agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Börtü Böcek
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-10-2006, 13:59   #1
Ağaç Dostu

Oğuz Sağlam's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fmt79
...
Ben bunları Lymantria dispar'a benzettim. Kırtırtılı **** Meşekelebeği olarak biliniyor.
...
Erkeklerinde antenler taraklıdır.
...
Hocam kusura bakmayın, eminim siz daha iyisini bilirsiniz ama kelebeklerle güveler arasında ayrım yaparken antenlerin de belirleyici olduğunu sanıyorum.

Kelebeklerin antenleri düz, güvelerin antenleri taraklı olur...

Meşekelebeği dediğiniz tür kelebek değil güve sanırım.

Yanılıyor muyum?

Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2006, 14:37   #2
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Hocam kusura bakmayın, eminim siz daha iyisini bilirsiniz ama kelebeklerle güveler arasında ayrım yaparken antenlerin de belirleyici olduğunu sanıyorum.

Yanılıyor muyum?

Saygılar,
Kelebekler ve güveler diye tabir edilen böcekler Lepidoptera takımı içinde yer alırlar. Bazı araştırmacılar Lepidoptera takımını Rhopalocera (kelebekler) ve Heterocera (güveler) olarak ayırmaktadır. Ancak bu sınıflandırma çok tutulmasına rağmen sadece kişilerin takdiridir ve bilimsel bir anlam taşımamaktadır. Bilimsel alanda Lepidoptera takımı bir bütündür ve familyalar ile bölünürler. Bazı familyadaki bazı cinslere kelebek denir iken diğer cinslere güve denilebilir.

Ülkemizde Tarımsal Entomoloji alanında güve kavramı, larvaları bir yaprağın (turunçgil yaprak galeri güvesi), meyvenin (harnup güvesi, zeytin güvesi), bir yığının (değirmen güvesi), kısacası larvaları kapalı bir alana (yaprak, meyve, yığın içi) girip orada beslenen Lepidoptera takımından böcekler için kullanılan bir terimdir.

İngilizce Moth terimi ise tamamen bilim dışı olarak pek çok lepidopter için kullanılmaktadır. Belki siz de rastlamışsınızdır, Lymantria dispar için gypsy moth diyorlar. Ancak bu böceğin ismi dilimizde Kırtırtılı **** Meşekelebeği'dir. Yani Amerikalılar bu böceğe güve diyebilirler ama biz güve demiyoruz.

Son olarak, bazı istisnalar olmakla birlikte, güve diye tabir edilen lepidopterlerin çoğunda taraklı anten bulunmaktadır.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2006, 13:35   #3
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-11-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM Mesajı Göster

Yanılıyor muyum?

Saygılar,
benim de bildiğim kadarıyla güveler gece,kelebeklerse gündüz ortaya çıkarlar.bir kaç istisna dışında...

bu istisnalarda dikkat edilmesi gereken nokta,güvelerin kanat altları desensizken,kelebeklerin kanat altları da kanadın üst kısmının aynısı oluyor,yani desenli...

antenlere ek olarak,güveler daha iri tüylü...

tabi tüm bunlar ayrı ayrı düşünüldüğünde istisnalar çıktığından "kelebek mi güve mi" ayrı mı yapmak için ben gece yakaladığım canlıya bunların hepsiyle yaklaşıyorum...Neyşınıl Coğrafikten okumuştum,yanlış hatırlamıyorsam böyleydi verdiğim bilgiler

neydi o kelebeğin ismi,kelebek ağacının kelebeğe benzeyen dallarıyla besleniyordu,trt de izlemiştim o belgeseli;neyse işte ordaki kelebekte güveye bayağa benziyordu...bunu niye dediysem şimdi

renovatio Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025