![]() |
3 Eklenti(ler)
2 sene önce habanero ekmiştim,acısı eyvallah da ağır bir kokusu olduğu için tadını beğenmedim,bu sene bunu ektim.Haziran başında çimlendirmiştim şimdiki durum bu.Yukarıda söylediğim yöntemle tozlanmasını yaptım.
|
Sn grey jolokianız gayet sağlıklı görünüyor.Döl tutumuda harika nazar değmez inşaallah....Meyveleri daha ufak ama tadını ve acılığını test etme şansınız oldumu acaba ?
|
Sayın sercan1969 tatlarına bakmak için renginin dönmesini bekliyorum,daha denediğim olmadı.
|
Sn gray biberlerin tamamı ev ortamında mı oluştu? Tamamında yapay dölleme tekniğini kullandınız mı? Biberler kızardıktan sonra takas ya da paylaşım düşünüyormusunuz?
|
Sayın sercan1969,
tohumları netten sipariş verdim,2 yaprak nemli kağıt havlu arasında kilitli buzdolabı poşeti içinde 1 haftada kök verdiler,sonra ufak köpük bardakların içinde ilk çimlenmeleri oldu.6-7 yaprak olunca 1 ltlik saksılara aldım,biraz daha büyüyüp 11-12 yaprağa çıkınca forumda okuduğum uç alma http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=890&page=16 işlemini yaptım,son olarak da 3.5 litrelik saksılara aldım.Toprak olarak yapı marketlerde satılan hem yabancı hem yerli marka hazır toprak kullandım(çimlendirirken compo sana yeşil bitki toprağı,daha sonra sihirli toprak).Saksılar pencere camının arkasında durdu hep,fırsat buldukça balkona çıplak güneş görmeleri için çıkarttım. Hasat hele bir olsun:),size tadımlık da olsa biberlerden gönderirim. |
Şimdiden çok teşekkür ederim. Ancak şu uç almanın mantığını hala anlamış değilim....?
|
Alıntı:
|
Sn grey biberlerin son durumu nedir? Çok merak ediyorum.?
|
Alıntı:
|
Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi.
|
Alıntı:
http://www.bbc.co.uk/nottingham/cont..._feature.shtml tohumlar çok çok acı olduğu için,acılığı konusunda şüphem yok |
Evet, sizin resimler linkini verdiklerinize benziyor. Linkte hibrid olduğu yazılı. Dolayısıyla tohumlardan aynını alamazsınız. Fakat bir kaç yıl sabrederseniz açınım gösterecek tohumlardan orijinal çeşitlere ulaşabilirsiniz. Bhut Jolokia hairloom bir çeşit. İzole edilerek yetiştirilirse her yılın yeni tohumlarından aynı biber elde edilebiliyor.
|
1 Eklenti(ler)
biberler dün kızarmaya başladı.meyve tutumundan yaklaşık 40 gün sonra olgunlaşmaya başlıyorlar.bütün süreç yaklaşık 100-105 gün sürüyor.
|
Tadına baktıysanız fikrinizi bizle paylaşırmısınız?
|
henüz tadına bakmadım,8-10 gün daha dalında bırakacağım.
|
Gönderdiğiniz biberleri bugün aldım. Çok teşekkür ederim.Ben acı biberi çok seven baldızımı kobay olarak kullanmayı düşünüyorum.Bakalım bahsedildiği kadar acımı:D
|
rica ederim,afiyet olsun.
ben dün bir tanesinin tadına baktım,ne yazık ki beklediğim kadar acı değil.süs biberi acılığında diyebilirim.2 sene önce ilk koparttığım habanerolar da beklediğim kadar acı değildi,tatlarını beğenmediğim için çoğunu kurutmuştum,kuruyunca bayağı acılaşmışlardı.bunları da biraz daha dalında bekletmek veya kurutmak lazım.lezzeti habanerodan daha iyi,ondaki gibi ağır koku yok. |
1 Eklenti(ler)
Sn grey bhutların meyve şekli tam böylemiydi. İnternetteki fotoğraflarda meyveler sanki daha şekilsiz....Bu meyvelerin formu çok düzgün....
|
bendeki biberlerin dokusu bhut jolokia gibi pütürlü değil,daha çok yukarıda linkini verdiğim dorset naga biberlerine benziyor.tohum sipariş ettiğim yerde bhut jolokia yazıyordu.
bir de başka siteden kahverengi(chocolate) bhut jolokia tohumu sipariş etmiştim,onu geç çimlendirdim,şimdi 2 tane çiçeği yeni açtı,eğer meyveleri büyür,pütürlü olursa onun da resimlerini koyarım. |
Sn grey sakıncası yoksa tohumu aldığınız sitenin ismini yazarmısınız. Başkalarıda aynı hataya düşmesin...
|
1 Eklenti(ler)
isim vermeyeyim isterseniz,onun yerine ürünü sattıkları sayfadan bir resim vereyim,bu resmi görenler dilerlerse tohumu almasınlar.yine de ben gönderdikleri tohumun bhut jolokianın başka bir türü olan dorset naga olduğunu zannediyorum.
|
1 Eklenti(ler)
|
Sayın MeyveliTepe tatlarına bakabildiniz mi?
|
İki senedir yetiştiriyorum. Geçen sene hiç tadına bakmadım. Tohum aldım sadece. Bu sene çok var. Doğrudan tadına bakmayacağım yine, fakat tatlı yağlık biber ile acı sos hazırlayacağım. Şimdiye kadar 100binlik thai'ler ile hazırlıyordum. Bhut Jolokia'ile hazırlayınca nasıl olacak bakalım.
Acı biberlerin acılık değerlerinin yanı sıra, acının nasıl hissedildiğinde de farkları var. Söz gelimi, thai'ler dil yakmaz ama vücudu ısıtır. İlk önce kulak kepçeleri ateş gibi olur, sonra göğüs bölgesi ısınır. Scoville değeri bakımından thai ile Bhut Jolokia arasında on misli fark var. Thai biberlerden yardımcım bir tane sadece ısırdıktan sonra 15 dakika boyunca yarım ton suyu ağzında dolaştırıp sonra da yarım saat ağzını poyraza karşı açık tutmuştu :) Acı sos yaparken 1 kilo yağlık bibere 10 tane thai kullanılıyor. Bu yıl aynını 2 bhut ile deniyeceğim. Dolayısıyla thai'den on misli acı Bhut Jolokia'ya çok dikkatli davranmak gerek. |
Bu biberleri hindistanda bir lokantada sipariş ederseniz, tabakta jiletle halka şeklinde zar gibi kesilmiş tek bir dilim geliyormuş.
|
meyvelitepe;
tohumdan itibaren nasıl bir yöntem izlediniz paylaşır mısınız? ben de sarı karaip biberi tohumunun siparişini verdim. bhut biberini açıkçası cesaret edemedim bahsi edildiği kadar acıysa bir sakatlık doğsun istemedim. |
Diğer biberlerden farklı değil. Tohumdan fide yapılıp, fideler dikiliyor. Geçmiş senelerin tecrübesinden dolayı tatlı biberler birinci derece acılardan (thai, habanero, red jamaican, jalapeno vs.) 100 metre uzakta, bhut joloika'ları ise bir büyük saksıya iki fide şeklinde saksılarda acılardan da 40-50 metre uzakta yetiştiriyorum.
Acı biberlerle uğraşırken kabuklarına dokunmakta bir sakınca yok. Fakat, kestiğiniz anda çıplak elle dokunmayınız. Mutlaka eldiven kullanın. |
1 Eklenti(ler)
|
maşallah:)
bunlardan baya bi acı sos çıkar doğrusu. acı soslar ticari mi yoksa kendiniz için mi |
Kendim ve acısever dostlar için. Kışın bir tabak acılı kurufasulye yedikten sonra karda dolaşmak iyi oluyor :)
|
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025