agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Müstakil Ev Yapım Aşamaları (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/41956.htm)

Asya'm 29-05-2019 11:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1569348)
Cam yünü, yük taşıma açısından zayıf malzemedir. Aslında önerilmez. Ucuz olduğu için mi önerdiler acaba ?
Bu konudaki asıl soru : Mantolama yeni yapılan binalar için gerekli midir ?
Yanıt : ASLA
Moda olarak yayılıyor. Ancak, duvarlar nefes alamaz hale geliyor. (Dış ve iç ortam arasında nem alışverişi sağlık açısından istenen bir durumdur.) Bina (taşıyıcı sistem dahil) delik deşik ediliyor. Ömür belli değil. İlk depremde hepsi dökülebilir. Vb.
Duvarlar doğru yapı elemanlarından seçilirse, taban ve tavan yalıtımları yapılırsa çözüm var. Ek olarak; kolon-kiriş yüzeyleri için yalıtım gerekiyorsa duvarlara taşıtılan çözümler var.
Proje çizilirken projeciyi zorlayın. Mantolama sağlıklı çözüm değildir. Eski yapılar için zorunluluk. Ama o kadar.

Bu konu da size sonuna kadar katılıyorum aslında bende tuğla ve sıva konusunda daha hassas olup mantolama işine hiç girmemekti fikrim ama mantolama yaptırmak mecburi değil mi, bir yerlerden enerji verimliliği konusunda mantolamanin mecbur olduğunu okumuştum. Yoksa benimde hiç sevmediğim bir iş bu konuda sizin bilginiz nedir.

Asya'm 29-05-2019 17:37

Bu arada netten yapmış olduğum araştırmaya göre ;

ISI YALITIMI YASAL ZORUNLULUKTUR
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre 1 Ocak 2011’tarihi itibari ile 50 m² üzeri inşaat alanına sahip tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkarılması zorunlu hale gelmiştir. Enerji Kimlik Belgesinin çıkartılmaması da yeni pek çok yaptırım ve maddi külfeti beraberinde getirerek, ısı yalıtımını zorunlu hale getirmiştir. Şöyleki:

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu Madde 7 F/1/d Enerji Kimlik Belgesini zorunluluk haline getirip, uygulamaya ilişkin usûl ve esasları Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine bırakmıştır.

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu Madde 7 F/1/d) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmeliğe göre hazırlanan yapı projeleri kapsamında enerji kimlik belgesi düzenlenir. Enerji kimlik belgesinde binanın enerji ihtiyacı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ve binanın enerji tüketim sınıflandırması ile ilgili bilgiler asgarî olarak bulundurulur. Belgede bulundurulması gereken diğer bilgiler ile belgenin yenilenmesine ve mevcut binalar da dâhil olmak üzere uygulamaya ilişkin usûl ve esaslar, Bakanlık ile müştereken hazırlanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir.

MANTOLAMA KANUNU
Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre,

Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilerini içeren bir belgedir. Böylelikle verildiği binanın Enerji Performansını göstermektedir. Enerji Kimlik Belgesine göre tüm binalar A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfı alır. A verimli bina, G ise verimsiz bina anlamına gelmektedir. Olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını tam olarak sağlayan bir bina ise C enerji sınıfını alacaktır.

Yeni yapılacak binalarda 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak zorunludur.
1 Ocak 2011 tarihiyle birlikte Türkiye’de yeni yapılan binalarda yapı kullanım izinlerinin alınabilmesi için Enerji Kimlik Belgesi’ni çıkartmak zorunlu hale getirilmiştir. Yeni yapılan binalara Enerji kimlik Belgesi düzenlenebilmesi için binanın Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre sahip olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını karşılayabilecek şekilde inşa edilmiş olması gerekmektedir. Yani yeni inşa edilen binaların enerji sınıfının azami C olması gerekmektedir. Aksi halde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenemeyeceği için yapı kullanım izni de alınamayacaktır.

MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Yeni bina tasarımında, mevcut binaların proje değişikliği gerektiren önemli tadilat projelerinde, mekanik ve elektrik tesisat değişikliklerinde binanın özelliklerine göre bu Yönetmelikte öngörülen esaslar göz önüne alınır.

(2) Binanın mimari, mekanik ve elektrik projeleri, diğer yasal düzenlemeler yanında, enerji ekonomisi bakımından bu Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun değil ise, ilgili idare tarafından yapı ruhsatı verilmez.

(3) Bu Yönetmelik esaslarına uygun projesine göre uygulama yapılmadığının tespiti halinde, tesbit edilen eksiklikler giderilinceye kadar binaya, ilgili idare tarafından yapı kullanım izin belgesi verilmez.

Isı yalıtım projesi zorunluluğu,

Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği ile yeni getirilen bir diğer önemli hususta ısı yalıtım projesi zorunluluğudur. Yeni yapılan binalarda yapı kullanım izni alabilmek için içeriği mevzuata uygun olarak hazırlanmış bir ısı yalıtım projesi hazırlanması zorunludur. Aksi halde yeni yapılan binanın yapı ruhsatı alınamayacaktır.

MADDE 10 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca TS 825 standardında belirtilen hesap metoduna göre, yetkili makina mühendisi tarafından hazırlanan “ısı yalıtımı projesi” imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce istenir.

Mevcut binalar 1 Ocak 2020 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorunda.
Türkiye’de yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi çıkartmak 1 Ocak 2011 tarihi itibari ile zorunlu hale getirilmesine karşın mevcut binalara Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları için 2020 yılına kadar süre tanınmıştır. Mevcut binalar için enerji sınıfı sınırlaması bulunmamaktadır. Yani mevcut binanızın enerji sınıfı C sınıfının altında çıkabilir. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre 2020 yılından sonra binanızın enerji sınıfının C sınıfının altında olması halinde ise bina sahiplerini pek çok yaptırım beklemektedir. 2017 yılından sonra tüm bina alım – satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Yine, yapılacak düzenlemeler sayesinde binalar enerji sınıflarına göre bir vergilendirmeye tabi tutulacaktır. Enerji sınıfları bakımından sınıflandırmaya tabi tutulan binalar atık enerji verimliliklerine göre vergilendirilebilecek, en çok vergiyi G sınıfı en az vergiyi A sınıfı olmak üzere verimliliklerine göre ödeyeceklerdir. Ayrıca 2017 yılından sonra tüm bina alım – satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacaktır. Böylece satın alan veya kiralayan aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecektir. Bu da binalara olan talebi ve yapı fiyatlarına yansıyacaktır.

Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

MADDE 25 – (15) (Ek:RG-1/4/2010-27539) Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.

GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. ( Enerji Verimliliği Kanununun yayım tarihi 02.05.2007 dir. )

Asya'm 29-05-2019 17:40

Anladığım kadarıyla ısı yalıtımı iyi sağlanırsa mantolama şart değil. Burada seçilecek olan tuğla, sıva ve boya önemli bir yer tutuyor.

skanatlar 08-06-2019 12:49

Merhaba,

Ayrıntılı bir maliyet çıkarmaya çalıştım ancak malzeme ve işçilik fiyatları çok değiştiği için anlamlı bir rakam ortaya çıkmıyor bu nedenle mümkün olduğu kadar güncel fiyatlar üzerinden fiyat oluşturmaya karar verdim.

80m2 taban alanı + 20m2 verandalı, bodrum + 2 kat müstakil ev maliyeti

Proje maliyeti, elektrik projesi +starik projesi + Mimari proje çizimi + Mekanik tesisat proje çizimi +Zemin etüt raporu 15.000TL

Beldeyi harçları 8.000 TL

Sigortalar 7.000 TL

170m3 C30 beton 200 TL/m3 34.000TL

14 ton demir 3400 TL/ton 47.600TL

Harfiyat Temel + bahçe duvarları 6.000TL

Kalfa ücreti Bina+BAhçe duvarları+Tretuvarlar 35.000TL

Temel altı, perde duvarlar su ve ısı izolasyonu 20.000TL

Nalburiye 5.000TL

Elektirik tesisatı, Borular ve kablolama 6.000TL

Elektirik tesisatı priz ve spot armatürler 3000 TL Elketrik Tasisatı işçilik 1500TL

Elektrik ana hat 4X10mm kablo 2.000TL İşçilik ve harfiyat 1.000TL

Su Tesisatı İç, Tüm temiz su pis su boruları ile doğalgaz kollektörler ve borular+işçilik 6.000TL

Bina dışı kanalizasyon hattı ( klünk+boru+harfiyat+işçilik ) 5.000TL

Pencere ve Balkon kenarları mermerleri 5.000TL

Merdiven Mermerleri 5.000TL

Şap 360m2 işçilik + kum+çimento 15TL/m2 5.400TL

Fayans İşçiliği Balkon+Banyolar+Veranda+Tretuvarlar+Bodrum 325m2 20TL/m2 6.500TL

Fayans 325m2 40TL/m2 13.000TL

Fayans yapıştırıcı ( Kalekim )+köşebent +derz, 4000TL

İç Dış Kaba sıva işçilik 800m2 12TL/m2 9.600TL

İş dış Kaba sıva Çimentı kum 5.000TL

İç Alçı + Boya işçilik 500m2 16TL/m2 8.000TL

Torba alçı 200 çuval 20TL/çuval 4.000TL

Köşebent + sarf malzemelri 1.000TL

Boya + astar 1.500TL

Mantolama 160kg/m2 Taş yünü 250m2 120TL/m2 30.000TL

Teras izolastonu 2 bileşenli çimento bazlı Sürme 2.500TL

Teras Isı izolasyonu 4cmXPS 2.500TL

Teras izolasyon işçilik ve yapıştırıcı 1.500TL

Winsa Dorado Gold Pencereler + Konfor Cam + Otomatik kepenk+sineklik 50.000TL

Dış cephe Kayrak Taşı+Kalekim+işçilik 15.000TL


............................ yapılan kısım 371.600TL

Yapılacak kısım:

Banyo dolabı+duşakabin+Klozet+armatürler+İşçilik 5000TL x 3 adet 15.000TL


Mutfak Dolapları 8.000TL

Laminat PArke 8.000TL

Kapılar, Çelik Kapı + oda kapıları 12.000TL

Veranda 8.000TL

Korkuluklar,Merdiven+Veranda+küçük balkon+fransız pencereler 10.000TL

Bahçe Çitleri + Bahçe Kapısı 8.000TL

Bahçe, toprak+çim+otomatik sulama 6.000TL

Doğalgaz Kombi + Petekler 10.000TL

............................... Yapılacak kalan işler toplamı 85.000TL

Arsa hariç İnşaat Maliyeti 456.600TL

Asya'm 09-06-2019 23:24

[QUOTE=skanatlar;1569911]Merhaba,

Ayrıntılı bir maliyet çıkarmaya çalıştım ancak malzeme ve işçilik fiyatları çok değiştiği için anlamlı bir rakam ortaya çıkmıyor bu nedenle mümkün olduğu kadar güncel fiyatlar üzerinden fiyat oluşturmaya karar verdim.

Elinize emeğinize sağlık bence fiyat çok güzel olmuş sonuçta her şey isteğinize göre. size sormak istediğim iki konu var;
1.İnşaata başlamadan önce herhangi bir müteahhitten fiyat teklifi almışmıydınız?
2.Bize tavsiyeniz nedir bu ugrasiya değer mi? (Maddi anlamda)
Tekrar hayırlı uğurlu olsun Allah güle güle oturmayı nasip etsin

skanatlar 10-06-2019 17:58

Sn.Asya'm Teşekkür ederim

Müteahhit ten fiyat almadım ancak fiyat almakta fayda var. Mümkün olduğu kadar kalem kelem ayrıntılı fiyat verebilirse sizin için bir yol haritası olur.

Müteahhit ile anahtar teslim anlaşmanız durumunda tüm detayları içeren, özellikle iş güvenliği ve sorumluluk müteahhitte olacak şekilde sözleşme yapın.. Kullanılacak malzemeler de mutlaka siz belirleyici olun.

Tahmini olarak, yukarıda ki fiyata ilave 100.000TL müteahhitlik ücreti ilave edebilirsiniz.

Saygılarımla

Asya'm 10-06-2019 22:52

Açıklamalarınız için çok teşekkürler o zaman yorulmaya değer 100 bin iyi bir rakam...
Şimdiden sizden edindiğim bilgiler doğrultusunda kendi ajandami hazırladım ve çok faydalı oldu. Malzeme alimi konusunda iyi bir araştırma yapıp zamana yayabilirsem müteahhite gerek kalmayacak inşallah
Her şey için tekrar teşekkürler Allah yuvanizi her daim mutlu kılsın

Adurmus77 22-06-2019 20:41

Merhabalar sayın skanatlar
Paylaşım için çok teşekkür ederiz.
Biz de önümüzdeki hafta belediyeye ruhsat başvurusu yapacağız, aksilik olmazsa. Mimarimiz son düzeltme ve kontrolleri yapıyor.
Size aklımıza takılan bir kaç soru var onları sormak istiyoruz.
1. Biz tavan yüksekliği mizi olabilecek max yükseklik istedik. Ancak plan da her kata 3 m planlı. Döşeme şap sıva parke düşünce plana göre 2.80 kalıyor. Sizin planinizda da 3 m olarak hatırlıyorum. Acaba şu an bitmiş hali ile tavan yüksekliğiniz kac m?
2. Üst kat banyomuzun alt kısmına curb dolgu planlanmış. Bu alt kat açısından görsel bir kötü görüntü oluşturur mu? Siz de ıslak zeminlerde bu tarz bir uygulama oldu mu?

Asya'm 22-06-2019 23:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adurmus77 (Mesaj 1570830)
Merhabalar sayın skanatlar
Paylaşım için çok teşekkür ederiz.
Biz de önümüzdeki hafta belediyeye ruhsat başvurusu yapacağız, aksilik olmazsa. Mimarimiz son düzeltme ve kontrolleri yapıyor.
Size aklımıza takılan bir kaç soru var onları sormak istiyoruz.
1. Biz tavan yüksekliği mizi olabilecek max yükseklik istedik. Ancak plan da her kata 3 m planlı. Döşeme şap sıva parke düşünce plana göre 2.80 kalıyor. Sizin planinizda da 3 m olarak hatırlıyorum. Acaba şu an bitmiş hali ile tavan yüksekliğiniz kac m?
2. Üst kat banyomuzun alt kısmına curb dolgu planlanmış. Bu alt kat açısından görsel bir kötü görüntü oluşturur mu? Siz de ıslak zeminlerde bu tarz bir uygulama oldu mu?

Size de şimdiden kolay gelsin hayırlı ve uğurlu olsun inşallah bir an önce evinizi yapıp oturursunuz.
Acaba sizde inşaat aşamalarını paylasacakmisiniz? Her yeni tecrübe bize iyi bir ders oluyor

Portakal Rengi 23-06-2019 08:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adurmus77 (Mesaj 1570830)
Merhabalar sayın skanatlar
Paylaşım için çok teşekkür ederiz.
Biz de önümüzdeki hafta belediyeye ruhsat başvurusu yapacağız, aksilik olmazsa. Mimarimiz son düzeltme ve kontrolleri yapıyor.
Size aklımıza takılan bir kaç soru var onları sormak istiyoruz.
1. Biz tavan yüksekliği mizi olabilecek max yükseklik istedik. Ancak plan da her kata 3 m planlı. Döşeme şap sıva parke düşünce plana göre 2.80 kalıyor. Sizin planinizda da 3 m olarak hatırlıyorum. Acaba şu an bitmiş hali ile tavan yüksekliğiniz kac m?
2. Üst kat banyomuzun alt kısmına curb dolgu planlanmış. Bu alt kat açısından görsel bir kötü görüntü oluşturur mu? Siz de ıslak zeminlerde bu tarz bir uygulama oldu mu?

Sorularınız teknik aslında. Yinede sizin kavramlarınıza bağlı. Göreli olarak ve kişiye özel çözümler gerekir. (3 m belediyelerin yükseklik kısıtları koyar iken kullandığı değer. Ticari yükseklik 5,50 m, evsel yapı 3 m şeklinde.)
1. Tavan yüksekliği, taban alanına ve özellikle uzun kenarın uzunluğuna bağlı olarak hissediliyor. 3 m brüt, 2,80 net yükseklik unuttuğumuz daire yükseklikleri. Fazla kat elde etmek amacı ile 2,50 Türkiye standardı olmuş durumda. (2,60 sınırı en küçük değer iken.)
2,40 ile 2,50 arasındaki farkı kolayca hissedebilirsiniz. 2,80 ile 2,90 arasını hissetmeniz için deneyimli gözünüz olmalı :) (Gözümüzün ölçü kapasitesi ve beynimizin algı değerlendirme kapasitesi çok keskin değildir. Eğitilerek artar.)
30 m² alana kadar 2,80 i rahatlıkla yüksek olarak değerlendirebilirsiniz. Genişlik/yükseklik oranı gözümüz için önemli. 8-9 m genişlik için 2,80 yüksek olarak algılanıyor. (Okuduğu birkaç yazının özetini anlattım.)
Bence asıl önemli olan aydınlık olması. Aydınlık arttıkça yükseklik etkisi artıyor. (Yüksek hissediyorsunuz.) Tavanda derinlik algılatacak çözümler de size yardımcı olabilir.
2. Alaturka tuvalet kullanmak istemiyorsanız bunu değiştirebilirsiniz. Genelde kullanılmıyor, artık. (Götürüsü ve riski fazla olduğu için.)
Banyo ve tuvaletlerde ferahlık abartılı olursa yer kaybına neden oluyor. (Bu öğretilmiş alışkanlık halinde artıyor. ) Günde kaç dakikanızı geçirdiğiniz bir yer üzerinde duruyorsunuz? (Saat diyemiyoruz.) Bu alanı odalarda değerlendirmek daha yarayışlı olur. Koridor ve merdiven de kaybedilen alanlar üzerinde durmak daha işe yarar. Yükseklik açısından ise 2,40 ve üstü sorun yaratmayacak ölçüler. (Genişlik/yükseklik oranı.)
Yine de daha yüksek tavan isterseniz, kontrol organıyla uzlaşmayı deneyebilirsiniz. 10-20 cm daha yüksek yapmaya ikna edebilirsiniz. Çatı eğimini azaltarak, toplam yükseklik sınırını delmiyorum, savunması işe yarayabilir. (Belediyeler, çatı üst kotunu sınırlıyor.)
Kolaylıklar.

Adurmus77 23-06-2019 09:52

3 Eklenti(ler)
Merhabalar
Öncelikle yanıtlariniz için teşekkürler.
Ben de bu alanda paylaşım yaparak sizlerin yorumları ile projemi şekillendirmek istiyorum. Tecrübe çok önemli sonuçta.
Evimizin planlarıni atıyorum.
Yorum ve elestirilerinizi bekliyorum. Son noktayı onay olarak daha koymadık, proje üzer nde ufak değişiklikler yapabiliriz.

Adurmus77 23-06-2019 10:16

Merhabalar
Kot katını unutmuşum. Onu da ekledim.
Proje bilgileri:
Arsa 290 M2
0.3 emsal
87 M2 taban alanı
Bitişik nizam
Doğu kuzey batı cephe açık (kuzey ve doğu cephe deniz manzaralı)
Temel + dolgu + kot + 2 kat ve çatı olacak.
Yorumlarınızı bekliyorum :)

Adurmus77 23-06-2019 10:17

1 Eklenti(ler)
Kot katı planı

skanatlar 24-06-2019 15:31

Sn Adurmus77 Merhaba,

Hayırlısı olsun, umarım en kısa sürede oturmak nasip olur.

Minimum 50 cm subasman almalı bence.

A-kesitte toprak dolgu alanının yüksekliği bana fazla geldi. Perde duvarlar ve dolgu maliyeti artıracaktır. Mümkün olan en az derinliğe göre yaptırmayı deneyebilirsiniz.

Merdivenleri etrafını perde beton duvar olarak tasarlamışlar. Zorunlu değilse gerekli olduğunu düşünmüyorum.

1. katta mutfak bölümünde ki oturma alanını ayrı bir oda olarak yapmayı düşünebilirsiniz. Giriş katta bir oda, yaşlanınca, yaşlı bir misafir ağırlayınca veya yaşlı bir yakının bakılması durumunda büyük fayda sağlayacaktır. Artı bir odanın zararı olmaz bence.

1.katta banyoda duşakabin mutlaka koyardım.

Tekrar hayırlı olsun.

Adurmus77 24-06-2019 23:25

Sn skanatlar Merhabalar
Oncelikle yorumlarınız için teşekkürler
Arazimiz biraz eğimli. Evimizin uzun cephesinin bir köşesi ile diğeri arasında yaklaşık 3 m kot farkı var. Bu yüzden subasman yuksekldikce dolgu seviyesi de otomatik artıyor. Bu konuda bizde daha yüksek olmasını talep ettik ancak optimum bu seviye çıktı.
Bulunduğumuz bölge Yalova ve zemin biraz sıkıntılı. Bu yüzden tem l seviyesi de biraz derinde tutuluyor. Bu da eğimde olunca dolguyu artırıyor. Emniyetli olması tercihimizdir :)
Merdiven perde duvarı statik projede özellikle eklediler. Bunu soracağım, sebebini öğrenmek adına.
Giriş kat ayrı oda ve banyo noktasında çok kararsız kaldık bizde. Ancak iskan sonrası kot katına WC banyo yaptıracağız. Ayrıca kot katına dışarıdan iniş için asansör de planlıyoruz. Kot katında büyük bı salon ( içine Amerikan mutfak eklenecek) ve 15 M2 bir oda olacak. Misafirlere bu alanı planlıyoruz :)
Bu hafta evrakları toparlayabilirsek başvuru yapacağız.

tugra0303 29-06-2019 11:31

Öncelikle Skanatların affına sığınarak yazıyorum;
Herkese merhaba
Skanatlar eviniz hayırlı olsun güle güle oturun,
Adurmuş sizin evinizde şimdiden hayırlı olsun;
Bende ankarada müstakil bir arsa satın aldım, bir ev yapımına başlamak üzereyim.
Adurmuş sizin projeniz ve ölçüleriniz benimkiyle hemen hemen aynı.
Projenizi inceledim size birkaç sorum olacak?
kotta jeneratör su deposu kömürlük bırakmışsızın buralar oda yapılabilirmiydi,
çatı katında açık teras göremedim, açık teras yapmayı düşündünüzmü?
evin maliyetini arsa bedeli hariç yaklaşık olarak ne kadara mal olacağını tahmin ediyorsunuz;
Birde kendinize bir sayfa açarak yaptığınız işleri ve maliyetleri yazarsanız benim gibi bilgi sahibi olmak isteyenlere yardımcı olabilirsiniz, bende bir sayfa açmayı düşünüyorum.
saygılar

Adurmus77 30-06-2019 22:56

Merhabalar tugra0303,
Sizin de eviniz şimdiden hayırlı olsun.
Sorulara cevap vermeye çalışacagim.
1. Kot ve çatı ile ilgili hususlar:
Mayıs ayı başında yönetmelikte bir değişiklik oldu. (Bu değişiklik büyükşehir leri kapsamiyor olabilir, teyit etmenizde fayda var). Şu an evin merdiven boşlukları, balkonlar çatı teras ya da kapalı kullanım alanı vs dahil herşey emsal değerine dahil edildi. Bu durum bizim aleyhimize oldu. Bizde 20 M2 kadar açık teras ve çatı katında da 20 M2 oda yapabiliyorduk eski yönetmelik uygulamada iken. Ancak yeni yönetmelik yuzunden çatı ve terastan feragat ettik.
Kot katını da bahçe katı olarak kullanacağız. Mimarimiz projede M2 ye dahil olmaması adına bu şekilde gösterdi. Yoksa bu katta da büyük bir bahçe salonu, yatak odası ve iskan sonrası banyo WC olacak.
Özetle yeni yönetmelik bizim planımızi biraz bozdu.
2. Maliyet ile ilgili hususlar
Şu an planimiza göre kaba inşaat asamasini resmi işlemlere harcanan masraflar hariç (ki onlarda 50 bin TL civarı tutuyor)
225-250 bin TL düşünüyoruz. Bu fiyata duvarların örülmesi, bahçe duvarları ve dolgularin yapılması dahil.
Son olarak bir tecrübe paylaşımı:
1 Ocak 2019 sonrası zemin etüdü yönetmeliği değişti. Öncesinde 1500₺ olan ve 10-15 günde çıkan zemin etüdü, şu an 10-14 bin TL ve yaklaşık 2 ayda çıkıyor.
Diğer sorunlarinizda da yardımcı olmak isterim.
Bizde şu an kaba inşaat için kalfa araştırma aşamasındayız. Fiyat alıyoruz. Ayrıca elektrik ve sıhhi tesisat içinde anlaşıp, temmuz ayı icinde başlamak istiyoruz.
Saygılar

Portakal Rengi 01-07-2019 09:22

Maliyet yaklaşımı
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tugra0303 (Mesaj 1571303)
Öncelikle Skanatların affına sığınarak yazıyorum;
Herkese merhaba
Skanatlar eviniz hayırlı olsun güle güle oturun,
Adurmuş sizin evinizde şimdiden hayırlı olsun;
Bende ankarada müstakil bir arsa satın aldım, bir ev yapımına başlamak üzereyim.
Adurmuş sizin projeniz ve ölçüleriniz benimkiyle hemen hemen aynı.
Projenizi inceledim size birkaç sorum olacak?
kotta jeneratör su deposu kömürlük bırakmışsızın buralar oda yapılabilirmiydi,
çatı katında açık teras göremedim, açık teras yapmayı düşündünüzmü?
evin maliyetini arsa bedeli hariç yaklaşık olarak ne kadara mal olacağını tahmin ediyorsunuz;
Birde kendinize bir sayfa açarak yaptığınız işleri ve maliyetleri yazarsanız benim gibi bilgi sahibi olmak isteyenlere yardımcı olabilirsiniz, bende bir sayfa açmayı düşünüyorum.
saygılar

Müstakil ev yaparken kullanabileceğiniz maliyet yaklaşımı :
DASK bedeli, birim maliyet ile oturma alanınız çarpılarak bulunuyor. Metrekare maliyeti ise ortalama değer olarak belirleniyor. Müstakil ev için bu değerin iki katını almak iyi bir yaklaşım oluşturuyor. (İstatistik yapmadım. Çevremdekilerden toparladığım bilgiler ile)
Özel istekleriniz arttıkça bu değer yükselir. Bütçe hedefi olarak belirlerseniz ve aşmamaya çalışırsanız, gereksiz giderleriniz azalır.
Bir defa yapıyoruz, o da olsun yaklaşımı en tehlikelisi. İşinize yaramayan bir çok şeyiniz olabilir.
Kolay gelsin.

tugra0303 01-07-2019 17:28

İşin içine girdikçe extra hesaplar çıkıyor, evdeki hesap çarşıya uymuyor, inşallah kazasız belasız başlayıp bitirmek nasip olur.

Adurmus77 04-07-2019 21:21

Bazı Sorular
 
Merhabalar,

Öncelikle şu an mimarımız projelerin yapı denetim girişlerini sağladı. Sistem Ocak 2019 da değiştiği için, önümüzdeki hafta sistem bize rastgele bir yapı denetim firması atayacak ve evrak süreci başlayacak. Daha sonra da Belediyeye bu evraklar yapı denetim kanalı ile gidecek ve Ruhsat aşaması ve harçlar çıkacak. Muhtemelen bu bürokrasi 1 ay sürecek :(
Bu süreçte bizde fiyat teklifleri almaya başladık. Bu tekliflerin makuliyetini sizlere danışmak istedim.

1) Kaba İnşaat İçin Kalfa İşçilik Fiyat teklifleri:

Bulunduğumuz bölgede demir, duvar, beton ve kalıp tüm işler için genelde tek fiyat verilmektedir. Biz de yaklaşık 5-6 farklı kalfa ile görüştük. Bu tekliflerin aralıklarını yazıyorum.

Binamızın inşaata konu m2 alanı yaklaşık olarak 550 m2
Bahçe duvarları : 150 m2
Çatı : 130 m2

Bina inşaası duvarlar dahil m2 fiyat aralığı : 55-65 TL(ortalama tutar: 33000)
Çatı inşaası : 35-40 TL (ortalama tutar : 5000TL)
Bahçe duvarları inşaası (Perde beton) : 45-50 TL ( ortalama tutar : 6500 TL)

Çatı ve bahçe dahil işçilik ortalama : 45000 TL

Bu m2 ler için fiyatlar nasıl?

2) Ayrıca Kalfa seçiminde inşaat tecrübesi çok az olan bizler, nasıl tercih yapmalıyız. Önceki işlerindeki kaliteyi de anlamak biraz zor olabiliyor:( Örneğin tavsiye edilen bir kalfa, daha önceki inşaatlarının birinde radye temelde yaklaşık 10 cm dalgalı inşa etmiş. Bu konu şap ile düzeltilmiş. Bu usta hakkında nasıl bir fikir verir?
Yapı denetim firmaları da kontrol sağlıyor deniyor. Hataları bu şirketler minimize edebilir mi?
Açıkçası karar verme noktasında tecrübeli isimlerden tavsiyeleri bekliyoruz.

3) Zemin bohçalama ve perde beton su yalıtımı için de fiyat aldık.

Zemin m2 : 125 m2

Zemin bohçalama çift kat membran, keçe + işçilik dahil m2 fiyatı 31,5 TL
(Ortalama Maliyet : 4000 TL)


Perde Duvar toprak altında kalan m2 : 115 m2

Perde Duvarlar için 3 kat yalıtım ve pvc benzeri koruma malzemesi + işçilik 47TL (Ortalama Maliyet : 5400 TL)


Zemin altı su yalıtımı ortalama : 9500-10000 TL

Bu fiyatlar makul mu?

4) Son olarak Hafriyat konusunda fiyat teklifi alacağız. Bizim kaba hesabımıza göre 400 m3 toprak çıkacak. (Eğim kaynaklı biraz fazla) Bu noktada ortalama hafriyat maliyeti ne olabilir? 1m3 için 40 TL diye duyduk ancak daha net fiyat alamadık.

5) Kaba inşaat aşamasında elektrik tesisatı ile ilgili çalışamalar yapılacak. Ancak su tesisat ile ilgili işlemler kaba inşaat bittikten sonra başlayacak. Başlangıç aşamasında su tesisatı için anlaşma yapmamıza gerek olur mu?

6) Bu konu belki daha önce geçmiş olabilir ancak tuğla mı ytong (gaz beton) mu? Siz ne dersiniz?

Saygılar

skanatlar 05-07-2019 15:42

Sn Adurmus 77,

Aldığınız fiyatlar içerisinde en çelişkili fiyat Hafriyat fiyatı. 40TL/m3 bence oldukça yüksek fiyat. Bende 250m3 hafriyat yapıldı 5000TL vermiştim. Sizinde olsun, olsun 7000TL olmalı. Bir günlük iş. Hafriyatçıların kepçesi de kamyonu da kendisine ait oluyor. Kazmaktan ziyade kamyon ile toprağın uzaklaştırılması biraz zahmetli olabiliyor.

Bohçalama için aldığınız fiyat oldukça iyi. Bu fiyatın minimum 2/3 ü malzeme fiyatı. İyi kalite keçeli mebran kullanıldığından emin olun bence. Gerekirse malzemeyi siz tedarik edin sadece işçilik fiyatı verin.

Temel altına bohçalamadan sonra mebran üzerine mutlaka 5cm beton attırın. Radye temel demirleri bohçalamayı delmesin diye.

Aldığınız kalfa ücreti birim fiyatı iyi bir fiyat. Metrekare hesabı yaparken farklı hesap yapıyorlar. Temel den çatı zeminine kadar her katı hesaplıyorlar. Sizde 5 tane zemin var bunu alan ile çarpır örn 87x5=435m2. Buna ilave perde duvarların yüzey alanını 2 ile çarpıyorlar. Sizde atıyorum 100m2 x 2 = 200m2. Bu nedenle hesapladıkları m2 fiyatı ile sizin hesapladığınız farklı olabilir.

Bu fiyata demir işçiliği duvar örme işçiliği ve kalıp işçilik dahil oluyor. Tuğla olarak ytong veya bims tuğla daha iyi. Karar verip Bu malzemeyi kalfa ile baştan konuşun çünkü kalfa tuğlacıyı ve demirciyi çoğunlukla dışarıdan buluyor.

Kalfa seçimi önemli. 10cm fark abartılı bence. Kalıp olarak plywood kullanmalarını isteyin.

Yapı denetime bel bağlamayın. Beton dökülürken gelip dökülen betonu ve bağlanan demiri kontrol ediyorlar. Betondan numune alıp teste gönderiyorlar.Aslında betondan ve demirden ödün verilmemesi tek görevleri diyebilirim. Sizin için önemli olan kalfanın kalıp işçilik kalitesi.

Kalıp yapılırken çok miktarda nalburiye gideriniz olacak. Çivi, elarabası, kürek, merdiven kalıp yağı, eldiven, keser v.b. Ben 4-5 milyar ödemişimdir. Bu malzemeleri kendiniz tedarik etmeye çalışın **** her kalemi kontrol edin.

Elektrikçi ile şimdi anlaşmak zorundasınız. Temelde topraklama yapacak. Her kat betonu atılmadan, demirlerin arasından elektrik borularını döşeyecek.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Kolay gelsin.

Adurmus77 14-07-2019 14:36

Merhabalar Sn skanatlar,

Bürokratik aşamalarımız devam ediyor halen. Bizde fiyat araştırması ve tecrübe dinlemeye devam ediyoruz. Görüştüğümüz kalfalardan bazıları bir teklifte bulundu. Şu an radye temelden sonra yaklaşık 2,1m yüksekliğinde bir alanı toprak ile dolduracağız ve bu seviye dıştan da toprak altında kalacak.

Bu konuda değişen imar yönetmeliğinden dolayı m2 hakkımız kalmadığı için bu dolgu alanını mimarımız herhangi bir şekilde kullanamadı.

Görüştüğümüz kalfalar bu konuda şöyle bir fikir beyan ettiler:

"Toprak dolgu alanını etrafı malum perde beton. (2,1 m) Bu alanda bir kapı girişi kadar alanı açık bırakıp, bu alanı tuğla ile duvar örüp, dıştan toprak ile kapatabiliriz. İskan sonrası bu alanı açarak, tuğla olan alanı yıkarak bodrum katına giriş kapısı alanını düzenleyebiliriz. Tabii bunu yaparken yapı denetim firması ve mimarınız ile de koordineli olun" dediler.

Sizce bu yaklaşım mantıklı mıdır?

Bodrum katı olarak kullansak, tavan yüksekliğimiz 2,1m olacak.

Toprak dolgu yaptırmak ekstra bir maliyet ve uğraş.

Ayrıca, binanın sağlamlığı açısından toprak ile doldurmanın bir mantığı var mı?

Saygılar

GultenA 23-07-2019 07:43

Sn ADurmus77,

İnşaatınız hayırlı olsun. Kaba inşaat kısmı ile ilgili bizim inşaatımızda edindiğimiz deneyimlerimizden bir iki noktayı aktarmak istiyorum, umarım size de faydalı olur;

*Öncelikle inşaat alanının zemininden su çıkma ihtimaline karşı direnaj için ek bir maliyet ayırın. Hafriyat çalışması sırasında dipten çıkan suyu drenaj kanalları ile arsanın sonunda açtığımız bir kuyuda topladık, yazın ortasında hala suyumuz var. İleride işinize yarayacaktır. Tabiiki kuyu düşünürseniz onun da maliyetini ayırmanız gerekecek.
*Hafriyat sırasında çıkan toprağı eğer arsa içinde biriktireceğiniz bir yer varsa sakın arsadan dışarı çıkarttırmayın. Hafriyatçılar toprağı arsadan uzaklaştırmak için kamyon başı 70 TL aldılar, üstüne gidiş geliş yol süresini saatlik hesabın içine eklediler. Kamyonu daha dolmadan göndermesi de cabası. Toplu fiyat aldıysanız bu noktaların fiyatın içinde olduğundan emin olun.
*Yine hafriyat sırasında toprağın üst katmanını ayrı alt katmanını ayrı yerlerde biriktirebilirsinin, kıymetli olan üst toprağı kaybetmemiş olursunuz.

Paylaşmak istedim,
iyi günler.

su teresi 31-07-2019 00:23

Koocaman bi Maaşallah diyerek başlayım. Skanatlar Allah size ailenize yeni evinizde huzur ve sağlıklı yaşamı nasip etsin inşallah. hayırlı ve uğurlu olsun. evinizin bahçesinden çiçeklerin böceklerin resimlerini de bekleriz tez zamanda. huzur neşe taşsın her yerinden

skanatlar 31-07-2019 13:10

Sn. Su Teresi çok teşekkürler

Sn.Adurmus,

Sorduğunuz soruya cevap vermek çok zor. Siz karar vereceksiniz.

Benim için bodrum alanı çok kıymetli bir alan ve mümkün olduğu sürece, yapılmasını tavsiye ediyorum.

2,1 mt yükseklik, bodrum tavanındaki kirişlerin yüksekliği nedeniyle, kiriş altlarında 1,7 mt lere düşecek.

Subasman yüksekliğini 40-50 cm artırabilirseniz 2.5-2.6 mt yükseklik mükemmel olur.

Temeli 40-50 cm daha aşağıya alsanız su ile karşılaşmanız durumunda çok meşakatli bir süreç yaşarsınız.

Dediğim gibi artılar ve eksileri siz değerlendireceksiz. 2,1mt yükseklite kalsa bile pekçok açıdan kullanabileceğiniz bir alan olacaktır ancak her zaman keşke biraz daha yüksek olsaydı diyebilirsiniz.

shoglu 05-08-2019 20:19

Sn. Skanatlar bu kadar ayrıntılı bir paylaşım yaptığınız için teşekkür ederim. Döküman niteliğinde olmuş. Emeğinize sağlık. Güle güle oturun.

0sman ağa 19-08-2019 13:59

Merhaba. Hayat nasıl gidiyor müstakil evde bahçenizin son durumu nasıl? Memnun musunuz? Yalıtım ağustos sıcaklarında performanslı mı?

Asya'm 20-08-2019 07:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 0sman ağa (Mesaj 1573599)
Merhaba. Hayat nasıl gidiyor müstakil evde bahçenizin son durumu nasıl? Memnun musunuz? Yalıtım ağustos sıcaklarında performanslı mı?

Osman bey ev yapımı burada da detaylı ve daha uygun anlatıldı. Diğer sitedeki inşaat fazla lüks oldu bilginize

0sman ağa 21-08-2019 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asya'm (Mesaj 1573632)
Osman bey ev yapımı burada da detaylı ve daha uygun anlatıldı. Diğer sitedeki inşaat fazla lüks oldu bilginize

Merhaba. Evet malesef maliyetler her gecen gün katlanıyor. Yapıma başlamadan önce elimden geldiğince araştırma yapıyorum, birşeyler öğreniyorum. İnternet büyük nimet. Her şeyi ustaya bırakırsak mutsuz oluruz.
Selâmlar.

asklepios 21-08-2019 19:52

Sevgili ağaçlar.net forum üyeleri; iyi akşamlar dilerim öncelikle.
Toprağına üçgen tarzda bungalow ev (A frame) ahşap kulübe inşa eden/ettiren var mı?
Var ise banyo tuvalet ve ve mutfak donanımınız da evinize dahil mi?
Beton temel mi ahşap taşıyıcı sistem mi kullandınız?
Genel olarak evinizden memnun musunuz?
Evinizin kullanım alanı ve odaları ne kadar genişliktedir?
Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Derya A. 29-11-2019 12:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skanatlar (Mesaj 1572864)
Sn. Su Teresi çok teşekkürler

Sn.Adurmus,

Sorduğunuz soruya cevap vermek çok zor. Siz karar vereceksiniz.

Benim için bodrum alanı çok kıymetli bir alan ve mümkün olduğu sürece, yapılmasını tavsiye ediyorum.

2,1 mt yükseklik, bodrum tavanındaki kirişlerin yüksekliği nedeniyle, kiriş altlarında 1,7 mt lere düşecek.

Subasman yüksekliğini 40-50 cm artırabilirseniz 2.5-2.6 mt yükseklik mükemmel olur.

Temeli 40-50 cm daha aşağıya alsanız su ile karşılaşmanız durumunda çok meşakatli bir süreç yaşarsınız.

Dediğim gibi artılar ve eksileri siz değerlendireceksiz. 2,1mt yükseklite kalsa bile pekçok açıdan kullanabileceğiniz bir alan olacaktır ancak her zaman keşke biraz daha yüksek olsaydı diyebilirsiniz.

Sayın skanatlar;

Emeğinizin her ayrıntısını sabırla paylaştığınız , açık gönüllülüğünüz için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Hakkınızı helal edin.

Sürekli yerli ve yabancı kaynaklar okuyor ve izliyorum. Sizin kadar güzel , bilgilendirici bir paylaşıma rastlamadım.

Bende evimin kaderini bir müteahhite bırakmak istemediğim için her detaya hakim olmaya çalışıyorum. Hatta ustaların yarım yamalak iş yapmalarından korktuğum için gözümde çok büyüyordu ve hep ertelemek zorunda kalıyordum.

Siz bana cesaret verdiniz.

İnşalla huzurla sağlıkla mutlulukla oturursunuz yuvanızda.

Saygılar

brf840 03-05-2020 11:13

sayın skanatlar, evinizde güle güle oturmanızı diliyorum. Bende yakın zamanda inşaata başlayacağım, sizin kaba insaat + pencereler ne kadar mal oldu

ben 100 m2 bodrum + 100 m2 zemin + 80 m2 1. kat toplam = 280 m2 yaptıracağım

ancestral 03-05-2020 21:35

Öncelikle hayırlı olsun.

Ben tam anlamadım, tek tek kalfa usta malzeme ile uğraşarak bu boyutlarda ev mi yapacaksınız?

Yapı denetim ne olacak? Şantiye şefi, fenni mesul, müteahhitlik belgesi?

Çok çok düşük rakamları baz alarak bütçe çalışması yapmışsınız, 1. sınıf (lüks değil) inşaatın minimum maliyeti 1200 TL'dir. Ki sizin bu maliyetlerle 1. sınıfı bırakın 2. sınıf olarak bile bu işi yapmanız biraz zor.

Perde beton, drenaj, zemin etüdü vs yaptırmanız gerekecek.

Yanlış anladıysam kusuruma bakmayın, mesajı görmezden gelebilirsiniz.

Portakal Rengi 04-05-2020 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ancestral (Mesaj 1587205)
Öncelikle hayırlı olsun.

Ben tam anlamadım, tek tek kalfa usta malzeme ile uğraşarak bu boyutlarda ev mi yapacaksınız?

Yapı denetim ne olacak? Şantiye şefi, fenni mesul, müteahhitlik belgesi?

Çok çok düşük rakamları baz alarak bütçe çalışması yapmışsınız, 1. sınıf (lüks değil) inşaatın minimum maliyeti 1200 TL'dir. Ki sizin bu maliyetlerle 1. sınıfı bırakın 2. sınıf olarak bile bu işi yapmanız biraz zor.

Perde beton, drenaj, zemin etüdü vs yaptırmanız gerekecek.

Yanlış anladıysam kusuruma bakmayın, mesajı görmezden gelebilirsiniz.

Kendiniz yapmak isterseniz 20 den çok ekip ile uğraşacaksınız. Bu doğru. Birisi sizin için yaparsa, 21 inci belayı alıyorsunuz demektir. Asıl bela olmasının nedeni şöyle: İşine geleni sizin adınıza gibi yapması. Ekiplerde de aynı sorun oluyor ama kural koyucu yaptıran oluyor. İkinci yararı, paranız biriktikçe devam ediyorsunuz. Örneğin giriş katı bitsin üst kat seneye diyebilirsiniz. Prefabrikten iyidir.
Yapı denetimi gerekliyse iki durumda da maliyeti ödeyeceksiniz. Bir kereliğine kendi evinizi yapmak için müteahhitlik belgesi alabilirsiniz. Diğer zorunlu çalışanlar için proje gurubu yardımcı oluyor. Götürü olarak bir muhasebeci ile anlaşıyorsunuz, SGK işleri de yürüyor.
Zemin etüdü, beton testi vb proje gurubu veya denetim tarafından yapılıyor.
Herkesin müteahhit olabildiği bir ülkede yaşıyoruz. Daha iyi yapacaklarını düşünmüyorum.

Portakal Rengi 04-05-2020 09:37

Maliyet bölümüne gelirsek.
Kendinize ev yaparken maliyet hesabına bakış değişir. 1.200 tl ye gecekondu yapılamıyor bugünkü fiyatlarla. 3.000 -4.000 göze alınmalı. İki katlı bir ev yapacaksanız; beton döktüğünüz alan toplamını ikiye bölüp, üç ile ve birim maliyetle çarparak bütçe yaklaşımında bulunabilirsiniz. (Temel, çatı, proje giderlerini bir kat gibi düşünebilirsiniz.) Bulunduğunuz bölgeye göre (+,-)% 30 hata yapabilir.
Bahçe ve çevre düzenlemesi, istenen ek özellikler bu rakama eklenir.

rumble 06-05-2020 19:21

Merhaba,bizde bir köy evi aldık yıkık,2 katlı halen tadilatına devam ediyoruz,eviniz hayırlı olsun

laedri09 15-05-2020 23:26

Başta sayın Skanatlar olmak üzere konuda cevabı olanların hepsine teşekkür ediyorum. Oldukça uzun süredir konuyu takip etmekteyim. Benzer hissiyatla bu işe azmettim. Arsayı aldığım 2017 senesinden beri okuyup anlamaya çalışıyorum fakat tabii ki hâlâ ciddi eksikliklerim var. Açıkçası internette bu konuda yazılanlardan daha faydalı bir başlık bulamadım zira sormak istediğim hemen her konunun bahsi burada geçmiş. Bu sene Erzurum'da inşaat projeme başladım. Şayet müsadeniz olursa başka bir konu açmak yerine burada tecrübelerimi ve sormak istediğim hususları paylaşmak isterim.

laedri09 15-05-2020 23:44

ARSA BİLGİLERİ
Yerim Erzurum'da. 643 m2 alana sahip düz zemin. Geçirgen bir toprağı var. 2 kat %30 imar izni bulunuyor. Muntazam dikdörtgen biçimli arsamın eni 18 boyu 35 metre olup küsüratlarını yazmadım. Sağda bir villa var sol boş. Önü güneydoğuya Palandöken dağına bakıyor. Normalde ikiz villaya izin veriliyor fakat enden kısa olduğu ve özellikle müstakil yapı tercih ettiğim için düşünmedim.
PROJE BİLGİLERİ
Aslında yaklaşık 194 m2'ye imar izni var fakat gerek duymadım. Zemin 167, 1. kat 134 m2. Bodrum düşünmedim maliyet gerekçesiyle. Garaj buralarda şart. Garajı aşağı indirmeden sağ tarafta zemin katla hizalı tercih ettim. Bu yüzden alt katın m2si fazla. Üst katta çıkma yapmadım.

laedri09 15-05-2020 23:46

2 Eklenti(ler)
En 18 metre yanlardan 3'er metre pay bırakmak lazım. Dolayısıyla 12 metreye ön cepheyi sığdırmam lazım. Garaj ön cephede bulunduğundan dolayı ciddi sıkıntı çıktı. Projeyi şu şekilde düşündük.

laedri09 16-05-2020 00:01

İLK GİDERLER
1. Proje
Elektrik+Statik+Sıhhi tesisat (su+ısı)+Mimari+ Zemin etüdü dahil toplam verdiğim fiyat 8.500 tl.
2. İzinler
Belediye harcı+Harita Mühendisi+Şantiye şefi+yapı denetim+müteahhitlik belgesi toplam verdiğim fiyat 23 bin oldu. Burada esas kalem yapı denetim. Baya yüksek çıktı.
3. Demir
Projeye göre 13 ton demirim var. 3.38'den toplam 43.960 tl.
4. Kalıp malzemeleri
Her ne kadar plywood daha güncel bir malzeme olsa da sıvanın tutması için ayrı bir malzeme gerektirdiği ve maliyetinin çok yüksek olması gerekçesiyle kereste tercih ettim. Bu kararımdan pişmanım. Plywoodla kalıplar daha biçimli çıkıyor. Mutlaka öneririm. Henüz temel aşamasındayım. Temelim mütemadi de denilen sürekli temel cinsinde. Radyeyle kıyaslamasını sonraya bırakarak temel betonu ve perde duvarları için aldığım toplam kereste maliyetim yaklaşık 8.400 tl.
5. KALIPÇI USTASI
Ben şimdilik kaba inşaat için duvarlar hariç kalıpçı ustasıyla anlaştım. Metrekaresi 35 tl'den. Temelden çatıya kadar yapacaklar.
6. ŞANTİYE ELEKTİRİĞİ VE SUYU
Şantiye elektiriğini bağlamak biraz zaman alıyor. Bu yüzden projeniz onaylanır onaylanmaz aceleniz varsa ilk eğilmeniz gereken kısım burası. Çünkü elektirik bağlanmadan bazı ustalar yan çiziyor. Kerestelerin kesilmesi için istiyorlar. Ayrıca demirlerin bağlanması için şantiye elektriği şart. Ben elektrik tesisatı için şatiye elektriği dahil 13.000'e anlaştım. Buna tüm kablo tesisatları (duvar aydınlatmaları, güvenlik kamerası, spot ışıklar vs. dahil) Avize vesaire yok. Anahtarlar fiyata dahil. Sıhhi tesisat hususu ayrı bir konu çünkü işin içine ısıtma sistemleri giriyor. Ben petekli tercih ettim. Anlaştığım fiyat 25.000.
7. BETON
Toplam 166 m3 beton sarfiyatım olacak. C25 tercih ettim. C30 da olabilirdi fakat aralarında pek fark yok. m3'ü 265 tl'den. Grobeton dahil değil.
Aklımda kalan maliyetler bu kadar. Henüz temel aşamasında olduğum için aşama kaydettikçe belirtmek isterim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025