22-04-2009, 20:55 | #151 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-11-2007
|
Alıntı:
2.300 m2 kapalı sera var... ama niyetim hepsi aynı anda ekmek değil.. aşama aşama ekmeyi düşünüyorum..... bu yaz çimleyip.. sonbaharda seraya almayı düşünüyorum... üzerinden 1 kış geçince açık mekanlara diksem don olaylarına karşı zarar görürmü..? |
|
23-04-2009, 00:11 | #152 |
Ağaç Dostu
|
Antalya şartlarında, soğuk ile ilgili bir probleminiz olacağını sanmıyorum. Fakat şunu hatırlatmakta yarar görüyorum. Bambu tohumlarında tazelik oldukça önemli. Beklettiğiniz her gün, çimlenme oranı düşecektir. |
24-04-2009, 10:43 | #153 |
Ağaç Dostu
|
tohumlara yaptığım işlemler
tohumları.. 1-) 24 saat kaynamış olan suyu el yakmayacak şekilde soğutarak ılık suda beklettim... 2-) Forumlarda aspirin uygulaması hakkında bilgi okumuştum bu nedenle aspirinin ana maddesi olan söğut kabuklarını kaynar suya ıslattım. elde ettiğim suya çeşitli mantar ilaçlarından (fungasit) yaptığım karışımı ekledim..tohumları bu karışımda 3-4 saat beklettim.. 3-) tohumları nemli beze sararak serada çimlemeye aldım..... tek korkum gece ve gündüz sıcaklık farkının fazla olması... |
24-04-2009, 14:08 | #154 |
Ağaç Dostu
|
Bizim okulda pet şişedekiler yazın hemen hemen hiç sulanmamasına rağmen kardeşlenmişler ve kurumuşlar, kışa girerken pepinolarla yan yana koyup onları da suladık şimdi zayıf bir iki sürgünü var. |
24-04-2009, 14:18 | #155 |
Ağaç Dostu
|
çıkan tohumların yaz sıcaklarından kavrulmasından korkuyorum...yoksa çimlendirmek sorun değil.... |
25-04-2009, 23:55 | #156 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-06-2007
|
Bambuyu tohumdan yetiştirmeye çalışmak çok zahmetli ve riskli bir iş.Ayrıca çok da zaman alıyor.Şimdilik on tür ile yaklaşık 8000 m2 alanda yaptığım çalışmaları http://www.bambufidanligi.blogspot.com/ adlı blogda yazıyorum.Sanırım iki tür için bu yaz sonundan itibaren rizom satışına ya da başka alanlara dikmeye başlayacağım.Gerçi 16 dönümlük bir alan temini de söz konusu, bu olursa hızlı yayılan iki türü bu alanda çoğaltmayı planlıyorum. |
27-04-2009, 12:00 | #157 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
arasıra giriyorum ama dediğiniz gibi pek bişiler yazmıyorsunuz...sitenize... 2 sorum olacak 1-)kaç adet bambu ektiniz....? 2-)rizomları nekadarden vermeyi düşünüyorsunuz...? |
|
27-04-2009, 15:02 | #158 |
Ağaç Dostu
|
Nisanın 29 unda ektiğim moso, lako ve birde pembe renkli bambu tohumlarından, mosoların boyları yaklaşık 10 cm'e ulaşanlar oldu. Lakolardan ise 1 tanesi çimlendi. Terraryum içerisinde sıcak ve nemli ortamda bulunuyorlar. Tohumları ekmeden önce mosoları 2-3 hafta dolapta bekletmiştim. Diğer bambuları dolapta bekletmeden ektim. Ekmeden önce 1 gün oksijenli suda beklettim ve ekimi yaptım. |
29-04-2009, 16:59 | #159 |
Ağaç Dostu
|
arkadaşlar Bambu tohumları için cocopeat, vermikulit, peatmoss, perlit karışımı toprak hazırlıyorum. bambuların daha nemli bir oertamda gelişmelerini amaçlıyorum..sizlerin görüşlerini almak isterdim.. |
29-04-2009, 22:18 | #160 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Saydemir, 29 nisanda ektiğinizi belirtip, 27 nisanda mesaj yazdığınıza göre geçen yıl ekmişsiniz demek.Umarım yanlış anlamamışımdır.Bir yılda 10 cm. çok büyük sabır işi tohumdan yetiştirme. Sabırlar dilerim. |
29-04-2009, 22:27 | #161 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Amazon, Gerçekten işlerimin çokluğundan bu konuyla ilgilenemiyorum.Ama hemen hemen her akşam da ne kadar uzamışlar diye merak edip bakmaya gidiyorum.Bu beni tahmin edebileceğinizden çok daha fazla dinlendiriyor. Bu gün baktığımda phyllostachys bissettilerin omuz hizama kadar yani yaklaşık 160 cm kadar boylandıklarını gördüm. Bu soğuk havada bu kadar uzamaları çok hoş.Havalar daha mutedil olsa demekki daha fazla boy yapacaklarmış. Bu aşamada herhangi bir şey satmayı düşünmüyorum. Hatta destek kamışı olarak değerlendirebilme imkanı bulursam canlı kök vs satmayı düşünmüyorum. Sevgilerimle... |
30-04-2009, 10:00 | #162 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bugün ilk çatlayan köklenen tohumlarımı torfa ektim 100 tohumdan 25 adet kadarı köklenmiş..( budha bambu) 1000 kadar dendrecalamus strictus tohumlarında daha bir gelişme yok... köklendirme kabında bekliyorlar... Düzenleyen Amazonn : 30-04-2009 saat 18:46 |
|
30-04-2009, 15:48 | #163 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yanlış yazmışım besenkar, 29 martda ekmiştim yani yaklaşık 1 ayda bu boya ulaştılar. |
|
13-05-2009, 22:26 | #164 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-02-2009
|
Merhaba, Benim'de 4 saksıda, Aureo, (Faruk Tuzcuoğlu abimiz, ve Sayın Todor'la yaptığımız görüşmelerden Aureo, olduğunu anlıyor ve kabul ediyorum. Farklı bir cinsde olabilir.) bambum var. Bunları Kasım-Aralık 2008'de başkalarının arazisinden söküp, saksıya diktim. Bu Bambular, saksıya uyum gösterdiler. Çiçekçilerde satılan torf deline toprak kullandım. Sonbaharda yazlığımın bahçesine dikmeyi (aktarmayı) düşünüyorum. Ben 3 defa ayrı zamanlarda Moso tohumu getirttim. Son 2'sinde aldığım tohumlar hiç çimlenmedi. İlk aldığım, Mart 2008'deki Moso tohumlarının çoğunluğu, çimlendi. Bunların yarısını, inşaat kumuna, yarısını da torf'a dikmiştim. Yaklaşık, 10-15 cm. olduktan sonra, alt yaprakların ucundan başlayarak kurumaya başladı. Ben herhangi bir müdahale de bulunmadım. Kışlık evimdeki, Yuka'nın saksısına da 5-6 tohum dikmiştim. Bunlarda çimlenmişti. Haziran 2008 başlarında, yazlığa göçtük. Evdeki diğer çiçeklerle, Moso fideleride bakımsız kaldı. Yaklaşık olarak 5 ayda, 5 defa ancak sulanmıştır. Perdeler kapalı idi bu nedenle doğrudan güneş almadı. Eylül 2008 sonunda eve döndüğümüzde, Moso'lardan bir tanesinin, hastalıklı gibi görünmesine rağmen, yaşadığını gördük. Bu Moso'nun dibinden, toprağın içinden Şubat 2009, ayında bir sürgün verdi, bu sürgün geçen yıldakinden daha kalındı. Mart-Nisan 2009'da geçen yıldan kalan sürgün kurudu. Bu yıl büyüyen sürgün halen duruyor. 15 cm. kadar. Ancak büyüme çok yavaş. Benim kanaatim, Moso, Güneş'e ve Su'ya dayanmıyor. moso tohumu eken arkadaşların çimlenen tohumlarının birazını, çok az su vererek beslemelerini ve güneş göstermemelerini tavsiye etsem, yanlış bir şey demiş olmam gibi geliyor. Saygılarımla |
15-05-2009, 18:59 | #165 |
Ağaç Dostu
|
Hoş geldiniz Üstün Bey. aureaların ve mosoların susuzluğa dayanıklı olduğu doğru. Fakat bu susuzluğu sevdikleri anlamına gelmemeli. Sevdikleri ortam, hafif nemli toprak, yüksek nemli hava. Tohumlar ilk çimlendikleri zaman sorunsuz büyüyorlar. Ne zaman ki, tohum içindeki besin bitiyor ve fide kendi kökleri ile beslenmeye başlıyor, işte sorun o dönemde baş gösteriyor. Ya pH doğru değil, ya da besin fazla geliyor diye düşünüyorum ben. Topraktaki asitliği arttırmak için kükürt kullanıldığından dolayı, son konuşmamızda kükürt önermiştim size. Kükürtten sonra, yaprak uçlarındaki kurumaların hallolacağını düşünüyorum. |
09-06-2009, 19:35 | #166 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
|
İyi günler. Ben gittigidiyordan moso bambu tohumu aldım. Şehir dışında okuğum için ailem çimlendiriyor. Şimdilik 3 tanesi fiziklenmiş. Ben onları şimdilik büyümesini bekliyorum ve kendi yazlığımıza sınırlı bir alana ekmeyi düşünüyorum. Benim sorum size bu bambu türü yetişirken ne kadar sulama gerekiyo ve ne kadar sonra onları toprağa ekmemi önerirsiniz. |
09-06-2009, 23:03 | #168 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim bilgileriniz için. Ben bu bilgileri uygulayayım. |
19-06-2009, 22:47 | #169 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar, bendeki Moso yaşıyor 15-18 cm. civarında boyu var. 2 gün önce Şubat 2009'da ortaya çıkan sürgün'ün dibinden, 4 cm. kadar yeni bir sürgün verdiğini gördüm. Bu sürgün de oldukça ince. Bu moso bir saksıda, 2 ile 4 gün de bir, yarım çay bardağı kadar, damacanalarla satılan, içme suyundan, bazen de çay demlemek için kaynattığım suyu soğutarak, su veriyorum. Todor'un tavsiye ettiği gibi toprağa kükürt te vermiştim. Mosonun saksısı bir büroda, camın arkasından, akşam üzeri, güneş batmak üzereyken, yaklaşık 2 saat kadar güneş alıyor. Çalışmalarınızda başarılar, |
20-06-2009, 00:52 | #170 |
Ağaç Dostu
|
Bundan sonraki yeni sürgünler hem daha uzun, hem daha kalın olacak. Bitkiyi beslemek için kalsiyum nitrat ve potasyum nitrat verebilirsiniz. Fosfora pek ihtiyaç duymuyor şu aşamalarda. Yaprak uçlarındaki sararmalara karşı, demir sülfat (saçı kıbrıs ismiyle aktarlarda satılıyor) temin edip verebilirseniz iyi olacaktır. Çünkü toprak pH'ını düşerürken aynı zamanda demir takviyesi yapmış olacaksınız. Yaprak uçlarındaki sararmalar yüksek pH'tan dolayı demir eksiliğine bağlı olarak oluşuyor. |
04-07-2009, 15:18 | #171 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-07-2009
|
Sayın Baylar, Bambu konusunda, sanırım 2006 sonlarında başlamış olan görüşmeleriniz bu günlere gelmiş. Elverdiğince tamamını okumaya çalıştım. Elbette birileri görünürken birileride kaybolacak yaşamın gereği bu. Ama virüs bulaştı mı üreyecek bir yerler bulur. Buradan kaybolanlar da olsun bu virüsü taşımaya devam edecekler; büyük bir çoğunluk çekilmiş olsa da. Gözlemlediğim kadarı ile bu foruma Sn. Faruk Tuzcuoğlu'nun katkıları çok olmuş ama 2007 ağustos sonlarında çekilmiş sanırım. Sn. Todor büyük bir sabırla başından beri burada ve üstelik tekrar tekrar benzeri sorulara cevapta vererek. (Belki de moderatör) Sanırım Sn. Besenkar azimle bu konuyu realiteye en fazla yaklaştıran kişi olmuş, tebrik ederim. Az zaman değil forum başlayalı 2.5 sene olmuş, okurken nostalji duygusu bile yaratıyor. Çok içten, yaklaşımlarda olmuş çatışmalarda. Olacak tabii ki, farklılıklar seçme şansını, seçme şansı ise özgürlükleri getirir. Açıkçası farklılıklar özgürlüklerdir. Yeter ki küskünlüklere neden olmasın. Bugün itibari ile son zamanların en aktif görüşmecileri olarak ta Safiris, Amazonn ve Morodhel i gözlemledim. Elbette daha bir çok kişiden bahsedilebilir ama aklımda kalanlar bunlar. Bambuya ilgim National Geografic te izlediğim bir programla başladı. Bambu yetişen bir bölgede sanırım 42 yılda bir felaket oluyordu tarla fareleri çoğalıyor ve köylülerin ektiği başka ürünlerin hepsi tarla fareleri tarafından yok ediliyordu. Yapılan araştırmaların sonucunda olay, bambuların 42 yılda bir tohum vermesine ve buna programlanan farelerinde çoğalarak tohumları yemesine neden oluyordu. Nüfus artışı nedeni ile de sonuçta köylülerin diğer ürünlerine yöneliyorlardı. Çıkardığım sonuçlardan biri köylülerin bambunun çeşitli ürünlerinden faydalanırken (Hatta afrodizyak olarak bile) bunun yanında diğer başka ürünlerde ekebilmeleri.(bambu işgali yok, elbette küme bambu olabilirler) Diğer bir sonuç 42 yılda bir tohum veren bambuların ölmesi ve bu tohumlardan yeni bambuların üremesi sonuçta 42 yılda bir tohum. Edindiğim bir diğer bilgi ise bambu tohumunun en fazla 6 ay içinde ekilmesi gerektiği. Sohbetlerinizde bambu tohumu ithal çalışmaları yapıldığı görülüyor. Bu şartlarda bu tohumlar ne kadar güvenilebilir olabilir? Buradan ve kendi yaptığım araştırmalardan bende yarattığı soru ise fidan, rizom, tohum ayrışmaları ve anlaşıldığı kadarı ile zaman/fiyat temeline dayanarak en verimli yaklaşım rizom üzerinden yapılacak çalışmalar. Benim naçizane bir sorum da olacak fidan ile rizom arasında ki fark nedir? Sanırım ilk yaklaşım forumu başından beri taşıyan Sn. Todor dan gelecek. Saygılarımla. |
14-07-2009, 06:54 | #172 | |
Ağaç Dostu
|
Hoş geldiniz. Rizom, bazı bitkilerin sahip olduğu bir çeşit besin depolamada kullandıkları, gelişmiş bir kök. Mesela patates rizomlu bir bitkidir. Bir rizom parçasını alıp başka bir yere diktiğimizde, uygun şartları bulduğunda bu rizom yeşermeye, toprak üstü aksamı yani gövde, yaprak, çiçek oluşturmaya başlar. Çok yıllık bitkilerin, üretimlerinden bir yıl sonraki, odunsu gövde oluşturmaya başladıkları hallerine fidan diyoruz. Daha önce fide oluyorlar. Bu üretim tohum, çelik, doku kültürü ile olabilir. Bambuda, kamış ve rizom çapları doğru orantılıdır. Rizomumuz ne kadar kalın ise, vereceği yeni gövdeler o kadar kalın olacak demektir. 5 cm çapındaki bir rizom, adaptasyon süresini atlatınca 5 cm'e yakın bir çapa sahip kamış sürmeye başlayacaktır. Zaman geçtikçe hem rizomlar hem gövdeler kalınlaşacak, bu kalınlaşma bitkinin tam kapasitesine ulaşana kadar devam edecektir. Ayrıca kalınlaştıkça boylarıda uzayacaktır. 2 cm'lik çapa sahip bir gövde 5-6 m. boy yaparken 20 cm'lik bir gövde 20-25 m. kadar boya ulaşabilir. Sayın Amazonn'un #37 numaralı mesajında belirttiği yeni sürgünleri şu anda mevcut olanlardan hem kalın hem uzun olacak. Şimdi; Biz biliyoruz ki, yeni bir sürgünün topraktan çıkıp tam boyuna ulaşması 100-150 günlük bir süre alıyor. Yani edindiğimiz rizom, yaşına ve çapına bağlı olarak 150 gün sonra gösterişli bir bitkiye dönüşecek. İşte bu sebeple firmalar rizom satmayı ticari kayıp olarak görüyorlar. Bugün 50$ eden bir rizom, saksılanır ve 150 gün bakılırsa 1000$'a kadar satış fiyatına ulaşabiliyor. Dolayısı ile rizom bulmak zorlaşıyor. Ayrıca gümrükte ve kargoda yaşanan sorunlarda var. Alıntı:
|
|
14-07-2009, 15:58 | #173 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-07-2009
|
Teşekkürler Sn.Todor. Düşüncem şöyledir ki, iyi düşünülmüş doğru rizom seçimi ile yapılacak bir bambu yetiştirme eylemi tohumdan pahalı dahi olsa daha verimli bir eylem gibi görünüyor.-Eğer amaç pamuk içinde fasulye çimlendirmek gibi bir geçici eylem, bir hobi olmayacaksa ve yapılan onca yazışmalar, çalışmalar küçükte olsa yapılan harcamalar eğer hayal kırıklığı ile sonlanacak ise ve zaman kaybına neden olacaksa.- Bu forumda bambunun ekonomik değerinden yeterince bahsedildiği ve ekonomide verimliliğin önemi de tartışılamayacağı bağlamında bambu yetiştiriciliğinin bu forum katılanları açısından bu temelde daha sağlıklı değerlendirilmesi ile eyleme dönüştürülmesi düşüncesini taşımaktayım. "Biliyorsan yönlendir" denebileceğini de düşünerek Şu aşamada sıfır bilgi düzeyine sahip durumunda olmam gereğince bu yaklaşımı yeterince tatmin edemeyeciğimi de belirtmek isterim. Saygılar |
14-07-2009, 19:42 | #174 |
Ağaç Dostu
|
Ben sitedeki arkdaşlara bir rica edeceğim. Bu siteye çok ilgili olarak nerde ise bütün konuları okuyup öğrenmeye çalışıyorum. Engin bilgileriniz için hepinize çok teşekkür ederim. Çok faydalı oluyor. Bilgilerimi geliştiriyorum. Benim kendime ait 20 tane moso bambu tohumum var. Bunların tam 13ü nü çimlendirmeği başardım büyüyorlar hızlıca. Konu içeriğinde okuduğum kadarı ile tohumdan ekilen bambular 1 yıla büyüyormuş. Fideden ekim ise 5 yıla olugunlaşıyormuş. Ben 1 adet moso bambu fidesi isticektim elinde olandan. Çünkü çok merak ediyorum bitkinin büyümesini ve onu hızlıca olmasını istiyorum. Sitede çok uzun zaman önce alınmış tohumlar. Bu yüzden bir kişide muhakkak filizi olacağını düşündüm. Filizi olan benle iletişime geçebilir mi? |
15-07-2009, 01:45 | #175 |
Ağaçsever
|
İsolet arkadaşın, aşağıdaki alıntısı ile ilgili bilgilendirme notum aşağıdadır. Bu sitede moso fidesi satacak kadar, moso yetiştiren olduğunu okumadım. Bu nedenle, bu isteğinize ulaşmanızın çok, çok zor olduğunu düşünüyorum. Sizdeki tohumlar yaşıyorsa; 1. fazla sulamamanızı, 2. fazla güneş göstermemenizi, (akşam güneş batarken yarım saat veya 1 saat güneş görmesi yetebilir) 3. toprağa biraz toz kükürt dökmenizi tavsiye ediyorum. Saygılarımla, Alıntı: Ben 1 adet moso bambu fidesi isticektim elinde olandan. Çünkü çok merak ediyorum bitkinin büyümesini ve onu hızlıca olmasını istiyorum. Sitede çok uzun zaman önce alınmış tohumlar. Bu yüzden bir kişide muhakkak filizi olacağını düşündüm. Filizi olan benle iletişime geçebilir mi? Düzenleyen ustunizci : 15-07-2009 saat 01:48 Neden: İsolet'ten alıntı yaptım. Alıntı olduğu anlaşılmıyor. |
16-07-2009, 10:41 | #176 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşşekkür ederim. Bu bilgileri uygulamaya çalışıyoruz zaten. İnşallah hızla büyür. |
09-07-2010, 10:14 | #177 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
|
saksıda agaç gibi 1.5 boyda seyrek yapraklı bambu dedikleri bana 15tl ya satayım dedigin de ben görüntü güzel degil diye almamıştım da sanırım kıymetli bitkiymiş,pek bişi anlamadım ama ne gibi faydası vardı açıklarmısınız?genellikle yenilebilecek ürün veren bitkileri seviyorum... |
13-08-2010, 00:02 | #178 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2010
|
Arkadaşlar bende moso bambu yeriştirip dikmek istiyorum ben samsundayım ama memleket ordu korgan orda fındık bahçelerimiz var bir bahçeyi bambu yapmak istiyorum sonra ticaretini yapmayı tohumu ne kadar nasıl temin edebilirim yardım ederseniz çok mutlu olurum. |
17-11-2010, 23:29 | #179 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar merhaba, Bu sitede, bambu ile ilgilenen arkadaşların heyecanı azalmış gibi görünüyor. Bendeki Moso Ağustos başında bir sürgün vermişti. Bu sürgün 60 Cm. oldu. 2-3 mm. kalınlığında. Uzama durdu. Kasım başında yeni bir sürgün verdi. Bu sürgün daha kalın. Şu an 15 Cm.ye ulaştı. Yaklaşık 2 ay kadar önce, aurea ların genç sürgünlerini, köklerinden koparmadan toprağa yatırmıştım. Bugün merak ettim köklenme başlamışmı diye, yatırdığım sürgünleri topraktan çıkarıp kontrol ettim. Toprak altında köklenme başlamış. Aureaları yeniden toprağa yatırdım. Böylece hızlı bir şekilde çoğaltmayı düşünüyorum. Bu arada mosonun 2 sürgününü de toprağa yatırdım. Tahminim doğru çıkarsa, bunların da 2-3 ay sonra kökleneceğini düşünüyorum. Bakalım başarabilecekmiyim. |
30-01-2011, 11:48 | #180 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-01-2011
|
benim bahçemde hiçbir şey yok ve ne diktiysem kurudu toprakta bir sorun var acil yardım ve ayrıca bende tohumdan diktiğim su an 30-40 dal olan 1-1,5 metre moso bambu var 7 tane 10 taneydi kurudular 7 kaldı vere bilirim çünkü bahçeme diksem kesin kuricak |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|