![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2008
|
merhaba, güllerimde ufak ufak tomurcuklar oluşmaya başladı, çok sürmez peşinden gül bitleride gelir. Gül bitlerine karşı ev yapımı ilaç tarifleri gördüm nette, acı pulbiber ve arapsabunu ile yapılan ilgimi çekti, hiç deneyip sonuç alan var mı? Böceklenme olmadan tedbir olarak ilaçlamaya başlasam faydalı olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-04-2018
|
![]() Gülümü havalar soğuyup yapraklar sararmaya başladığında budadım. Tam tarihi hatıtlamıyorum ama sonbaharda budadım kışa girmeden. Mart ayı başında çok güzel ilk sürgünü vermeye başladı. İlk sürgünler büyüdü. Biraz büyüyen sürgünler pörsüme oldu ve öldü. Daha sonra tekrar sürgün verdi fakat bu sefer hiç büyümeden sürgünler kurumaya başladı. Geçen sene çok güzel sürgün verip çiçek açıyordu. Sürgünlerde kuruma neden olur. İnternetten hiç bir bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. ![]() Bu resimde küçücük sürgünlerde ki kuruma görülüyordur. Yeşil sürgün veriyor yarım cm bile olmadan kuruyor. ![]() İlk verdiği sürgünden aşağıdaki resim deki dal büyüdü ama diğer dallardaki gibi pörsüme ve sararma başladı. Sopayla desteklemeye çalıştım ama sonuç değişmedi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-06-2016
|
![]() Sevgili dostlar yardımınıza ihtiyacım var 3 senelik sarmaşık gülümü bu sene ocak sonu şubat gibi güzelce budadım. Aydındayım bu arada. Nisan ve mayıs aylarında çok güzel güller açtı açtığı güllerin olduğu dalları güller solduktan sonra birer ikişer boğum altından kestim tekrar verdi telrar açtı. Haziran gibi küllenme dediğimiz hastalığa yakalandı ilaç aldım sıktım yapraklarına bir de ilacı aldığım yer vitamin verdi 10 güne bir sularken kullan dedi. Külleme geçyi gibi olmuştu ve tekrar gül açmıştı ama minik minik açtı ben de o dalları kestim. Şu andaki durumumuz maalesef aşağıdaki resimlerdeki gibi ne yapacağımı bilemiyorum. Daha iyi güneş alabileceği bir yere aldım daha kötü oldu en üsttrki yaprakları görüyorsunuz komple yandılar. Ne yapmam gerek dostlar dazla sürgünleri keseyim mi? Yoksa bu şekilde kışa kadar yaşaması için dua mı edeyim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Moderatör
|
Size anlatmaya çalışsam da biraz zor olacak, bu durumu bahçe sayfamda paylaşmıştım ama başlıkta da fotoğraflayarak anlatmak için hemen bahçeye çıkıp bir gülden 3 dal kestim. Dallarda çiçek de açmış hatta çiçekleri dökülmüş, sürgün de var yaprak da. Baktığınızda sağlıklı diye adlandırabilirsiniz. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Moderatör
|
Oysa bu dalların içi boşalmış, kurt yiyerek dal boytunca ilerlemiş. Bu durumdaki dalların renginde değişiklik görürsünüz, genelde pek koyu yeşil değil de hafif sarımtırak olurlar. Dalları kestiğinizde içlerinde delik vardık. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Moderatör
|
Güllerinize alıcı gözle bakarak inceleyin. Sarımtırak olan dalları benim size anlattığım gibi gülden ayırın. Gülde içe doğru olan sürgünlerin uzamasına pek izin vermeyin. Gül yağmur şemsiyesinin ters şeklinde görüntüsü gibi olsun yani dallar güneşi rahat alabilsinler. Güllerinizi budarken mümkün olduğunca dışa bakan sürgünleri baz alın ki sürgün dışa doğru sürsün, içe sürgün pek vermesin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
|
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim her dakika yeni cevap var mı diye baktım inanın ölmeden müdahale edeyim diye. Üst taraflardan küçük budamalar yapmıştım onların içi boş değildi ama yine de köke kadar yavaş yavaş keseyim mi dersiniz? Aşağıda yeni ve daha yakından iki tane fotoğraf koydum belki daha iyi anlaşılır diye. Bir tanesi 2 - 3 hafta önce kestiğim dal. Tekrar cevabınız için teşekkür ederim. Ekleme ve imla hatalarını düzeltme: Bir de bu mevsimde kesersem zararı olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Moderatör
|
Gövdede bozulma var, yapraklarda külleme devam ediyor mu? Yerinizde olsam toprak kısmından itibaren 5-6 göz bırakır dışa doğru olan bir gözden verevine doğru keserim. Eğer külleme devam etmiyorsa çok sıkı olmamak kaydı ile gövdeyi sargı bezi ile (gözleri dışta bırakarak) sarar ve ve gövdeye bol bol sıkça su fısfıslar nemli tutmaya gayret ederim. Çok güneş alan bir yerde tutmayın güneş alsın ama bütün gün değil, birkaç saat yeter. Arkadaşımız shym88'nın yüklediği ilk fotoğrafı gördüğümde budamanın düzgün olmadığını gördüm. Budama o kadar saçaklı olmamalı. içe doğru sürgünler kesilmeli, budama yapılırken en az iki üç sürgün bırakılmalı ki sürme şansı olsun. Eğer kıyamıyorsanız sıcakların biraz daha geçmesini bekleyin ama gül pek parlak görünmüyor. (Bu başlıktaki 492 numaralı mesajıma bir göz atın lütfen) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
|
Çok teşekkür ederim güler hanım dediğinizi yapıp (5 6 göz yukardan kesip) güneşten alacağım. Sadece sabah ve akşam güneşini görebileceği bir yer var oraya almayı düşünüyorum. İnşallah kurtarırım. Sizce kestiğim dalları çelikleme yapayım mı? Yoksa atayım mı sağlıksız diye? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-07-2020
|
merhabalar, gülü aldıktan sonra yaprakları kahverengi lekeli oldu ve bende gülü budadım, arap sabunu ve karbonatla ilaç yapıp kalan yaprakları temizledim ama hala var olan yapraklarda beyazlıklar var sizce bütün yaprakları kesmelimiyim? herhangi bir gelişim henüz göstermedi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
|
Merhabalar Bugün dediğiniz gibi budadım sarmaşık gülümü bakalım inşallah kendini kurtarır budarken senin iyiliğin için yapıyorum diye de telkin verdim ama umarım küsmez ![]() Aşağıda fotoğrafları ekledim müsait olduğunuzda bakıp doğru yapıp yapmadığımı söylerseniz çok memnun olırum. Yapraksız olan kalemleri toprağa soktum yapraklı olanları da (en son resim) dikeyim mi ne dersiniz onlar bşraz ince dikerken yapraklarını alayım mı? Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
|
Kestiğim kısımlara baktığımda içlerinin dolu olduğunu gördüm bu kurt olmadığı anlamına gelir değil mi ywteri kadar dipten kesmiş miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Moderatör
|
Evet kurt yok, saksıdaki dallarda 1 cm kadar kuruma payı olur, saksı iyi. Aldığınız çelikler de iyi şimdi tutma zamanı değil ama sondan ikinciyi bırakın diğerlerini deneyin, elinizde köklendirme hormonu varsa ona batırarak dikmekte fayda var. Yaprakları temizleyin 2 yaprak kalsa yeter. Diktiğiniz toprak nemli kalsın lşimdilik pek güneş almamalı. Çeliklerin yarısından fazlası toprak içinde olsun. Toprakta önce başka bir sopa ile delik açıp çelikleri itmeden toprağa batırın ve suyu ihmal etmeyin. Tutmazlarsa da üzülmeyin ben size kendi çeliklerimden (tutmuş olanlardan) gönderirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
|
Çok teşekkür ederim Güler hanım dediğiniz şekilde diktim bakalım nasip ana kökü kurtarsak o da yeter. Tekrar filiz verirse burada mutlaka paylaşacağım ![]() Çeliklere hayır demem valla zahmet olmazsa eğer, teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-12-2018
|
merhaba, yeni gül aldım saksısını değiştirdim daha büyük bir saksıya diktim.daha bir gelişme yok fakat yapraklarında sararmalar var. Sararıp dökülüyor. yerine alışmaya mı çalışıyor yoksa bi sıkıntı mı var ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2017
|
Bu şekilde budamayaı nasıl yapabiliriz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-10-2014
|
Baston gülleri yabancı kaynaklardan araştırmak için Standard Roses veya Standard Roses tree olarak yazın. farenin Sağ tuşla Türkçe çeviri yapın. Video ve görsellere bakın. Bildiğim kadarıyla, uzun bir gül gövdesi yetiştireceksiniz. Çubuklar ve tellerle birkaç yıl baston oluşturacaksınız. Gövdeden çıkan gözleri kesin. Yabancı kaynaklar bu bastonun en üst kısmına istenilen gülü aşılayın diyor. Bence aşı yapmazsanız üst kısımda dal oluşturun ve bu dalları budayın. Baston ağaç gövdeyi kesinlikle budayıp kısaltmayın. Tahminim en az 2 yılınızı alır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-04-2020
|
Evde baktığım Gül hakkında sorum olacaktı . Yaklaşık 7-8 aydır çiçek açmıyor ve yapraklarında sarı lekeler var. Daha önce ben sulamadığım için nasıl sulandı bilmiyorum kuruduğunu gördükten sonra kendim sulamaya başladım ama uzun zamandır bi büyüme görmedim . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
|
Minyatür Gül sanırım daha yeniyim bu işlerde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
Soruma cevap veren olmadı . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Evet ![]() SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Yani minyatür SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-10-2014
|
Bildiğim kadarıyla söyleyeyim. Gülünüzü bakırlı mantar ilaçları ile ilaçlayın. Bitkiyi sularken yapraklarına da su dökmeyin. Gülde 3 ve 5 yapraklı gözler var. 5 yapraklı olanın üzerinden budayın. 3 yapraklı gözlerden zayıf, 5 yapraklı gözlerden daha güçlü çiçekli dallar verir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
|
Mantar dediniz Yani bu bir hastalık öyle mi ? Acaba gülün saksısının altında fazla suyu geçirecek delikler olmadığından bulaşmış olabilir mi? Bende dikkat ediyorum yapraklarına dökmüyorum. 3 ve 5 yapraklı göz dediğiniz küçük dallar mi?ayrıca üzerinden budamak nasıl oluyor ?gönderdiğim fotoğraf üzerinden anladığım kadarıyla anlatayım buranın bi kısmını budamalıyım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|