agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Biçim verme teknikleri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1741)

bonsaisan 19-09-2007 23:36

Güzel bir soru olmuş Ali'bey.

Sanırm ağaçlar çoktan işleme girdi.Ve biz kafamızda oluşturduğumuz şekilleri sizle paylaşıcaz ve sizde ağaçı işleyen sanatçının kendi işlemini biizmle karşılaştıraçaksınız ve bu sayede güzel bir uygulama oluçak.Çok hoş bir düşünce.
Saygılarımla.

Ali H. ALI 20-09-2007 14:40

Iyi de Bonsaisan dusuncelerini belirtmemissin. dusuncelerinizin, agaclar uzerinde calisacak arkadasla ayni olmasi gerekmiyor. Mutlaka degisik gorus ve dusunceleriniz olacaktir. Bunlari yazmaktan cekinmemelisiniz. burdaki gaye Kafalarda bir firtina koparip bircok gorus ve bilgiye ulasmaktir.
Yukardaki 3 agac uzerindeki oneri ve goruslerinizi bekliyorum.
Bonsai ile ilgilenen tum arkadaslar bu firtinaya katilip, esip gurlemlidir diye dusunuyorum.

zenfree 20-09-2007 15:04

Ali Bey, bonsai ile ilgilenmez görünenler bile merakla bekliyor... Yani ben. :)

bonsaisan 20-09-2007 18:31

Sayın ali bey

görüş belirtmeye vaktim olmadı sadece okudum ve çıktım ben fotoğrafları makinaya aldım gçr belirtmekden se görsel olarak aktarmayı tercih ettim.Fakat işlerim biraz yogun o yüzde hafda sonun gibi ekliyeçeğim **** daha erken 3 ağaç içinde kafandaki proje hazır.

Saygılar

bonsaisan 20-09-2007 22:26

Öncelikle sırayla gideyim dedim.

ilk ağaç demir ağaçı.

Bu ağaç bende olsaydı?Ben böyle bir ağaç ile çalışmak istemezdim.Çünkü çok yükzek ve alt ilk dalımız yok.Nebari güzel ama dediğim gibi çalıpşmazdım.

Ama bu bir bonsai şekillendirme yarışmasında önümüze konulan bir çalışma ağaçı olsaydı.


Şu şekilde yapardım.

1. noktadadan bu ağaçın köklenmesi gerekiyor.Yanlız bu kadar kalın bir gövdenin köklenmesi uzuzn vadede olaçağında ben şöyler yapardım.


Öncelikle aynı cins ağaçımızdan 3 ila 4 adet 2 yaşında fidanlar alırdım.
Ve bu fidanları işaretlediğim yerden aşılardım.Tabi kökleride kensi saksıların da olaçak yanaştırma aşı takniği ile.

Daha sonra 1 ay kdar sonra fidanların üst kısmlarını keserdim.

Sonra4ay kadar sonra işaretlediğim yerin altından keser aşı yapmış olduğugum kökler ile beraber ağaçıma yeni suni kökler oluşturduğum için bu köklerin sayesinde ağaçımı derin bir saksıya alırdım.BU sayede ağaçım kısalmış olur.6 ila 1 yıl köklenmesini beklemek yerine bir ay içerisinde kökleri oluştur ve saksılardım.Ayrıca kestiğim alt kısımında daha sonra nebarisi olduğu için üst kısmını tpralr 2 adet bonsai sahip olurdum.


http://img225.imageshack.us/img225/3168/saliard0.jpg







Gelelim diğer ağaçımızı bu ağaçıda terçihen seçmezdim çok yüksek ve uğraştırıcı bir ağaç.

Bu ağaçı 3 farklı formda düşündüm.

1. formda 1. yerden kesim alta kalan kısmı "Jin" yapım üçgen forma tamalamak.

2. form ise 2. yerden kesip 2. noktayı birazda öne doğru getirip altı ve üst üçgenne tamamlamak.


3. form ise ağaçı kırmız gördüğünüz çiizmlerde ki tum daları kulanarak bir büütn halinde çalışmak.
http://img225.imageshack.us/img225/8...ylul013ze3.jpg






Ve son ağaç bu zaten bir hankengai sadece biraz üstün ve yana doğru açılmış sürgünleri üçgen bir forma gelmesi yeterli..



http://img57.imageshack.us/img57/615...ylul019ip3.jpg




Ali hocam şunu belirtmek istiyorum.Eklediğiniz karelrden yola çıktım sadece 2 boyutlu şekilde ağaçları görmekteyim ve siizn çekim açınıza göre formlar vermeye çalışıtım.
Belki 360 derecelik bir şekilde göre bilsem daha farklı şeyler oluşa biirdi.
Benim düşüncelerim bunlar.
Saygılar.

Ali H. ALI 21-09-2007 05:22

Zenfree, bonsai ile ilgilenmez gibi gorunen arkadaslar da dusuncelerini soyliyebilirler. Bu ogrenme sureci yalniz bonsai ile ilgilenenler icin degildir. Merak etmeniz bile sizin bonsaiye karsi ilgisiz olmadigini gosteriyor.

Ali H. ALI 21-09-2007 05:26

Bonsaisan goruslerin icin tesekurler. Biraz daha bekleyip diger arkadaslarin gorus ve dusuncelerini de aldiktan sonra, agaclar uzerende yapilan calismalari resimlerle paylasacagim ve sanirim ondan sonra da herkesin soyliyecekleri olacaktir.

bonsaisan 22-09-2007 01:30

Merakla bekliyorum Ali Hocam.

Bakalım bonsailerin sahibi olan ustalar nasıl bir yol izlediler.
Bizm içinde iyi bir deneyim olaçaktır.

Ali H. ALI 22-09-2007 17:20

Bonsaisan firsat bulup, agaclar uzerinde yapilan calismalari bu gun gonderemedim. Simdi da gec oldu(1:19 gece) artik yarin gonderirim.

Ali H. ALI 23-09-2007 13:28

Iyi gunler, Bonsaisandan (ve zenfree) baskasi bu sayfayi ya gormedi ya da gorus belirtmekten cekiniyorlar. Her ne ise, once cam agaci uzerinde yapilan calismadan sozedecegim, Yalniz agactan soz etmeden once sizlere agac uzerinde calisma yapan arkadastan soz etmek istiyorum.

Brian Sampson, yalniz Wavwerly bonsai kulubunun degil, Australianin en iyi bonsai ustalarindan biridir. Meslegi duvar ustasi, gecimini duvar orerek sagliyor. Bonsai yaninda yagliboya calismalari vardir. genelde bonsai uzerinde calismadan once, dusunup yapmak istedigi tarzi cizip, sonra da cizime bakarak agaci uzerinde calisir. Ben Brian'dan cok sey ogrendim ve ogrenmeye devam ediyorum.

Zaman, zaman Brian'a yardim eden genc arkadasin ismi John. Brian cam agaci uzerinde, evde yaptigi on calismalari anlatirken, John da cam agacinin en altaki ilk dala ve o dal uzerindeki dalciklara tel sarmiya ugrasiyordu.

Brian cam agacinin en altaki dalini, bir Italyan ustadan ogrendigi teknikle yukari alip, agacin boyunu kisaltip kesecegi govdeyi de kurumus govde gorunumu verip agci daha toplu bir bonsai yapmayi dusunuyor.

Yukari kiviracagi dal uzerinde, olusacak gerilimi en aza indirmek icin, agaci iki uc gun susuz birakti ve evde bir on calisma yapmis. Yukariya kivrilacak dalin, yukari bakan yuzunde matkaba takilan 5mm lik, bir ucla dali yari capina kadar 3-4 mm lik araliklarla deliyor, deldikten sonra kiviracagi dali eletrikci bandi ile sariyor (daha onceleri bitki rafyasi kulaniyordu, oysa eletrikci bandi ile calismanin daha kolay oldugunu belirtti) Bandi sardiktan sonra dalin hem ust hemde altina dal boyunca iki tane kalin bakir tel koyup tekrar eletrikci bandi ile sarmis. Iste simdi John'un tel sardigi dal evde on calisma yapilan daldir.

John tel sarimi bitirdikten sonra, bir kaldirac yardimi ile agacin dalini hic zorlanmadan ve kirmadan yukariya aliyorlar.
Saksi altina takozlar koyup agaca cesitli acilardan bakiyor ve yeni saksisina nasil dikilecegi hesaplaniyor. Yeni dal dizimleri yapiliyor ve govde dalin 20 cantim kadar uzerinden kesiliyor.(once dali istedigi yere kivirip sonra govdeyi kesiyor ki kiviracagi dal kivirirken koparsa govdenin ust kisimlarindaki dallari kullanarak baska bir secenegi olsun) Kesilen govde kabuklari soyulup kurumus govde gorunumu verilecek. Brian eve goturecegi bu agaci uzerinde calismalara devam edecek ve agaci uzerinde yaptigi calismalarin nasil bir sonuc verecegini, daha sonralari agacini tekrar getirip, sonuclari bizimle paylasacak ve ben de sizlerle paylasacagim.

Daha sonra diger iki agac uzerinde yapilan calismalari anlatmiya calisacagim. Bu arada belki yeni gorusler de sunulur.

Ali H. ALI 23-09-2007 13:34

3 Eklenti(ler)
Eklenti 21248
Camin en altaki dali tellenirken

Eklenti 21249
Brian dali nasil hazirladigini anlatiyor.

Eklenti 21250
Kaldiracla ddali yukari kivirirken.

Ali H. ALI 23-09-2007 13:39

3 Eklenti(ler)
Eklenti 21251
Govdeyi kesip ilk dai yukari aldiktan sonra dalciklari dizerken.

Eklenti 21252
Saksinin altina takozlar koyup onun, yeni saksisina nasil alinacagi hesaplaniyor.

Eklenti 21253
O aksam bitirilen calismaya evde devam edilecek.

Ali H. ALI 24-09-2007 12:09

Brian,in demir agaci uzerinde yaptigi calisma bir cok uyeyi sasirtti.
Demir agaci cok yuksekti ve asagilarda hic dal bulunmuyordu. buna karsilik agacin toprak uzerindeki koklerinden bircok surgunler cikip buyumege baslamisti.
Dogadaki bu cins demir agaclari uzerinde yaptigi bir arastirmada, toprak uzerindeki koklerden surgunler buyuyup agac oluyordu. Ana govdeyi topraga yakin kesersem, tum enerji yeni surgunlere gidecek ve 1-2 yil icerisinde parmak kalinliginda ve ya daha kalin, ayni kokten cikan bircok agacla guzel bir orman tarzi elde edecegim, deyip agacin govdesini topraga yakin bir yerden kesmiye basladi.

Nasil bir orman tarzi olacagini bir iki yil sonra gorecegiz.
3. agacin uzerinde yapilan calismayi da artik yarin anlatirim.

Ali H. ALI 24-09-2007 12:23

4 Eklenti(ler)
Eklenti 21328
Toprak uzerindeki koklerden cikan surgunleri incelerken.

Eklenti 21329
Govdeyi keserken.

Eklenti 21331
Govdeyi kestikten sonra

Eklenti 21330
saksida kalan genc surgunler.

bonsaisan 24-09-2007 12:58

Dediğim gibi Ali hocam benim 2. ağaç çin düşündüğüm daha kısa vadede üst yapıyı kurtarıp boyu kısatım üstü şekillendirme adına bir işlemdi.


Ayrıca altda kaln kısmıda bu şekilde orman yapabilirmiş keşke kesemeseydi.

Bneim yöntemde aynı çüns ağaçın 3 ila5 adet 2 yılık fidanları ynaşma aşı ile yanaştırılıp kökleri kulanılarak ağaça kök sitemi kazandırmak üsre yapılan bit uygulamaydı.
Sonuçu ise sadece 2 ayda beli oluryor ve ağaçın üstünü şekillendirme geriye kalıyordu.
2 yıl beklemesine grek yoktu.Üzldüm ağaçın süt kısmı için.
Neyse sanatçı o eserde onun yolu kendi çizeçekdir.

3. ağaçında bekliyorum.

Saygılarımla

Ali H. ALI 24-09-2007 14:13

Bonsaisan yapilan calicmaya karsi olan tepkini anliyorum. Ben de olsam belki agaci kesmez baska seyler dusunurdum. Brian ne yapmak istedigini bilen bir bonsai ustasidir ve kismetse bu calismalarin sonuclerini yine paylasacagiz.

Yilar once bir yol yapimi sirasinda sokulen kocaman bir karaagacin govdesi kesildikten sonra ozel tahta bir kutunun icerisine dikilip govde uzerinde ve kokler uzerinden cikan surgunlerle bir kocaman bonsai yapilmaya baslanmisti. Uzun zaman oldu o agacin ne durumda oldugunu gormedim. Bir firsatta o agacin resimlerini de cekip sizlerle paylasacagim.

3. agac uzerindde yapilan calismalari da yarin eklerim.

tourkana 24-09-2007 15:12

3.ağacı ben de merak ediyorum..Ona çok benzeyen bir ağaç gördüm,eğer yaptığı işlem kolaysa o ağacı alıp ben de kendi çapımda birşeyler yapmak isterim.
Brian ağaçları üzerinde işlem yaparken oldukça keyif alıyor gibi görünüyor.Önce çizim yapması da çok yararlı oluyordur eminim.

zenfree 24-09-2007 23:12

İkinci ağacı dipten kestiğine inanamıyorum. :))

Ali H. ALI 25-09-2007 13:47

5 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler, bu gun sali aksami uzerinde calisilan son agac ardica geldik.
Sanirim bu calisma da sizleri sasirtacaktir.Alisilmisin disinda bir calisma, yari sarkik bir tarz en az 90 derecelik bir degisimle celebi tarzina cevriliyor.

Sali aksami,agacin boyle guzel gorundugune boyle kalirsa daha guzel olacagina, ve budanip celebi tarzi yapilmasina, itiraz edenler oldu, ama Brian, yari sarkik ve sarkik tarzda bir cok agacim vardir, yalniz boyle guzel govdeli celebi tarzinda agacim olmadigi icin bunu celebi tarzi yapmiya karar verdim dedi ve ise koyuldu. 15 dakika kadar kisa bir zamanda agaci asagida resimlerde gordugunuz gibi bir celebi tarzi yapiverdi. Agac uzerindeki calisma sadece sali aksami bitmisti. Birakilan budanmis dallar evde kurumus dal gorunumu verilecektir. Bu agac da karsiniza birdahaki cikisinda iyi olmusmu olmamismi o zaman karar verirsiniz.

O aksam Brianin anlatmak istedigi zaman, zaman bonsai calismalari yaparken
cok radikal bir karar alabilirsiniz. Alacaginiz bu karar sizi korkutmasin. korkusuzca calisabilmeniz icin de, ne yaptiginizi iyice bilmeniz gerekiyor, cunku bu gibi karlarda gordugunuz gibi, geriye donus yoktur. Bir gun korkusuzca ve bilincli olarak agaclariniz uzerinde keyif alarak calismanizi dilerim.

Eklenti 21423
Agac saksidan cikarilip kokler temizleniyor.

Eklenti 21424
Kokler ve dallar budanip agac yukari kaldiriliyor.

Eklenti 21426
Birakilan tek dal ve onun uzerindeki dalciklar telleniytor.

Eklenti 21427
Eklenti 21428
Agacin son durumu ve saksiya dikilisi.

Bir diger ayin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz.

tourkana 25-09-2007 14:15

Bence de eski hali daha güzeldi ..Yazık olmuş diyesim geliyor ama Brian da ne yaptığını bilen bir üstada benzediği için vardır bir bildiği deyip sineye çekiyorum :)

TreePedagogue 27-09-2007 14:26

Ardıç güzel olmuş eski haliyle Cascade gibi görünsede formunu kaybetmiş uçdaki ince dalların hepsi yukarı doğru büyümüş. Gerçi bu bahane olamaz ardıç çok esnektir forma sokulabilirdi,
Aynı sitilde birçok ağacı olduğu için bunun stilini değiştirmiş gayet normal.
Bu radikal değişimdeki püf nokta köklerin saksıya yerleşimi ile alakalı, bende bir ağacımda böyle değişiklik yapmıştım.
Dik olarak dikilmiş bir ağacı uygun yön ve gövdeye göre uygun açıda eğik şekilde diktiğinizde güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Çam ağacına gelince bonsaisan'ın önerisi **** Slanting çok güzel olabilirdi,
Bu işte tam gölgesinde sohbet edilecek bonsai.
Büyük bonsailerden hoşlanan birisi olarak içim cız etti...

Brian için ne demeli bilmem ki,
Resmen ağacı katletmiş, Tahminimce toprak altında kalan kısmını yüzeye çıkaracak bir çalışma yapacak, güzel olacağınada eminim,
Ancak madem sıfır noktasından ağacı keseceksin üstü işine yaramıyor,
Air layer ile köklendirip öyle kesersin.
Üst kısmından da süpürgemi yaparsın alıp doğa'yamı dikersin ne yaparsan yap,
Bu şekilde bunun adı sanat değil israftır. Doğa'da hiçbirşey israf edilmez.

tasdelenmurat 27-09-2007 23:05

http://i20.photobucket.com/albums/b2...eylul20011.jpg

Ağacın tamamı bir cevher niteliği tasıyor. Kesinlikle iki bonsai yapmak için kullanırdım.

Ben yeteri kadar ustalaşsam ne yapardım?
> Kırmızı çizgiden yukarısını kesinkez değerlendirdim. Orman tarzı bir sey için ideal duruyor. Ölü dal efekti uygulanabilecek güzel bir madende var :P

> Ben daha aşağılardan aşılama yapmaya çalışırdım. ( Aşağı inen mavi oklar )
Ağacın kalın ve işlenmeye çok müsait ( Matkap ile ) bir gövdesi var. Estetik ölü dal efektleri uygulanmaya çok müsait.
- Mavi çizgideki gibi yere yakın ölü dal görüntüsü oluşturabileceği gibi
- Sarı çizgideki uzunumsu, incemsi bir seyler de yapılabilir.
- Bu biraz uçuk kaçık olursa anlayışla bakarım merak etmeyin. Twisted tarzı helezonumsu bir oyma yapılabilirmi? ve yine ölü dal efekti. ( taktım ben bu ölü dala ) Pembe çizgili yer. Biraz yukarıya doğru çıkacak. Helezonumsu olacak.

Bide bişey soracam Ali hocam. Şimdi yukarıdaki resimdeki gibi biraz odunsulaşmış kökler varsa ve biz bunları bir kaya üstüne yerleştirmek istersek. Yapmamız mümkün olurmu? Yani kökü yumuşatmaya yönelik bir teknik varmı, ( telleme çalışması, **** odunsulaşan kökün biraz kabuğunu soymak, üstünü zımparalak vs) **** herhangi birşey. Bu tarz gereginden fazla odunsulaşmış köklerde , kaya üstü çalışmalar yola getirelebilirmi? Konudan biraz bağımsız oldu sorum ama gerçekten aklıma takıldı.

Ali H. ALI 28-09-2007 16:20

Arkadaslar yorumlar icin hepinize tesekurler. Soylediklerinizin hepsi de dogru ve hepsi de yapilabilirdi. Oysa Brian klasik calismalarin disina cikip yeni birseyler yapmak istediginden bu calismalari yapmatigini dusunuyorum.
Agaclarin gosterdigi gelismeleri sizlerle tekrar paylasacagim. O zaman Brian dogrumu yapmis yanlismi yapmis daha iyi anliyacagiz,

Tasdelenmurat kokleri kalinlasip sertlesmesinden sonra kaya uzerine dikilmesi iyi sonucler veren bir calisma olmaz, kokler kaya uzerine iyice yerlesmiyeceginden agac kaya uzerinde egreti gibi duracak.

En iyisi kokleri hizli gelisen bir agac cinsinin (ornegin incir, disbudak olabilir) 1-2 yillik bir fidani kis sonu saksisindan cikarip kokleri hic budamadan uygun bir kaya uzerine yerlestirip kokleri de seritler halinde keseceginiz bez parcalari ile sarar ve uzunca bir saksiya kayayi gomecek sekilde dikerseniz bir iki yil icerisinde kokler sardiginiz kayadan asagiya buyuyup kaya ile butunlesecek sonra belli araliklarla usten alacaginiz toprak kok ve kayayi ortaya cikaracaktir.
Hepinize iyi calismalar.

tasdelenmurat 28-09-2007 19:56

Teşekkürler Ali hocam. Bir video da taze köklerin kayayla birlikte gömüldügünü görmüştüm. Ama bez sarmayı bilmiyordum.

Ali H. ALI 22-11-2007 13:03

4 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler,
Bir aylik bir bosluktan sonra, gecen sali aksami bonsai toplantisina katildim.
Sicak bir gunun aksami olmasina ragmen(36derece) guzel bir katilim ve yeni yuzler vardi. Ayak ustu, sicaktan, susuzluktan konusuldu. Herkes agaclarini bu yaz nasil kurtaracagini dusunuyordu ve dogrusu harkes icin bir sorundu.

Yerlerimize oturduk, baskanin yaptigi kisa bir konusmadan sonra Amerikadan gelen bir cd'yi izlemeye basladik bu aksamki toplantida cd izliyecektik.
Iki cam agaci uzerinde yapilan telleme calismasininda Kullanilan yontem kucuk bir ayrinti disinda bildigimiz yontemden farkli degildi. O kucuk ayrinti ise dal tellendikten sonra, dalin ice donuk tarafinadan, dala sarilmis telin, sarilmaya baslanan notasindan ve sarimin bittigi noktasindan gecirilen baska bir tel burulup, bir mengene gibi kullanilip dal daha da egiliyordu.
Sizinle paylasmak icin fotograf cektim ama cok kalitesiz ciktiklarindan paylasamadim. Bir gun bu ogrendigimi kendim uygularken fotograf cekip sizinle paylasacagim.

Bu ara uyelerin sergilemek icin getirdigi akcaagac bonsaileri sizler icin fotograf cektim.

Toplanti bittigi zaman yagmur yagiyordu. Carsamba gun hep yagmur yagdi bu gun yagmur yok ama hava soguk ve her taraf bulutluydu.

Bu yilin son ayinin sali toplantisinda bulusmak uzere hepiniz hosca kaliniz.

Eklenti 25266

Eklenti 25267

Eklenti 25268

Eklenti 25269

Akcaagaclar

Sebahattin Sargın 22-11-2007 18:16

Orman stilindeki akçaağçalar tek kelime ile harika, enfes. Bayıldım, inşallah en kısa zamanda bu orman stilinde bir çalışmaya başlıyabilirim.

Ali H. ALI 25-11-2007 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın (Mesaj 176906)
Orman stilindeki akçaağçalar tek kelime ile harika, enfes. Bayıldım, inşallah en kısa zamanda bu orman stilinde bir çalışmaya başlıyabilirim.

Sebahattin, yalniz orman tarzlarinda degil tum diger tarzlarda da guzel bonsailer yapacagina inaniyorum.

Bursa atolye calismasindan sonra senin de bonsai calismalarin mutlaka hizlanacaktir.
Kolay gelsin

Ali H. ALI 21-12-2007 10:35

2 Eklenti(ler)
Hepinize selamlar.
Aralik ayinin ucuncu sali toplantisini da yapip, bu yilki toplantilari bitirdik.

Toplantida, bir arkadasin Singapur,a yaptigi bir gezi sirasinda, Singapur sehrinin 30 kilometre uzagindaki bir adacikta kurulmus bir Cin bahcesinden cekilmis bonsai fotograflarini bizlerle paylasti.

Fotograflardaki bonsailer, 100 ve 500 yas arasinda hepsinin de heybetli, buyuleyici gorunusleri vardi. Singapura gitme imkaniniz olursa mutlaka, o bonsaileri da gorunuz.

Cin bahcesinin kuruludugu adanin, hemen yani basindaki baska bir adada da
Japonlarin bonsailerini sergiledikleri bir bahceleri var. Tamir calismalari yapildigindan kapali olan bu bahceye arkadasimiz girememis. Ama orasinin da en az Cin bahcesi kadar guzel oldugunu diger arkadaslarindan dinlemis.

Sehirden bu adalara, cok az bir ucret karsiliginda taksi ile gidilebiliyor. Adalar ana karaya kopruler ile baglidir.

Fotograflari izledikten sonra herkesin getirdigi tabaklardaki yiyecekler masaya dizildi, caylar icildi, sohbetler yine bonsai uzerine ve su sorunu uzerineydi.
Tatlilar pastalar enfesti, bir parca pastayi da Memet icin yedim.

Zeytinden guzel bonsailer yapabileceginiz her firsatta soyluyorum, iste sali aksami bir arkadasin getirdigi 20 yasinda bir zeytin agaci.
Sizin yapacaginiz zeytin bonsailer en az bunun kadar guzel olsun.

Ocak ayinin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz. Hepinizin bayrami ve gelecek olan yeni yili da kutlu olsun.

Eklenti 26737
Pastalar yenirken.

Eklenti 26738
20 yasindaki zeytin agaci.

uzman16 23-12-2007 23:58

Ali Bey,
Bu başlığı yeni gördüm ve bir solukta tamamını okudum. Çok beğendim yazılarınızı. Gelecek toplantıyı sabırsızlıkla bekliyorum.

Ali H. ALI 16-01-2008 13:12

5 Eklenti(ler)
Hepinize selamlar.
Bu yilin ilk sali toplantisi aksamdi. Uzman16' nin sorusunu burada gorunce, bir iki gun sonra yazmayi dusundugum sali toplantisini daha bekliyenler de olabilir diye, baska bir yere bakmadan hemen yaziyorum. Umarim bu yazi ve goruntuler sizleri bonsaide pratik calismalar yapmiya yonlendirir. Ozellikle de bayan uyelerimizi.

Burada yaz aylari oldugu icin bircok kisi tatildedir. O yuzden aksamki sali toplantisina uyelerimizin bir kismi katilmamis olsa da guzel ve ogretici bir cece oldu. Herkes bir birine yeni yilda iyi dileklerini sundu, uyelerin getirdigi agaclara bakildi. Geleneksel piyangodaki ikramiye asagidaki akcaagacti. Herkes agaci, belki bana cikar diye, etraflica inceliyordu.

Eklenti 28484

Herkes yerine oturdu. Uyelerimizden Margaret, bu aksamki calismalarin ve konusmalarin Kadin uyeler tarafindan yapilacagini soyledi. Bir diger Margaret'i agaclari uzerinde konusma yapmak icin yanina cagirdi ve kendi yerine oturdu.

Eklenti 28485

Margaret ardic agaclarinin hikayesi ile basladi konusmasina. Yillar once daha yeni uye iken baskan ona telefon etmis ve Japonyadan gelen bir ustanin atolye calismasina katilmak istermisin? diye sormus. Margaret daha acami oldugunu boyle bir calismaya katilmak icin hazir olmadigini katilamiyacagini soylemisse de baskan, bunun bonsai ogrenmek icin iyi bir firsat oldugunu mutlaka katilmasi gerektigini soyleyip onu ikna etmis. Elinde hazir agaci bile yokmus. 7 tane ardic fidani almis ve kafasina usta ile birlikte bir orman tarzi yapmiya koymus. Iste yukarda gordugunuz fotograftaki ardiclar o gun yapilan calismanin urunudur.

Daha sonralari ikinci bir calismayi da yaliniz yapan Margaretin ardiclari asagidaki eklenen fotograftaki ardiclardir.

Eklenti 28486

Margaret ayni cins ardictan celikle bircok agac uretigini ve onlar uzerinde de zefkle calismalar yaptigini sozlerine ekledikten sonra yerini Elizabeth'e birakti.

Elizabeth iki cin karaagci ve bir pelit(Mese) hakinda konustu.

Eklenti 28487

Cin karaagaclari onun ilk calisma yaptigi agaclariymis. celikten uretmis. Bonsai yepacagi agaclari satin almaktansa kendi uretmeyi tercih ediyor.

Eklenti 28488

Pelit agacini da tohumdan yetistirmis 8 yasinda bir agacmis ve her asamada nasil buyudugunu izlemis.

Elizabeth'i alkislarla yerine alirken sira Sally'de idi.
(devam edecek)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024