agaclar.net
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi triple
...
1- Hibrit tohumlarla GDO su degismis tohumlar arasdında ne fark var? kısa ve oz olarak tanımlarmısnız?
2-Yurt dısından cesitli degisik domates biber kabak ve farklı tropik bitki tohumları alacagım **** siparis edecegim bu tohumlari aldigim yıl mı sadece kulanabilirim yoksa hasat sonrası 2 ci yılda kulanabilir miyim, bunun ayrımını nasil yapabilirim? Tavsiyeniz ne olur?
3- İşim geregi bir cok farklı ulkeye seyhat ediyorum İstanbul'da 4 donum İzmir'de ise 5-5.5 donumluk bir arazim var bu arazileri klasik anlamada para kazanmak amaciyla yesertmek degil amacım. Hobilerimi tatmin etmek için kulanmak istiyorum, bu amacla da olabildigince cesitli ve yılın her mevsiminde bir seylerle ugrasacak sekilde yesertmek istiyorum. Izmir'de Mordogan bolgesinde yazligim ve arazim var, tropik bitkilerden neler tavsiye edersiniz_?
...
|
1- Hibrit tohum nedir sorunuzu daha önce bir üyeye şöyle cevaplamıştım;
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ferahzade
... Fakat nedense üretilemeyen -hibrit- hiç bir canlıdan hoşlanmıyorum. Sanki birileri bu canlıları tekellerine almış, üzerlerine de alameti farikalarını basmış. "Sadece bizde var" Özellikle orkidelerde bunu yapıyorlar. gerçi tarım dünyasında domateste, patlıcanda ve bilimum tarla bitkileri bu şekilde hibrittir. Üretici bir önceki sene ürettiği domateslerin tohumlarından bir sonraki sene ekemez çünkü bu domateslerin tohumu yoktur.
Yoksa 100 sene sonra domatesin, patlıcanın, kavunun, karpuzun tohumunu bir kereliğine mahsus bu firmalardan mı alacağız? Ertesi sene tekrar.......
Domates tohumu A firmasının tekelindedir, patlıcan tohumu B firmasının tekelindedir, Orkideyi sadece C firmasından alabilirsin.. falan filan...... durumları mı olacak?
"Hibrit bitki, hayvan" bir bakıma ürünü ıslah etmekle birlikte, bitkilerin ve hayvanların üretiminde tekelleşmeye de zemin hazırlıyor olmasın?
|
Ferahzade, bilgilerinizde eksik olduğu için yanılgıya düşüyorsunuz.
Hibrit ne demek önce ona bakalım. Hibrit tohum ne demektir? Hibrit yani melez tohum, istenilen özellikleri uygun, özel olarak seçilmiş ana ve babanın melezlenmesiyle elde edilen bir tohumdur. Hani hatırlayın, Mendel Kanunu'ndaki bezelyeler gibi. Elde edilen yavru, yani yeni birey, ana ve babadan üstün, standart bir üründür.
Hibrit birey, hem verim, hem kalite yönünden babasından da annesinden de üstündür. Bu mekanizma kullanılarak hastalıklara dirençli, verimli, iri, yeni çeşitler elde edilmesine çalışılmaktadır. Hibrit bireyler tamamen dölleme sonucu elde edilir. Islah çalışması ürünüdür.
Bir yeni birey onu üretenin tekelindedir bu doğru, çünkü bu hiç kolay bir iş değildir, çalışır çabalar ve pek çok deneme sonucu en iyi bireyi melezlemeyi başarırsınız. Elbette ki "sadece onlarda olacak" çünkü onlar üretti.
Hibrit bitkilerin ksır olduğu da doğru bir bilgi değil. Öyle olsa şu anda yediğiniz hiçbir bitkinin tohumu olmazdı. Oysa kesin domatesi, biberi, salatalığı çekirdek, yani tohum orada. Bunlar da kısır tohum değildir. Ekerseniz yeni bitki elde edersiniz. Ancak aynı özellikte bitki elde edemezsiniz. Bunun sebebi de belli. Mendel Kanunu' nu hatırlarsanız en iyi anne ve en iyi babadan elde edilen tohum ekildiğinde yetişir, ama ya anneye, ya babaya döner. Yani melezleme ile sağlanan özellik bozulur, bu yüzden aynı özelliklere sahip bir çeşit isteniyorsa yeniden hibrit tohum ekilir.
|
GDO'lu tohum ise şöyle bir organizma;
Alıntı:
Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar", kısaca GDO adı veriliyor.
Bir canlıdan diğerine gen aktarımı, bir çeşit kesme,yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup, genetik mühendisleri tarafından uygulanıyor. Aktarılacak gen önce bulunduğu canlının DNA sından kesilerek çıkarılıyor. Sonra vektör adı verilen taşıyıcı virüs ile bu gen DNA molekülüne yapıştırılıyor.
Frankeştayn Gıda olarak da nitelenen GDO'lar bugün kolera bakterisi geni taşıyan yonca, akrep geni taşıyan pamuk, tavuk genli patates, balık genli domates gibi gıdalar şeklinde karşımıza çıkıyor.
|
2- Bu sene aldığınız tohumları yine bu yıl kullanmanız daha doğru, çünkü zamanla çimlenme yeteneğini kaybeder, bayatlar. Madem sık sık yurt dışına çıkıyorsunuz her yıl yenisini alın. Paketlerin üzerindeki üretim tarihlerine de dikkat edin.
3- Mordoğan' da tropik bitki yetiştirmek zor, çünkü her zaman İzmir'e göre daha serin, bol rüzgarlı olur. Tropik bitkiler yüksek sıcaklık ve nem ister. Muz bile yetişmez. Yine de palmiye çeşitleri, begonvil, japon gülleri olur. Subtropikalleri de dikmelisiniz. Dikecek bitki çeşidi çok, önce planlama yapmalısınız. 5-5,5 dönüm araziye hobi amaçlı sadece yazları bakmanız güç olur.
|