![]() |
Bir hatırlatma yapmak isterim. Bu teknikte aşı yapılacak dalın delikten geçebilmesi için yapraksız ve ara dalsız olması gerekiyor. Bunun için uygulamanın kış sonu bahar gibi yapılması gerek. Bu dönemde dallar, özellikle akçaağaç, sert ve kırılgan olduğu için, kolay bükülmesi için uzun bir dal olması gerekiyor. Bu nedenle, aşılama için en az bir yıl önceden plan yapıp, aşılanacak dalın korunması ve budanmadan uzun tutulması gerek. Önümüzdeki yıl ben de bir kaç tane yapmayı planlıyorum.
|
Sayin Eaglion'un degindigi gibi, asi yapmak icin olarak kullanilacak dallarin yapraksiz ve dalsiz olmasi onemlidir asidan sonra dalin asi yapilan yerde acilip gelismesi icin de mevsimin kis sonu olasinda yarar var.
Dal asisi icin uygun fidanlarin da kullanailabilecegini dusunuyorum(kok asisinda oldugu gibi) Belki tek sorun agac cesidi ile fidan cesidi arasinda farkliliklar olursa agac uzerinde fidanlarin karekterinde cesitli dallar buyuyebilir. O yuzden fidanlarla dal asisi yapilacaksa ayni karakterdeki agactan alinan celiklerle fidanlar yetistirilip istenilen yerlare asi yapilmalidir(Kok asisinda fidanalarin ust kisimlari kullanilmaycagindan karakter pek onemli degildir.) |
Hocam, yine çok işimize yarayacak bir sunum yapılmış, bize bu sunumu ulaştırdığınız için teşekkürler.
|
Ne kadar ilginç, daha önce hiç böyle birşey görmemiştim. Burda her gün yeni bir şeyler öğreniyorum :p Çok teşekkürler Ali hocam. Zamanınız olduğunda çizimle de gösterebilir misiniz? :o
|
Harika, bu yöntemle bir sürü kök elde edilebilir, tutan aşıların görünümü gerçekten çok orjinal. Teşekkürler Ali bey.:)
|
Ficus'umun boyu uzun olduğu için boyunu kısaltmak için daha önce kök aşısı olarak gördüğüm bu yöntemi (maalesef ilgili linki bulamadım) düşünerek ficusun en üstteki dalını iki hafta önce almıştım.Şu anda köklenmesi için suda bekliyor.Fakaf Eaglion'un vurguladığı sıkıntıyı yaşıyorum.Çünkü üstten aldığım dalın yan dalları var.Dolayısıyla açacağım delikten ancak köklenen kısmı geçirebilirim.Dal yukarıya doğru konik olarak devam ettiği için açacağım delik içinde sıkı sıkıya durmayacak ve o boşluğu doldurması uzun zaman alacak.Kök aşısında daha ince, dolayısıyla konik olmayan ve yan dalsız dal kullandığınız için uygulama daha kolay.Fakat benim gibi üst dal için daha kalın ve yan dalları olan bir dal kullanıldığında bahsettiğim sıkıntı var.Dal köklenmeye ben düşünmeye devam...
|
Cuce nar, incirinize asi yapmak icin koklendireceginiz dalin uzerindeki dalciklari budayabilirsiniz(budadiktan sonra kalan tek dalin uzerinde acilip dal olacak gozlerin olmasina dikkat ediniz)
Matkapla acacaginiz delikten gecirecegiz dal delinmis yerin bir tarafina iyice yerlesmiyor ve sallaniyorsa boslugu belki yine incir dalindan yapacaginiz kucucuk bir takozla kapatabilir ve sallantiyi onlemis olursunuz. Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
ali bey ellerinize dilinize ayağınıza sağlık oldukça yararlı oldu. bir sonraki toplantıyı iple çekiyorum. Aslında biz epey şanslıyız zira bu tür işlemler için orası şu anda en uygun zamanlarını geçiriyor. ( sanırım kış sezonundayız değilmi) Ve bizim için önümüzdeki sezon içerisinde neler yapabileceğimizi görmüş oluyoruz. Tekrardan teşekkür ederim.
|
Picea Punges,
Evet su an burada kis mevsimidir de, artik eski kislar gibi (15 yil kadar once) soguk olmuyor en fazla 6 dereceye kadar dusuyor eskiden1-2 bazan da sifirin altina dustugu oluyordu. Paylastigim bilgiler sizlere bonsai yapiminda bir yardimi olursa sevinirim. Siz bonsaiyi ogrenin ben bildiklerimi hep paylasacagim. Sizlerin de bonsaide ogrendilerinizi bonsai'yi yeni ogrenmiye basliyacaklara hep ogreteceginizi biliyorum. Hepinize kolay gelsin. |
Kürasel ısınma malum.Korkarım ki bu gidişle insanlar ,doğayı bizim gibi sadece hobi olarak değil,zorunluluktan dolayı saksılarında yaşatacaklar.:(
|
3 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler.
Bu ayin 3. sali toplantisi dolu, dolu gecti. Once gecen hafta sonu yapilan sergiden konusuldu. Son yillarin en fazla ziyaretcisi olan bir sergi olmus, bu arada agac ve bonsai malzemesi satisi da oldukca yuksekti. Gelecek yil yapacagimiz serginin, bir oncesinden daha iyi olmasi icin uyelerden gorus ve oneri istenirken her uyenin de mutlaka bir iki agaci ile sergiye hazirlanmasi istendi. Yillik gelirler giderler aciklandi, itirazi olan varmi diye soruldu, itiraz eden olmadi, her sey tutanaklara gecti ve hemen, Ardindan 5 yil baskanlik gorevi yapan arkadisimiz, Trevor baskanlik gorevini yeni secilen bayan baskan Margaret'e devretti Eklenti 45527 Yeni baskan ve komite. Daha sonra 15 yildan fazla bir zamandir bonsai klubunde uye olan ve bircok gorevde bulunan Lourie Welch'e alkislarla, omur boyu uyelik odulu verildi.(yillik uyelik ucretini omur boyu odemiyecek) Eklenti 45528 Her ay yaptigimiz geleneksel piyangoyu da eski baskanin elinden yeni baskan cekti Eklenti 45529 Margaret bizlerle kucuk bir calismasini paylasmak istedi. Sig bir saksida dikili olan kizil camlarinin bir tanesi kurumus, kuruyan camin yerine bir baskasini dikbilmek icin, camlari sig saksidan sokup yeni bir saksi icerisine dikmeye karar vermis. |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 45534
Camlarin ilk dikili oldugu saksi ve camlari hakkinda bilgi veren Margaret. kizil camlarin tohumdan yetisme ve onun ilk calismalarindan biri ve Calismaya basladiginda hepsi de kursun kalem kalinligindan ince fidanlarmis. Eklenti 45535 Sig saksiya dikilmis camlarin, bir tanesi kuruduktan sonra cekilmis bir fotoraf agaclar 4 tane kalmis. Bunun yaninda yaninda bir baska fotograf daha getirmis ve iste 10 yil kadar once Margaret camlari uzerinde calisirken Eklenti 45533 Kizil camlardan, kurumus olanin yerine dikilecek olan yeni kizil cam ayri saksida yaliniz basina buyudugu icin yaprak rengi biraz degisik gibi duruyor ama Margaret zaman icerisinde onun da diger agaclara uyum sagliyacagini soyluyor. Eklenti 45536 Bu bilgilerden sonra agaclarini saksiya dikmek icin, evde hazirlayip getirdigi toprak karisimini saksiya koymiya basladi. Eklenti 45537 Dikkat ederseniz saksi icerisinde agaclarini saksiya sabitlemek icin teller vardir agaclarini saksiya istedigi gibi yerlestirdikten sonra onlari tellerle bagliyacak. |
4 Eklenti(ler)
Agaclar yeni saksiya tek tek yerlestirilip tellerle iyice baglaniyor.
Eklenti 45539 Eklenti 45540 Su dolu Plastik bir sisenin kapagina actigi delikle Margaret, yeni diktigi agaclarini kolaylikla ve istedigi gibi sulayip, agaclari arasina cakil taslarini da koyup agaclari uzerindeki calismayi bitiriyor. Eklenti 45541 Eklenti 45542 Bu calismanin ardindan yemeli icmeli bir kutlama yapiyoruz. |
3 Eklenti(ler)
Bu kutlama, Klubun 26 yasinda olma kutlamasidir. Eski baskan pastayi kestikten sonra herkes pasta yeyip, cay icip, bonsai sohbetine daldi.
Eklenti 45544 Eklenti 45545 Eklenti 45546 Gelecek ayin 3. sali toplantisina kadar hosca kaliniz. |
Ali Hocam, biz Türkiye'de sıcaklardan bunalıp, ağaçlarımızla ilgili çalışmak için sonbahar, kışı bekliyoruz :( Bize, çok uzaklardan yeni bir soluk verdiniz teşekkürler...
|
İnsanın böyle bir çam korusu olması da kimbilir ne hoş bir duygudur.
Bu arada kadınca bir değerlendirme yapayım: Margaret'in on yıl önceki fotoğrafından farkı olmadığına göre demek ki bonsai ile uğraşanlar yaşlanmıyor. Bonsai ile uğraşmak için bunu da göz önüne almalı. :rolleyes: |
Hepinize iyi gunler.
Turk kadini, bircok is ve meslege hep erkeklerden cok sanra baslamislardir. Bunun bircok nedenleri olabilir(ve nedenler ne olursa olsun kadinlar da her seyde erkekler kadar basarili olduklarini coktan kanitlamislardir) iste bu nedenlerden kurtulup Turkiyede yeni ogrenilmeye basliyan bonsainin kadinlarin da erkeklerle birlikte ogrenmesinin, buralardaki gibi bir guzellik olacagini dusundugumden(ayrica Sabah hanimin farkettigi gibi belkide bonsaide kadinlarda, yaslanmayi da onliyen bir tilsim vardir:) hanimlar bunu da goz onunde tutunuz) hep hanimlari da bonsai ogrenmiye tesvik etmiye calisiyorum. Buralarda en az erkekler kadar kadinlar da bonsai ile ugrasiyor ve bircok eserler ortaya cikariyorlar. Burdaki kadinlar bunu basariyorsa Turkiyedeki kadinlar neden bunu yapmasin? diger sanat dallarinda oldugu gibi bonsaide de one cikan kadinlarimiz neden olmasin? Oralarda da burda oldugu gibi bir bonsai klubunun baskani neden kadin olmasin. Inaniyorum ki kadinlarimiz da erkeklerin yaninda oralarda cok guzel bonsailer yapacaktir. Kadinli erkekli bonsaide hepinize kolay gelsin. Gulsen, burada bu ay iyi yagmur yagdi(yeterli olmasa da) su an her taraf yesil agclar ciceklenmiye basladi. Yine de yaz icin hep endiseliyiz 3. derece su kesintisi devam ediyor. Uzun bir sure de devam edecege benziyor. |
5 Eklenti(ler)
Hepinize Iyi pazarlar, sali aksami toplantimizi ancak simdi yazabilme firsati buldum.
Sali toplantisina biraz gec gittim. Ben gittigimde toplanti baslamisti. Ilk gozume carpan, Margaret toplanti salonunda degsiklik yapmis, eskiden yuzumuzun baktigi yer simdi arkamiz olmus. Her neyse yerime oturdugum zaman Steve ve arkadasi bir dag cami(Pinus mugo) uzerinde calismaya baslamislardi bile. Steve ve arkadasi yeni bir yontemle agac uzerinde yapacaklari egip bukmeleri bizlerle paylasacaklar. Eklenti 47864 Agac uzerinde bir calisma yapilmadan once, agac iyice gozden gecirilip, uzerinde nasil bir calisma yapilacagina dair bilgi veriliyor. Agac daha fazla one dogru egilmek isteniyor ama govde oldukca kalin ve odunlasmis durumda oldugundan onu kirmadan egebilmek icin, kullanacaklari yontem, agac govdesi uzerinde, onu egecekleri yon tarafinda 4mm lik bir matkap ucu ile agac govdesi uzerinde 40- 45 derecelik bir aci ile asagidan yukariya dogru 2-3 delik acip agac govdesi icerisindeki odunsu kismi almiya calisacaklar. Eklenti 47865 Govde icerisinden oyularak alinacak odunsu kisim, alindiktan sonra govde uzerindeki direnc kirildigindan egimi istedikleri gibi yapabilecekler. Eklenti 47866 Delme isi bitince agacin olasi kucuk kirilmalari, daha cabuk iyilestirebilmesi icin, govde uzerine rafya sariliyor(agac uzerine saracaginiz rafyayi bir gun once islatirsaniz rafya ile daha kolay calisabilirsiniz) Bununla da kalmayip rafyayi da desteklemek icin, rafya uzerine bisiklet eski ic lastiklerinden seritler halinde kesilmis lastikler sariliyor. Bu sarimlardan sonra govde bukulurken kirilmalar olsa da kirilan yer ayrilmiyacagi icin agac kendini hizli bir sekilde iyilestirecektir. Eklenti 47867 Rafya ve lastik sarimini tel sarimlari izliyor. Kalin aleminyum tel kullaniliyor ve govde uzerine iki tel sariliyor ki egim yapildiktan sonra teller govdeyi egilen yerde tutabilsin. Eklenti 47868 tum sarim isleri tamamlanmis ve artik agac yavas yavas istenen yere egiliyordu. |
5 Eklenti(ler)
10 dakikalik bir ugrasmadan sonra agac istenildigi gibi egilmisti.
Eklenti 47869 Eklenti 47870 Agac uzerindeki son calismalarda budama yapildi istenmiyen dallar budandi. Eklenti 47871 Eklenti 47873 Eklenti 47874 Agaccin govdesi uaerinde acilan delikler bir yil kadar sonra hic iz birakmadan kapanacaktir. Bir yil sonra teller govde uzerinden cikarildiktan sonra agac palstik saksidan cikarilip kok budamasi da yapildiktan sonra yeni bonsai saksisina alinacaktir. Kokleri kaya uzerine sarilmis guzel bir bonsai olacak. |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 47876
Biliyorum su an bu yontemle calismak gozunuzu korkutuyor olabilir ama aklinizda bulunsun. Bir gun kalin govdeli agaclarinizin govdelerini egmioye calisirsaniz size yardimi olur. Asagida uyelerimizin sergiledigi agaclardan sizin icin sectiklerim var. Eklenti 47878 Cin karaagaci Eklenti 47879 Lorapetalum chinensis (turkce ismini bilmiyorum) Eklenti 47877 Cin karaagaclari Gelecek ayin 3. sali aksami toplantisina kadar hosca kaliniz. |
Uzman16 her agacin kendine gore bir guzelligi cekiciligi olsa da dediginiz gibi cicekli ve meyveli olanlar bir baska duruyor.
Ogrendigin bilgiler dogrultusunda yapacagin calismalardan, elde edecegin deneyimlerle, yapmak istedigin cicekli ve meyveli her bonsaiye ulasabilirsin kolay gelsin. |
harika bir sunum olmuş ellerinize sağlık insan şimdi orada olmak istiyor.
|
Lorapetalum chinensis hanımeli olabilir.Çiçekleri benziyor.
|
Cicekleri benziyor ama hanimeli degil hanim elinden degisik bir tur. Oralarda varmi bilmiyorum. Asagidaki linkte bilgiler var. Ingilizce ismi "Chinese fringe"
Firnge, ingilizcede hali veya havlu kenarlarina konan puskullere deniyor. Turkce ismi yoksa belki biz de ona yakin bir isim buluruz "Hali puskulu" gibi http://hort.ufl.edu/shrubs/LORCHIA.PDF |
Bence makul olanı çin püskülü demek.
|
Olabilir:)
|
Ağacı araştırdım biraz öncede çok değişik türleri var. ve hatta güzel bonsaileri bile yapılmış. buralarda varmı diye araştırmak lazım.
|
Bulabildiğim en yakın sonuç sığla ağacı ile aynı aile grubuna mensup olduğu.
|
4 Eklenti(ler)
Hepinize iyi gunler.
Gectigimiz sali yapilan, ekim ayi sali toplantisina katilim cok azdi. Oysa bir bonsai atolye calismasi olacakti. Katilimcilar az olunca da atolye calismasi olmadi. Kisa bir konusma ile saksilardan bahsedecek olan Margaret, konusmasini daha da uzatip geceyi doldurmaya calisti. Eklenti 50831 Eklenti 50832 Yakin bir zamanda saksi sorununuzu cozeceginize inandigim icin, saksilar hakkinda da bilgilerinizin artimasinda yardimci olacagindan. Margaretin saksilar hakkinda soylediklerini kisaca sizlere aktariyorum. Igne yapraklilar, kimi zaman renkli, sirli saksilara dikilse de(Kisiden, kisiye zefkler degisiyor ya) Bonsaide kuraldir igne yapraklilar, sirsiz toprak rengi(bu toprak rengi, kahverengi, kirmizi, sarimtirak ve beyazimsi reklerde olabiliyor) saksilara dikilmeli. Igne yapraklilarin yani sira acelyalar da toprak rengi saksilara dikilebiliyor. Yapragini doken agaclar ise, sirli ve renkli saksilara dikilmeli. Saksi renkleri agacin govde, yaprak, cicek veya meyve rengi ile uyumlu olmalidir. Derin saksilar, yari sarkik ve selale tarzlari icin kullanilmali. Sig saksilar ve duz taslar orman tarzlari icin uygun uygundur. Asagida, yeni uyelerin birinin sergiledigi bir simsir ve bir diger uyenin akcaagacinin fotograflari var. Bir diger sali toplantisina kadar hosca kaliniz. Eklenti 50833 Simsir. Eklenti 50830 Akcaagac. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025