View Single Post
Eski 09-02-2018, 09:07   #492
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,411
Arkadaşımız g.c. kahvehanede budama ile ilgili soru sormuş ama sonra vazgeçip silmiş. Soruyu tam hatırlamıyorum ama ben kendi yaptığımı anlatayım.

Gülü budamadan önce karşısına geçip iyice gözlemliyorum, o size hangi dalların gitmesi gerektiğini gösterir.

Gülü budarken dikkat edeceğiniz bir nokta da bitkinin budandıktan sonra güneşi her taraftan alınmasını sağlamak. Budama bitkinin vejatatif döneme girmeden yapılmalı.
İster sert , ister orta budama olsun gülü budarken gözlere dikkat etmelisiniz.
Dış gözler baz alınır ve kesim dış gözler üzerinden bir cm. bırakılarak ters açı ile yapılır ki sular göz üzerinde toplanıp da çürüme yapmasın.

Gülün karşısına geçtiğinizde önce kurumuş dallar gözünüze batar, ilk iş olarak onları dipten çıkartın.

Varsa hastalıklı dallar onları da canlı temiz beyaz renge ulaşana kadar kesin.

Birbirine çok yakın olan (ileride gelişmeyi önleyecek) iki daldan birini alın. Eğer her iki dal da sağlıklı ise genelde iç kısımdaki alınır ki güneşi daha rahat alabilsin.

Size şöyle tarif deyim: Yağmur yağdığında kullandığımız şemsiyeyi ters tutun. İçindeki teller nasıl ki içten dışa doğru, gülü budadığınızda bu şekil olursa gülünüz her yönden güneş alacağı için daha sağlıklı güller verir.

Ben sarmaşık dışındaki gülleri her sene buduyorum. Kimi zaman gençleştirmek için sert budama yapıyorum ki bu duruma gül boyu topraktan 20 cm kadar bırakılarak kesiliyor. ama yine de üzerinde 3-4 göz bırakıyorum.
Kimi zaman da diz boyu yani 40 cm kadar sert ile orta budama arası yapıyorum. Eğer ilk sene sert yapmışsam ertesi sene orta budamayı seçiyorum.

Çoğumuz güllerimiz açtığında ve geçmeye başladığında onları kesmeye kıyamayız ama kesmeniz lazım. Acımayın kesin ki yeni tomurcuklar gelsin. Siz dolmuş gülleri bıraktıkça bitkiniz zayıf düşer.

Açmış güllerde ilk yapraklar üçlüdür, sonra bunlar beşli daha alt kısımlarda da yedili olurlar. Açmış gülü alırken yani kesim yaparken gülün altındaki iki adet beşli yaprak bırakarak ve 45 derecelik açı ile kesin.

Arkadaşımız g.c. kahvehanede budama ile ilgili soru sormuş ama sonra vazgeçip silmiş. Soruyu tam hatırlamıyorum ama ben kendi yaptığımı anlatayım.

Gülü budamadan önce karşısına geçip iyice gözlemliyorum, o size hangi dalların gitmesi gerektiğini gösterir.

Gülü budarken dikkat edeceğiniz bir nokta da bitkinin budandıktan sonra güneşi her taraftan alınmasını sağlamak. Budama bitkinin vejatatif döneme girmeden yapılmalı.
İster sert , ister orta budama olsun gülü budarken gözlere dikkat etmelisiniz.
Dış gözler baz alınır ve kesim dış gözler üzerinden bir cm. bırakılarak ters açı ile yapılır ki sular göz üzerinde toplanıp da çürüme yapmasın.

Gülün karşısına geçtiğinizde önce kurumuş dallar gözünüze batar, ilk iş olarak onları dipten çıkartın.

Varsa hastalıklı dallar onları da canlı temiz beyaz renge ulaşana kadar kesin.

Birbirine çok yakın olan (ileride gelişmeyi önleyecek) iki daldan birini alın. Eğer her iki dal da sağlıklı ise genelde iç kısımdaki alınır ki güneşi daha rahat alabilsin.

Size şöyle tarif deyim: Yağmur yağdığında kullandığımız şemsiyeyi ters tutun. İçindeki teller nasıl ki içten dışa doğru, gülü budadığınızda bu şekil olursa gülünüz her yönden güneş alacağı için daha sağlıklı güller verir.

Ben sarmaşık dışındaki gülleri her sene buduyorum. Kimi zaman gençleştirmek için sert budama yapıyorum ki bu duruma gül boyu topraktan 20 cm kadar bırakılarak kesiliyor. ama yine de üzerinde 3-4 göz bırakıyorum.
Kimi zaman da diz boyu yani 40 cm kadar sert ile orta budama arası yapıyorum. Eğer ilk sene sert yapmışsam ertesi sene orta budamayı seçiyorum.

Çoğumuz güllerimiz açtığında ve geçmeye başladığında onları kesmeye kıyamayız ama kesmeniz lazım. Acımayın kesin ki yeni tomurcuklar gelsin. Siz dolmuş gülleri bıraktıkça bitkiniz zayıf düşer.

Açmış güllerde ilk yapraklar üçlüdür, sonra bunlar beşli daha alt kısımlarda da yedili olurlar. Açmış gülü alırken yani kesim yaparken gülün altındaki iki adet beşli yaprak bırakarak ve 45 derecelik açı ile kesin.


Name:  gül budama (178 x 247).jpg
Views: 630
Size:  10.4 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön