10-2012 10:12

Ben size ulaşamadım sayın tarapyalı:
Saygılar.

iris41 18-10-2012 20:14

Okadar güzel pozlar veriyorki bitkileriniz 41 kere maşalah ;)
Saygılarımla

drhegeli 24-11-2012 13:53

1 Eklenti(ler)
Tohum Takas Etkinliği'nde Sommer Gardens'dan aldığım brugmansia tohumlarını paylaşmam nedeniyle satıcıdan gelen çimlendirme önerilerini aktarıyorum :

"Ebeveynlerine bağlı olarak brugmansia tohumları farklı ebatlarda olabilir. Hepsinin etrafında şişe mantarına benzer bir yapı vardır. Bu yapıyı soyarsanız, ortada, küçük bir fasulye tanesini andıran gerçek tohumu bulursunuz. Bazen, mantarımsı yapının içinde tohum bulamamak da olasıdır.
Tohumu ekmeden önce mantarımsı yapıyı soyup soymamak gerektiğine dair farklı fikirler vardır. Ben şahsen, ekmeden önce tohumların etrafını soymuyorum. İlk defa tohumdan brugmansia deniyorsanız, iki yolu da denemenizi tavsiye ederim. Tohumlarınızın yarısını soyup, diğer yarısını da soymadan ekebilirsiniz. Hangisinde çimlenme daha fazla oluyorsa sizin için doğru yol odur.

Çimlendirme önerileri :
1) Steril çimlendirme ortamın üstüne (soymadan) tohumları yerleştirin. Üzerini 6-7mm kadar karışım ile kapatın ve karışımı nemlendirin. Tohumları, öncesinde 24-48 saat suda bekletmek ve sonrasında (soymadan) ekmek de bir seçenektir.
2) Tohumları 24 saat suda bekletin. Yumuşayan mantarımsı yapıyı soyup uzaklaştırın. Ortaya çıkan, küçük bir fasulyeye benzer gerçek tohumları steril karışımın üstüne yerleştirin. Üzerini 6-7mm kadar karışım ile kapatın ve karışımı nemlendirin.

İyi bir çimlenme yüzdesi için, drenajı iyi steril bir karışım kallanmak önemlidir. Tohumları ektiğiniz saksıyı sıcak ve güneşli bir yere alın. Tohumlar çimlene kadar karışımı nemli tutun. Bunu sağlamak için, ya saksınızın üstünü şeffaf bir malzeme ile kapatın, ya da sık sık fısfıslayın. Tohumlar 2-10 hafta içinde çimlenecektir, sabırlı olun.

Çimlenen tohumlarınız, ilk gerçek yapraklarını çıkardıklarında (ilk çıkan çift yaprak koteledondur, ikinci çift gerçek yapraktır) ayrı saksılara şaşırtabilirsiniz. 7-10cm çaplı saksıları öneririm. Şaşıtırken gövdeden değil yapraklardan tutun, ki bir zedelenme olduğunda gövde kurtulsun.

Fidelere, bir hafta kadar yeni yerlerine uyum sağlamalar için izin verin. Sonrasında, haftada bir, dengeli bir sıvı gübre ile önerilenin 1/4'ü oranında besleyin.

Büyüme ortamı ideal ise, tohumdan çiçeğe 6-9 aylık bir sürede ulaşabilirsiniz.
"

Enver 19-12-2012 13:45

Selamlar
İNternet üzerinden aldığım 10 adet brugmansia tohumlarından hiçbirisi çimlenmedi. Özellikle cocopeat ve perlit karışımına ektim. üzerini streç film ile kapladım ama ne yazıkki çimlendiremedim.

Sevgi Durul 19-12-2012 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1053605)
Büyüme ortamı ideal ise, tohumdan çiçeğe 6-9 aylık bir sürede ulaşabilirsiniz.[/COLOR]"

Tohumları ekmek için en ideal zaman hangisidir? Tohum takas etkinliğinden tohumlarımız geldiğinde, baharı beklemeli miyiz ya da derhal ekmeli miyiz?

Teşekkürler, sayın drhegeli.

drhegeli 19-12-2012 14:59

Ben, baharı beklemeyi düşünüyorum.

Enver 20-12-2012 14:13

1 Eklenti(ler)
Herkese selam
Bir arkadaşım beyaz brugmansia çeliği getirdi bana.
Çeliği suya koydum bugün itibariyle.
Biraz kalın gibi geldi bana çelik. Serçe parmak kalınlığında (erkek eli :))
Acaba sudamı daha iyi köklenir ?
Yoksa direk toprağa dikip kış şartlarında ev ortamındamı daha iyi köklenir?

smnunal 20-12-2012 15:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 1071795)
Herkese selam
Bir arkadaşım beyaz brugmansia çeliği getirdi bana.
Çeliği suya koydum bugün itibariyle.
Biraz kalın gibi geldi bana çelik. Serçe parmak kalınlığında (erkek eli :))
Acaba sudamı daha iyi köklenir ?
Yoksa direk toprağa dikip kış şartlarında ev ortamındamı daha iyi köklenir?

Sayın saldikenver,

Suda daha çabuk kökleniyor. Çelik ne kadar kalın olursa köklenme oranıda artıyor.

drhegeli 21-12-2012 09:43

1 Eklenti(ler)
Brugmansia çeliği köklendirme çeşitleri : Suda, saksıda dik, saksıda yatay...

Eklenti 356351

Kaynak : Rooting Brugmansia From Cuttings

KAPTANzst 21-12-2012 10:18

Çelikten kolay çoğaltılabilinen bir bitki.

Enver 21-12-2012 10:20

1 Eklenti(ler)
bu brugmansia çeliği ince bir çelik bunu da direkt cocopeat ve perlit karışımına diktim üzerini nem kaybı olmaması için de kola şişesini kesip kapattım.
inşallah tutarlar.

Enver 21-12-2012 10:21

411 nolu mesajdaki fotoğraflarda bulunan çeliğin uç kısmı büzüşmüş neden olabilir.
Kuruyormu yoksa üzerini kapatmak mı gerekir?

KAPTANzst 21-12-2012 10:41

Çeliklerin uç kısmı genelde kurur önemli değil.Kışın soguklardan korumak yeterli. O çelikler yanlardan fazlaca dallanacaklar. Yarısından fazlası kurusa bile yine filiz verirler. Hatta bazen toprak seviyesine kadar kurur ve yaz başı köklerden filiz verirler.

Enver 21-12-2012 10:53

anladım o zaman sıkıntı yok yani

athena -asena 26-12-2012 19:44

1 Eklenti(ler)
Köydeki evin bahçesindeki çiçekler budanıp sarıldılar kışa hazırlar.

iris41 26-12-2012 20:42

Kapalı mekanda yaprak dökmedigini hatta filiz verdigini biliyormusunuz :p
Benim brugmansia bahara kocaman olacak bu gidişle .

KAPTANzst 26-12-2012 20:54

1 Eklenti(ler)
Dışardakiler de seradaki de çiçek açmaya devam ediyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025