agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Bhut jolokia (acı biber) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/7114.htm)

grey 20-08-2011 12:38

3 Eklenti(ler)
2 sene önce habanero ekmiştim,acısı eyvallah da ağır bir kokusu olduğu için tadını beğenmedim,bu sene bunu ektim.Haziran başında çimlendirmiştim şimdiki durum bu.Yukarıda söylediğim yöntemle tozlanmasını yaptım.

sercan1969 20-08-2011 17:43

Sn grey jolokianız gayet sağlıklı görünüyor.Döl tutumuda harika nazar değmez inşaallah....Meyveleri daha ufak ama tadını ve acılığını test etme şansınız oldumu acaba ?

grey 20-08-2011 20:21

Sayın sercan1969 tatlarına bakmak için renginin dönmesini bekliyorum,daha denediğim olmadı.

sercan1969 20-08-2011 20:39

Sn gray biberlerin tamamı ev ortamında mı oluştu? Tamamında yapay dölleme tekniğini kullandınız mı? Biberler kızardıktan sonra takas ya da paylaşım düşünüyormusunuz?

grey 21-08-2011 13:00

Sayın sercan1969,
tohumları netten sipariş verdim,2 yaprak nemli kağıt havlu arasında kilitli buzdolabı poşeti içinde 1 haftada kök verdiler,sonra ufak köpük bardakların içinde ilk çimlenmeleri oldu.6-7 yaprak olunca 1 ltlik saksılara aldım,biraz daha büyüyüp 11-12 yaprağa çıkınca forumda okuduğum uç alma http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=890&page=16 işlemini yaptım,son olarak da 3.5 litrelik saksılara aldım.Toprak olarak yapı marketlerde satılan hem yabancı hem yerli marka hazır toprak kullandım(çimlendirirken compo sana yeşil bitki toprağı,daha sonra sihirli toprak).Saksılar pencere camının arkasında durdu hep,fırsat buldukça balkona çıplak güneş görmeleri için çıkarttım.

Hasat hele bir olsun:),size tadımlık da olsa biberlerden gönderirim.

sercan1969 21-08-2011 23:14

Şimdiden çok teşekkür ederim. Ancak şu uç almanın mantığını hala anlamış değilim....?

grey 22-08-2011 01:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 850959)
Şimdiden çok teşekkür ederim. Ancak şu uç almanın mantığını hala anlamış değilim....?

Uç almanın mantığını ben de tam bilmiyorum ama işe yaradığı kesin.Ben de bu sene ilk defa uyguladım.Hatta denemek için yetişen iki fideden birinde uç alma yaptım,diğerini olduğu gibi bıraktım.Uç alma uygulanan daha fazla dallanıp yanlardan sürgün verdi,daha sağlıklı gelişti,kendi halinde büyüyen yukarı doğru uzamaya devam etti,uç alınan tomurcuk vermeye başladığında diğeri tomurcuk vermeden uzamaya devam ediyordu.Ben de uç alınmamış olanı da budadım şimdi yeni yeni çiçek açmaya başladı.Fotoğraflarını koyduğum fide ilk uç alma uygulanan fide.

sercan1969 03-09-2011 22:24

Sn grey biberlerin son durumu nedir? Çok merak ediyorum.?

grey 04-09-2011 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 855134)
Sn grey biberlerin son durumu nedir? Çok merak ediyorum.?

Sayın sercan1969 henüz kızarmaya başlamadılar.boyları biraz daha büyüdü,iki fidede de yaklaşık 15'er biber var,yeni açan çiçekler artık biber tutmuyor,kapasiteleri galiba bu kadar.internetteki bilgilere göre 5-10 gün içinde kızarma başlayacak.5 gün de tadının oturması için dalında dursa,2-3 hafta içinde yenmeye hazır hale gelirler.

MeyveliTepe 04-09-2011 22:37

Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi.

grey 04-09-2011 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 855444)
Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi.

tohumları bhut jolokia olarak sipariş etmiştim,ama biberlerin şu andaki şekilleri bhut jolokianın kardeşi olan dorset naga'ya benziyor
http://www.bbc.co.uk/nottingham/cont..._feature.shtml

tohumlar çok çok acı olduğu için,acılığı konusunda şüphem yok

MeyveliTepe 04-09-2011 23:59

Evet, sizin resimler linkini verdiklerinize benziyor. Linkte hibrid olduğu yazılı. Dolayısıyla tohumlardan aynını alamazsınız. Fakat bir kaç yıl sabrederseniz açınım gösterecek tohumlardan orijinal çeşitlere ulaşabilirsiniz. Bhut Jolokia hairloom bir çeşit. İzole edilerek yetiştirilirse her yılın yeni tohumlarından aynı biber elde edilebiliyor.

grey 13-09-2011 20:20

1 Eklenti(ler)
biberler dün kızarmaya başladı.meyve tutumundan yaklaşık 40 gün sonra olgunlaşmaya başlıyorlar.bütün süreç yaklaşık 100-105 gün sürüyor.

sercan1969 14-09-2011 22:14

Tadına baktıysanız fikrinizi bizle paylaşırmısınız?

grey 14-09-2011 22:52

henüz tadına bakmadım,8-10 gün daha dalında bırakacağım.

sercan1969 21-09-2011 17:09

Gönderdiğiniz biberleri bugün aldım. Çok teşekkür ederim.Ben acı biberi çok seven baldızımı kobay olarak kullanmayı düşünüyorum.Bakalım bahsedildiği kadar acımı:D

grey 21-09-2011 19:47

rica ederim,afiyet olsun.
ben dün bir tanesinin tadına baktım,ne yazık ki beklediğim kadar acı değil.süs biberi acılığında diyebilirim.2 sene önce ilk koparttığım habanerolar da beklediğim kadar acı değildi,tatlarını beğenmediğim için çoğunu kurutmuştum,kuruyunca bayağı acılaşmışlardı.bunları da biraz daha dalında bekletmek veya kurutmak lazım.lezzeti habanerodan daha iyi,ondaki gibi ağır koku yok.

sercan1969 22-09-2011 09:33

1 Eklenti(ler)
Sn grey bhutların meyve şekli tam böylemiydi. İnternetteki fotoğraflarda meyveler sanki daha şekilsiz....Bu meyvelerin formu çok düzgün....

grey 22-09-2011 13:18

bendeki biberlerin dokusu bhut jolokia gibi pütürlü değil,daha çok yukarıda linkini verdiğim dorset naga biberlerine benziyor.tohum sipariş ettiğim yerde bhut jolokia yazıyordu.
bir de başka siteden kahverengi(chocolate) bhut jolokia tohumu sipariş etmiştim,onu geç çimlendirdim,şimdi 2 tane çiçeği yeni açtı,eğer meyveleri büyür,pütürlü olursa onun da resimlerini koyarım.

sercan1969 22-09-2011 21:55

Sn grey sakıncası yoksa tohumu aldığınız sitenin ismini yazarmısınız. Başkalarıda aynı hataya düşmesin...

grey 22-09-2011 22:57

1 Eklenti(ler)
isim vermeyeyim isterseniz,onun yerine ürünü sattıkları sayfadan bir resim vereyim,bu resmi görenler dilerlerse tohumu almasınlar.yine de ben gönderdikleri tohumun bhut jolokianın başka bir türü olan dorset naga olduğunu zannediyorum.

MeyveliTepe 22-09-2011 23:16

1 Eklenti(ler)
Eklenti 247169

İki hafta önce çekmiştim.

grey 23-09-2011 22:37

Sayın MeyveliTepe tatlarına bakabildiniz mi?

MeyveliTepe 23-09-2011 23:16

İki senedir yetiştiriyorum. Geçen sene hiç tadına bakmadım. Tohum aldım sadece. Bu sene çok var. Doğrudan tadına bakmayacağım yine, fakat tatlı yağlık biber ile acı sos hazırlayacağım. Şimdiye kadar 100binlik thai'ler ile hazırlıyordum. Bhut Jolokia'ile hazırlayınca nasıl olacak bakalım.

Acı biberlerin acılık değerlerinin yanı sıra, acının nasıl hissedildiğinde de farkları var. Söz gelimi, thai'ler dil yakmaz ama vücudu ısıtır. İlk önce kulak kepçeleri ateş gibi olur, sonra göğüs bölgesi ısınır. Scoville değeri bakımından thai ile Bhut Jolokia arasında on misli fark var. Thai biberlerden yardımcım bir tane sadece ısırdıktan sonra 15 dakika boyunca yarım ton suyu ağzında dolaştırıp sonra da yarım saat ağzını poyraza karşı açık tutmuştu :)

Acı sos yaparken 1 kilo yağlık bibere 10 tane thai kullanılıyor. Bu yıl aynını 2 bhut ile deniyeceğim.

Dolayısıyla thai'den on misli acı Bhut Jolokia'ya çok dikkatli davranmak gerek.

MeyveliTepe 23-09-2011 23:19

Bu biberleri hindistanda bir lokantada sipariş ederseniz, tabakta jiletle halka şeklinde zar gibi kesilmiş tek bir dilim geliyormuş.

ursakcn 24-09-2011 20:18

meyvelitepe;

tohumdan itibaren nasıl bir yöntem izlediniz paylaşır mısınız? ben de sarı karaip biberi tohumunun siparişini verdim. bhut biberini açıkçası cesaret edemedim bahsi edildiği kadar acıysa bir sakatlık doğsun istemedim.

MeyveliTepe 24-09-2011 20:41

Diğer biberlerden farklı değil. Tohumdan fide yapılıp, fideler dikiliyor. Geçmiş senelerin tecrübesinden dolayı tatlı biberler birinci derece acılardan (thai, habanero, red jamaican, jalapeno vs.) 100 metre uzakta, bhut joloika'ları ise bir büyük saksıya iki fide şeklinde saksılarda acılardan da 40-50 metre uzakta yetiştiriyorum.

Acı biberlerle uğraşırken kabuklarına dokunmakta bir sakınca yok. Fakat, kestiğiniz anda çıplak elle dokunmayınız. Mutlaka eldiven kullanın.

MeyveliTepe 24-09-2011 20:49

1 Eklenti(ler)
Eklenti 247772

Bunlar bugünkü durumları.

ursakcn 24-09-2011 23:55

maşallah:)

bunlardan baya bi acı sos çıkar doğrusu. acı soslar ticari mi yoksa kendiniz için mi

MeyveliTepe 24-09-2011 23:59

Kendim ve acısever dostlar için. Kışın bir tabak acılı kurufasulye yedikten sonra karda dolaşmak iyi oluyor :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025