agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Bir bilene soralım
(https)

Beğeni Düzeni18Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-11-2009, 01:36   #1
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Elbette yetiştirebilirsiniz, ancak süs soğanları yerini ve bakımını beğenirse 90-120 cm' e kadar boylu bitkiler oluşturur. Saksıda yetiştirirseniz boyu daha kısa olacaktır. Derin bir saksıya birkaç tane dikerseniz daha estetik bir görüntü elde edersiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 15-11-2009, 18:57   #2
Ağaçsever

merih's Avatar

Giriş Tarihi: 26-10-2006
Galeri: 69
Teşekkür

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Elbette yetiştirebilirsiniz, ancak süs soğanları yerini ve bakımını beğenirse 90-120 cm' e kadar boylu bitkiler oluşturur. Saksıda yetiştirirseniz boyu daha kısa olacaktır. Derin bir saksıya birkaç tane dikerseniz daha estetik bir görüntü elde edersiniz.
Mine Hanım cevap için çok teşekkür ederim.Ben Ankara'da yaşıyorum balkonda mı ,yoksa iç mekan da mı olmalı ?Sevgi ve saygılarımla esen kalın.

merih Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 22-11-2009, 22:05   #3
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merih Mesajı Göster
..Ankara'da yaşıyorum balkonda mı ,yoksa iç mekan da mı olmalı ?...
Kışı içeride geçirtiniz, sonra balkona alırsınız. Kapalı bir balkonunuz varsa orada tutabilirsiniz.

Eski 15-11-2009, 19:46   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-11-2009
Ben Bozüyük te orman köyünde 1000 m rakımda kivi yetiştirmeyi denedim ancak fidelerini Yalova dan aldığım için kurudular başarılı olamadım. Bu incir ve nar için de aynı oldu. Eskişehir Devlet Üretme çiftliğine uğradım adı üstünde çiftlik bir şeyden haberleri yok. Ancak biliyorum ki avrupada daha sert iklimlerde bu bitkiler mükemmel yetişmekte. Kışın
-10 ,15 dereceye dayanabilecek bu bitkilerin fidelerini nereden temin edebilirim? Bilgilendiren olursa sevinirim.

ekrem cakır Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 17-11-2009, 14:58   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-07-2009
Yapraklarda yanma

Mine Hanım,
Leylak agacımın yapraklarında fotografta gorulebilecegi gibi yanıklar olustu. Tedavi icin ne yapmak gerekir?
Simdiden tesekkurler

Eklenen Resimler

LAKPULAT Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 22-11-2009, 20:59   #6
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi LAKPULAT Mesajı Göster
...Tedavi icin ne yapmak gerekir?
Simdiden tesekkurler
Kısa sürede bitki dinlenme moduna geçecek. Şu anda yapacağınız tek şey bozuk yaprakları temizleyin, arkasından budama yapın. Elinizde varsa yosunlu bir gübre verin. Bahara girerken de tescilli mikrobiyal gübrelerden birini uygulayın. Bu bağışıklığını güçlendirip hastalıklara karşı dayanımını da arttıracaktır.

Eski 23-11-2009, 16:03   #7
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Kısa sürede bitki dinlenme moduna geçecek. Şu anda yapacağınız tek şey bozuk yaprakları temizleyin, arkasından budama yapın. Elinizde varsa yosunlu bir gübre verin. Bahara girerken de tescilli mikrobiyal gübrelerden birini uygulayın. Bu bağışıklığını güçlendirip hastalıklara karşı dayanımını da arttıracaktır.
Mine Hanım,

Tavsiyeleriniz icin cok tesekkurler.. Bir sorum daha olacak, su anda agacta tomurcuklar var eger budarsam zarari olmaz mi?
Tekrar tesekkurler

LAKPULAT Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-11-2009, 19:05   #8
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi LAKPULAT Mesajı Göster
... su anda agacta tomurcuklar var eger budarsam zarari olmaz mi?...
Çiçek açacak kadar güçlü olduğuna göre keyfi de yerinde demektir. Bırakın açsın. Sonra zaten kışlayacak. O zaman bozuk, kurumuş dalları çıkarırsınız.

Eski 17-11-2009, 15:39   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-06-2007
mine hanım merhabalar
benimde bir sorum var.
bahçemizde limon serviler var ve yanyana dikilmiş 5 limon serviden 3 ü sarardı resmen renk değiştirdi. diğerlerinde bişeyh yok bunun sebebi nedir ve onları nasıl düzeltebilirim. ayrıca baz mavi servilerdede aşırı kuruma başladı iki sıra alıindeler öndeki sırada hiçbişey yok arka sırada kuruma var.gübre verdik ama 1 ay oldu sonuç alamadık.ayrıca üzerlerinde herhangi bir böcek **** bit hiç bişey yok ne olur bana yardım edin.

nehir35 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 22-11-2009, 22:01   #10
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nehir35 Mesajı Göster
mine hanım merhabalar
benimde bir sorum var.
bahçemizde limon serviler var ve yanyana dikilmiş 5 limon serviden 3 ü sarardı resmen renk değiştirdi. diğerlerinde bişeyh yok bunun sebebi nedir ve onları nasıl düzeltebilirim. ayrıca baz mavi servilerdede aşırı kuruma başladı iki sıra alıindeler öndeki sırada hiçbişey yok arka sırada kuruma var.gübre verdik ama 1 ay oldu sonuç alamadık.ayrıca üzerlerinde herhangi bir böcek **** bit hiç bişey yok ne olur bana yardım edin.
Son senelerde bu problem yalnız limon servilerde değil, mazı ve leylandilerde de görülüyor ama limon serviler hızla ölüyorlar. Pekçok üretici pek çok ilaç denedi, geçenlerde yaptığımız bir görüşmede tek sonuç alınanın bakır etkili maddeli preparatlar olduğunu söylediler. Bu arada onlara da patojen testi yaptırmalarını tavsiye ettim, eğer yaptırırlarsa sonucu bildiririm. Şu anda size bağışıklığı güçlendirecek bir önerim olacak, ISR 2000 bitki aktivatörü kullanabilirsiniz.

Bu arada mavi servilerde dikim konumunu tam anlamasam da arka kalanlar ışık eksikliğinden yapraklarını karartıp kurur aklınızda olsun.

Eski 18-11-2009, 23:35   #11
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2008
Galeri: 80
Sayın Nehir35
Biliyorum yenisiniz. Mine Hanım'ın size daha kolay ve daha iyi yardımcı olmasını isterseniz, Kendisine biraz daha açıklayıcı bilgiler vermeniz yararlı olur sanırım. Örnek verecek olursak,
- Bahçeniz nerede?
- Bitkilerinizi sulama durumu nedir?
- Toprak yapısı nasıldır?
- Bitkileriniz kaç yaşında?
- Nasıl bir bakım yapıyor sunuz?
- Nekadar, ne zaman ve hangi gübreden verdiniz?
Ve en güzeli bitkilerinizi fotoğraflama imkanınız varmı? Ne zaman sararmaya başladı. Takdir edersiniz ki, bazı yardımcı bilgiler olursa Mine Hanım size daha kolay yardımcı olabilir.
Saygılarımla.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 20-11-2009, 15:02   #12
Ağaç Dostu

turko-g's Avatar

Giriş Tarihi: 07-10-2009
Mine Hanım Merhaba,
Benim sardunyalarımda yaprak uçlarında sararmalar var. Küçük bir saksı iki kök. Aşırı nem etkili olabilir mi? Çünkü bulunan ortam kapalı bir balkon, dışarısı kuzeye baktığından soğuk ve içeriden gelen sıcak hava ortamıyla balkon pencereleri ve diğer bitkilerimin topraklarıda devamlı nemli.
Ayrıca diğer bitkilerimin topraklarını da ortamı havalandırsamda nemini önleyemiyorum. Toprağa nemi alacak birşeyler katmam mı gerek veya nem için neler öneririsiniz. (Fazla nem saksı altlarında gri böcekler yapıyor)
Şimdiden teşekkürler.

turko-g Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 22-11-2009, 22:10   #13
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turko-g Mesajı Göster
Mine Hanım Merhaba,
Benim sardunyalarımda yaprak uçlarında sararmalar var. Küçük bir saksı iki kök. Aşırı nem etkili olabilir mi? Çünkü bulunan ortam kapalı bir balkon, dışarısı kuzeye baktığından soğuk ve içeriden gelen sıcak hava ortamıyla balkon pencereleri ve diğer bitkilerimin topraklarıda devamlı nemli.
Ayrıca diğer bitkilerimin topraklarını da ortamı havalandırsamda nemini önleyemiyorum. Toprağa nemi alacak birşeyler katmam mı gerek veya nem için neler öneririsiniz. (Fazla nem saksı altlarında gri böcekler yapıyor)
Şimdiden teşekkürler.
Nemi önlemek havalandırma ile mümkün olur. Bu arada kış döneminde vereceğiniz suyu da azaltın. Sardunyalarınızın yaprak uçlarındaki sararma yalnız nemden değil, mevsimsel de olabilir, görmediğim için farazi fikir yürütüyorum besin eksikliği olabilir, ama aşırı nemim sardunyada sıkıntı yarattığı da bir gerçek. Dikkat edin böyle ortamlarda mantari hastalıklar çabuk yayılır.

Eski 22-11-2009, 10:30   #14
Ağaçsever

reddown's Avatar

Giriş Tarihi: 23-09-2007
Sayın Mine Hanım,

Çelikler için torf mu kullanayım, kum mu, yoksa sırf perlit mi ya da hepsinin karışımı mı olsun? Ya da sizin bir tarifiniz var mı? İç mekan, dış mekan, ağaç... her türlü bitkiden çelik almayı düşünüyorum.

reddown Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 22-11-2009, 22:14   #15
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi reddown Mesajı Göster
...
Çelikler için torf mu kullanayım, kum mu, yoksa sırf perlit mi ya da hepsinin karışımı mı olsun? ...
Bu dediklerinizin hepsini kullanabilirsiniz. Torf suyunu kaybetti mi yeniden alması çok zor olur, bir de özel olarak işlemden geçmediyse hastalık etmeni taşıyıp çeliklerinizi çürütebilir. Perlit bu açıdan daha güvenilir. Elbette ilk kez kullanılıyorsa. Kumu bulmak daha kolay ama onda da dere kumu olduğundan emin olmanız gerek. Bir de hastalık etmenini kum da taşıyor olabilir.

Eski 23-11-2009, 07:06   #16
Ağaçsever

reddown's Avatar

Giriş Tarihi: 23-09-2007
Çok teşekkür ediyorum Mine Hanım..

reddown Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 23-11-2009, 09:01   #17
Ağaç Dostu

lipres's Avatar

Sayın Mine Pakkaner;
Benim sorunum bazı saksılarımda oluşan minik sinekler, çiçeklerim gayet sağlıklı ama; topraklarında (balkondaki ve evdeki saksılar da) bizim sirke sineği dediğimiz küçük sinekler oluşuyor. Toprağı biraz karıştırdığımda içinde az da olsa larvalarını görüyorum. Bununla nasıl baş edebilirim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

lipres Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-11-2009, 18:40   #18
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lipres Mesajı Göster
...sorunum bazı saksılarımda oluşan minik sinekler...
Toprağınızdaki organik maddelere geliyorlar. Gördüğünüz larvaları temizleyin, saksılara bitkisel maddeler (mesela bazı üyelerimizin yaptığı şekilde domates rendesi vermek gibi) koymayın. 1lt suya 1 çorba kaşığı kekik yağı karıştırıp iyice çalkalayın ve bununla saksıları sulayın. Bir kavanozun içine birkaç dilim muz atın, ağzına naylon gerin kapatın ve lastik bir bantla tutturun, daha sonra muzlar iyice kararınca kurşun kalemle 2-3 delik açıp kavanozu saksıların arasına koyun. Bu doğal bir tuzaktır. İnternette veya zirai ilaç bayilerinde satılan sarı yapışkan tuzakları da kullanabilirsiniz.

Eski 23-11-2009, 12:35   #19
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Sn. Mine Hanım, çimlerle ilgili sorunumu aşağıdaki sayfaya da yazmıştım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4333&page=12

Yazdıklarımın kopyaları:
"Bu baharda yapılan rulo çimim sonbaharda çok canlıydı ve haftada bir kere biçilecek şekilde uzuyordu. Şimdi ise yaprakları çok inceldi, üzerine basınca yatıyor ve bir iki güne kadar yapraklar kalkmıyor. Bu mevsimde pek güneş almıyor ama eski çimimde bu problemle karşılaşmamıştım. Cinsinden olabilir mi? Gübre takviyesi yapayım mı?"

"Evet Güler Hanım, eskisini tohum atarak yapmıştık. Çimdeki zayıflama son iki haftadır daha belirgin oldu. Kökler sık ama yapraklar çok zayıf. Bir ay önce gübre verdim, daha önce verdiğim Vilmorin marka gübreden değil de büyük torbalarda satılan, ismini hatırlamadığım suni gübreden kilo ile alarak vermiştim ama çimde yanma, kuruma yok."

Bu konuda önerinize ihtiyacım var, teşekkür ederim.

Kiraz Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-11-2009, 18:59   #20
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Sn. Mine Hanım, çimlerle ilgili sorunumu aşağıdaki sayfaya da yazmıştım...
Sorunuzu aynı başlıkta cevapladım.

Eski 24-11-2009, 11:30   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-09-2007
Mine Hanım,2007 yılında bana bu konuda yardımcı olmuştunuz ama malesef taşınma sırasında aldığım çıktılar kaybolmuş bulamadığım için size tekrar yazmak zorunda kaldım şimdiden mazur görün.
Menekşelerim yine aynı hastalığa yakalandı yani yine yaprakları ve gövdesi beyaz beyaz pamuklaşma oldu ne yapabilirim fotoğrafını ekte yolluyorum.Gösterdiginiz ilgiye şimdiden çok teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

metinkeskin05 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-11-2009, 17:43   #22
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi metinkeskin05 Mesajı Göster
Mine Hanım,2007 yılında bana bu konuda yardımcı olmuştunuz...
Size daha önce verdiğim cevaplar bunlardı Metin Bey, geçmiş olsun.

Alıntı:
ancak önce bütün bozuk, hastalıklı lekeli yaprakları temizleyiniz. Toprağın üzerindeki yarım cm kadar kısmı alıp atınız. Ayrıca 1 çay bardağı suda 1/4 aspirin eritip saksıyı sulayınız.
Alıntı:
Elinize alacağınız kürdan gibi bir şeyle mümkün olduğu kadar üzerlerindeki pamuksu tabakayı kaldırın. Sonra da örneğin Malathion'la ilaçlayın. İlacı küçük bir püskürtücüye koyup bit olan yerlere sıkın. Tüylü yapraklı olduğu için her yere sıkmayın.

Eski 10-12-2009, 09:50   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2006
Helichrysum italicum

Sayın Mine Hanım,
Helichrysum italicum ile bir tecrübeniz oldu mu?

Eklenen Resimler

Düzenleyen drhegeli : 10-12-2009 saat 12:21 Neden: noktalama işareti
drhegeli Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-11-2009, 22:45   #24
Yeni Üye

Necmiye Demir's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Merhaba Mine Hanım ben yeni üyelerinizden Necmiye Demir. Oturduğum sitenin bahçesinde, balkonumun dibinde bir limon ağacı var. 9 yıldır meyva verdiğini görmedim yapraklarındaki dikenler batıyor diye neredeyse her sene dibinden kesiyorlar o inadına yeniden büyüyor yola sarkmasın diye kendimce önlemler alıyorum sitenize güvenerek bugün gene kesme muhabbeti vardı aşı yapacağım ya da aşılattıracağım, güzel çiçekler açacak diye savuşturmaya çalıştım. Sizden yardım istiyorum bu güzel ağacı kurtarmam için bana yardım edin. Ben çekirdeklerden bir sürü limon fidesi elde ettim ve onları hediye ettim çünki aşı bilmiyorum, kedilerim saksılara çok meraklı ama turunç fidanı muhakkak edineceğim. Güzelliklerle.

Necmiye Demir Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-11-2009, 23:14   #25
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Necmiye Demir Mesajı Göster
..sitenize güvenerek bugün gene kesme muhabbeti vardı aşı yapacağım ya da aşılattıracağım, güzel çiçekler açacak diye savuşturmaya çalıştım. Sizden yardım istiyorum bu güzel ağacı kurtarmam için bana yardım edin. ...
Bu durumda yeniden ana dalı kestirip oradan çıkacak ince dallara çeşit aşısı yaptıracaksınız. Göz aşısı yaptırın. Siz yapacak olursanız diye nasıl uygulayacağınızı görmeniz için bir grafik yüklüyorum. Name:  asigoz1.jpg
Views: 1655
Size:  36.8 KB

Resimlerle de anlatırsak şöyle;

Name:  narenciyeasi.jpg
Views: 1214
Size:  42.0 KB

Eski 28-11-2009, 01:05   #26
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi dragut
...
Goji fidanlarımdan, çelikle yeni fidanlar elde etmek istiyorum. Odunlaşmamış taze dallarda hangi köklendirme hormonunu kullanabilirim.

...Schisandra Chinensis tohumlarım geldi. 20 gün soğuklama yapın diyor. Ama kaç derecede yapılması hakkında hiç bir bilgi yok.
...
IBA veya NAA kullanabilirsiniz. Doz çeliğin alınacağı dalın olgunluğuna göre 500 ppm i geçmesin. Yarı odunsu dallarda 500 ppm, taze dallarda 250 ppm dozlarında kullanabilirsiniz.

Soğuklamayı 4-5 derecede yapın. Genelde buzdolabının sebzeliği uygundur.

Schisandra chinensis (vitalberry) başlığını takip ederseniz çimlendirmeyi başaran arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.

Eski 29-11-2009, 15:24   #27
Ağaç Dostu

lipres's Avatar

Çok teşekkür ediyorum Mine Hanım, sağolun.

lipres Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-11-2009, 23:03   #28
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
[ATTACH]Name:  hasta yaprak.jpg
Views: 1209
Size:  32.2 KB[/ATTACH]Mine hanım, benjamin kauçuğum sağlıklı yaprak çıkarıyor, fakat bir süre sonra eski yaprakta kararma oluyor. Bu kararan yaprağı kesiyorum, bir süre sonra yeni yaprak çıkardığında bu kararma tekrar ediyor. Bunun sonucunda bitki istenen gelişimi gösteremiyor.

Yapraktaki bu kararmanın sebebi ne olabilir? Önlemek için ne yapmalıyım?

Eklenen Resimler

Sevgi Durul Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-12-2009, 14:15   #29
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
..sağlıklı yaprak çıkarıyor, fakat bir süre sonra eski yaprakta kararma oluyor. Bu kararan yaprağı kesiyorum, bir süre sonra yeni yaprak çıkardığında bu kararma tekrar ediyor. Bunun sonucunda bitki istenen gelişimi gösteremiyor.

Yapraktaki bu kararmanın sebebi ne olabilir? Önlemek için ne yapmalıyım?
Ficuslarda bütün çeşitlerde bu sorun görülür. Genelde sebep klorlu ve kireçli sular. Potasyum ilavesi bitkiyi bu sorunlarda daha güçlü kılıyor. Bulamazsanız mangal kömürü külü ekleyebilirsiniz. Bitkinin hayatiyetini etkilemez.

Eski 30-11-2009, 18:49   #30
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Name:  japon g.JPG
Views: 1019
Size:  20.6 KBMine hanım bir sorum daha olacak. Japon gülümün yapraklarında sararma ve içe doğru kıvrılma var, sanki susamış gibi. Ama suladığımda da düzelmiyor. Sorunu sizce ne olabilir?

Sevgi Durul Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025