![]() |
Her şey için teşekkürler bir dahakini sabırla bekliyor olacağım.
|
Elinize sağlık Hocam. Nice verimli toplantılar dilerim.
|
Bilgiler için teşekkürler.
|
Ali Bey,
3.Salı geçti. ;) |
Aceleye gerek yok sakin olalım.
|
5 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler. Bu ayin 3. sali aksami geceli, daha sadece iki gun oldu. Yoksa yazmakta gec mi kaldim? :) Saka bir yana, kimi arkadaslarin sali yazilarini merakla beklediklerini bildigim icin dun aksam yazacaktim ama olmadi. vakit gec olmustu bu gune kalmis yazacaklarim.
Kasim ayi 3. sali aksami toplantisi cok renkli gecti. Yogun bir uye katilimi ile gerceklesen toplantida, uzunca bir zamandir cesitli nedenlerle toplantiya katilamiyan bircok uyenin olusu, toplantinin rengini degistiren nedenlerin biri . Bir digeri ise gundemdeki konu acelya(Azalea) olunca ciceklerle etraf renk, renk oldu. Eklenti 53299 Soze Margaret basladi. yillar once arkadasinin biri, yapraklari sararmis hastalikli gorunren bir acelyayi ona getirmis. "ben demis ne yapti isem bunu saglikli buyumesini sagliyamadim al ona sen bak belki yasatirsin" Margaret eve geldikten sonra ilk is acelyayi saksidan cikarip, evde kullanilan kucuk bir ph tahlil kiti ile(ph "Power of Hydrogen"= "Hidrojenin gucu" ph tahlili tibda, biyolojide, yiyecek teknolojisinde ve daha bir cok yerde kullanilan, ari suyu baz alip(7) 7nin us tarafinda cikacak rakamlarin olculen maddenin kireclilik oraninin yuksek, 7 nin altinda cikacak rakamlarin da asitlilik oraninin yuksek oldugu olculur. Kimi bitkilerin topraktan gerekli besini ve mineralleri su ile cozup topraktan alabilmeleri bu asitlilik ve kireclilik durumuna baglidir.) acelyanin toprak durumunu olctugu zaman toprak yapisinin cok kirecli oldugunu gormus. Hemen bitkinin koklerindeki topragi su ile yikamis ve asitli bir toprak ile (ph6) acelyayi saksiya tekrar dikmis. Kisa bir sure sonra acelya gelisip yeni yapraklar ve ardindan da guzel cicekler acmis. Acelyalar icin ph 5.5 ve 6.5 arasi olmalidir. Margaret burda topragin acelya icin ne kadar onemli oldugunu vurguluyordu. Acelyalar asitli topraklari seviyor. Acelyalar kirecli bir topraga dikilmisse sagligi hic de iyi olmiyacaktir diye uzerine basarak soyluyordu. Eklenti 53300 Margaretten sonra Ted, ve esi acelyalarin bakimi hakkinda, bildiklerini bizlerle paylastilar. Acelyalar gun boyu dogrudan gunes isigini seven bitkiler degidirler. O yuzden yari golge yerlere dikilmelidirler, Uzerlerinde cikek oldugu zaman gubre verilmemeli, cicek tomurcugu etrakindaki yapraklar budanip tomurcuklar ortaya cikarilirsa agac sadece ciceklerle bezenir. ciceklenme bittigi zaman budama yapilmali ve gubrelenmeye baslanmali. Budamadan sonra acelyanin her tarafindan yeni surgunler cikacaktir. Acelya cicekli iken yukaridan su verilmez(suyun degdigi cicekler hemen bozulur) bozulan cicekler suratle agac uzerinden alinmalidir akisi taktirde diger cicekler de bozulacaktir. Eklenti 53302 Eklenti 53303 Acelyalar asitli toprak yani sira suyu suzen bir toprak yapisini severler. bonsai yapacaginiz bir acelyayi saksiya dikerken bunu goz onunde bulundurmaliasiniz. Acelyanin dikili oldugu topragin tam kurumasina izin vermeyin acelya koklerinin nemli olmasini sever.(camurlu degil) |
4 Eklenti(ler)
Bonsai yapacaginiz acelyalari cok gencken bicimlendirmelisiniz cunku cok kirilgan bir yapilari var 1-2 yillik dallar bile tel sardiktan sonra bukulurken kirilabiliyorlar.
Eklenti 53307 Eklenti 53308 Eklenti 53309 Eklenti 53310 En guzel acelya bonsailer Japonlarin yaptiklaridir cunku cok uzun zamandir acelya bonsai yapiyorlar ve onlarin acelyalari gibi bonsai yapabilmemiz icin en hizli yol yillarca acelyalari yere dikip kalin guzel bir govde elde ettikten sonra onlari bonsai saksisina almaliyiz. istedigimiz gibi bir govde elde ettigimiz zaman. derin bir budamadan sonra govdenin her yerinden cikacak surgunleri degerlendirip onleri gencken telleyip istedigimiz sekilleri vermeliyiz. Acelyadan hemen hemen her tarzda bonsai yapilabilir. Ted ve esinin soyledikleri, ozetle bunlardi. |
3 Eklenti(ler)
Asagida sizler icin sectigim, uyelerin getirdigi iki agac ve bir saksi var.
Eklenti 53311 Genc akcaagaclardan yapilmis bir orman tarzi. Eklenti 53312 Bir Japon karacami. Eklenti 53313 Yasli bir uyemizin yapimi olan ejderli saksi(saksi yapacak arkadaslarimiza ornek olsun diye) Araligin 3. sali aksamina kadar hepniz hosca kaliniz. |
Ali hocam ayağınıza ellerinize sağlık çok güzel bir anlatım oldu teşekkür ederim.
|
Ali Bey çok teşekkürler. Çok güzel bir toplantı olmuş.
Çiçekli ve meyveli ağaçlardan yapılan bonsaileri daha çok beğeniyorum. Açelyalar da harikalar. Geçen sene sizin sarı yasemine benzetmeye çalıştığım açelyamı yaşatamamıştım. Tabii bunda o zamanki acemiliğim de etkendi. Şimdi bu örnekleri görünce tekrar denemeye karar verdim. ;) |
Hocam açelyalara bir süredir merakım var, fidancımız da elinde güzel yaşlı açelyalar olduğundan bahsetmişti. Konunun zamanlaması benim açımdan çok faydalı oldu. elinize sağlık. Nice çalışmalara :)
|
Ali Hocam gozumuz gonlumuz senlendi acelyalarla. Emeginize saglik.
Not : Bir sureligine kizimi gormek icin Ingiltere"ye geldim. Klavye Ing. oldugu icin bu kadar yazabiliyorum. Kusuruma bakmayin. |
Herkese iyi gunler.
Picea pungens ve Vyssera, sanirim karadeniz iklimi acelya yetistirmek icin en uygun bolge. Simdiden calismalara baslarsaniz 5-6 yil icerisinde guzel acelya bonsailer elde edebilirsiniz. Uzman16 dogrudur cicekli ve meyveli bonsailerin bir baska cekiciligi oluyor. Uzerinde calistiginiz acelyanizin kurumasina uzuldum. Yine de yilmadan ugrasip guzel bonsailer yapabileceginizi dusunuyorum. Sizin kibristan aldiginiz sari yasemin celiklerinden koklendirebildikleriniz oldumu? Gulsen hanim sorun degil:) ben yillar var ingilizce klavye ile yaziyorum arkadaslar bu konuda anlayis gosteriyorlar. Hazir yurt disinda iken belki bonsai aletlerinden ve bir iki bonsai saksisi da alirsiniz. Belki kiziniza uyarsa sizi bonsailer gormiye de goturur. |
Gecen hafta bir seraya gittik Hocam, girisinde kucuk bir Japon bahcesi vardi. Burada hazir bonsailerin fiyatlari cok pahali degil 10 15 pound civarinda. Turkiye"ye nazaran fidanlar cok pahali sadece. Herkes yilbasi hazirliginda oldugu icin cok kalabalikti. Daha sakin bir zamanda tekrar gidicegiz :p
|
Ali hocam ben başladım bile hatta sizin yazınızdan 4-5 gün önce günlük çiçekçi ziyaretlerimi yapıyordum bir çiçekçide aşırı hasarlanmış bir açelya gösterdiler. " abi al yaşatırsan senin olsun " diyede eklediler bende onlardan izin alarak dükkanlarının içerisinde hem hasarlı bölgeleri kesip attım hemde ön bir biçimlendirme çalışması yaptım. Ve bana göre güzel bir bonsai aday adayım olmuş oldu. Bu arada dallarının ne kadar kırılgan olduğunu, şekillendirme için orta tazelikte iken uğraşılması gerektiğini anladım. Başka neler öğrenebilirim diye araştırmalara başlamıştımki sizin toplantı yazınız yardıma geldi. Bir miktarda T.S.K. yayınlarının bir kitabından yardım gördüm. Ağacım şu an çiçekte çiçekten çıktıktan sonra mevcut kök sistemini sarıp toprağa dikeceğim. Böylece gövdenin kalınlaşmasını sağlarken yavaş yavaşta şekillendirmeye çalışacağım.
Saygılarımla. Not: yaprak küçültme işleminede çiçeklenmeden sonra başlayabilirim değilmi? |
iyi gunler Picea pungens.
Sansli ve hizli birisin. Cicekciden hediye aldigin acelyayi, guzel bir bonsai yapacagini biliyorum. Kolay gelsin. Budadigin dallari keske atmasaydin ve koklendirmeye calissaydin. Her neyse bir dahaki budamada celikleri koklendirmeyi denersin. Yaprak kucultmeyi en son asamaya birak. Ted'in soyledikleri cicek tomurcuklari etrafindaki yaparaklari, budayip agacin sade ciceklerle bezenmesini sagliyabilirsiniz seklindeydi. Acelyan ciceklenirken bunu goz onunde tut. Acelyana ve sana bol sanslar. |
5 Eklenti(ler)
Herkese iyi gunler.
Bu yilin son sali toplantisini da, gectigimiz sali yaptik. Kimi uyelerin yaptigi kisa konusmalar oldu. Agirlikli olarak da, su sorunundan oturu konusmalar su ve sulama uzerineydi. Yagmur suyunun nasil toplanacagi, (son bir iki yildir burada herkes evinin oluklarina plastik tanklar baglatip yagmur suyu topluyor ve daha sonra bu suyu kulalaniyor. Bunun yaninda camasir makinesinin camasir yikarken son asamasindaki camisir suyu da biriktirilip bitkiler icin kullaniliyor.) agaclari sularken suyun zay olmamasi icin cok erken saatlerde ve ya aksam uzeri sulama yapilmasi, Su dolu kova icerisine, saksiyi daldirip sulama yapilmasi gibi bilgiler verildi. Japonya tatilinden donen bir arkadasin slayt bonsai fotograflarini bizimle paylasmasi ve ardindan da kucuk capli bir piyangonun yapilmasi oldu Eklenti 56423 Kucuk hediyelerin dizildigi masa. Eklenti 56425 Hediye kazananlar.(bende kucuk bir akcaagac fidani kazandim onun uzerinde calismalarimi sizlerle paylasacagim:)) Piyangodan sonra, yine geleneksel kucuk bir Noel partisi oldu. Eklenti 56426 Eklenti 56427 Eklenti 56428 Caylar icildi pastalar yendi sohbetler yapildi, yasli bir uye de yeni yil pastasini alkislarla kesti. |
5 Eklenti(ler)
Uyelerin agaclarinda yine sizler icin asagidakileri secip fotograflarini cektim.
Eklenti 56429 Eklenti 56430 20 yasinda bir cam(Pinus radiata) ve tellenmis bir dalinin yakin goruntusu. Eklenti 56431 Zeytin. Eklenti 56432 Akcaagac. Eklenti 56433 Bir Australia yerli agaci. (Melaleucas) Herkes bir birine iyi dileklerde bulunup, bu yilin son sali toplantisini da bitirmis olduk. Yeni yildaki Ocak ayi 3. sali toplantisina kadar hepiniz hosca kaliniz. |
Bugün bu başlığı ilk gördüm, elinize sağlık, Sayın Ali H.ALI bey, bu ilk ziyarette sadece resimlerine bakabildim, çok eğitici, ufuk açıcı, eğer birde metinleride okuyarak bakarsam çok faydalanacağım düşüncesindeyim. Gerçekten bizi Avustralyalı bonsaicilerle ve yaptıkları ile tanıştırmışsınız. Teşekkürler.
|
Alıntı:
|
(108 mesaj'a destek) Demir ağacı sürgün verme kabiliyeti yüksek ağaçtır kısa kesip sürgünde verebilir di.
Şimdi de metin kısımlarını okuyup bitirdim. Anladığım şu gerek topraksız tarım denemeleri gerekse bonsai çalışmalarında çok geç kalmışım. Açığı kapatmak gerekiyor. Ali H. ALI bey teşekkürler. Sanki kulübünüzün toplantıları sizin aktarmanız sayesinde benim için içinde bulunduğum atölye oldu. |
5 Eklenti(ler)
Hepinize guzel bir pazar gunu diliyorum.
2009 yilinin ilk toplantisini, Ocak ayinin 3. salisi olan gecen sali aksami yaptik. Sicak bir aksam olmasina ragmen katilim iyiydi. Burada mevsim yaz oldugu icin cogu kimse yillik tatilini kullaniyor. Herkes birbirine iyi yeni yil dileklerinde bulunup, tatilde neler yaptigini, su sorununu ve daha bircok guncel olaylari konusurken toplantinin basladigini haber veren zil caldi, herkes yerini alip oturdu. Ocak ayi toplantisinda gundem yerli agaclardan(Australia) bonsai yapmakti. Yillardir yerli agaclarla calisan Craig Wilson birikim ve deneyimlerini bizlerle paylasacakti. Baskan Margaret, Graig'ki calisa yapacagi masaya cagirdi. Eklenti 60133 Craig, agaclari uzerinde bilgi vermekle basladi. Eklenti 60134 Kocaman Banksia agacina bakip, daha onceleri Autralia yerli agaclarindan bonsailer yapilmadigi icin, bonsai olarak ne kadar yasiyabileceklerini bilemiyoruz. Uzak doguda yuzlerce yil yasamis nesilden nesile gecmis ve gunumuze ladar gelebilmis bir cok agac vardir. Bizim yerli agaclarimizin da uzun yillar yasayip nesilden nesile gecmemesi icin bir neden yok burda dogada yasiyan agaclarimizin omru uzak doguda yasiyanlardan daha az degildir. O yuzden yerli agaclardan yapilan, bonsailerin de uzun uzun omurlu olacaklarina inaniyorum. Eklenti 60135 Banksianin govdesi cabuk kalinlasan bir cins agac, yapraklarini kucultmek de sorun olmuyor. Bonsai olarak calisabilecek guzel bir yerli agac. Bilgi aldigimiz ikinci agac bir demir agaci bu agacin govde kabuklari hemen ilgi cekiyor. Eklenti 60136 Bu cins demir agacinin(Casuarina torulosa) govdesindeki kabuklar, govde yaslandik sonra, govde uzerinde buyuyup yariliyor ve agaca bir cekicilik bir guzellik katiyor. Bu agaca tel sararken cok dikkat etmemeizi ve agac gencken tel sarim isinin bitirilmesi gerektigini belirtiyor Craig.Nedeni de zarar goren agac kabuklari kendini yenileyemiyor ve zarar goren yer oyle ciplak kaliyor. Baska bir onemli nokta da, Australia yerli agaclarinda, dallar uzerine tel sarilip dallar egilecekse, bu islem tum dallar uzerinde yapilmali, cunku agac uzerinde tellenip egilmiyen dallar olursa agac enerjisini o egilmemis dallara verip egilen dallari da kurumaya birakabilir. Yilda en az iki kez yapraklarini budadigi incir agclarinin ise en gosterisli kisimlari yine govdeleri Eklenti 60137 Incirlerine kok budamasi yaptiktan sonra, genis bir saksida ve ya yerde gelisip govdesini kalinlastirirken bir cok sacak kok de elde etmis oluyor. Incirlerine ust taraftan sekil vermeden once sacak koklerin ve govdenin gelismesini sagliyor. |
5 Eklenti(ler)
Asagidaki incir de Craig'in uzerinde calisma yapacagi incir.
Eklenti 60138 Iki yil once budayip saksida gelismesi icin bekliyen Craig, bu aksam agaci tekrar budayip ayni saksiya geri dikecek ve bir iki yil daha bekledikten sonra onu belki bonsai saksisina alacak. Eklenti 60139 Inciri budamaya dallarindan basladi ve bircok yeni uyenin hayretle acilmis gozlerine aldirmadan agacinin dallarini budayip, daha sonra onu saksisindan cikarip kok budamasi yapiyor. Eklenti 60140 Kolerdeki topragi bir tahta cubuk ile temizliyor ve istemedigi tum kalin kokleri agac uzerinden buduyor. Eklenti 60141 Agaclar, topraktaki besin ve mineralleri sacak kokleri vasitasi ile kullandiklari icin, bonsaide kalin kazik kok ve kokler istenmiyen koklerdir. Kazik koklerin ustlendigi gorevi bonsaide saksi altindan baglanan teller saglar ve agaci sabitler. Eklenti 60142 Australia yerli agaclarindaki kok budamalari baharin daha soguk olan ilk gunlerinde degil dehavalarin iyice isindigi bir zamanda yapmanin daha dogru olacagini belirtiyor Craig. Havalarin iyice isinmasindan sonra yerli agaclar uykudan uyanip buyumeye basliyormus. |
2 Eklenti(ler)
Asagida Craig'in uzerinde calisma yaptigi incirin son durumu.
Eklenti 60147 Incir bir ay icerisinde yine bircok yerlerinden surgunler atip buyumeye basliyacak, govde ve kokler de istenilen duzeye gelecegi icin bir dahaki budamada agacin us tarafinda istenen dallar uzerinde de calismalar yapilacak. Ocak ayindaki toplanti gunu cok sicak oldugundan, uyeler sergilemek icin cok az agac getirdiler. Iclerinden bir tanesini fotografini cekip sizlerle paylasiyorum. Eklenti 60148 Yeni bir uyenin yesim agaclari. Subat ayinin 3. sali aksamina kadar hosca kaliniz. |
Çalışma dönemi olmamasına rağmen çok güzel işler çıkmış gene ortaya. Teşekkürler Ali bey bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için. İnşallah Türkiye de de böyle güzel eserler çıkar.
|
Paylaşımlarınız için teşekkürler
|
Değerli paylaşımınız için teşekkürler hocam, Gövde yapıları gerçekten harika.
|
Alıntı:
İnciri de maalesef. :( Şu an akçaağaç, mor salkım, ispirya , bodur nar ve süs eriği sağlıklı. Toplantı bilgilerini paylaştığınız için çok teşekkürler. Yine çok güzel bir toplantı olmuş. |
Arkadaslar paylastigim sali aksamlari yazilarindan yararlaniyorsaniz bu beni sevindirir.
Uzman16 uzun zaman seni bu sayfalarda gormeyince bonsaiden vaz gectigini dusunmustum, Ama yanilmisim. Bonsai yetistiren herkes gibi sen de kimi agaclarini kaybetmissin. Bu seni yildirmasin, calismalarina devam edersen onumuzdeki yillarda guzel bonsailer elde edebilirsin. Bizdeki yaz da bu yil oldukca sicak geciyor. Bu gun 38 derecelik bir sicaklik vardi ve 3-4 gun boyle devam edecek sicaklik 40 dereceye kadar cikacak. Oralari cok soguksa buradan sicak hava gondereyim:) |
Ali Bey,
Bonsaiden vazgeçmedim ama yeni fidan almıyorum. Elimdekileri yaşatmak öncelikli hedefim. Sizin toplantı yazılarının sıkı takipçisiyim zaten biliyorsunuz.:p Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025