|
Merhaba,
Benim'de 4 saksıda, Aureo, (Faruk Tuzcuoğlu abimiz, ve Sayın Todor'la yaptığımız görüşmelerden Aureo, olduğunu anlıyor ve kabul ediyorum. Farklı bir cinsde olabilir.) bambum var. Bunları Kasım-Aralık 2008'de başkalarının arazisinden söküp, saksıya diktim. Bu Bambular, saksıya uyum gösterdiler. Çiçekçilerde satılan torf deline toprak kullandım. Sonbaharda yazlığımın bahçesine dikmeyi (aktarmayı) düşünüyorum.
Ben 3 defa ayrı zamanlarda Moso tohumu getirttim. Son 2'sinde aldığım tohumlar hiç çimlenmedi. İlk aldığım, Mart 2008'deki Moso tohumlarının çoğunluğu, çimlendi. Bunların yarısını, inşaat kumuna, yarısını da torf'a dikmiştim. Yaklaşık, 10-15 cm. olduktan sonra, alt yaprakların ucundan başlayarak kurumaya başladı. Ben herhangi bir müdahale de bulunmadım. Kışlık evimdeki, Yuka'nın saksısına da 5-6 tohum dikmiştim. Bunlarda çimlenmişti. Haziran 2008 başlarında, yazlığa göçtük. Evdeki diğer çiçeklerle, Moso fideleride bakımsız kaldı. Yaklaşık olarak 5 ayda, 5 defa ancak sulanmıştır. Perdeler kapalı idi bu nedenle doğrudan güneş almadı. Eylül 2008 sonunda eve döndüğümüzde, Moso'lardan bir tanesinin, hastalıklı gibi görünmesine rağmen, yaşadığını gördük. Bu Moso'nun dibinden, toprağın içinden Şubat 2009, ayında bir sürgün verdi, bu sürgün geçen yıldakinden daha kalındı. Mart-Nisan 2009'da geçen yıldan kalan sürgün kurudu. Bu yıl büyüyen sürgün halen duruyor. 15 cm. kadar. Ancak büyüme çok yavaş. Benim kanaatim, Moso, Güneş'e ve Su'ya dayanmıyor. moso tohumu eken arkadaşların çimlenen tohumlarının birazını, çok az su vererek beslemelerini ve güneş göstermemelerini tavsiye etsem, yanlış bir şey demiş olmam gibi geliyor.
Saygılarımla
|