agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/1270.htm)

hafızogulları 10-03-2012 13:05

benımde bır tane fulum var bugunlerde budayıp celıklerını topraga gomsem nasıl olur.torf denen sey ne perlıt denen ne. ben kuma gomecegım.bırde bu sekılde kokulu saksıcıcegı varmı varsa nelerdır.

iris41 25-03-2012 09:01

İstanbullu arkadaşlar Fulleriniz ne durumda uyanma başladımı .
Benim fulümde bu yıl hic yaprak kalmadı :( yasemin ler uyanmasına ragmen ful sessiz takılıyor

Milka 27-03-2012 20:37

Fulyasemin

2 Eklenti(ler)
Merhaba ,

Resimlerini eklediğim yasemin çiçeğinin çeşidi hakkında bana yardımcı olabilirmisiniz ? Ayrıca bu hediye gelen çalı formundaki yasemini evde yetiştirebilirmiyim yoksa bu cinse bahçe dahamı uygundur ?

Sevgiler

maktas61 28-03-2012 10:22

Sayın Milka,
Çiçeğinizi Yıldız çiçekli yasemin(Trachelospermum jasminoides) diye ararsanız hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz. Saygılar

esracer 06-04-2012 17:15

Ful Yasemin çiçeği

1 Eklenti(ler)
Mutlu beyden aldığım ful yasemin lerim ve yıldız çiçekli yaseminlerim yan yanalar. açtıklarında nasıl bir şenlik olacak hayal edebiliyorum. ağaçlar.net sayesinde ve üyelerin bizzat deneyip paylaştıkları doyurucu bilgilerle, şu zamanda bitki bakımı daha kolay. ağaçlar.net üyesi olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. ful yaseminlerim filiz vermeye başladılar, yerlerini sevdiler galiba. Mutlu beye teşekkürler. (yasemin köşem ;)

Begonvil-71 16-04-2012 10:39

Merhaba arkadaşlar,
bütün kışı içeride gayet güzel geçiren bir metre civarında ve dolgun formlu fulümü havalar ısınınca balkona almıştım. Malesef cuma günü kuvvetli rüzgar kökünden kırmış. Kırılan yerinden kesip on parçaya bölüp aspirinli suya batırıp oksijenli suyla sulayarak mine hanımın yöntemiyle kendi saksısına çelikledim umarım köklenir.

peyyide 11-05-2012 17:03

Ful en sevdiğim çiçeklerden biri. Paylaşmak isteyen olursa çok sevineceğim:)

aigneis 16-05-2012 18:21

Selamlar. Ben de bauhause'dan arap yasemini diye satılan bir yasemin türü aldım. Ancak Milka'nın gönderdiği resimdekilere daha çok benzediğini fark ettim. Since bu Trachelospermum jasminoides cinsi olan mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

http://desmond.imageshack.us/Himg138...pg&res=landing

musk 16-05-2012 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aigneis (Mesaj 967287)
Selamlar. Ben de bauhause'dan arap yasemini diye satılan bir yasemin türü aldım. Ancak Milka'nın gönderdiği resimdekilere daha çok benzediğini fark ettim. Since bu Trachelospermum jasminoides cinsi olan mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

http://desmond.imageshack.us/Himg138...pg&res=landing

Sayın aigneis
Tespitiniz doğru. Aldığınız bitki Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides denen türdendir.

aigneis 16-05-2012 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 967309)
Sayın aigneis
Tespitiniz doğru. Aldığınız bitki Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides denen türdendir.

Çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için. İnternetten araştırma yaptım. Çok güzel bir türmüş. Evin etrafını sarması için bahçeye ekip iple balkona çekmeye çalışıyoruz. Şimdilik çok hızlı büyüyor. Bauhaus'dakiler Ankara'da kışı atlatır dediler. Ama zaten buna da Arap Yasemini demişlerdi. O nedenle bir an kışı atlatması konusundaki güvenim de sarsıldı :) Sizin bu konuda bir bilginiz var mı acaba?

Anzac 16-05-2012 19:32

4 Eklenti(ler)
Bu da benim balkonumdaki yaseminim. Bugünlerde ikinci çiçeğini veriyor. Diğerleri tomurcuk olarak yolda.

gultar 16-05-2012 19:52

2 Eklenti(ler)
Benim yaseminimin cinsini bilen var mı? Madagaskar Yasemini mi Ful Yasemini mi? Bir de Arap yasemini deniyor kalın yapraklı.. Acaba hangisi... bilenlerden rica ediyorum. Teşekkürler.

musk 16-05-2012 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aigneis (Mesaj 967319)
Çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için. İnternetten araştırma yaptım. Çok güzel bir türmüş. Evin etrafını sarması için bahçeye ekip iple balkona çekmeye çalışıyoruz. Şimdilik çok hızlı büyüyor. Bauhaus'dakiler Ankara'da kışı atlatır dediler. Ama zaten buna da Arap Yasemini demişlerdi. O nedenle bir an kışı atlatması konusundaki güvenim de sarsıldı :) Sizin bu konuda bir bilginiz var mı acaba?

Şu an çiçeklenme donemi başlamıştır. Asıl dal sürme ve büyüme çiçekleri doktükten sonra baslayacaktır. Biraz kendine gelince her tarafı saracaktır. Soğuğa en dayanıklı türlerden biridir. Ancak ankara soğukları konusunda birşey diyemiyeceğim. Büyük ihtimalle dayanacaktır ama bunun cevabını sanırım en iyi yine ankarada bu bitkiyi yetiştiren bir arkadaşımız verecektir .

musk 16-05-2012 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gultar (Mesaj 967344)
Benim yaseminimin cinsini bilen var mı? Madagaskar Yasemini mi Ful Yasemini mi? Bir de Arap yasemini deniyor kalın yapraklı.. Acaba hangisi... bilenlerden rica ediyorum. Teşekkürler.

Sayın Gultar, sizinki ful yasemin.

gultar 16-05-2012 23:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 967420)

Sn musk çok teşekkür ederim.

sargonx 17-05-2012 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aigneis (Mesaj 967319)
Çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için. İnternetten araştırma yaptım. Çok güzel bir türmüş. Sizin bu konuda bir bilginiz var mı acaba?

Sayın Aigneis, Bauhus'da yanlış etiketlenmiş bir ürün bence, yani kesinlikle Arap Yasemini değil, bende de var, güzel kokmuyor ne yazık ki, Arap Yasemini (Jasminum Sanbac türevi) için "Tropik Sera" isimli siteden Mutlu bey'le iletişime geçebilirsiniz, yoksa memnun kalmayacağınıza eminim...

sargonx 17-05-2012 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 967420)

Aynı şeydir, Jasminum sambac - Wikipedia, the free encyclopedia

musk 17-05-2012 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sargonx (Mesaj 967618)
Bauhus'da yanlış etiketlenmiş bir ürün bence, yani kesinlikle Arap Yasemini değil, bende de var, güzel kokmuyor ne yazık ki, Arap Yasemini (Jasminum Sanbac türevi) için "Tropik Sera" isimli siteden Mutlu bey'le iletişime geçebilirsiniz, yoksa memnun kalmayacağınıza eminim...

Sayın sargonx, konuyu daha once cevaplamış olduğum için belirtmek ihtiyacı hissettim. Sayın aigneis'in bitkisi Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides tir. Bu kuşku götürmez. Ancak halk dilindeki ingiliz, arap gibi çok değişken olan isimlerini bilemem.
Yine sizde var olduğunu sölylediğiniz bu bitki bende de var. Çelikten yetiştirdiğim 10 yıllık bir bitkidir ve çiçeklendiğinde de kokusunun hatırı sayılır. Gelen ziyaretçilerim altından pek ayrılmazlar. Tabi küçük bir fide iken açacağı üç beş çiçekten bahsetmiyorum.

Saygılarımla

sargonx 17-05-2012 10:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 967626)
Sayın sargonx, konuyu daha once cevaplamış olduğum için belirtmek ihtiyacı hissettim. Sayın aigneis'in bitkisi Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides tir. Bu kuşku götürmez. Ancak halk dilindeki ingiliz, arap gibi çok değişken olan isimlerini bilemem.
Yine sizde var olduğunu sölylediğiniz bu bitki bende de var. Çelikten yetiştirdiğim 10 yıllık bir bitkidir ve çiçeklendiğinde de kokusunun hatırı sayılır. Gelen ziyaretçilerim altından pek ayrılmazlar. Tabi küçük bir fide iken açacağı üç beş çiçekten bahsetmiyorum.

Saygılarımla

Sayın Musk, ben ful yaseminden bahsettim, Wikipedia'da gayet ayrıntılı bilgi verilmiş, bilimsel adı "Jasminum Sanbac" olup, aslında ilginç şekilde Arap Yasemini denmesine rağmen kökeninin Ortadaoğu olmadığı da söyleniyor, çeşitli varyeteleri var, Grand Duke'de bunlardan biri.

Halk dilini siz kullanmış oldunuz, ben de bitkileri ve özelliklerini doğru tanımak için terminoloji hatası yapılmaması lazım diye düşündüğüm için müdahale ettim.

musk 17-05-2012 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sargonx (Mesaj 967632)
Sayın Musk, ben ful yaseminden bahsettim, Wikipedia'da gayet ayrıntılı bilgi verilmiş, bilimsel adı "Jasminum Sanbac" olup, aslında ilginç şekilde Arap Yasemini denmesine rağmen kökeninin Ortadaoğu olmadığı da söyleniyor, çeşitli varyeteleri var, Grand Duke'de bunlardan biri.

Halk dilini siz kullanmış oldunuz, ben de bitkileri ve özelliklerini doğru tanımak için terminoloji hatası yapılmaması lazım diye düşündüğüm için müdahale ettim.

Teşekkür ederim.
Ful yasemin konusunda haklı olabilirsiniz. Bir iddiam yok. Yetistirdiğim bir bitki de değil.
Sayın gultar'ın bitkisinin ful yasemin olduğunu düşündüm, zira sorusu madagaskar, arap ve ful yasemin üçlemesinden biri idi. Resimdeki bitkinin ise stepahontisle (madagaskar Y.) bir alakası yok. Arap yasemini de genellikle Trachelospermum jasminoides için kullanıldığıdan ful yasemin olduğunu düşünmüştüm.
Yanılmış olabilirim. Arkadaşlarımız düzelteceklerdir.

Saygılarımla

aigneis 18-05-2012 15:48

Sayın Musk. Teşekkür ederim. Bir an kokusu kötü diye hiç büyütmek için uğraşmasam mı acaba diye düşünmüştüm. Ama yabancı forumlardan da araştırdım. Kokusunun bütün bahçeyi sardığını ve çok güzel olduğunu söylemişler. Ayrıca daha dayanıklı ve örtücüymüş. Şuan da bahçemde çok mutlu. Onu mutlu etmeye devam edeceğim ;)

Sayın Sargonx Cevabınız için teşekkür ederim. Hakkınız var gerçek bir yasemin türü değilmiş. O nedenle yasemin kadar güzel kokmayabilir. Syöeldiğiniz yer de güzel bir yermiş. Bauhaus gibi yerlerde ne aldığımı bilmeden almaktansa böyle yerleri tercih edebilirim. Arap yasemini Ankarada dış ortamda yaşayabilir mi? Burada 6 ay kış ve sıcaklık -15'lere kadar düşüyor.

Sevgi Durul 19-05-2012 14:13

Bu gün bir ful yasemin aldım. Üzerinde çiçekleri var, çok güzel kokuyor.:p

Bu bölümü baştan başlayarak okuyup, bitkim hakkındaki püf noktalarını öğrenmem gerekiyor.:)

emine kaya 19-05-2012 17:29

benimde bir çok çiçeğim var ama full e bayıldım bende ondan yok bulabilirsem bir tane almak istiyorum ..

Sevgi Durul 20-05-2012 11:55

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 968886)
Bu gün bir ful yasemin aldım. Üzerinde çiçekleri var, çok güzel kokuyor.:p

Bu bölümü baştan başlayarak okuyup, bitkim hakkındaki püf noktalarını öğrenmem gerekiyor.:)

Sayfaların hepsini okuyamadım henüz. Okuduğum kadarıyla çiçekleri katmerli olanları daha makbûl. Benim ki yalınkat çiçekli ve çiçekleri yakından koklanmayacak. Okumadan önce bol bol kokladığım için, şu anda çiçekleri dökülmüş vaziyette.

Bir de yaşadığımız yerde, kışın koruma gerektiğini öğrendim.

Ben bu bitkimi, büyük saksıda ve balkonda yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu yıl tekrar açıp açmayacağını da merak ediyorum.

Fotoğrafları,

Eklenti 297922

Eklenti 297923

sargonx 21-05-2012 12:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aigneis (Mesaj 968454)
Sayın Sargonx Cevabınız için teşekkür ederim. Hakkınız var gerçek bir yasemin türü değilmiş. O nedenle yasemin kadar güzel kokmayabilir. Syöeldiğiniz yer de güzel bir yermiş. Bauhaus gibi yerlerde ne aldığımı bilmeden almaktansa böyle yerleri tercih edebilirim. Arap yasemini Ankarada dış ortamda yaşayabilir mi? Burada 6 ay kış ve sıcaklık -15'lere kadar düşüyor.

Sayın aigneis, -15 gibi oldukça ekstrem koşullardan bahsediyorsunuz, ben ful/sanbac (veya fulya) çeşitlerinin o soğukluklara dayanabileceğini zannetmiyorum, sıcak iklim bitkileridir, seraya almak gerekebilir ama en doğru bilgiyi Mutlu bey'den alabilirsiniz sanırım, irtibat bilgilerine şuradan bakabilirsiniz: www.tropiksera.com/Anasayfa

Bu arada bana gönderdiği ful yasemin oldukça kel durumdaydı, aynı duruma düşmezsiniz umarım :) Selamlar

Jezebel 24-05-2012 19:58

4 Eklenti(ler)
Boyumun müsade ettiği kadar :o

Eklenti 300093

Eklenti 300094

Eklenti 300095

Eklenti 300096

;)

iris41 24-05-2012 21:56

Ful yasemin fule göre daha dayanıklı bir tür ful bu kış oldukca hırpalandı ful yasemin fide olmasına ragmen cok daha güzel gelişimini sürdürdü.
Ful yaseminin cicegi daha bol oldukca cömert bir bitki.

Sayın aigneis sizin bitki arapyasemin adı altında satılıyor bahcelerde görüyorum gittigim bir seradada bu kış yapraklarını kızartmış fakat oldukca dayanıklı kokusuna gelince ben sevmedim .
Sayın jazebel fulyasemininiz muhteşem cok güzel of izmirli olmak vardı :(

sargonx 29-05-2012 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aigneis (Mesaj 968454)
. Arap yasemini Ankarada dış ortamda yaşayabilir mi? Burada 6 ay kış ve sıcaklık -15'lere kadar düşüyor.

Sayın Aigneis, geçenlerde oturduğum semtte bir sokak arasından geçerken mis gibi bir kokunun etrafa yayıldığını gördüm, buralar yemyeşil olduğu için yüzlerce çiçeğin arasında hangi bitkinin olduğunu tespit etmek zor oldu, ama nihayetinde buldum: Murraya paniculata'ymış (Turunçgil yasemin), hemde burnumuzun ucunda :) http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/5850.htm sokağa yayılan inanılmaz bir koku... ısrarla bunu tavsiye ediyorum, selamlar

omar 31-05-2012 10:30

2 Eklenti(ler)
Ful mevsimin ilk çiçeklerini vermeye başladı. Kış başında şiddetli bir budama yapmıştım.

2.çicek sanki demet mutasyona uğramış da hepsi bir açmış gibi :)

Jezebel 31-05-2012 18:03

3 Eklenti(ler)
Jasminum sambac" Grand duke of Tuscany"

Eklenti 302844

Eklenti 302845

Eklenti 302846

Koku inanılmaz, mest edici...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025