agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

lerdemir 18-09-2007 13:00

Kanatlı Gübresi Hakkında Mine Pakkaner'in Görüşlerinden Derleme
 
tubaengin merhaba,

Ben sorunuzu görür görmez, örnek olması açısından "ARAMA" fonksiyonundaki "Gelişmiş Arama"yı seçerek, "Mine Pakkaner" tarafından gönderilmiş olup, içinde "kanatlı" ifadesi geçen mesajları tarattım ve aşağıya eklediğim bağlantılardaki mesajlara ulaştım:

"Kanatlı gübrelerini kullanırken dikkatli olun. Yüksek oranda azot içerir..."

"Orjinal Mesaj Sahibi EnquiRe
Muhabbet kuşlarının altında biriken dışkılarını afrika menekşelerimizin saksısına koysak nasıl etkilenirler acaba..?.

Ben koymamanızı öneririm. İllaki koyacaksanız, biriktirip uzun süre açık havada bekletin, sonra suya koyun bu su ile çiçek sulayın, ancak deneme yapmanız gerek. Çünkü kanatlı gübreleri çok güçlüdür, bitkinizi yakabilir.

Salon bitkileri için olan bir besin kullanın.
"

"Orjinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu
Elimde bir miktar çatıdan toplanmış GÜVERCİN GÜBRESİ var . Ne gibi işlemlerden sonra kullanmalıyım ?

Mahmut Bey kanatlı gübreleri çok kuvvetli ve bitkiyi yakabiliyor. Bu yüzden iyice kompostlaşması gerekir ya da şerbet yaparak kullanınız. Bunun için de elinizdeki gübreyi su dolu bir kovaya ıslatınız ve gübreli suyu tekrar suyla seyrelterek kullanınız.
"


"Kanatlı gübrelerinin taze iken kullanılmalarını doğru bulmuyorum. Şimdiye kadar da kullanmadım. Bildiğiniz gibi bitkiyi yakıyor. Ayrıca tuzluluk problemi de yaratıyor. Ancak artık işlenmiş ,kompostlaştırılmış hazır kanatlı gübreleri var, ben onları üzerinde yazan doza göre kullanmayı öneriyorum(tuzluluk sorunu olanlar kullanmamalı)."

"...bütün kanatlı gübrelerini çok dikkatli kullanınız. iyi yanmamışsa çok yüksek azot içerikleri yüzünden bitkilerde fitotoksiteye sebep olabilirsiniz. Yarasa, güvercin, kuş ve tavuk gübreleri bu tür gübrelerdir. Çok kuvvetli olan bu gübreleri iyice seyreltik bir şerbet yapmadan kullanmayınız...."


Eminim yeterli bilgi temin edecektir bu mesajlardaki bilgiler.

Eğer olmazsa, Mine Hn zaten detaylı bilgilendirmeyi müsait olunca yapacaktır.

Forumun arama fonksiyonunu daha etkin kullanmak suretiyle, daha önce bahsi geçmiş konular ile uzmanlarımızı yormamak adına bu şekilde detaylı açıklamaya çalıştım arama yöntemini. Mesajımın uzun oldu bu yüzden, pardon.

Saygılar

Mine Pakkaner 18-09-2007 22:07

Lerdemir çok teşekkür ederim, başka söze gerek kalmamış. :)

COYOTE 20-09-2007 11:26

Mine Hanım merhaba. Sorumu buraya aldım daha uygun herhalde.
Babamlarda bulunan yaseminin yapraklarında toplu iğne başı kadar beyaz noktalar varmış. Unlu bit gibi olmadığını,yıkayınca geçmediğini ancak tırnakla çıkarılabildiğini söyledi. Şu an pekçok tomurcuğu da varmış. Resim olmadan zor ama bir çeşit mantar olabilir mi ya da beslenmeden kaynaklı birşey?
Teşekkür ederim

Tuba 20-09-2007 16:27

Sn.Lardemir teşekkür ederim ;)
"Kanatlı" olarak aramak aklıma gelmemişti. Sanırım sorularımı daha çok düşünerek sormalıyım. :o
Teşekkürler...

lerdemir 20-09-2007 18:53

Burada toplanma sebebimiz de bu değil mi zaten?

Bilgi paylaşmak.

Faydam olabildi ise ne mutlu bana. Asıl ben teşekkür ederim anlayışınız için...

Forumda aktif günler dileklerimle...

caucasus 20-09-2007 22:48

1 Eklenti(ler)
Afrika akasyasının nasıl yetiştirileceği ve dikimi için marmara bölgesinin iklimi buna uygunmudur ?Afrika akasyasının tohumunu kuş adasından temin ettim.Tohumların içinden kızıla benzer kıl kalınlığında 1 cm kadar boyunda döküntüler oluyor.Resimini ekledim beliki yardımı olur.

Güler 25-09-2007 00:23

http://img528.imageshack.us/img528/2...leri185ln4.jpg
http://img528.imageshack.us/img528/2...f3fdaf6ece.jpg
Sayın Mine hanım.
Bahçemdeki çimlerdeki problemlerin yanında bir de bu su otları (ben adını tam bilmiyorum) sardı her tarafı. Onunla nasıl mücadele edebilirim?

poinciana 25-09-2007 08:34

Güler Hanım merhaba;
Acizane görüşlerimi yazabilirim, mekanik mücadele bence olabilir, ayrıca çim alanına Hümik asit uygulaması önerebilirim.
POİNCİANA

poinciana 25-09-2007 08:47

Güler Hanım;
Yanlışım varsa,bilgili arkadaşlar lütfen düzeltsin.Bildiğim kadarıyla yabancı otun adı Topalak (Cyperus rotundus) ve elle yolmak en etkili mücadele.Total herbisitler çimi de öldürür.İnşallah yardımcı olmuşumdur.Faydalı olduysak cevap yazarsanız memnun olurum.Hoşçakalın

sukranayalp 25-09-2007 09:05

Sevgili Güler hanım, fotoğrafta gösterdiğiniz yabani bitki, ilk defa bu sene mi çıktı, yoksa her sene oluyor mu?

iskoc2325 25-09-2007 10:38

Merhaba,
Sitenin tasarımı çok hoşuma gitti ve dün bir mesaj gönderdim sitenin bir yerinden ama nereye gittiğine dair bir bilgim yok açıkçası. Sorum bende bir Ligustrum sinensis türü bonzai olduğu ve bunu dışarı çıkarıldığı taktirde ölüp ölmeyeceğiydi. Hata yapıp onun dış mekan bonzaisi olduğunu sanmışım ama araştırdım iç mekan bonzaisiymiş.
Bu arada ben yeni mezun bir biyoloğum. Böyle bir siteye üye olmak da bana büyük keyif verdi. Sizleri çok tebrik ediyorum.

iskoc2325 25-09-2007 10:42

Bir sorum olacak size; benim bonzaimin yaprakları biraz dağınık bu mevsimde zorunlu bir budama yapsam ağacıma bir zarar gelir mi?

Güler 25-09-2007 13:08

Sayın sukranayalp, ilginiz için teşekkür ederim. Bu ot geçen sene de vardı ama bu kadar çok değildi. Geçen sene ben kendim yolarken hep kökünden halletmeye çalıştım, ama bahçeye çalışmaya gelenlerin benim kadar titizlendiklerini söylemek yanlış olur onlar zannederim sadece otları yoldular kökleri kaldı ki bu kadar çoğaldılar diye düşünüyorum.
Ot ilacının çimlere de dokunacağını duymuştum onun için bu yola girişmedim, elle mücadele etmeği deniyorum. Deniyorum ama deliye postaki saydırmak gibi birşey. Başka bir yol varmı? Yoksa deliliği iyice ele alıp, bir büyük bardak ot ilaçlı suya , otun yapraklarını tek tek mi batırayım?
İyi günler, ayrıca Mahmut beyden Kudret narı meyvesinden istediğinizi duydum, pazar günü Selimpaşa pazarından alacağım, sizi haberdar ederim.

Güler 25-09-2007 13:09

Sevgili poinciana, ilgine teşekkür ederim.

Mine Pakkaner 25-09-2007 15:13

Güler Hanım, çim içerisindeki dar yapraklı otların mücadelesi çok güç. Poinciana'ya katılıyorum, bu ot topalak. Bunu ancak total herbisitlerle öldürebilirsiniz onlar da ne var ne yok bütün bitkileri öldürenler, yani siz kullanamazsınız. Ancak deliye pösteki saydırarak bu mücadele mümkün. Küçük ev bahçelerinde bukup usanmadan bu işi yapıp sorunu çözdük. Ama sizin bahçeniz orta büyüklükte, yani zor, göze alırım derseniz, sistemik ot ilacını hazırlayıp otun yapraklarına fırça ile sürerek bundan kurtulabilirsiniz. Ama dediğim gibi çılgınca bir iş...

Hakan KINACI 25-09-2007 15:59

Mine Hanım,
Ben mi yanlış okudum. Yoksa doğrumu okudum bilemiyorum. Şimdi oksijenlisu hem dezenfektan olarak hemde bitki köklendirmesinde de kullanılıyormu. İşte ben burada kararsız kaldım. Sabahtan beri forumda arama yapıyorum ve aradığım cevapları bir türlü bulamadım. En sonunda size sormaya karar verdim :) ne de olmasa bu konularda en yetkili mercii sizsiniz. :))

nevsune 25-09-2007 16:40

Mine Hanım merhabalar

Yazın kavurucu etkisinden yeni kurtulup, açmaya çalışan balkon çiçeklerim ve sebzelerime artık gübre vermeyi kesmeli miyim? Yoksa havalar güzel gidiyorken bir kez daha versem mi?

Ne zaman kesmeli gübreyi? Bir de hümik asiti de, gübre gibi kesecek miyiz?

Mine Pakkaner 25-09-2007 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan KINACI (Mesaj 155940)
Mine Hanım,
Ben mi yanlış okudum. Yoksa doğrumu okudum bilemiyorum. Şimdi oksijenlisu hem dezenfektan olarak hemde bitki köklendirmesinde de kullanılıyormu. İşte ben burada kararsız kaldım. Sabahtan beri forumda arama yapıyorum ve aradığım cevapları bir türlü bulamadım. En sonunda size sormaya karar verdim :) ne de olmasa bu konularda en yetkili mercii sizsiniz. :))

Hakan Bey oksijenli su bir hidrojen peroksit solüsyonudur, dezenfektan etkisi bu yüzden. Köklendirmede ise kullanılmaz. Ancak köklendirmede ve çimlendirmede herhangi bir çürüme olmasına karşı sadece tohum, çelik ve saksı harcı dezenfeksiyonu için kullanılır. Köklendirici bir etkisi yoktur.

Mine Pakkaner 25-09-2007 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 155950)
...
Ne zaman kesmeli gübreyi? Bir de hümik asiti de, gübre gibi kesecek miyiz?

Çiçekleriniz daha yeni açıyorlarsa gübrelemeyi sürdürün.

Ekim sonu ile beraber her türlü uygulamayı kesiniz Nevsune Hanım :) Elbette kışlık çiçeklerinizi beslemeye devam edeceksiniz.

caucasus 25-09-2007 20:53

Oksijenli su bir hidrojen peroksit solüsyonudur diye yazılmış bu saç dökülmesinde kullanılan hidrojen peroksitle aynı özelliktemi bilginiz varmı.

caucasus 25-09-2007 20:59

Arkadaşlar afrika akasyası tohumunu nasıl yetiştirebilirim bilgisi olan varsa paylaşabilirmi.Ben bu gün beşiktaşta bir tane gördüm marmarada yeiştiğini gördüm ancak nasıl yetiştiriliyor bilmiyorum.Teşekkürler.

Mine Pakkaner 25-09-2007 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus1 (Mesaj 154721)
Afrika akasyasının nasıl yetiştirileceği ve dikimi için marmara bölgesinin iklimi buna uygunmudur ?Afrika akasyasının tohumunu kuş adasından temin ettim.Tohumların içinden kızıla benzer kıl kalınlığında 1 cm kadar boyunda döküntüler oluyor...

Afrika akasyası diye bahsettiğiniz ağacın botanik adını biliyor musunuz? Ben verdiğiniz isimden ve meyveden tanımadım. Meyve bir akasya meyvesi değil sanırım. Tanıyan bir üyemiz varsa yardım rica edelim.

Mine Pakkaner 25-09-2007 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus1 (Mesaj 155999)
Oksijenli su bir hidrojen peroksit solüsyonudur diye yazılmış bu saç dökülmesinde kullanılan hidrojen peroksitle aynı özelliktemi bilginiz varmı.

Hidrojen peroksit tabletleri saç boyalarında renk açıcı olarak kullanılır. Tekstilde de ağartıcı olarak hidrojen peroksit kullanılmaktadır. Ayrıca, yüzey dezenfektanı olarak da kullanılır. Korozyon yapıcı etkisi yüzünden tarımda damla sulama borularının temizlenmesinde de kullanılır. Malum oksijenli su olarak da yara temizlemede elimizin altında. Hepsi aynı hidrojen peroksit, farklı olan derişiklikleri.

Hakan KINACI 26-09-2007 09:00

Teşekkür ederim Mine Hanım :)) vermiş değerli bilgiler için... :))

zenfree 26-09-2007 21:52

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fmt79 (Mesaj 40114)
Tırtıllarla baş etmek çok kolay. Yeter ki belirli bir yoğunluğa gelince ilaçlama yapalım. Bunun için çok güzel ilaçlar mevcut. Ben Dow AgroSciences'in Dursban 4 (480 g/l Chlorpyrifos ethyl) ü öneririm. Bu işi ticari olarak yapmadığım için ilacın fiyatını bilmiyorum. Eğer fiyat olarak ucuz ise fidanın diplerindeki toprağı ve çevreyi de ilaçlamanızı öneririm.

Eğer organik tarım değil de ilaçsız tarım yapıyorsanız, o zaman çevre ve insan sağlığına en az zararı olan ilaçlardan önerebilirim. Mesela; Lances Link'in ilacı MVP Bioinsecticide (10000 IU/mg Bacillius thuringiensis). Ancak bir uyarı yapmak istiyorum; Bu tip biyolojik preparatların etkinliği diğer kimyasallara göre biraz daha düşüktür. Etkileme hızı da düşük olabilir. Ayrıntı isteyen ilaçlardır. Örneğin fazla sıcak **** soğuk havalarda etkinliği azdır. Çünkü en nihayetinde ilacın içindeki de bir canlıdır (bir bakteri).


Bugün kasımpatımda bir tırtıl yakaladım. Yukarıda yazılan ilaçtan küçük dozlarda biz de kullanabilir miyiz? Ya da ev yapımı ilaçlarla halledebilir miyim?

Mine Pakkaner 26-09-2007 22:27

Zenfree bunu yukarıdaki ilaçlarla çözmeniz mümkün ya da ev ilaçlarından acı biber ve sarımsaklı solüsyonlardan kullanın.

zenfree 26-09-2007 22:42

Mine Hanım, bu hızlı cevabınız için çok teşekkürler. Acı biberi hemen deneyeceğim.:)

caucasus 27-09-2007 20:19

Vermiş olduğunuz bilgi için teşekkürler.

caucasus 27-09-2007 20:30

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 156004)
Afrika akasyası diye bahsettiğiniz ağacın botanik adını biliyor musunuz? Ben verdiğiniz isimden ve meyveden tanımadım. Meyve bir akasya meyvesi değil sanırım. Tanıyan bir üyemiz varsa yardım rica edelim.

Afrika akasyasının botanik adını bilmiyorum,tohumlarını aldığım kişi sadece ismini bildiğini üretimi hakkında bilgisi bulunmadığını anlattı.Resimdede görüldüğü gibi almış olduğum tohumlar ağacın gövdesine yapışık ve gövdesinde sıralı şekilde duruyorlar.Tohumlatın içinden 1 cm uzunluğunda kıl kalınlığında kahverengi birşeyler çıkıyor,virde çiçeği var onun resminide ekliyorum yardımı olur diye.

caucasus 27-09-2007 20:34

Afrika akasyası
 
1 Eklenti(ler)
Bunlarda dallarından topladığım ve içlerinden dökülenler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025