|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
06-12-2006, 18:13 | #601 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-11-2006
|
Uyarılarınızı takip ediyorum.Hızla cevap bekliyorum teşekkürler |
20-12-2006, 08:41 | #603 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
|
EUROPGAP SERTİFİKASI hakkında detaylı bilgi varmı? Nasıl alınır,nerelere müracaat edilir. Biliyorum çok kapsamlı bir konu fakat üreticiler için de önemli bir konu.Bu konuda bilgi rica ediyorum. |
20-12-2006, 10:38 | #604 |
agaclar.net
|
Oo, en sevdiğim konular Bu belgeyi alabilmek için üretici öncelikle bir sertifikasyon kuruluşu ile anlaşacak (pazarlık yapıp farklı kuruluşlardan teklif istenmeli). Daha sonra sertifikasyon için gerekli kriterleri sağlayacak,üretimi buna göre yapacak, her aşama belgelenecek, standartlara uygun olacak, kontrolörlerce denetlenecek, bundan sonra belgesini alacak. Ancak, sertifikasyon kuruluşları çiftçiye bu sistemi kurarken danışmanlık yapmaz ve Europgap'e uygun üretimi nasıl yapacağını, sistemi nasıl kuracağını anlatmaz, zaten yaparsa etik olmaz. O zaman denetleme görevi sağlıklı yapılamaz. Burada çiftçi Europgap'e uygun üretim tekniklerini bilen bir danışmanla çalışacak, işi öğrenecek veya kendi başına yapmaya çalışacaktır. Europgap bir iyi tarım uygulaması türüdür. Her ürün için farklı kriterlere dikkat edilir, hayvancılıktaki iyi tarım uygulamalarıyla bitki yetiştiriciliğindekiler doğal olarak farklıdır. Hatta bitki yetiştiriciliğindekiler de tarla ziraatinde başka, bahçe ziraatindekiler başka, örtü altında başka, mantarda başka, kesme çiçekte, saksı bitkisinde başka başkadır. Tekniğe uygun sıfırdan bahçe tesis etmek başka, var olan bir sisteme uygulamayı giydirmek ise başkadır.Bu yüzden sistemeuygun yetiştiricilik yapmayı bilen uzmanlarla çalışmak gerekir. Bir kere işin tekniği ve prosedür öğrenildi mi gerisi kendiliğinden gelir. Kısaca resmi olarak başvurulacak yer yetkili, akredite sertifikasyon kuruluşudur. Bunun dışında bir de, sadece sistem kurmak için değil, sisteme uygun yetiştiricilik yapmak için uzman danışmanla çalışılır. |
20-12-2006, 11:06 | #605 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkürler Mine hanım. ) Bu gün TRT de bununla ilgili İzmir e bağlı Sarılar köyündeki çalışmalar anlatılıyordu. Onlarıda takip ederek bir sonuca vardım sanırım. Bu konuda konuştuğumuz arkadaşları daha da bilinçli yönlendirebileceğim. Ne yazıkki Eğirdir bölgesinde Elma Üreticilerinin bu tarz bir çalışması yok ve 2 yıldır Elmaları yurt dışından geri geliyor. Ayrıca aynı şekilde Akşehirde ki Kiraz ve Vişne üreticilerininde sıkıntıları var. Çok kapsamlı bir konu. Tekrar teşekkür ederim. |
13-01-2007, 14:58 | #606 |
Ağaç Dostu
|
Benim bir sorum var. Aldığım fesleğen,nane,kekik,maydonoz tohumlarını bu ay dikmem gerektiği yazıyor ben bu tohumları büyük marketlerde satılan sitenizde de görmüştüm şu küçük kartonumsu saksılara diksem olabilir mi? Ve de fideleri ana saksıya bu küçük saksılarla geçirsem bu bitkiler yeneceğinden bir problem yaratır mı? Teşekkür ediyorum |
14-01-2007, 00:28 | #607 |
agaclar.net
|
Jiffy saksılara ekmenizde hiç bir sakınca yok. Onları toprağa doğrudan ana saksıya da geçirebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=2661&page=2 başlığını okursanız çok faydalanırsınız. |
16-01-2007, 10:36 | #609 |
Ağaç Dostu
|
Elimde bir miktar çatıdan toplanmış GÜVERCİN GÜBRESİ var . Ne gibi işlemlerden sonra kullanmalıyım ? |
16-01-2007, 11:52 | #610 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-01-2007
|
Merhaba Mine Hanım, öncelikle çok teşekkür ederim. İki sorum olacak; Birincisi nar ağacımız ile ilgili. İzmir Çeşme'deki bahçemizde biri ekşi ve biri tatlı olmak üzere iki nar ağacımız var. Meyvelerini Ekim ayında topladık. Fakat, tatlı olan narlar tamamen sağlam çıkmasına rağmen, ekşi narların hepsi de kestiğimizde çürümüş çıktı. bunun nedeni nedir ve nasıl önleyebiliriz? Diğer sorum şu: bahçemizdeki zeytin ağaçlarının zeytinlerini ekim ayında topluyoruz fakat birkaç yıldır tüm zeytinleri kurtlu çıkıyor. Nedeni dallarının sık olması olabilirmi? Seyreltmemiz işe yarar mı? bu konuda da görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim,iyi çalışmalar. |
16-01-2007, 13:46 | #611 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili kmozt sorunuza cevap alana kadar kendinizi Yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtırsanız seviniriz. Mine Hanım sorunuzu görünce cevaplayacaktır. |
16-01-2007, 17:02 | #612 |
agaclar.net
|
Kmzot hoşgeldiniz. Narda meyve çürüklüklerine mantari hastalık etmenleri neden olmakta. Meyve kabuğu, dal ve yapraklar ne durumda bunlar da bilinmeli. Daha sonra ilaçlama yapılmalı. Zeytinde kurtlanmanın sebebi de zeytin sineği veya zeytin güvesi larvaları. Bunun da seyreltme ile düzelmesine imkan yok. Uygun bir ilaçlama programı yapılması gerekir. Sayın Kmzot hastalık ve zararlı ile ilgili sorularınızı cevabı bütün üyelerimizin görebilmesi için http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=54 başlığında sormanızı rica ederiz. Selamlar. |
16-01-2007, 17:04 | #613 |
agaclar.net
|
Mahmut Bey kanatlı gübreleri çok kuvvetli ve bitkiyi yakabiliyor. Bu yüzden iyice kompostlaşması gerekir ya da şerbet yaparak kullanınız. Bunun için de elinizdeki gübreyi su dolu bir kovaya ıslatınız ve gübreli suyu tekrar suyla seyrelterek kullanınız. |
16-01-2007, 17:40 | #614 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Mine Hanım |
16-01-2007, 23:02 | #615 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-01-2007
|
cevabınız için teşekkür ederim |
18-01-2007, 21:56 | #616 | |
Ağaç Dostu.
|
Ortancaları çoğaltmak
Alıntı:
Balkonumdaki ortancaları bu yaz çoğaltmak istiyorum, araştırırken bu eski mesajınızı buldum. Peki bu çelik yönteminde ortancalar için doğru zaman ne zaman acaba? KIşın olmayacağını tahmin ediyorum ama hem Adana'da olduğumdan hem havalar malum çok iyi gittiğinden önlemimi alıp doğru vakti şimdiden öğreneyim diyorum, geç kalmayayım. Bu arada ben de, çelik yöntemi tam olarak nasıl yapılıyor onu araştırayım Teşekkürler |
|
18-01-2007, 22:23 | #617 |
agaclar.net
|
Ortanca üretimi
Mehmet Bey ortancayı mart ayı gibi çeliklerseniz sıkıntınız olmaz. Ancak dediğiniz gibi hava çok yumuşak gidiyor, şimdi çelik alıp deneseniz bir şey kaybetmezsiniz, yalnız ılık ve nemli tutmayı unutmayın. %70 perlit ve % 30 torfla bir saksı harcı alıp çeliklerinizi buraya dikin. Üzerini de naylonla veya ters çevirdiğiniz pet şişe ile kapayın ki nemi korusun. Köklenme için ihtiyaç duyulan sıcaklık 21-23 derece civarındadır. Aslında sonbaharda o senenin tek yıllık odunlaşmamış sürgünlerinden alacağınız tepe çeliğinin köklenmesi kolay olur. Şu anda alacağınız çelik daha odunlaşmış bir sürgünden olacak Çelik alma konusu ise açelya, gül ve sardunyada resimlerle izah edilmişti oradan bakabilirsiniz. Kolay gelsin. |
19-01-2007, 22:24 | #618 |
Ağaç Dostu.
|
Çok teşekkürler, hem şimdi hem mart ayında denemeler yaparım.Şimdi yapacağımda neyi yanlış yaptığımı da görme şansım olur belki, Mart denemeleri daha iyi olur Çelik konusundakiş arşivlere bakacağım, tekrar teşekkürler |
24-01-2007, 11:58 | #619 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Dergideki Kalikantos'la ilgili yazıyı büyük bir zevkle okudum.Babam, rahmetli, bir gün bir fidan getirip bahçeye dikmişti. Bu ne baba dediğimde , Kalikantos demişti. O fidan şimdi en azından 40-45 yaşında bir ağaç oldu ama maalesef biz o evden ve o ağaçtan ayrılmak zorunda kaldık. Yıllarca aradım, hiçbir yerde bulamadım. Seralarda adını dahi bilmiyorlardı. Geçen yıl, eski evimizin bahçesinden, babamın o güzelim ağacının dibinden sürgün aldım birkaç tane, onları çeşitli yerlere diktim. Sadece bir tanesi yaşıyor. Dergide Kalikantosun soğuğa çok dayanıklı olduğu belirtiliyor. Acaba sıcağa da dayanır mı? Yaşayan tek fidan, İstanbul Küçüksu'da ve diğer ağaçların olduğu nispeten gölge bir yerde. Kuruyanları ise Tekirdağ Barbaros'ta devamlı güneş gören bir yere dikmiştim. Şimdi bu yaşayan fidanımı Barbaros'a götürmek istiyorum ama kaybetmekten korkuyorum. Ne yapmalıyım, lutfen yardım. Teşekkürler, şimdiden. |
24-01-2007, 18:34 | #621 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir Karayemiş, bir Ihlamur ve bir Dişbudak ağacının birbirine yakın olduğu köşem var. Bunların arasına dikebilirim. Asıl merak ettiğim, kurumalarının sebebi acaba güneş(sıcak) mıydı yoksa köklenecek ortamı mı bulamadılar.? Her şeyin doğrusunu Allah bilir. İlginiz için teşekkürler. Denersem sonucu bildiririm. |
|
24-01-2007, 21:30 | #622 |
agaclar.net
|
Köklenecek ortam mı bulamadılar sorunuzu uzaktan ve alan hakkında birşey bilmeden cevaplamak çok güç takdir edersiniz. Siz uygun bir yerde güzel bir toprak hazırlığı yapıp fidanınızı dikerseniz bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz. Fidanınızı dikerken, dikim çukurunu hazırlarken fotoğraflayıp bize de gösterin olmaz mı? |
24-01-2007, 22:04 | #623 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Böyle dostlara can kurban. |
|
25-01-2007, 19:48 | #624 |
ahm10
Giriş Tarihi: 17-12-2006
|
Merhaba Köklendirici için bir zirai ilaç bayiine uğradım. Bayide içinde IBA olan ve ismi galiba M harfiyle başlayan bir tohum paketi gibi toz gösterdi.Ancak son kullanma tarihi 6 ay geçmiş ve 2004 üretimiydi.Bende başka bayiden Koruma Tonik isimli Stimulant( bitki düzenleyici ) yazan bir plastik şişede 250ml lik sıvı aldım.Aldığım koruma Tonik litrede 1gr sodium penta-nitroguaiacolate , 2 gr sodium ortho- nitrophenolate ve 3 gr sodium para- nitrophenolate içeriyor. Ancak daha önce forumda da bahsedilen IBA içeriğinde yok. Acaba tarihi geçik olmasına rağmen diğer paketi mi alsaydım . Yoksa pasiflora çeliklerini bununla köklendirebilir miyim? |
26-01-2007, 17:29 | #625 |
agaclar.net
|
Ahmet Bey, süresi geçen hormonu almamakla iyi yapmışsınız. Tonikler köklenmeye yardımcı olur ama köklendirme hormonu değildir. Yani onunla aynı işi görmez. Çelikleri tonikte bekletin, sonra dikin. Otsuları 5 dakika, yarı odunsu ve odunsuları 20-25 dakika bekletin. |
30-01-2007, 11:41 | #626 |
Ağaç Dostu
|
Mine hanım arkadaşımız ve üyemiz Müge hanım Küstüm çiçeği arıyor. Ben de bilgi alabilmesi için sizi önerdim.Tv çekimi için kullanacaklarmış. ) |
30-01-2007, 17:31 | #627 |
agaclar.net
|
Mahmut Bey merhaba, Müge hanım'la bağlantı kurduğumuzda Sevgili Klimanjaro'da yanımdaydı. (Malum hala Bursa'dayım.) Hemen İzmir Bayındır'da fidancılık yapan bir sınıf arkadaşını aradı. Haber bekliyoruz, bu mevsimde de pek bulunmaz, bakalım tohum almak için filan ayrılmış, serada kenarda köşede kalmış birkaç saksı bulunur mu? |
31-01-2007, 20:57 | #628 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Mine Hanım . İyiki varsınız. Acaba HIZIR Mine mi demeliyiz ? ) |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|