agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

çiçeksever 08-03-2007 11:32

bazı şeylerin çiçeklere iyi geldiği söyleniyor.Örn.Yumurta kabuğu ve suyu, haşlanmış kurufasulye suyu,çay küspesi vb.bu söylenenler ne kadar gerçekçi.

Mine Pakkaner 08-03-2007 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 82579)
bazı şeylerin çiçeklere iyi geldiği söyleniyor.Örn.Yumurta kabuğu ve suyu, haşlanmış kurufasulye suyu,çay küspesi vb.bu söylenenler ne kadar gerçekçi.

Sayın Çiçeksever bu konuları daha önce farklı başlıklarda konuşmuştuk. Site içi arama motoruna başvurunuz. Hatta kompost konusunu anlattığımız başlığa bakınız.

Mine Pakkaner 08-03-2007 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egökkuş (Mesaj 82572)
Mine Hanım,

İyi günler. Sorunun muhatabını bilmediğimden size sormanın uygun olacağını düşündüm.

İstanbul Ambarlı'daki tesisimizin arkasındaki alanı ağaçlandırmak istiyoruz. Alanın bir kısmı düz bir kısmı ise oldukça dik bir yamaç. Tesisimiz liman içerisinde ve sürekli rüzgar alıyor.

Dikilecek en uygun ağaç tiplerini nasıl tespit edebilirim?

Sayın Egökkuş, bu tür çalışmalarda profesyonel yardım almanızda fayda var. Çünkü sadece meyil, rüzgar ve konuma bakarak bir yönlendirme yapmak doğru olmaz. Daha değerlendirilmesi gereken pek çok kriter var, toprak ve su yapınız da bunlara dahil. Sonuçta siz tek bir ağaç ekmeyeceksiniz, bir ağaçlandırma çalışması yapacaksınız.

Kolaylıklar dilerim.

ormanbotanigi 09-03-2007 00:48

Ağaçlandırmalarda kullanılacak türlere karar vermeden önce Mine Hanım'a katılıyorum bir takım ekolojik ve klimatik koşulları bilmek gerekir. Toprak tekstürü, fraksiyonu, pH değeri, derinliği (çok önemli), drenajı ve bunun yanında meterolojik değerler, bakı, rakım ve oradaki bitki örtüsüne bakılarak amaca göre ağaç türü belirlenir. Bu işler sanıldığı gibi bu kadar kolay olmuyor. Ama şunu söyleyebilirim eğer toprak koşulları iyi ise amaç arazi değerlendirmekse ceviz ve fıstık çamına yer verilmesi kanatimce doğru olur. Ama siz yinede orman bölge müdürlüğüne başvurun size yardımda bulunacaklardır.

papatyama 13-03-2007 22:26

Mine hanım benim bir arkadaşımın ödevi var.İnternette yeterli bilgiye ulaşamadık.Aklıma siz geldiniz.
Clematis ssp.,Rhus chinensis ve Rhus typhina'nın özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mine Pakkaner 13-03-2007 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 19789)
...Ödev yardımı yapılabilmesinin şartı öğrencinin elinde o ana kadar konu ile ilgili topladığı bütün dökümanı uygun bir başlıkta ortaya koyması ve gerisi için ne yapabilirim sorusunu sormasıdır. Bu aşamada üyelerimizden konu hakkında bilgisi olan varsa kendisine yardım eder.

...

Papatyama gördüğünüz gibi bu bilgileri vermemiz için arkadaşınızın şimdiye kadar toplamış olduğu bilgileri foruma yazması gerek. Ancak bu koşulla ödevlere yardım ederiz. :)

papatyama 14-03-2007 19:18

Mine hanım kurallar biran için aklımdan çıkmış:( Arkadaşım çok kötü durumdaydı.Bende Mine hanıma sorayım dedim.Dün internette sorun vardı.Cevapda yazamadım.Birşeyler bulunca oda paylaşmayı düşünüyor bilgileri.Önce üye olacak ******:p

praecox 14-03-2007 21:19

Sayın Mine Pakkaner,

osmocote nerden bulabilirim? sanırım Monsieur Klimanjaro da biliyor olabilir...
antalyada olabilme ihtimali kulağıma çalındı da...
yardımlarınız için peşinen teşekkürler...

saygılar

Selahattin Yılmaz 14-03-2007 22:15

Osmocote'nin bir gübre markası olması dışında hakkında bilgim yok sevgili preacox ne kullandım ne de buralarda rastladım. Ancak eğer o gübreler gibi kendini yavaş yavaş salan çim gübresi tarzı organik gübreleri kastediyorsanız o zaman bulmak mümkün...

praecox 14-03-2007 22:21

Evet sayın Klimanjaro yavaş salınımlı gübre...
ben eskiden reçine bazlı olanladan kulanmışdım sanırım bu zeolit bazlı bir ürün...
reçineler saksı harcı dışında hydroponik şekilde yani hydrokültürde batarya misali kullanmışdım ancak bu doğalmineral bazlı bir ürün olduğundan saksı harcına karıştırmak mümkün...MÜŞ...

saygılar

Amanita 14-03-2007 22:29

Sayın Mine Pakkaner,

ne zamandır kalıcı çözüm bulamadığım birkaç sorum var, siteye de bu sorular nedeniyle üye oldum.

ilki mazı da denilen iğne yapraklılardan bir fide ile ilgili, bu fideyi tohumdan yetiştirdim ve yaşından tam olarak emin olamasam da boyu 1.80i aşmış durumda, fide(ağaç?) 6 sene önce ankaradan geldi ve kısa bir adaptasyon sürecinde yapraklarını döktükten sonra tekrar yeşillendi, 3 sene önce de yaza doğru karıncalar gülün üzerinde de görülen ve özsuyuyla beslenen böceklerden getirdi ve 3 seneden beri bir çözüm bulamadım, ilk olarak sizin verdiğiniz pein otu-kırmızı biber ilacını denedim, böcekleri temizlediyse de bir süre sonra(1 sene) tekrar ortaya çıktılar, bunun üzerine toprağı ve saksıyı değiştirip, arapsabunu çözeltisiyle spreyledim, bu da bir süre idare ettiyse de böcekler tekrar ortaya çıktı ve ağacın gövdeye yakın yaprakları döküldü, henüz kalınlaşmamış dallar da dikliklerini kaybedip boyunlarını büktüler, şu an hala ağaçta bu böceklerden var ve ağaç sağlıksız görünüyor, ne yapmamı önerirsiniz?

ikinci sorum dağ çileğiyle ilgili, aytepe bölgesinden 4-5 kök dağ çileği getirdim, 2 tanesini nemli orman törfüne ektiysem de tutmadılar ve kurudular, 3 kök 1 aydır yarım santim suyun içinde, yayvan bir kapta duruyor, halen sağlıklı ve yeşiller hatta biri çiçek bile açtı, toprakta tutmalarını sağlamak için ne yapmalıyım?

üçüncü ve son sorum mantarlarla ilgini, evde kendi mantarımı yetiştirmeyi planlıyorum, bilmem bilginiz varmıdır ama acaba doğadan toplanan mantarların şapkalarından spor elde etmek ve bu sayede mantarı çoğaltmak mümkün mü? şapkanın kuru veya yaş olması fark edermi?

çok teşekkür eder, sayğılarımı sunarım

Mine Pakkaner 14-03-2007 22:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 84650)
...

osmocote nerden bulabilirim? ...

Sayın Praecox Işık Peyzaj sayfasına koymuş, ellerinde olsa gerek.

http://www.isikpeyzaj.com/site/urunler.html

Ayrıca

http://www.agrium.com.tr/ adresine de bakınız.

praecox 14-03-2007 22:48

Çok sağolun....!

dortyuz 15-03-2007 09:02

Mine Hanım,

Bayer'in Provado adlı insektisitini sıklıkla etoburlar için tavsiye ettiğimi duymuşsunuzdur. Terzi kendi söküğünü dikemezmiş; stoklarım tükendi. Türkiye'de Provado satan bir yer biliyor musunuz? Yurtdışından taşımaktan bıktım da :D

meralsan 15-03-2007 13:45

meralsan
 
merhaba,

size bir sorum olacak, ben yağmurlu bir havada pazardan aldığım kabuklu cevizleri evde sehpanın üzerinde bir kaba yerleştirdim..altta kalanlardan biri çimlenmiş onu küçük bir saksıda toprağa yerleştirdim..ocak ortasından itibaren bir ay içinde yedi dal verdi..4 ya d beşinci dalda onu bulunduğu saksının 4-5 katı hacminde bir saksıya yerleştirdim. şimdi büyümesi durdu..canlılığı verngi aynı..sadece büyümüyor..nedeni ne olabilir acaba..cevizler bölümünde bu konuya ilişkin bir bilgiyi bulamadığım için sorma ihtiyacı duyuyorum..şimdiden teşekkürler

mesut05 15-03-2007 13:51

mine hanım benim bahçemdede yetiştirdiğim lale ve sümbüller var malumunuz kısa ömürlü fakat görünümü güzel olan bu çiceklerin ciçeklenme zamanını savmalarından sonra yapraklarını kesip etraflarına başka çicekler dikmem mümkün mü yoksa lale ve sümbüllerin yeşil yapraklarını kesmem ertesi sene çicek verimini engeller mi teşekkürler

memet 15-03-2007 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meralsan (Mesaj 84906)
merhaba,

size bir sorum olacak, ben yağmurlu bir havada pazardan aldığım kabuklu cevizleri evde sehpanın üzerinde bir kaba yerleştirdim..altta kalanlardan biri çimlenmiş onu küçük bir saksıda toprağa yerleştirdim..ocak ortasından itibaren bir ay içinde yedi dal verdi..4 ya d beşinci dalda onu bulunduğu saksının 4-5 katı hacminde bir saksıya yerleştirdim. şimdi büyümesi durdu..canlılığı verngi aynı..sadece büyümüyor..nedeni ne olabilir acaba..cevizler bölümünde bu konuya ilişkin bir bilgiyi bulamadığım için sorma ihtiyacı duyuyorum..şimdiden teşekkürler

Sadece mevsimlere uyduğu içindir.
benimde saksıda bir cevizim var yapraksız şu an uyku döneminde. bahara canlanacak.
Siz içerde tuttuğunuz için erken uyandı. henüz bahar gelmediği içinde durdu büyümesi. İçerde de olsa sıcak bir ortamda olmasa ve uykuda olsa daha uygun olur bence.

seckayn 15-03-2007 19:28

Sn.Mine Pakkaner az once birsey okudum ve cok sasirdim acaba dogrumu cevaplarsaniz cok sevinirim. Genc bir agaca civi cakildigi zaman aradan yillar gecse dahi o civinin yerden yuksekligi degismiyormus. Yani agac buyuyor,yukseliyor fakat civi yerinde sabit kaliyormus. Eger dogruysa nedenini cok merak ettim. Simdiden tesekkurler.

Innuendo 15-03-2007 21:11

Mine Hanım, Nar başlığı altında Gibberellic Asitle ilgili bir soru sormuştum acaba buradan cevaplayabilir misiniz?

ÇeteÇakal 15-03-2007 21:38

Merhaba Mine Hanım. 5 dekar bir arazim var. Bu arazime ba 29 üzerine armut fidanı dikmeyi düşünüyordum. Ancak toprak testi sonuçlarına göre arazimizin ph'ı 8,5-9 arasında gözüküyor ve kireç problemi var. Bildiğiniz üzere ba 29 ayva klon anacı ve ayva anaçları kireçli topraklarda kloroz gösteriyorlar. Bunun tedavisi de bildiğim kadarıyla kükürt. Benim bildiğim bu kadar.
- Ben bu kükürt uygulamasını nasıl yapmalıyım?
- Dekara ne kadar uygulamalıyım?
- Bu kükürtü nereden ve nasıl elde edebilirim?
- er kükürt tedavisi uygularsak ne zaman bahçeme armut dikebilirim?
- Armut dikmeye bu bahçemin tedavisinden sonra korkmalı mıyım? Tedavi sonunda dikebilir miyim?

Mine Pakkaner 15-03-2007 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi flyingimam (Mesaj 84694)
...

ilki mazı da denilen iğne yapraklılardan bir fide ile ilgili, bu fideyi tohumdan yetiştirdim ve yaşından tam olarak emin olamasam da boyu 1.80i aşmış durumda, fide(ağaç?) 6 sene önce ankaradan geldi ve kısa bir adaptasyon sürecinde yapraklarını döktükten sonra tekrar yeşillendi, 3 sene önce de yaza doğru karıncalar gülün üzerinde de görülen ve özsuyuyla beslenen böceklerden getirdi ve 3 seneden beri bir çözüm bulamadım, ilk olarak sizin verdiğiniz pein otu-kırmızı biber ilacını denedim, böcekleri temizlediyse de bir süre sonra(1 sene) tekrar ortaya çıktılar, bunun üzerine toprağı ve saksıyı değiştirip, arapsabunu çözeltisiyle spreyledim, bu da bir süre idare ettiyse de böcekler tekrar ortaya çıktı ve ağacın gövdeye yakın yaprakları döküldü, henüz kalınlaşmamış dallar da dikliklerini kaybedip boyunlarını büktüler, şu an hala ağaçta bu böceklerden var ve ağaç sağlıksız görünüyor, ne yapmamı önerirsiniz?

ikinci sorum dağ çileğiyle ilgili, aytepe bölgesinden 4-5 kök dağ çileği getirdim, 2 tanesini nemli orman törfüne ektiysem de tutmadılar ve kurudular, 3 kök 1 aydır yarım santim suyun içinde, yayvan bir kapta duruyor, halen sağlıklı ve yeşiller hatta biri çiçek bile açtı, toprakta tutmalarını sağlamak için ne yapmalıyım?

üçüncü ve son sorum mantarlarla ilgini, evde kendi mantarımı yetiştirmeyi planlıyorum, bilmem bilginiz varmıdır ama acaba doğadan toplanan mantarların şapkalarından spor elde etmek ve bu sayede mantarı çoğaltmak mümkün mü? şapkanın kuru veya yaş olması fark edermi?

Mazınızdaki bit sorununuz için Malathion kullanın. Etiket bilgisine uyun.

Dağ çileği zor tutuyor. Torf, perlit ve deniz yosunu ekstesine dikim yapın. Dikim sonrası ayrıca Atonk gibi bir tonik verin.

Bahsettiğiniz şekilde mantar üretimi konusunda bilgim yok. Evde kendi kültür mantarınızı yetiştirmenizi öneririm. Doğadan toplanan mantarlar çok riskli bu konuda e-derginin ilk sayısındaki yazımı okuyunuz.

Mine Pakkaner 15-03-2007 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dortyuz (Mesaj 84799)
Mine Hanım,

Bayer'in Provado adlı insektisitini sıklıkla etoburlar için tavsiye ettiğimi duymuşsunuzdur. Terzi kendi söküğünü dikemezmiş; stoklarım tükendi. Türkiye'de Provado satan bir yer biliyor musunuz? Yurtdışından taşımaktan bıktım da :D

Maalesef hiç bilmiyorum sayın Dortyuz. Sanırım ilaç Türkiye'de ruhsatlı değil.

Mine Pakkaner 15-03-2007 23:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seckayn (Mesaj 85041)
Sn.Mine Pakkaner az once birsey okudum ve cok sasirdim acaba dogrumu cevaplarsaniz cok sevinirim. Genc bir agaca civi cakildigi zaman aradan yillar gecse dahi o civinin yerden yuksekligi degismiyormus. Yani agac buyuyor,yukseliyor fakat civi yerinde sabit kaliyormus. Eger dogruysa nedenini cok merak ettim. Simdiden tesekkurler.

Sayin Seckayn, ağaçların büyüme noktaları tepelerindedir. Bu yüzden hep yukarıdan büyürler. Aşağıda çaktığınız çivi sabit kalır.

Mine Pakkaner 15-03-2007 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Innuendo (Mesaj 85082)
Mine Hanım, Nar başlığı altında Gibberellic Asitle ilgili bir soru sormuştum acaba buradan cevaplayabilir misiniz?

http://www.agaclar.net/forum/showthr...5132#post85132 Aynı başlıkta cevabınızı var. Soru orada cevap burada olmasın :)

seckayn 15-03-2007 23:22

Aslında çok basit ama basit olduğu kadarda ilginç. ****** ağaçlar sürekli filiz vererek uzuyor. Gövde kalınlaşıyor,ağaç uzuyor ama noktalar sabit kalıyor. bu durumda ****** dallarda aynı şekilde sabit kalıyor. Mine hanım çok teşekkür ederim. Ama inanın bu soru yumurtamı tavuktan çıkar, tavukmu yumurtadan çıkar gibi birşey:)Sokaktan 100 kişi çevirseniz 99'u hadi ordan be öyle şeymi olur diyecektir:))))))))))
Elleriniz dert görmesin. Bukadar çok kişi soru soruyor hepsini bıkmadan usanmadan cevaplıyorsunuz. Size bitki aleminin Güzin ablası diyebilirmiyiz:) İyi çalışmalar diliyorum,Türkiye sizinle gurur duyuyor.

Mine Pakkaner 15-03-2007 23:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seckayn (Mesaj 85135)
...
..Size bitki aleminin Güzin ablası diyebilirmiyiz:)...

Ne diyeyim, günün yorgunluğu üzerine bu espri bana bir fincan kahve gibi geldi, keyiflendirdi, gülümsetti :D Çok yaşayın e mi? ;)

Selahattin Yılmaz 15-03-2007 23:40

Güzin ablaaaaaa...

Balıkcı 15-03-2007 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Klimanjaro (Mesaj 85153)
Güzin ablaaaaaa...

Evde yooook.:D

Mine Pakkaner 15-03-2007 23:55

Toprağı asitleştirmek için kükürt uygulaması
 
1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetecakal (Mesaj 85091)
Merhaba Mine Hanım. 5 dekar bir arazim var. Bu arazime ba 29 üzerine armut fidanı dikmeyi düşünüyordum. Ancak toprak testi sonuçlarına göre arazimizin ph'ı 8,5-9 arasında gözüküyor ve kireç problemi var. Bildiğiniz üzere ba 29 ayva klon anacı ve ayva anaçları kireçli topraklarda kloroz gösteriyorlar. Bunun tedavisi de bildiğim kadarıyla kükürt. Benim bildiğim bu kadar.
- Ben bu kükürt uygulamasını nasıl yapmalıyım?
- Dekara ne kadar uygulamalıyım?
- Bu kükürtü nereden ve nasıl elde edebilirim?
- er kükürt tedavisi uygularsak ne zaman bahçeme armut dikebilirim?
- Armut dikmeye bu bahçemin tedavisinden sonra korkmalı mıyım? Tedavi sonunda dikebilir miyim?

Kükürt miktarları için aşağıdaki çizelgeye bakınız.

Eklenti 8283

Kükürdü toz formda kullanınız gübre veya zirai malzeme satıcılarından alabilirsiniz. Bu uygulmayı yapıp akabinde dikim yapabilirsiniz.

Sürekli olarak asitliği kontrol altında tutamayabileceğinizi düşünüyorum. Buna engel olmak için düzenli toprak analizi yaptırın.

Mine Pakkaner 15-03-2007 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Balıkçı (Mesaj 85159)
Evde yooook.:D

Buradayım Sayın Balıkçı buradayım :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025