agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

Mine Pakkaner 22-10-2009 20:11

Isıtma yapmayı düşünmüyor musunuz?

cobaindyg 23-10-2009 10:40

2 sayfa öncede yazmıştım ama diğer sayfaya geçince sorum geride kalmış yeniden yazıyorum,teşekkür ederim

Size bir konu hakkında daha danışmak istiyorum,evimizde kedimiz var ve sürekli salon bitkilerini rahatsız ediyor,dışarıda satılan uzak tutucu ürünler açıkçası pahalı geliyor,evde uygulayabileceğim bir tarif var mı acaba?

Bunlar da benim deve tabanım ve bir ağacımız,deve tabanı rahmetli babaannemden kalma 25 yıllık,eskiden çok büyüktü babam budadı ancak ne kadar doğru yaptı bilemiyorum..Ağacımızda kalın gövdesinin yanından ince bir dal halinde uzamış,bu ağacı hiç budamadık,ben bu iki çiçeğimizi güzelleştirmek istiyorum,ne önerirsiniz,sonsuz teşekkürler

Ağacın dibine kedi giriyor diye bu şekilde kapattık.

http://img124.imageshack.us/img124/5...1020092779.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/9...1020092778.jpg
http://img237.imageshack.us/img237/700/121020092780.jpg
http://img66.imageshack.us/img66/4289/121020092782m.jpg
http://img91.imageshack.us/img91/5941/121020092783.jpg

Mine Pakkaner 23-10-2009 22:20

Kedilerin koku duyguları kuvvetli, pamuklara bitkisel yağlar emdirip saksı yüzeyine bırakın, lavanta yağı örneğin, tarçın, zencefi, toz kahve ve çok acı biber deneyin bunları saksıya serpin.

Bir müşterimin bahçesini tüfle malçladık, kedi dadandı, çözümü tüfün üzerine bıraktığı tablet naftalin ve kafuru ile buldu. Siz de bir deneyin, bizimle de sonucu paylaşın.

Devetabanının saksısını baharda büyütün, ve martta başlayıp kasıma başına kadar 15 günde bir yeşil yapraklı bitkiler için besin verin.

Kolay gelsin.

nariçi 23-10-2009 22:41

sulama

Açıkta bulunan saksı domateslerine göre örtü altına koyulduklarında daha çok su ister gibi bir durum gördüm. açık alanda saksıların toprağı kuruyken solma olmadığı halde kapalı yerde saksı toprakları yaş (yüzey kuru olmadığı halde) solmaya başlıyorlar 10 litrelik teneke saksıları nerede ise iki günde bir sulamak gerekiyor. Bu normalmidir besin olarak ne ilave etmem lazım.:confused:saygılar.

cobaindyg 23-10-2009 23:28

çok teşekkür ederim Mine Hanım,hemen deneyip sonucu sizinle paylaşıcam

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 516108)
Kedilerin koku duyguları kuvvetli, pamuklara bitkisel yağlar emdirip saksı yüzeyine bırakın, lavanta yağı örneğin, tarçın, zencefi, toz kahve ve çok acı biber deneyin bunları saksıya serpin.

Bir müşterimin bahçesini tüfle malçladık, kedi dadandı, çözümü tüfün üzerine bıraktığı tablet naftalin ve kafuru ile buldu. Siz de bir deneyin, bizimle de sonucu paylaşın.

Devetabanının saksısını baharda büyütün, ve martta başlayıp kasıma başına kadar 15 günde bir yeşil yapraklı bitkiler için besin verin.

Kolay gelsin.

ahmeter 26-10-2009 14:30

Pseudomonas fluorescens

Sayın Pakkaner
Halen bu bakteriyi kullanıyorum Sonuçlar gayet iyi sizin de bildiğiniz gibi bazı terettütler var
Siz denediniz mi uyguladığim bütün bitkiler sanki mayıs ayındayız gibi gayet canlılar
Yurt dışından gelen bitkilerden nerdeyse daha canlı
Bütün orkideler gayet iyi neden şimdiğe kadar piyasaya cikmadı yoksa vardı ben mi görmedim
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim İyi günler

Mine Pakkaner 26-10-2009 22:21

Bu bakteriyi içeren preparatları kullanmıyorum Ahmet Bey, piyasadaki bütün ürünleri tecrübe etmeye imkan yok maalesef. Ayrıca ürünler kötüdür, başarısızdır da demiyorum.

Piyasaya çıkmaktan kastınız hangi ürün içindir anlayamadığım için cevap veremedim.

ahmeter 27-10-2009 08:21

Sayın mine pakkaner

Bu bakteriyi taşıyan preparatlar ne kadar zamandır piyasada
Bu preparatları serasında kullanan muz domates .çilek gibi üretiçileri resimleri ile gördük Ayrıça yoğurt mayalanmasında kullanıldığını internetten öğrendim bir amatör çicek hayranı olarak şaşkınım iyi günler dilerim

Mine Pakkaner 29-10-2009 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi spesific
Merhaba Mine Hanım,
Manolya tohumu çimlendirme ile ilgili yazıyorum. Konudaki yazıları okudum. Farklı uygulamalar yapanlar var. Toprağa normal tohum eker gibi ektim bir kısım tohumu. Bir de soğuk katlama yapmak istiyorum fakat torf bulamadım. Normal toprakla olabilir mi. Ya da daha farklı ne kullanabilirim. Şimdiden teşekkür ederim. Manolyaya, çiçeğini gördüğüm ve kokladığım zaman çok etkilendim ve çok sevdim. Yetiştirmek istiyorum. Umarım başarırım.

:rolleyes:;)

Katlamada kum, perlit de kullanabilirsiniz. Toprak da olur ama herhangi bir hastalık etmeni taşırsa sorun yaratabilir. Torfu yapı marketlerin bahçe bölümlerinde bulabilirsiniz. Bursa'dasınız gördüğüm kadarıyla. Bursa toplantılarına katılırsanız sevgili Selahattin Yılmaz size bu konuda destek ve yardımcı olur. Kendisi manolya tohumu çimlendirmede çok başarılı.

Bahar Erdem 31-10-2009 11:58

İyi günler Mine hanım. Ekte fotosunu bulduğum bitkiden elimde var ama foto bana ait değil. Sevgili güler ablama ait oda ismini bilmiyor benim gibi. Benim başım bu bitkiyle dertte yaprakları önce toplu iğne başı kadar sararıyor tabi yavaş yavaş. Bazende bu sararmalar genişliyor çoşitli boylarda ve daha sonra sararan yerler güneş yanığı gibi kuruyor. Şuan sadece 1 kaç yaprağında. Akşam detaylı bi foto çekip yollarım. Bu bitki sarmaşık türü anladığım kadarıyla. Ben evde bakıyorum ve çeşme suyuyla suluyorum. Ek besin vermedim şimdiye kadar. Yalnız bizim sularımız çok kireçli. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Bahar Erdem 31-10-2009 12:02

1 Eklenti(ler)
Eklenti 112387

Çiçek bu şekilde açıyor... Bu arada sanki benim çiçeğin yaprakları daha büyük ve koyu renk gibi geldi ama dediğim gibi detaylı fotoyu akşama halledeceğim inşallah.

Foto yükleme konusunda biraz acemiyim kusura bakmayın.

almira 31-10-2009 12:54

2 Eklenti(ler)
Mine Hanım; ful yaseminimin yapraklarında bir sorun var. Üst kısımdaki yapraklarda herhangi bir bozulma yokken; alt kısımdaki yaprakların orta kısmından başlayarak bir sararma oluyor. Zamanla kuruyarak dökülüyor. Sebebi ne olabilir?

ankara 01-11-2009 15:12

Mine Hanım merhaba,bu ara çiçekçilerde satılan saksıdaki kasımpatılardan alsam kışı saksı değişikliği yapmadan ankarada balkonda geçirebilirlermi acaba?ilkbaharda köydeki evin bahçesine dikmek istiyorum.

Mine Pakkaner 01-11-2009 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bahar Erdem (Mesaj 525522)
İ...Benim başım bu bitkiyle dertte yaprakları önce toplu iğne başı kadar sararıyor tabi yavaş yavaş. Bazende bu sararmalar genişliyor çoşitli boylarda ve daha sonra sararan yerler güneş yanığı gibi kuruyor. ...

Bu sarılıcı değil, sarkıcı yayılıcı bir bitki günçiçeği. Commelina erecta

Bu bitki çok arsızdır. Hayati önemi olacağını sanmıyorum. Bir yaprak lekesi sorunu var gibi duruyor. Genel bir bakım yapalım. Hastalıklı yaprakları temizleyin, aşırı sulamayın, aspirinli su solüsyonu verin. tarifi sitede bulacaksınız.

Mine Pakkaner 01-11-2009 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankara (Mesaj 526048)
...saksıdaki kasımpatılardan alsam kışı saksı değişikliği yapmadan ankarada balkonda geçirebilirlermi acaba?

Sakısıda satılanlar torfta yetiştiriliyor, suyunu çabuk kaybeder ve çok sutar. Çok ıslakken don vurabilir. Yerde dikili olsa bu sorun olmaz, ama plastik saksıda bu risk var.
Dikkatli olursanız neden olmasın?

Mine Pakkaner 01-11-2009 22:28

Almira ful yasemininiz için elinizde varsa deniz yosunu çözeltisi, bitki besini kullanın. Önce toprağa oksijenli su solüsyonu verin. Daha sonra yine evde varsa bir B vitamini kompleksi ekleyin. Bu bitkinin doğal bağışıklığının güçlenmesine yardım edecek. Suya azami dikkat edin. İkinci aşamada da aspirinli su solüsyonu kullanın. Eğer elinizde varsa genel bir mantar ilacı da verebilirsiniz. Yine elinizde varsa mikrobiyal gübre verirseniz bağışıklığı güçlenip dayanımı artacaktır.

baha-41 01-11-2009 22:29

çim bahçelerinin akşam ve gece sulamalarında hastalığa davetiye çıkarmasında diğer etkende toprak ve havadaki ısının eşit durum -5 veya +5 değerleri arasında iken daha çok görülmektedir.Oysaki nisanve mayıs aylarında önceden ekillmiş olan çim sahalarında bu
problemler olmamaktadır.

Bahar Erdem 03-11-2009 13:16

2 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim Mine hanım. Kızım rahatsızlandığı için ancak bugün fırsat bulup yazdıklarını okudum. Söylediklerinizi uygulayacağım. Her ihtimale karşı ben bide çektiğim fotoğrafları yüklemek istedim. Belki karar vermekte dahada yardımcı olur. İlgilendiğiniz için sağolun.

Eklenti 112763

Eklenti 112764

ankara 03-11-2009 16:34

Merhaba Mine Hanım yine rahatsız ediyorum kusura bakmayın :) ateş dikeniyle ilgili araştırma yaptım biraz, çeliğin kışın alınabileceğini öğrendim.Aacaba hangi boyutta almalıyım direk toprağa diksem tutarmı başka bir şey yapmam gerekirmi?ateş diekni konusunda yazdım ama cevap alamadım.

Mine Pakkaner 04-11-2009 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bahar Erdem (Mesaj 526909)
...Her ihtimale karşı ben bide çektiğim fotoğrafları yüklemek istedim. Belki karar vermekte dahada yardımcı olur...

Bu yüklediğiniz fotolar bana ilk yolladığınız bitkiye ait değil, her ikisinde de aynı sorun mu var? Tariflerden oksijenli su solüsyonunu da yapraktan uygulayın, yaprakların altına da püskürtün.

Mine Pakkaner 04-11-2009 23:42

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankara (Mesaj 526986)
.. ateş dikeniyle ilgili araştırma yaptım biraz, çeliğin kışın alınabileceğini öğrendim.Aacaba hangi boyutta almalıyım direk toprağa diksem tutarmı başka bir şey yapmam gerekirmi?...

Çeliklerinizi perlite veya kuma dikin. Çelikleri iç mekanda sıcakta ve nemli tutun. Odunsu çeliklerden almayın. Aşağıda nasıl çelik olması gerektiiğini anlatan fotolar bulacaksınız. Uzun bir genç sürgünü ortadan ikiye ve onları da parçalara bölerseniz bir çok çeliğiniz olur. Çelikleriniz 10 - 15 cm boyunda olsun. 2 boğum da perlit veya kuma girsin.

Çeliği doğrudan saplamayın, bir kalemle delik açıp çeliği dikin. Elinizde varsa köklendirme hormonu da kullanın. Çeliklere can suyunu aspirinli suyla verin. Aspirindeki salisilik asit köklenmeyi teşvik eder.

Eklenti 112951

Eklenti 112952

Eklenti 112953

Mine Pakkaner 05-11-2009 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi triple
...

1- Hibrit tohumlarla GDO su degismis tohumlar arasdında ne fark var? kısa ve oz olarak tanımlarmısnız?

2-Yurt dısından cesitli degisik domates biber kabak ve farklı tropik bitki tohumları alacagım **** siparis edecegim bu tohumlari aldigim yıl mı sadece kulanabilirim yoksa hasat sonrası 2 ci yılda kulanabilir miyim, bunun ayrımını nasil yapabilirim? Tavsiyeniz ne olur?

3- İşim geregi bir cok farklı ulkeye seyhat ediyorum İstanbul'da 4 donum İzmir'de ise 5-5.5 donumluk bir arazim var bu arazileri klasik anlamada para kazanmak amaciyla yesertmek degil amacım. Hobilerimi tatmin etmek için kulanmak istiyorum, bu amacla da olabildigince cesitli ve yılın her mevsiminde bir seylerle ugrasacak sekilde yesertmek istiyorum. Izmir'de Mordogan bolgesinde yazligim ve arazim var, tropik bitkilerden neler tavsiye edersiniz_?
...

1- Hibrit tohum nedir sorunuzu daha önce bir üyeye şöyle cevaplamıştım;
Alıntı:

Alıntı:
Alıntı:

Orjinal Mesaj Sahibi ferahzade http://www.agaclar.net/forum/images/...s/viewpost.gif
... Fakat nedense üretilemeyen -hibrit- hiç bir canlıdan hoşlanmıyorum. Sanki birileri bu canlıları tekellerine almış, üzerlerine de alameti farikalarını basmış. "Sadece bizde var" Özellikle orkidelerde bunu yapıyorlar. gerçi tarım dünyasında domateste, patlıcanda ve bilimum tarla bitkileri bu şekilde hibrittir. Üretici bir önceki sene ürettiği domateslerin tohumlarından bir sonraki sene ekemez çünkü bu domateslerin tohumu yoktur.

Yoksa 100 sene sonra domatesin, patlıcanın, kavunun, karpuzun tohumunu bir kereliğine mahsus bu firmalardan mı alacağız? Ertesi sene tekrar.......
Domates tohumu A firmasının tekelindedir, patlıcan tohumu B firmasının tekelindedir, Orkideyi sadece C firmasından alabilirsin.. falan filan...... durumları mı olacak?

"Hibrit bitki, hayvan" bir bakıma ürünü ıslah etmekle birlikte, bitkilerin ve hayvanların üretiminde tekelleşmeye de zemin hazırlıyor olmasın?

Ferahzade, bilgilerinizde eksik olduğu için yanılgıya düşüyorsunuz.

Hibrit ne demek önce ona bakalım. Hibrit tohum ne demektir? Hibrit yani melez tohum, istenilen özellikleri uygun, özel olarak seçilmiş ana ve babanın melezlenmesiyle elde edilen bir tohumdur. Hani hatırlayın, Mendel Kanunu'ndaki bezelyeler gibi. Elde edilen yavru, yani yeni birey, ana ve babadan üstün, standart bir üründür.

Hibrit birey, hem verim, hem kalite yönünden babasından da annesinden de üstündür. Bu mekanizma kullanılarak hastalıklara dirençli, verimli, iri, yeni çeşitler elde edilmesine çalışılmaktadır. Hibrit bireyler tamamen dölleme sonucu elde edilir. Islah çalışması ürünüdür.

Bir yeni birey onu üretenin tekelindedir bu doğru, çünkü bu hiç kolay bir iş değildir, çalışır çabalar ve pek çok deneme sonucu en iyi bireyi melezlemeyi başarırsınız. Elbette ki "sadece onlarda olacak" çünkü onlar üretti.

Hibrit bitkilerin ksır olduğu da doğru bir bilgi değil. Öyle olsa şu anda yediğiniz hiçbir bitkinin tohumu olmazdı. Oysa kesin domatesi, biberi, salatalığı çekirdek, yani tohum orada. Bunlar da kısır tohum değildir. Ekerseniz yeni bitki elde edersiniz. Ancak aynı özellikte bitki elde edemezsiniz. Bunun sebebi de belli. Mendel Kanunu' nu hatırlarsanız en iyi anne ve en iyi babadan elde edilen tohum ekildiğinde yetişir, ama ya anneye, ya babaya döner. Yani melezleme ile sağlanan özellik bozulur, bu yüzden aynı özelliklere sahip bir çeşit isteniyorsa yeniden hibrit tohum ekilir.
GDO'lu tohum ise şöyle bir organizma;

Alıntı:

Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar", kısaca GDO adı veriliyor.
Bir canlıdan diğerine gen aktarımı, bir çeşit kesme,yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup, genetik mühendisleri tarafından uygulanıyor. Aktarılacak gen önce bulunduğu canlının DNA sından kesilerek çıkarılıyor. Sonra vektör adı verilen taşıyıcı virüs ile bu gen DNA molekülüne yapıştırılıyor.

Frankeştayn Gıda olarak da nitelenen GDO'lar bugün kolera bakterisi geni taşıyan yonca, akrep geni taşıyan pamuk, tavuk genli patates, balık genli domates gibi gıdalar şeklinde karşımıza çıkıyor.

2- Bu sene aldığınız tohumları yine bu yıl kullanmanız daha doğru, çünkü zamanla çimlenme yeteneğini kaybeder, bayatlar. Madem sık sık yurt dışına çıkıyorsunuz her yıl yenisini alın. Paketlerin üzerindeki üretim tarihlerine de dikkat edin.

3- Mordoğan' da tropik bitki yetiştirmek zor, çünkü her zaman İzmir'e göre daha serin, bol rüzgarlı olur. Tropik bitkiler yüksek sıcaklık ve nem ister. Muz bile yetişmez. Yine de palmiye çeşitleri, begonvil, japon gülleri olur. Subtropikalleri de dikmelisiniz. Dikecek bitki çeşidi çok, önce planlama yapmalısınız. 5-5,5 dönüm araziye hobi amaçlı sadece yazları bakmanız güç olur.

denizakvaryumu 05-11-2009 07:43

Mine Hn.
soru soran arkadaşlara verdiğiniz bilgiler çok yararlı.

Ancak 85 sayfaya ulaşan bu konu başlığında bu değerli bilgiler kişiye özel olduğundan sonradan aynı sorular tekrar olarak sorulduğu gibi bu bilgiler bunca sayfa arasında kaybolup gidiyor.

Acaba diyorum vereceğiniz cevaplar ilgili konu başlıklarının içinde olsa arkadaşlara bu konu başlığında cevabın linki verilse.

Böylece o konu başlığı altında cevaplanan sorularda hem tekrar önlenmiş olur hem de çok kolaylıkla bu önemli bilgilere ulaşılır.

ankara 05-11-2009 21:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 527728)
Çeliklerinizi perlite veya kuma dikin. Çelikleri iç mekanda sıcakta ve nemli tutun. Odunsu çeliklerden almayın. Aşağıda nasıl çelik olması gerektiiğini anlatan fotolar bulacaksınız. Uzun bir genç sürgünü ortadan ikiye ve onları da parçalara bölerseniz bir çok çeliğiniz olur. Çelikleriniz 10 - 15 cm boyunda olsun. 2 boğum da perlit veya kuma girsin.

Çeliği doğrudan saplamayın, bir kalemle delik açıp çeliği dikin. Elinizde varsa köklendirme hormonu da kullanın. Çeliklere can suyunu aspirinli suyla verin. Aspirindeki salisilik asit köklenmeyi teşvik eder.

Eklenti 112951

Eklenti 112952

Eklenti 112953

Çok güzel anlatmışsınız teşekkür ediyorum Mine hanım

Mine Pakkaner 06-11-2009 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 527793)
...
Acaba diyorum vereceğiniz cevaplar ilgili konu başlıklarının içinde olsa arkadaşlara bu konu başlığında cevabın linki verilse.
...

Tek tek başlıklara girip bütün soruları yerinde okuyup cevaplayabilmeme imkanım ve vaktim yok. Bu yüzden bana sorulan soruları burada cevaplamaya devam edeceğim. Müsait olduğum zamanlarda da soruları ve verdiğim cevapları başlıklara taşımaya gayret ederim ama üyelerimizin de arama motorunu daha etkin kullanmaları şart.

ankara 06-11-2009 17:04

Mine Hanım merhaba bugün dolaşırken bir parkta bu bitkiyi gördüm çok hoşuma gitti kopardım.Sanırım inci çalısı konuyada ekledim bunları köklendirmek için ne yapmalıyım ateş dikeni için söyledikleriniz bunun içinde geçerli olur sanıyorum,yaprak ve meyvelerini koparıp dikiyorum inşallah tutar
http://www.agaclar.net/forum/showthr...571#post528571

nix 08-11-2009 15:18

Karaçam Fidesinde Sorun

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Küçük bir kağıt içinde 10 gün kadar beklemiş karaçam ve sedir fidesi geçti elime. Ben de hemen bir kabın içerisine dikip balkona koydum. Toprak ile ev çiçeklerinin saksılarına konan torf karışımı yaptım. Fakat dikimden 1 hafta sonra karaçamın iğne yağraklarının uçları sararmaya başladı. Sedirde birşey yok. Şu an sanırım karaçam fidesini kaybediyorum. Acaba ilk aldığım zaman mı kuruma başlamış olabilir? Yoksa yanlış birşey mi yapıyorum? Uygulamam gerekenler için bilgi verebilirseniz sevinirim. Resimleri ektedir..

turkzade 09-11-2009 15:41

Mezar Peyzajı

Merhaba Mine Hanım
Aile mezarlığımıza peyzaj yapmak istiyorum. Özellikleri yazları kurak geçiyor. Kışları ise yumuşak geçiyor. Dört mevsimde göze hitap edecek bir düzenleme yapmak istiyorum. Çit olark mazı düşünüyorum ama tam emin değilim.

Tavsiyeleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Mine Pakkaner 09-11-2009 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankara (Mesaj 528578)
...Sanırım inci çalısı konuyada ekledim...,yaprak ve meyvelerini koparıp dikiyorum inşallah tutar
http://www.agaclar.net/forum/showthr...571#post528571

Kolay gelsin :) Ilık bir ortamda tutmayı unutmayın.

Mine Pakkaner 09-11-2009 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nix (Mesaj 529407)
..kağıt içinde 10 gün kadar beklemiş karaçam ve sedir fidesi geçti elime...dikimden 1 hafta sonra karaçamın iğne yağraklarının uçları sararmaya başladı...

Şu anda bekleyip görmekten başka yapacağınız birşey yok. Torf suyunu kaybederse zor alır, dikkatli olun. Elinizde varsa deniz yosunlu bir besin verin. Kök yapısını güçlendirir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025