![]() |
4 Eklenti(ler)
Nisan 3. sali aksami uye arkadaslarin getirdigi agaclardan sizler icin sectiklerim.
Eklenti 35709 Cin karaagaci Eklenti 35710 Akcaagac Eklenti 35711 Sigla Eklenti 35712 Yesim agaci Mayis ayinin 3. sali aksamina kadar hepiniz hosca kaliniz. |
Ali Bey merhaba,
Çok güzel bir çalışma gerçekten. Sizin ve arkadaşlarınızın, ellerinize sağlık...Özellikle, kaya yapımı ilgimi çekti. Beyaz materyal ( köpük ) ile böyle birşey yaratmak da zevkli bir uğraş olmalı. Detaylar çok iyi, gerçek bir kayadan farksız görünüyorlar. Ben köpükleri tohum ekmek için kullandım genelde. Bunu denemek keyifli olur. Teşekkür ederim, saygılar. |
Selamlar Sayın Ali H. ALI bey bu bilgileri bizler le paylaştığınız için çok çok teşekkürler.Yukarıda anlatmış olduğunuz kaya yapımında kullandığınız malzeme ye buralarda köpük diye bilinen Poliritan bir çok alanda kullanılan bir malzemedir.Ambalaj sanainde kullanıldığı gibi inşaat larda ısı yalıtımlarında çatı kaplamaları sandaviç panallerde çokca kullanılıyor.
Tiner bazlı yapıştırıcılarla erime yapıyor ama silikon esaslı çekomastik türü yapıştırıcılarla yapmıyor. Bu malzemeden kaya yapımını hemen yarın bir deneme yapacağım Eritme işlemini de yüksek derecede ısı fön makinası gibi sanayi ısıtıcıları var biz pvc boruları yakmadan bükebilmek için kullanırız. Saınırım bu makina ile de şekil verebiliriz denemem lazım yarın denerim inşallah. Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler.NOT ayrıca benzinde eritiyor galiba. |
Minka evet zefkli bir calisma oluyor. bir iki calismam var bitince sizilerle paylasacagim. Dusundugum gibi dogal kaya gibi gorunen ve saksi yerine kullanabileceginiz seyler uretebilirsiniz. Cok dogal ve estetik gorunmeleri yani sira istediginiz agaciniza istediginiz sekil ve boyda saksilar yapabileceksiniz.
Tekin, sen calismaya basliyabildinmi? yakarak yapmayi dusunuyorsun ama yanarken kotu kokacagini ve bu yanan kopugun sagliga zararli olup olmadigini arasatirmalisin. Buyuk bir olasilikla benzin de kopugu eritip yiyebilir. Onemli olan erime suresidir cok cabuk eriten birkimyasala calisirsaniz erimeyi istediginiz yerde durdurmayi gerceklestiremiyeceginizi dusunuyorum. "Mineral Turpentine" (Yagli boya temizlemek icin kullanilan sivi) ile cok rahat calisabilirsiniz, kokusun olmamasi ve kopugu yavas yemesi kopukteki istediginiz sekli yakalamanizi kolaylastiriyor. Yalniz resimlerde degil yakindan bakinca da gercek dogal kayalar gibi duruyorlar. |
Teşekkürler.
Güzel bir çalışma olmuş ancak bu köpük yapay kaya çalışmasını ayrı bir başlık altına alsak çok iyi olurdu. Benzer çalışmalar da o başlık altında anlatılmış olur. |
evet bu konuyu bir başlık olarak yapmak çok iyi bir fikir. çünkü anlatılanlar temeli
belki bu konuda daha geniş bilgiye sahip arkadaşlar konuyu genişletebilirler?????? |
Ali Bey,
Elinize sağlık. Çok yararlı oldu. Evde sürekli birikiyorlar. Hep nasıl saksı gibi kullanırım diyordum. Çok yaralı oldu. Aklıma takılan iki konu oldu. Birincisi; köpük suyu emme özelliği yüksek ve nemi alıyor. Bildiğim kadarıyla yalıtımda kullanılma nedenlerinden biri de bu. Ben mini seralarımın altında tabak gibi kullanmıştı. resimleri hatırlarsınız belki. Saksıdan sızan su kısa sürede kayboluyordu.Bu şekilde kullanıldığında su ihtiyacı artıyormuymuş? İkincisi ise boya. Malzeme nedeniyle, su bazlı boya kullanılması gerekiyor. Peki bu boya sulamayla akmıyor mu? Badana için kullanılan su bazlı boyalarda akma olmuyor ama çatlama oluyor. Her halde o tür bir boya değil. Tekrar elinize sağlık. |
Arkadaşlar köpük yani sıkıştırılmı poliritan kesinlikle su geçirmez ve emmez boyaya gelince silinebilir su bazlı pilastik boyalar var onlarla boyayabilirsiniz aslında sentetik tinet eritmez diye düşünüyorum ama denemek lazım eğer sentetik tiner eritmez ise yağlı boya ilede boyayabiliriz.
dün ben bir deneme yaptım o an için bulunduğum yerde boya olmadığından çimento bazlı yapıştırıcılaar var strepor üzerine sıva **** yapılır mantolama işinde onunla da püskürtme ile boyayabiliriz. Bir ara bu konu ile başlık açıp bir kaç resimle anlatmaya çalışacağım. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Evet onların su bazlı olanlarıda var. Birde boyamadan önce istenirse bir kat epoksi veya elastiki su geçirimsiz malzemeler var onlarla astarlandıkdan sonra üzerine hangi boyadan vurursan vur.
Yaldızlı bakırlı vs vs. |
Tiner derby gibi yapıştırıcılar eritiyor. selulozik tiner, hatırladığım kadarıyla yok edene kadar eritiyordu.
Ben de su geçirmez olduğunu biliyorum. Su bazlı boyalar kuruyunca su geçirmez olur. Eğer tereddütünüz olursa, üstüne binder sürülebilir, kesin yalıtım sağlar. Binder aslında marka. |
2 Eklenti(ler)
Kafamı kurcalayınca köpüğün su emmesini araştırdım.
Anladığım kadarıyla Tekin Bey'in bahsettiği inşaatlarda kullanılan "styrafoam". Bu malzeme yüksek kalitede üretilmiş, yüksek R-Değerli (ne demekse?) inceltilmiş polysitirenmiş. İdeal su emme kapasitesi Haminin %0.1'i en kötü %0.5'i olmalıymış. Ancak düşük kalitede, düşük R-Değerli veya genişletilmiş polysitiren materyallerde durum tersineymiş. Bu iki malzemeyi karşılaştıran bir çalışma buldum. Oradan iki grafik ekliyorum. İlk grafikte, Styrafoam ve diğer kalite köpük karşılaştırılmış. Styrafoam su emmişi %0.1 diğerinin %39. İkinci grafikte ise bu iki materyal yüksek oranda suya maruz bırakıldığında suyu emmeye başlamadan evvel ne kadar saat direndiğini gösteriyor. Styrafoam direnirken diğer ürün süratle emmeye başlıyor. Benzer birkaç çalışma daha gördüm ancak onlarda bu şekilde grafik yoktu. Buradan çıkardığım sonuç; kolilerde (en azından benim kullandıklarımda) düşük kaliteli ve genişletilmiş köpük kullanılıyor (Strafoam daha pahalı) ve su emmeye başlıyor. |
Doğrudur belki sizde fark etmişssinizdir dur su kültürü yetiştiriciliğinde strapor suyun üzerinde yüzdürülerek delinen deliklerden fide kökleri suya daldırılır.
|
Söylediğinizi gördüğümü hatırlamıyorum. Yanlız örneğinizi düşünürken aklıma geldi. Benim yüzdüğüm zamanlarda şimdiki gibi özel malzemeler yoktu. Ayak çalışmak için bizde bu köpüklerden keserdik. Su çeker miydi? Farkında değilim. Saatlerce suda kaldıkları olurdu ama batmazlardı.
Hoş %39 su çekse bile batmayabilir de. |
Yüzdüğünü ben söylemedim ama forumda topraksız tarım durgun su kültürü işleyen arkadaşlar var orada gözünüze ilişmiştir ümidiyle yazmıştım.
|
5 Eklenti(ler)
Hepinize selamlar(Uzman16 daha fazla bekliyemiyecegi icin hemen yaziyorum:))
Mayis ayinin 3. sali toplantisinin yapildigi aksam soguktu ve ara ,ara yagmur yagiyordu oyle olmasina ragmen bircok uye toplantiya katilmisti. Zaten icerde sobalar yandigi icin sogugu pek hissetmedik. Craig Wilson arkadasimiz (fidanligi olan ve fidan satan bir arkadas) fidanligindan getirdigi agaclar hakkinda bilgiler verdi. Eklenti 38439 Sedir, cam ve kaya uzerine dikilmis akcaagac, hepsi de bonsai saksisina alinmadan once 2-4 yil arasi bir zamanda topraga dikilip iyice gelismeleri saglandi. Bu agaclar ilk islemleri yapildiktan sonra(kazik kok ve istenmiyen dallarin budanmasi) birakilan bir kurbanlik dal ile, govdeler istenilen kalinliga getirildikten sonra kurbanlik dal budanip bonsai saksisinia dikilmisler ve yasamlarini bonsai saksilarinda gecirmeye baslamislar. Eklenti 38441 Ates dikeni ve asamalarla bir cin karaagacinin en son, kalin govdesi ile bonsai oldugunu, getirdigi karaagaclarla anlatmiya calisti. Eklenti 38440 Ates dikeni uzerinde yaptigi on calismadan sonra biraktigi kurbanlik dal ile onu topraga dikecegini soyledi 2 belki daha uzun bir sure onu toprakta birakacagini, gerekirse(gunes gormiyen yani gelismemisse) yari zamanda agaci topraktan cikarip kok budamasi yaptiktan sonra agacin on yuzunu bu sefer geriye bakacak sekilde onu tekrar topraga dikip gelismesini bekliyecegini belirtti. 15 dakikalik cay molasindan sonra, Craig cam agaci uzerinde bir dal secip onu tellemeye basladi, aslinda tum agaci tellemeyi istedigini yalniz zamanimizin buna yeterli olmadigi icin sadece bir dali telleyebilecegi belirtti. Craig agaclarina tel sarip anlari sekillendirirken keyif aldigini, ama telleri agaclar uzerinden cikarirken ayni seyi soyliyemiyecegini cunku telleri tekrar kullanmak icin, telleri kesmeden agac uzerinden cikarmak, agac kabuguna ve dallara zarar vermemek icin de yavas ve dikkatli calismak gerekiyor. Eklenti 38442 Telleme yaptiktan sonra, dalin alt tarafinda ve ya ust tarafinda olan dallari budamadan once, dali tel yardimi ile cevirip altaki veya ustaki dallari yanlara almiya calistigini belirtti Bir sali aksami daha geride kalmisti, Craig alkislanirken ona bir sise kirmizi sarap hediye edildi. dogrusu bu soguk havada sarap da guzel olur. Uyelerin sergiledigi agaclardan sizler icin bu incirleri sectim. Belki daha once de bu icirlerin resimleri buralara eklenmistir ama olsun guzel agaclar dogrusu. Eklenti 38443 gelecek ayin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz. |
Özellikle çam ve akcaağaç etkileyici görünüyorlardı. Keşke tek tek fotoğrafları olsaydı. :rolleyes:
-gördüğünüz gibi şımarıklık dizboyu-. Alıntı:
Toplantı notu ve fotoğraflar için teşekkürler, elinize sağlık. |
Toprakta dikili olarak kalacagi zamanin yarisi. genelde gunes goren taraftaki kok ve dallar daha iyi gelisiyor. Bunu goz onunde tutarak, Ornegin agacin toprakta dikili olarak kalacagi zaman 2 yil olacaksa birinci yiladan sonra agaci yerinden cikarip, gunes gormiyen tarafini one cevirip, gunes gorecek bir sekilde tekrar topraga dikmeliyiz. Yere dikilen agacin koklerinin yanlara buyumesini yonlendirmek icin, koklerin altina duz bir levha konabilir. Duz levha konmazsa kokler derinlere inebilir, agac yerinden cikarilip gunese cevrilecekse derine inen veya cok buuyen kokler budanir ve tekrar yere dikilir.
|
2 Eklenti(ler)
Camin, ayri cekilmis fografi yok. Kokleri kaya uzerine sarilmis akcaagacin ise iki fotografini ekliyorum. Sizler de bu tarzada yerli agaclari deneyebilirsiniz Ozellikle de incirin boyle bir tarzda guzel duracagini dusunuyorum.
Eklenti 38724 Eklenti 38725 Akcaagac(Trident maple) |
4 Eklenti(ler)
Yagmur yagmasa da, sali aksami oldukca soguktu. Erken gelen arkadaslar sobalari yaktilar, sandalya ve siralari, her ayin 3. sali aksamindan degisik bir sekilde dizdiler. Cunku bir atolye calismasi vardi ozellikle yeni uyelerin getirdikleri agaclar uzerinde calismalar yapilacakti.
Atolye calismasina baslamadan once, baskan acilisi yapip misafir ve yeni uyelere, gulumseyerek sicak bir hosgeldiniz dedi ve hemen ardindan agustos ayinda yapilacak sergi icin herkesin agaclarini hazirlamasini ( sergiye konacak agaclarin nasil hazirlanacagini baska bir yazimda anlatmiya calisacagim) ve Herkesin, ama herkesin, yeni uye, eski uye,usta veya acemi, herkesin en az bir agacla katilmasini istedi. Yeni uyelere cesaret vermek icin de, "bonsaiye basladigimiz zaman kimsemiz simdi oldugumuz yerde degildik, ama acemi ve sizin gibiydik, hic bir zaman cekinmedik agaclarimiz istedigimiz gibi olmasa da onlari ustalarin agaclarinin yaninada sergilemeyi surdurduk ve ustalarin yonlendirmeleri, onereileri ile simdi gordugunuz yerdeyiz. o yuzden sizler de agaclarinizi sergilemekten cekinmeyin korkmayin ki istediginize ulasabilesiniz." Eklenti 41207 Herkes uzerinde calisacagi agaclari getirip masalar uzerine dizdi. Eklenti 41208 Izleycek olanlar yerlerini alirken, agaclar hakkinda da sohbetler ediliyordu. Eklenti 41209 Agaclari uzerinde calismaya basliyan uyeler, deneyimli diger uyelerden de oneri ve destek aliyorlar. Eklenti 41212 Ardici uzerinde kendini calismaya vermis bir arkadas. |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 41215
Kucuk bir agac uzerinde calisan bir bayan uyemiz. Eklenti 41216 Zaman, zaman herkes yerinden kalkip yapilanlari yakindan izlemek geregini duydu ornegin bu kupe cicegi uzerinde yapilan kurumus govde calismasini bircok kisi boyle yakindan izledi. Eklenti 41217 Ladin uzerinde nesil bir uygulama yapacaklarini tartisan uyelerimiz. Eklenti 41218 Ve ladin telleniyor. Rahatsiz oldugum icin, toplantidan erken ayrildim. ve sizler icin ancak bu kadar toparlayabildim. Onumuzdeki ayin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz. |
Ladin gerçekten harika görünüyor, acaba kaç yaşında bu ağaç? Teşekkürler..
|
Resimler ve bilgiler için çok teşekkürler.
|
Ladinin kac yasinda oldugunu bilmiyorum. Ogrenirsem size de soylerim.
|
Hepinize iyi gunler. Gectigimiz sali aksami toplantisini yaptik, ancak ben yogun oldugumdan, yarindan sonra toparlayip sizlerle paylasacagim.
Paylasacagim konu, bonsaide uygulanan kok ve dal asisi. |
Çok merak ettiğim bir konu ve bildiğim kadarıyla birçok teknik var. Sabırsızlıkla bekliyoruz Ali Bey. ;)
|
Ficus'um dal aşısını ben de vereceğiniz bilgileri bekliyorum.
|
5 Eklenti(ler)
Sali aksami yapilan toplantida, bircogunuzun belkide resimlerden bildigi ve bonsaide oldukca kullanilan bir asi yapma teknigini, Japonyada 2 yil hem calisip hemde bonsai ogrenen ve bir uyemizin tanidigi olan, Joe Morgan Paylor ogrendiklerini bizimle paylasmak icin sali toplantimizdaydi.
Eklenti 43298 Joe, uzerinde calisacagi akcaagaci uzerinde bilgi veriyor. Akcaagacini uzerindeki 3 govdeyi de kullanip 3govdeli bir agac yapmayi palnliyor. Akcaagacin 3 govdesi de ayni hizada oldugu icin bunu degistirmek istedigini ama govdelerin oldukca yasli oldugundan onlari telleyip istedigi yere bukemeyceginden, govdelerin uzerine matkapla delikler acip yukardaki genc surgunleri kivirip matkapla acilmis deliklerden gecirecek ve bu teknikle yaptigi asinin tutmasindan sonra asi uzerininde kalan govdeleri kesip ,yeni asilaridan yuselecek surgunleri yeni govdeler olarak kullanip o govdeleri, istedigi yerlere kolayca dizebilecek. Bunu yapmadan once de agacin istenmiyen kazik koklerini budayip agacin kok olmiyan yanlarina da ayni yontemle kok asisi yapacak. Eklenti 43299 Kok budamasi yapmadan once agacinin kolerini iyice inceliyor, bir cok sacak kok olmasinin yani sira istenmiyen kazik kokler ve agac govdesinde sacak kok olmiyan bolgeler de var. Eklenti 43300 Dikatlice kazik kokleri budayip agacinin uzerinde sadece sacak koleri birakiyor. (Agaci bonsai saksisina dikebilmek icin kazik kokler budanir ve sacak koklerin her yonde, iyice gelismesi saglanir ki agac saglikli yasayabilsin) Eklenti 43301 Joe getirdigi bircok 1 yillik akcaagac fidanlarindan bir tanesini alip bakiyor. bu fidani yeni sacak kokler olusturmak icin, uzerinde calistigi agac uzerine asilaycak. Asi tutana kadar da sacak kokleri olusturacak asida kullanilan fidan uzerinde baska bir islem yapmiyacak. Eklenti 43302 Agac uzerinde kok asisi yapacagi yerleri belirledikten sonra calismaya koyuluyor. |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 43303
Akulu bir matkabin uzerine, kok asisi yapacagi fidanin govde kalinliginda bir uc takip agacin govdesini koklerin olusmasini istedigi yerlerden deliyor. Eklenti 43304 Fidani agac govdesine actigi delik icerisinden geciriyor. Eklenti 43305 Delinmis yerin ust kismindan cikan fidani ozenle yukari cekip fidanin delik icerisine iyice yerlesmesini sagliyor. Ayni islemi takrarlayip tum kok asilarini tamamliyor. Asi icin acilmis deliklerin iki tarafina da hafifce asi macunu suruyor. Eklenti 43306 Yapilan asilarin yakindan gorunumu. Ayni yontemle bu kez fidan degil de ayni govdenin en ustundeki surgunleri kesmeden, govdelerin koklerden 3cm. kadar yukarisina actigi 45 derecelik egimle actigi deliklerden altindan yukari dogru geciriyor ve surgunlerin delikler icerisine iyice yerlesmesini sagliyor(bu islem icin cektigim fotograflar cok kotu cikti o yuzden ekleyemedim benim yapacagim bir calismadan fotograflar cekip sizlerle paylasacagim.) |
4 Eklenti(ler)
Asagida daha onceleri yapilmis kok asilarinin, nasil gelisip agacin govdesi ile kaynasmiya basladigini gorebilirsiniz
Eklenti 43307 Eklenti 43308 Eklenti 43309 Aslinda cok karmasik gibi gorunse de en kolay uygulanan asilardan biridir. Asinin tutma yuzdesi nerdeyse 100% dal olusmasi istediginiz bir agac govdesine kendi dallarindan asilar yapip agaclarinizin dal dizimlerini istediginiz gibi, dizebilirsiniz. Boyu yuksek olan agaclarda da altlada dallar olustrmak icin bu yontemi kullanmak iyi olur dusuncesindeyim. Joe'nun dedigine gore Japonyada bonsaide oldukca yagin bir sekilde bonsaide kullanilan bir asi teknigiymis. Deneyimlerinizi burada paylasmayi unutmayiniz. Hepinize keyifli bonsai calismalari dilerken asagiya, buradaki bir uyemizin agaci olan bir Japon karacamini da sizlerle paylasir bir diger sali toplantisina kadar hosca kalin derim. Eklenti 43310 Japon karacami |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025