View Single Post
Eski 19-10-2006, 14:37   #9
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Hocam kusura bakmayın, eminim siz daha iyisini bilirsiniz ama kelebeklerle güveler arasında ayrım yaparken antenlerin de belirleyici olduğunu sanıyorum.

Kelebeklerin antenleri düz, güvelerin antenleri taraklı olur...

Meşekelebeği dediğiniz tür kelebek değil güve sanırım.

Yanılıyor muyum?

Saygılar,
Kelebekler ve güveler diye tabir edilen böcekler Lepidoptera takımı içinde yer alırlar. Bazı araştırmacılar Lepidoptera takımını Rhopalocera (kelebekler) ve Heterocera (güveler) olarak ayırmaktadır. Ancak bu sınıflandırma çok tutulmasına rağmen sadece kişilerin takdiridir ve bilimsel bir anlam taşımamaktadır. Bilimsel alanda Lepidoptera takımı bir bütündür ve familyalar ile bölünürler. Bazı familyadaki bazı cinslere kelebek denir iken diğer cinslere güve denilebilir.

Ülkemizde Tarımsal Entomoloji alanında güve kavramı, larvaları bir yaprağın (turunçgil yaprak galeri güvesi), meyvenin (harnup güvesi, zeytin güvesi), bir yığının (değirmen güvesi), kısacası larvaları kapalı bir alana (yaprak, meyve, yığın içi) girip orada beslenen Lepidoptera takımından böcekler için kullanılan bir terimdir.

İngilizce Moth terimi ise tamamen bilim dışı olarak pek çok lepidopter için kullanılmaktadır. Belki siz de rastlamışsınızdır, Lymantria dispar için gypsy moth diyorlar. Ancak bu böceğin ismi dilimizde Kırtırtılı **** Meşekelebeği'dir. Yani Amerikalılar bu böceğe güve diyebilirler ama biz güve demiyoruz.

Son olarak, bazı istisnalar olmakla birlikte, güve diye tabir edilen lepidopterlerin çoğunda taraklı anten bulunmaktadır.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön