agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Bhut jolokia (acı biber) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/7114.htm)

İklimsiz 21-10-2008 02:06

Adı geçen biberi tatmak sonunda nasip oldu. Selahattin hocamız sağolsun Yalova' ya bir miktar getirmişler :)

Acıya alışkın olduğum için, öyle aman aman bir tat alamadım. ****, yazılanlardan etkilenerek beklentim yüksek oldu :)

Değişik ve farklı bir aroması, kokusu var. Biraz da şekerli gibi.

Ağızda bıraktığı tat, diğer biberlere göre daha yoğun ve kalıcı.

Yazılan acılığı alabilmek için biraz fazla kaçırdım sanırım, hafif mide ağrısı oldu :)

Selahattin Yılmaz 21-10-2008 07:42

Ramazan ayında biberin üzeri açıktı ve here türlü doğal şartlarla mücadele ediyordu. Fidanlığa bir misaifirm geldi eşiyle ve iki adet biber verdim (bayan olan acıyı çok seviyormuş). Sonrasında bu biberin şöyle böyle bir acılığa sahip olmadığını söylediler yemişler ancak yana yana hatta acıyı iki gün sonra bile hissettiklerini söylediler. Bende o günlerde dışarıdan yabancı döllenip bozulmasın diye tül perde gerdim ve üzerini örttüm. Örttükten bir hafta sonra aynı kişi o biberden tekrar verdim ancak bu defa biberin hiç acı olmdığını dile getirdi. Bende hemen biberin üzerini açtım doğal şartlara bıraktım. O nedenle acılığı biraz düştü doğrusu. Şimdi üzerini açtıktan sonraki meyveler yavaş yavaş olgunlaşıyor onlara bakacağım acılığı yerine gelmiş mi.

Musti 21-10-2008 11:32

Arkadaşlar!
Bu acı biber konusuna bayıldım, yani gülmekten bayıldım!!
Koptum vallahi.:D:D:D
Siz çok yaşayın emi.

Selahattin Yılmaz 24-10-2008 11:45

Satıcı arkadaşım biberi satışa sunmuştur.

berduray 29-06-2009 10:41

Biberin acılık derecesi nasıl ölçülür?
 
Bizde en popüler acı biberler Urfa'nın isotuyla Maraş'ın mercan renkli kırmızıbiberi.

Oysa dünyada aleppo, anaheim, ancho, bell pepper, cascabel, cayenne, chilaca, chiltepin, cubanelle, de arbol, dundicut, fresno, guajillo, habanero, jalapeno, hungarian wax, red chilli, hot chilli, japanese, mirasol, macho, mulato, pasilla, pepperoncini, piquin, tien sin ve daha nice çeşitleri var.

Acıya dayanıklılarla dayanıksızların bir biberin acılık düzeyi konusunda aynı yorumda birleşmeleri zor.

Birinin "Korkunç acı," dediğine, bir başkası "Bundan bir kilosunu bir oturuşta yerim," diyebilir.


*** Allahtan 1865-1942 yılları arasında yaşamış Wilbur L. Scoville adlı Amerikalı bir farmakolog, biber acılığını ölçme yöntemini bulmuş, bibere acılığını veren maddeyi de 'kapsaisin' diye adlandırmış.

***Onun sayesinde bugün hangi biberin ne kadar acı olduğunu objektif kriterlerle belirleyebiliyoruz.

***Scoville'in ilk deneylerinde değerlendirmeyi insan damağı yapıyordu. Bunun için çeşitli biber türleri püre haline getirilip bir gece alkolde bekletiliyordu. Kapsaisin alkolde ve yağda eridiği için alkol kullanılmıştı.

Bilirsiniz, biberden ağzı yananlar hemen sudan medet umarlar, kapsaisin sudan etkilenmediği için de bunun bir yararı olmaz. Oysa su yerine süt, ayran, bira ya da birkaç yudum şarap içilse yanma hissi çok daha çabuk giderilebilir.

***Biz deneye dönelim; kapsaisin eriyiği şekerli su ile tadımcıların dilleri acılığı hissedemeyeceği oranlarda inceltiliyordu.

*** Sözgelimi eriyik, 30 bin-50 bin kat inceltildikten sonra artık damakta algılanamıyorsa, o biberin kapsaisin değeri 30 bin-50 bin Scoville birimi olarak belirleniyordu.

Günümüzde tadımcılar bu azaptan kurtarılmış durumdalar.

*** Artık Scoville birimini insan damağı yerine modern kromatografi cihazları belirliyor.

*** Bugün artık belli başlı biberlerin acılık skalası var.

*** En altta 0-10 Scoville birimiyle toz kırmızı biber yer alıyor.

***Jalapeno serrano 2 bin-15 bin birimle ortalarda.

*** Habanero 'Red Savina' biberi ise 570 bin birimle rekoru elinde tutmaktayken, 2000'de bu süper biber de tahtını bırakmak zorunda kaldı.

*** Hindistan'ın Tezpur kentinde keşfedilen Naga Jolokia biberinin 850 bin Scoville birimiyle yeni bir rekora imza atması gurmeleri sevindirmesin. Zira bu biberin yenmesi olanaksız. O ancak savunma silahı olarak kullanılan biber gazı üretiminde işe yarıyor.

Acı biber tutkunlarının giderek daha acı olanını aramasının nedeni bilim dünyasınca çözülmüş.

*** Biberdeki kapsaisin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini öylesine şiddetli uyarıyor ki, vücut, acıyı yenmek için, aynı zamanda insanda mutluluk duygusu uyandıran endorfin hormonu salgılamaya başlıyor. Cehennem ziyafetini andıran acı yemeklerin ardından insanın kendini cennetteymiş gibi mutlu hissetmesinin nedeni meğer buymuş.

*** Biber acılığının mideye, bağırsaklara zararı yok. Tersine, sindirim sistemini harekete geçiriyor. Hatta ülser yapan helicobakter pylori bakterilerini öldürüyor.

***C vitamini düzeyi limondakinin iki katı, bilumum diğer vitaminler ve mineraller de cabası. İşin ilginç yanı sürekli acı yemekle tat alma duyusu da körelmiyor. Dolayısıyla sağlık yönünden acının bir sakıncası yok.


Sabah Gazetesi 28/06/2009
pazar eki gurme yazar, Ahmet Örs

kaynak

Acarextt03 29-06-2009 11:07

Süper bir çalışma gibi görünüyor... bizlerde elimizden geldiğince yemeye çalışıyoruz...

isolet 09-07-2009 21:11

Ben o biberin en acı olduğunu düşünmüyorum çünkü araştırdım acılık dderecesi var. Bunun ismi "Scoville Acılık Ölçeği" bu ölçek altındaki değerleri ekliyorum.

Scoville derecesi Biber türü
15,000,000–16,000,000 Saf Kapsaisin (n-vanillil-8-metil-6-(e)-noneamid)
9,100,000 Nordihidrokapsaisin
2,000,000–5,300,000 Birleşik Devletler standartlarına uygun biber gazı
855,000–1,041,427 Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi)
876,000–970,000 Dorset Naga - Capsicum chinense
350,000–577,000 Red Savina™ - Capsicum chinense
100,000–350,000 Habanero biberi - Capsicum chinense
100,000–350,000 Scotch Bonnet - Capsicum chinense
100,000–200,000 Jamaika Acı Biberi
50,000–100,000 Thai biberi, Malagueta biberi - Capsicum frutescens, Chiltepin biberi - Capsicum annuum
30,000–50,000 Cayenne biberi - Capsicum annuum, Ají Peru biberi - Capsicum baccatum, Tabasco biberi - Capsicum frutescens
10,000–23,000 Serrano biberi
7,000–8,000 Tabasco sosu (Habanerolu)
5,000–10,000 Wax biberi
2,500–8,000 Jalapeño biberi - Capsicum annuum
2,500–5,000 Tabasco sosu (Tabascolu)
1,500–2,500 Rocotillo biberi
1,000–1,500 Poblano biberi - Capsicum annuum
600–800 Tabasco sosu (Yeşil biberli)
500–1000 New Mexico Anaheim biberi
100–500 Pimento biberi (Tatlı kırmızı biber) - Capsicum annuum, Pepperoncini - Capsicum annuum
0 Acısız, Dolmalık biber - Capsicum annuum.

Derecelendirme böle. Ben baktım araştırdım yenilebilen en acı Habanero olarak öğrendim ve onun tohumunu aldım gittigidiyordan. Yetiştirdim epey büyüdüler ama onlara bakamıyorum. Çünkü tarlamızda ekili. İnşallah mutlu haberlerini size yazabilirim. Bu biberlerin hepsinin videosu var sitelerde. Habanero biberi yenildiğinde sadece acı veriyo ve biraz hoplatıyor. Sakın ve sakın Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi) bu türü asla yetiştirmeye çalışmayın. Çünkü bir izlediğim video da adam nerde ise ölüyordu. Her yanı yara bere içinde oldu 2 saat içinde. Denemenizi tavsiye etmem. Denildiğine göre kalbi olan insanları öldürüyormuş. Habanero'da da bu tehlike var. Kalbiniz sağlam olması lazım epey.

maki01 10-07-2009 01:51

Turuncu ve kırmızı habanero, jelapano, tabasco ve de kiraz biberlerim var ama ihtiyaç arnavut biberineymiş. Bir yakınımın (kilo değil) sağlık sorunu için bu biberin tohumunu nerden bulabilirim? Ücretli, ücretsiz. Başka bir adı var mı arnavut biberinin?
Habaneronun bu kadar beter acı olduğunu bilmiyordum. Bilsem kesinlikle ekmezdim. Yenmez bu biber.

isolet 10-07-2009 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 458998)
Turuncu ve kırmızı habanero, jelapano, tabasco ve de kiraz biberlerim var ama ihtiyaç arnavut biberineymiş. Bir yakınımın (kilo değil) sağlık sorunu için bu biberin tohumunu nerden bulabilirim? Ücretli, ücretsiz. Başka bir adı var mı arnavut biberinin?
Habaneronun bu kadar beter acı olduğunu bilmiyordum. Bilsem kesinlikle ekmezdim. Yenmez bu biber.

Gittigidiyor a bir bakarsanız orada oluyor. Orada sanki osmanlı biberi vardı en son. O çok benziyordu arnavut biberine.

maki01 10-07-2009 11:37

Baktım. Arnavut biberi ismi ile yok. Bir kremin reçetesinde yer alacağı için arnavut biberi olduğundan emin olmam lazım. Ayaklarında "nöropati" ( His kaybı gibi bir durum) gelişen yakınıma önerilmiş.

isolet 10-07-2009 12:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 459118)
Baktım. Arnavut biberi ismi ile yok. Bir kremin reçetesinde yer alacağı için arnavut biberi olduğundan emin olmam lazım. Ayaklarında "nöropati" ( His kaybı gibi bir durum) gelişen yakınıma önerilmiş.

Her hangi bir tohumcuya gidin sorun onlar verir aslında. Mesela pazardaki tohumcular.

maki01 10-07-2009 14:40

Adana'da pazarda tohuma hiç rastlamadım. İlginiz için teşekkürler. Net dışında bir kaç yere haber verdim bakalım bir şekilde bulacağım.
Sevgiler...

güvercin01 30-08-2009 21:45

Arkadaşlar dünyanın en acı biberi en son verilere göre -google verileri- bhut jolokia -ruh biber-Hindistan kökenli- acılık değeri scoville ölçeğine göre 1.001.304 scoville birimi. Şov yapıp fazla yemeyin son pişmanlık fayda etmez... Benden söylemesi. Hoşçakalın...

Selahattin Yılmaz 17-09-2009 11:58

Bu adamın yerinde olmak istemezdim doğrusu. Ayrıca orada diğer biber çeşitlerini de deniyor...

maki01 17-09-2009 13:17

Tadına bakayım habaneronun diyordum ama vazgeçtim. İyi ki link verdiniz Selahattin Bey.
Teşekkürler :)

katmer 17-09-2009 14:11

Arnavut biberi küçük acı biberler değil mi? Pazarlarda desteleyip satarlar.. Ondan arıyorsanız bende tohumu olacak sevgili Maki01. Ben araştırıp bakayım. Size haber veririm.

bahtiyar02 17-09-2009 15:11

Selhattin hocam acı biberi yemek ekmeksiz veya yemeksiz yemek her babağidin işi değil.Bende acı biberi severek yerim ancak süs biberi tercihimdir.
sevgili maki01 habaneron tohumlarına talibim;) Denemekte yarar var saygılar

maki01 17-09-2009 15:20

Sevgili katmer,
Arnavut biberi tohumu Bursa'da bulundu. Çok teşekkürler.

Sevgili bahtiyar02,
2 tohum çıksa, biri sizin biri benim. Merak etmeyin, muhakkak göndereceğim.

bahtiyar02 18-09-2009 11:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 498426)
Sevgili katmer,
Arnavut biberi tohumu Bursa'da bulundu. Çok teşekkürler.

Sevgili bahtiyar02,
2 tohum çıksa, biri sizin biri benim. Merak etmeyin, muhakkak göndereceğim.

düşünmeniz bile yeterli saygılar

acemi ciftci 19-09-2009 05:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 284002)
Siz siz olun, biberi denemeden önce yanınızda limon ve ekmek bulundurun. Limon asidik yapısı ile biber ile reaksiyona girer ve acısını alır. Netde seyrettiğim diğer videolarda süt içiyorlar hep. Süt laktik asit içerdiği için aynı şey olsa gerek.

Sakın üzerine su içmeyin .Su içerseniz biberin tadının ağzınızın içinde iyice yayılmasını sağlarsınız.

Aslında sütün işe yaramasının sebebi asit değil. Çözücülerin çözünenler üzerinde etkili olabilmesinin ilk kuralı ikisinin de benzer yapılara sahip olmasıdır. Molekül dizilimine göre polar olan çözücü polar maddeleri daha iyi çözerken, apolar olan çözücüler apolar maddeleri çok daha iyi çözer. Sütün yapısı ve acının içeriği de benzer durum gösterir.

Aslında hissettiğimiz acı da bir tat duyusu değildir. Cildimiz 5 katmandan oluşmuştur. Bu katmanların sayısının 5 olmadığı yerler vardır. Buralarda en üstteki 2 katman olmadığı için tam anlamıyla dış etkilerden koruma sağlanamaz. Bu yerlerden bazıları, dudak, ağız boşluğu, göz ve boşaltım kanalının sonunda yer alan anüstür. O yüzden acıyı elimize sürersek canımız yanmaz ama gözümüze değerse yanar. Hatta gözünüze değdiğinde dikkat ederseniz yediğiniz zamanki hissettiğiniz acıyla aynı acıyı hissedersiniz. "Yemesi güzel de, bir de çıkışı var" lafının sebebini de anüsün bu koruyucu katmanlardan yoksun oluşu açıklar.

Yani uzun lafın kısası biber yediğimizde canımızı yakarız. Tat alma duyumuzu kullanmayız. Asıl soru ise ben nasıl bu tohumlardan elde edip canımı yakabilirim? :)

katmer 19-09-2009 10:26

Bir keresinde Antep biberinden salça yapmıştım. Kevgirden geçirme işlemini ne yazık kı çıplak elle yaptım. Allahım o acıyı unutamam. Kollarım dirseklerime kadar kızarıp şişmişti. Bu sayede iyi bir ders almış oldum. Bilmediğim biberi gözü kapalı ısaımamayı ve tuttuğum elimi başka bir yere sürmemeyi öğrendim:) Acı ama gerçek:p

lastmohikan 23-09-2009 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 191293)
Dünyanın en acı biberi
Bir parça biberi ısırdıktan sonra ağzından alev fışkırdığını hisseden Paul Bosland, sodasını başına dikerken, “Bu biber bir rekoru hak ediyor” diye düşündü.


Eklenti 27809

LAS CRUCES - Guinnes Rekorlar Kitabı yetkilileri de onunla aynı kanaate vararak, New Mexico Devlet Üniversitesinde profesör olan Bosland’ın, anavatanı Hindistan olan dünyanın en acı biberi “bhut jolokia”yı keşfettiğini onayladı.

Kaynak



__________________________________________________ ____


Bu biberin tohumlarını bulabilecek arkadaşların siparişlerine ortağım **** elinde olan varsa talebim vardır.

Ya ciddi biçimde gırtlak felci tehlikesi var dikkat bence.Teyzem gözümüzün önünde çok zor anlar yaşadı, acı seven bir aileyiz ama bence bu reçete ile satılmalı.

maki01 20-10-2009 14:46

Kurutmaya aldığım turuncu ve kırmızı habenero biberlerim var. Kaç tohum tohum çıkacak bilmiyorum ama olduğu kadarını paylaşıma açacağım.

Sayın talatbalcı,
Almak derken, ücretsiz dağıtımı kast ediyorsunuz değil mi?

Nesrin Sarı 20-10-2009 16:29

http://www.agaclar.net/galeri/files/...heat_scale.jpg
En tepeden 5tanesini denemek isterdim doğrusu :)

sındırgılı 20-10-2009 16:43

Bende tohumlar.netten jalepano,haberano tohumları alıp dikmiştim,Ama fideleri yerlerine dikerken tatlısı acısı hepsi karışınca çakma! acılar ortaya çıktı?hepside tatlı çıktı! Görüntü var ama icraat yok.Ayrı bir yerde acı kıl biberlerim vardı,onlarla acı yemek nasip oldu.Hocamın dediği gibi tozlama esnasında (ah arılar)hepsi birbirine karışmış olabilir! Bu sene ayrı yerde acı biber dikilecek !

msafak 20-10-2009 17:06

merhaba, yurtdışından getirdiğim, bana göre çok acı olduğunu test ettiğim biber tohumları var. Daha önce sormuştum bana uzun süre dayanamaz bozulabilir denmişti. Bu tür tohumlar ne kadar süre kullanılabilir?

sındırgılı 20-10-2009 19:03

1 Eklenti(ler)
Gerçi biberler acı ama denildiği gibi ekmek yediricek ya da süt içiricek kadar değildi. Belki bana öyle geldi? Çakma acı lakabıda ordan çıktı !!

talatbalci 21-10-2009 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 514388)
Kurutmaya aldığım turuncu ve kırmızı habenero biberlerim var. Kaç tohum tohum çıkacak bilmiyorum ama olduğu kadarını paylaşıma açacağım.

Sayın talatbalcı,
Almak derken, ücretsiz dağıtımı kast ediyorsunuz değil mi?

evet ücretsiz dağıtıyorum.

MeyveliTepe 21-10-2009 12:38

Bu yıl bizim çan biberleri epey acı oldu. Hiç de sıfıra benzemiyordu doğrusu :)

lastmohikan 23-10-2009 10:57

2 Eklenti(ler)
bende o biberlerden yok ama bunlarla idare ediyoruz fena sayılmazlar.


Eklenti 109215

Eklenti 109216


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025