![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-04-2009
|
Sn. Sevil Özcan tebrikler! Bakalım bizimkiler ne zaman bu işe kalkışacak? Büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz. Ben Dilhana Hocamı geçeceğimi düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
|
Evet Sergüzen, geniş bir alan olmalı. Bakalım, bir şeyler ayarlayacağız. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
Herkeze merhaba, benim bir sorum olacaktı iş yerinden yazdığım için belkide ilk sayfalarda sorumun cevabı vardır fakat okumaya vaktim yok. Soruma cevap verirseniz çok sevinirim. Benim 3 tane tırtılım vardı hepsi koza yaptı bir taneside kelebek olarak çıktı ve yumurta vermeye başladı. Benim anlamadığım ipek böcekleri tırtılkenmi çiftleşiyorlar çünkü şu an benim bir kelebeğim var oda yumurtluyor . |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
|
Sanırım döllenme olmasa da yumurtluyor.. Döllenme kelebek safhasında oluyor.. O tohumlardan bebek ipek böceği olmaz herhalde... Ama benimki sadece tahmin.. Konunun bilirkişisi Sn.sergüzen 'dir. Olmazsa sorunuzu özel den ona sorun.. Düzenleyen dilhana : 06-06-2009 saat 18:49 Neden: eksik harf |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
ilginiz için çok teşekkürler banada çok ilginç geldi çünkü çifleşme olmadı daha diğerleri çıkmadı ama bizim kelebek yumurtluyor. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
İpekböceğinde tohum alma işi ihtisas gerektiren bir iş. Döllenmeyen tohumlardan gelecek sene larva çıkmaz. Bu konuda forumda epey geniş bilgi var. Daha fazlasına da verilen linkten ulaşılır. Tohum için sağlıklı, gürbüz kelebekler seçilir. Çiftleşme olayı kısa sürede olur ve kelebekler sonra ölürler. Döllenme için belli ısı ve rutubet gerekir. İpekböcekçiliği yönetmeliğine göre tohum alma işini herkes yapamaz idi. Tohum alma işini uzun yıllar Koza Birlikler yaptılar veya yurt dışından ipekböceği tohumları ithal ettiler. Yani üreticiler gelecek sene için kendi tohumlarını üretmediler. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Vah ki vah... (((Desenize Sn.Sergüzen bu konuda da dışa bağımlı olmuşuz... (((Benim ailemin eski kadınları kendi örecekleri iğne oyaları için kendi ipeklerini kendileri üretir, eğirir ve oya yaparlarmış....Şimdi atalarımızın bu konuda da kemikleri sızlıyordur. ((( |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
|
Biri koza örmeye başlamış. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-05-2007
|
Herkese merhabalar, Ne yazık ki sık sık yazamıyorum. Son durumu raporlayayım. ![]() Bütün ipek böceklerim koza ördü. Bunların 6 tanesi geçen hafta sonundan beri peyderpey kozadan çıkmış durumdalar. Hatta dişilerden birisi sarı renkli yumurtalar bırakmış. Darısı sizlerin başına. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Gözünüz aydın sevgili Sevilözcan..Torunları göreceğiz anlaşılan ![]() Benimkilerden 2 si bugün başladı koza örmeye... Geriye kalan bir tanesi henüz beslenmekte... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2010
|
sayın selis, ipek böceklerinin yumurtadan nasıl çıktıklarını inanın bilmiyorum. sayın bsevencan geçen sene ipek böceği aldım, kozalaştı, kozaların içinde de üstünde de yumurtalar var. ne yapacağımı bilmiyorum. yardımcı olursanız sevinirim. saygılar |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2011
|
Devamlı kontrol edin siyah renkte küçük karınca kadar tırtıllar çıktığı zaman üzerine taze dut yaprağı koyun, yumurtaları ılık ortamda bulundurun başka işlem gerekmez. Müjdeli haberi beklıyoruz, başarılar... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2011
|
Kozayı öremiyor mu?
Kızım için almış olduğumuz ipekböceklerinden biri bugün 2.gündür koza örmeye çalışıyor.Fakat dışkılama yaptığı yer turuncu jelimsi bir renk aldı.Koza yapımı birtürlü bitmiyor.Kozaya benzer seyrek birşey ördü ama hala içinde değil yere indi tekrar.Kızımda bende çok üzülüyoruz.Acaba geç mi kaldı, değişim mi başladı anlayamadık.Bizi aydınlatırsanız sevinirim.Kutuya dallar koymuştum bu dallar sayesinde üst köşeye yapmaya başlamıştı. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2011
|
Alıntı:
( |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-05-2011
|
:)
İpek böcekleri hakkında bu kadar iyi bilgi veren bir site bulmak çok iyi ![]() 14 yaşındayım ve 8. sınıf öğrencisiyim 6. sınıftayken öğretmenimin anlatması sonucu ipek böceklerine ilgim oluştu. 6. sınıfta aldıklarımın hepsi öldü dikkatsizliğim yüzündengeçen sene 2 kelebek çıkardım ama yumurta alamadım ![]() birde cinsiyet olayı var. onları çift cinsiyetli olarak biliyordum ![]() cinsiyetlerle ilgili bir bilgisi olan varsa yazsın lütfen. ayrıca bir şey sorucam ben yapraklarımı parktaki dut agacından sağlıyorum. onlara yıkayıp veriyorum. ama ilerde eger yumurta elde edersem onları yıkayıp kurulamam baya bir zamanımı alıcak. ağaçlar büyük ihtimalle ilaçlanmıyor. yıkamadan versem bir şey olur mu sizce? ![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
|
Sayın mavikartal Sakın ıslak veya nemli yere koymayın. Çiftleşmiş kelebeklerden alınan tohumsa tırtıllar çıkar bence. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Kozalar örüldü..bitti...ama benim kilerin sonu hüsranla bitti Sn. Sergüzen.. Biri hiç çıkmadı kozadan..İçersi daha rahat geldi herhalde ) Diğer ikisi aynı zamanda çıktılar kozalarından ama cinsiyetleri denk düşmedi..ikiside dişi idi...Yumurtlayıp durdular...Bebek ipek böceklerim olmayacak ( Torunlarım olmayacak.... (Size tekrar teşekkür ederim ..beni çocukluğuma götürdünüz..Sağolun )Seneye gene deneriz belki... Sağlıkla, mutlulukla kalın hepiniz.. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-07-2009
|
Bende yeğenlerim için ipek böceği edinmek istiyorum... Onlar da ipek böceği yetiştirmeye aşina olsunlar. acaba bir şekilde İstanbul içinde edinme imkanım var mı? teşekkürler |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-02-2010
|
bende ipek böceği besliyorum ve kıbrısta kalıyorum.bu sene sanırım yumurtalar biraz erken açıldı.dut yaprakları daha açılmadı.nerdeyse bütün adayı dolaştım fakat bi tane bile yaprakları açılmış dut ağacı bulamadım :S.yapraklar açılana kadr dayanırlarmı yoksa başka bir bitkinin yapraklarını koyabilirmiyim .lütfen yardım edin. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-01-2011
|
Alıntı:
Evet sayın ağaçlar.net sakinleri. Benim böceklerim de çıktı 10-15 kadar var ama yumurtadan yeni çıkmış gibi ufacık olanlar hareketsiz ve 2-3 mm kadar olanlar ise ne yapacağını bilmiyor gibiler. Etrafta bir tane yaprak yok. Yardımlarınızı bekliyoruz. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-05-2010
|
İpek böceklerini genellikle en çok hangi mevsimlerde bulabilirim? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2008
|
İpekböceği bana çocukluğumu hatırlattı. Nereden bulabilirim acaba?Şuan ipekböceği besleme mevsimi galiba. Burada dut ağaçları yeni yaprak çıkardı.Geç kalmadım inşallah. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
Neden yaprakları görene kadar tohumları uygun koşullarda saklamadınız ki? Yurtdışında ticari yetiştiriciliğe yönelik dut yaprağının kurusundan yapılan besinler olduğunu biliyorum, ama küçük boyutlarda satılır mı bilemem. Bir araştırın ancak satılsa bile normal postayla buraya gelmeleri en iyi ihtimal 1 hafta alacak. O kadar süre dayanamazlar ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
|
Bilmiyordum ki uygun koşullarda saklanması gerektiğini.Yumurtadan çıktıklarını bile tesadüfen gördüm.Yatağımın altında duruyordu daha yoksa.3mm kadar büyükleri bile var.küçükleri de 3-4 gündür canlılar muhtemelen.Aklıma kozaların artıklarından beslendikleri geldi.Ama ne kadaar doğru tahminim bilmiyorum.Bir kaç örülmemiş,yarım kalmış koza var.Yani beyaz renkte telleri ayırt edilebiliyor. Daha yüzlerce yumurta var. Uygun koşullar nelerdir öğrenebilir miyim. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
Aytaç Bey, normalde karasal iklimin olduğu yerlerde kışın donmayacak şekilde serin yerde saklanıyor. Oda içinde ısı arttıysa sizinkilerin ayaklanması normal. Yumurtalarda çıkış başladıysa soğuğa almak öldürecektir. Ama canlanmayan yumurtaları (rengi değişmemiş olanları) ayırabiliyorsanız, kurutma kağıdı-peçete vb. birşeye ayırıp saklama kabında serin bir yere alın. Buzdolabını çok düşük derecede çalıştırmıyorsanız alt sebzelik kısmı (3-5 derece) uygun olacaktır. Canlanmışlara da artık yeşil niyetine ne bulabilirseniz (marul, diğer kış sebzelerinin yaprakları vb.) kıyıp verin bakalım, bir umut dut zamanına çıkarlar. Bir de çok düşük ihtimal ama aklıma şu geldi, dut fidanlarını sera içinde tutan bir yer bulursanız oradan da temin edebilirsiniz. Havalar güzel gidiyor, belki sera içinde yapraklanma olmuştur. Bahsettiğim kuru dut yaprağından yapılma yem burada var. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
|
odam ortalama 20derece oluyor.Ama odanın en köşesindeki bazanın en dip köşesi belki 15-17 derecelerde olmuş olabilir.Bence ipekten besleniyorlar çünkü canlı ve boyu büyük olanların hepsi ipeğin üzerinde.Şimdi farkettim,minicik yumurtadan yeni çıkmış gibi olanlar ölmüş sanırım.Bugün okuldaki dut ağaçlarına tekrar bakacağım belki tomurcuklar çıkmıştır.Eze eze veririm artık. Çok teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2008
|
İpek böceği yumurtası gönderecek gönüllü arkadaş arıyorum . |
|