agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Roka (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/4233.htm)

Ga2084 19-09-2013 17:04

Roka

1 Eklenti(ler)
Buda benim 5gün önce ektiğim rokalarım yazın ekmiştim fakat hepsi tohuma kaçınca sinirlenip söküp atmıştım birde suçu tohumda bulmuştum. Oysaki forumda okudum yazın sıcaklarda tohuma kaçarmış şimdi işi garantiye aldım seyrek olarak ektim bakalım ne zaman yemeye başlıyacağız gelişmeleri tekrar ekleyeceğim ;)

eylülbelde 20-09-2013 00:17

Aslında güneş gören bir yerdeler ve gayet güzel gelişim de gösterdiler. Epeydir de ara ara koparıp tüketiyorum. Aynı zamanda ektiğim semizotu tohuma döndü mesela. Roka biraz daha geç mi tohuma dönüyor desem. Bekleyeceğiz artık.

solucan17 24-09-2013 23:28

İkinci günü çıktı rokalar seviyorum onları hiç uğraştırmıyorlar insanı.

incirli 06-10-2013 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylülbelde (Mesaj 1201043)
Aslında güneş gören bir yerdeler ve gayet güzel gelişim de gösterdiler. Epeydir de ara ara koparıp tüketiyorum. Aynı zamanda ektiğim semizotu tohuma döndü mesela. Roka biraz daha geç mi tohuma dönüyor desem. Bekleyeceğiz artık.

benim roklar çok kısa bi sürede uzayıp tohuma döndüler
hiç yiyemedim desem yeridir
sıcak ve güneş alan bi yerdeydi
belki torftan dolayı da olabilir

hüzün 12-11-2013 11:55

rokalarım

1 Eklenti(ler)
sulaması kolay olsun diye sırayla serpmiştim tohumlarını...

yağmur 12-11-2013 13:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi incirli (Mesaj 1206321)
benim roklar çok kısa bi sürede uzayıp tohuma döndüler
hiç yiyemedim desem yeridir
sıcak ve güneş alan bi yerdeydi
belki torftan dolayı da olabilir

Serin havayı seviyor, direk ve fazla güneşte çabucak olgunlaşıyor rokalar. Yarı gölge bir yer daha iyi olabilir. Birde sadece torf değilde bahçe toprağı da eklerseniz güzel olur sanırım.

incirli 12-11-2013 14:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1217564)
Serin havayı seviyor, direk ve fazla güneşte çabucak olgunlaşıyor rokalar. Yarı gölge bir yer daha iyi olabilir. Birde sadece torf değilde bahçe toprağı da eklerseniz güzel olur sanırım.

seneye daha tecrübeli olarak yapacağım bu işleri :rolleyes:

kuzen38 04-12-2013 22:48

rokasiz bir hayat çekilmez :) saksıda yetiştirirken malasef bu sene tohumlari elimden kacirdim ekerken biraz sık oldular. kapalı balkonda kışın biz amatörler için çok önemli bir ugras ne de olsa yaz gibi herseyi ekemediğimiz bir zaman dilimindeyiz.

esgül73 06-12-2013 09:49

Bn de kışın hem balkonumda uğraş olsun hem de geleneksel olup tohumlarını alayım diye Zen garden dan verona roka ile kıvırcık tere tohumu aldım.Bir haftada çimlendi.Ama boya gitti incecik bir gövdesi oluştu.Şimdi Zen garden sitesine baktım çimlenmesi çok kolay yazıyor.Çimlendikten sonra kapalı balkonuma alıp her gün sabah akşam fıs fısla suladım.

esgül73 11-12-2013 09:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 976043)
Arkadaşlar kültür rokalarını her sene ekmek yerine yabani rokayı bir kere dikip keyfine bakın...Her sene aynı kökten tekrar çıkar.

Ankara gibi soğuk iklimlerde bile bir kere dikmek yeterli...
Üstelik yabanisinin tadının kültür rokasından daha iyi olduğunu belirtiyim.

======================

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, yabanı rokanın insan sağlığına faydalarının belirlenebilmesi için araştırma başlattı.

Rokanın yabani olan cinsinin sağlığa daha faydalı olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi (E.Ü) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Eşiyok, "Birçok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Özellikle yabani rokanın içinde anti kanserojen bir madde olduğunu öğrendik. Bunun haricinde saç dökülmelerinde ve idrar söktürücü olarak da kullanılabiliyor" dedi.

Eklenti 302414

30 derdin devası yabani rokanın da Türkiye'de özellikle İzmir ve Göller Yöresi'nde bolca yetiştiğini ifade eden Prof. Dr. Eşiyok, "Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'yle bir çalışma yürüteceğiz. Roka ve yabani rokanın genetik haritalarını çıkartacağız. Tere, maydanoz gibi bitkilerle ne gibi özelliklerinin benzediğini araştıracağız. Buna göre daha başka hangi rahatsızlıklara iyi gelebileceğini de öğrenmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Ben de yabani olsun ve çok yıllık olsun diye internette araştırma yaptım.Zen garden dan verona roka adı altında yazan dayanıklı ve çok yıllık roka siparişi verdim.Tam olsun diye yine aynı siteden vermikülit ,organik gübre ,leonardit humus siparişi verdim.Hepsini toprakla karıştırıp roka tohumlarını özenle diktim.Uzun saksıdan 4 gün sonra 5-6 tane cılız fide çıkıp boyuna uzadı.Havalar soğuk gittiği için gece içeri aldım.Şu anda onların da durumları iyi değil.Ama ben fıs fısla azar azar sulamaya devam ediyorum.Ümidimi hala yitirmedim.

esgül73 11-12-2013 09:21

Bu yıl tohum takasdan yabani roka siparişi vermedim.Bana önerebileceğiniz yabani ,geleneksel,çok yıllık roka ,tere ,maydonoz tohumu siparişi verebileceğim bir yer varsa bildiriseniz çok makbule geçer.Çünkü yılmadan devam etmek istiyorum.

seccomann01 24-01-2014 18:15

Bende ektim yakında paylaşacağım fotoğraflarını

seccomann01 24-01-2014 18:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esgül73 (Mesaj 1228669)
Bu yıl tohum takasdan yabani roka siparişi vermedim.Bana önerebileceğiniz yabani ,geleneksel,çok yıllık roka ,tere ,maydonoz tohumu siparişi verebileceğim bir yer varsa bildiriseniz çok makbule geçer.Çünkü yılmadan devam etmek istiyorum.

Zirai Depo Tarım Aletleri, Zirai İlaç, Gübre Tohum ve Bahçe Bakım Malzemeleri

bu siteden alabilirsin ben aldım memnun kaldım.

Ama istersen tohum takas bölümünden de yardımcı olacaklarını düşünüyorum.

efeege 24-01-2014 19:09

1 Eklenti(ler)
saksıların boş yerlerinde yetiştireyim diye, roka ekmiştim abartmışım galiba,
kum gibi çıkmışlar..

Gazi Barış 24-01-2014 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efeege (Mesaj 1244172)
saksıların boş yerlerinde yetiştireyim diye, roka ekmiştim abartmışım galiba,
kum gibi çıkmışlar..

E biraz abartılı olmuş yani, henüz çok geç olmadan biraz seyrekleyin de fazla cılız olmasınlar.

seccomann01 27-01-2014 16:23

Rokacıklar

http://www.agaclar.net/forum/attachm...127_144550.jpg

Sizce ne durumdalar ?

Yapmam gereken bir şeyler var mı?

Önerilerinizi bekliyorum

Gazi Barış 27-01-2014 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seccomann01 (Mesaj 1244998)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...127_144550.jpg

Sizce ne durumdalar ?

Yapmam gereken bir şeyler var mı?

Önerilerinizi bekliyorum

Dağınık ekseydiniz çok daha iyi olurdu, çok sık ekmişsiniz, sanırım güneş görmüyorlar ya da çok az görüyorlar, tamamen kapalı bir ortamda bakıyorsanız dışarıya çıkarmaya çekinmeyin, merak etmeyin soğuk bir zarar vermez ( bu durumdakileri çıkarmak sakıncalı olabilir)
Daha deneyimli olup sürekli yetiştirenler vardır muhakkak.

rokacanavari 04-02-2014 08:29

Ulkemizdeki dolgun yaprakli, kitir kitir roka cinsinin latincesini bilen varsa, bilgilendirirse cok sevinirim.

seccomann01 04-02-2014 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rokacanavari (Mesaj 1247040)
Ulkemizdeki dolgun yaprakli, kitir kitir roka cinsinin latincesini bilen varsa, bilgilendirirse cok sevinirim.

İlk mesajda bir isim geçiyor ama aradığın o olabilir mi?

efeege 08-03-2014 14:38

3 Eklenti(ler)
rokalarım sık ekilmişti ama yinede geliştiler, yemelik oldular..

yağmur 09-03-2014 14:17

Bende bahçeye ekmiştim roka (koçtaş'tan alıp). Yana doğru yayılan bir tür çıktı. Hiç beğenmedim. Sizinkiler ne kadar güzel. Afiyetle yiyin.

hira 09-03-2014 15:19

2012 yılında aldığım roka rohumlarını ekip başarısız olduktan sonra öylece bırakmıştım tohum kutusunun içine, Şimdi sizde görünce acayip özendim. Tohumlarım bayatlamışmıdır sizce? hala çimlenebilir durumdalarmıdır?

efeege 09-03-2014 16:33

nem almamış,sa çıkar her ne şekilde olursa ekin bence denemeye değer.
biz tohumu alıyoruz aklımıza geldikçe azar azar ekiyorum.
iki hafta önce bahçeye ekmiştim.
buradakilerden de seyreltip bahçeye şaşırtma yapıp ektim..

sevgili yağmur ben sık ekmişim o yüzden böyleler.
sizin seyrek ve güneşi tam alıyorsa kuvvetinden yayılmıştır.

Milla 10-03-2014 11:15

Sayın Efeege,
Rokalarınız çok güzel olmuş maaşallah.Maydonozlarınızı da gördüm çok güzeller.Ben de ektim ama çok cılız çıkıp 5-6 cm olunca ölüyorlar.Sadece nane tutturabildim.Onu da köklü ektim:))
Torf kullanıyorum acaba bu nedenle mi olmuyorlar.Siz nasıl bir toprağa ektiniz acaba?Bir de vitamin veriyorsanız ne veriyorsunuz paylaşırsanız çok sevinirim.Elinize sağlık.

efeege 10-03-2014 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Milla (Mesaj 1257958)
Sayın Efeege,
Rokalarınız çok güzel olmuş maaşallah.Maydonozlarınızı da gördüm çok güzeller.Ben de ektim ama çok cılız çıkıp 5-6 cm olunca ölüyorlar.Sadece nane tutturabildim.Onu da köklü ektim:))
Torf kullanıyorum acaba bu nedenle mi olmuyorlar.Siz nasıl bir toprağa ektiniz acaba?Bir de vitamin veriyorsanız ne veriyorsunuz paylaşırsanız çok sevinirim.Elinize sağlık.

roka ve maydanozları bahçe toprağı olan çiçek saksılarının boş alan kısımlarını ektim toprağını karıştırdım. tohum ektiğimden bu zamana kadar,öğleden sonra güneş alan yerdeler. arada gübre şerbeti verdim..
sizinkiler gölgedeyseler cılızlayıp kuruyorlardır...

pelintync 16-03-2014 21:36

arkadaşlar cevap yazarsanız sevinirim. çok tecrübesizim:( bugün aldığım roka tohumlarını yogurt kabına tuz serper gibi serpip ektim. acaba fazla mı olmuştur tohumlar? bi de şu şaşırtma ve seyreltme durumları ne demek açıklarsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler

caner88 16-03-2014 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pelintync (Mesaj 1259995)
arkadaşlar cevap yazarsanız sevinirim. çok tecrübesizim:( bugün aldığım roka tohumlarını yogurt kabına tuz serper gibi serpip ektim. acaba fazla mı olmuştur tohumlar? bi de şu şaşırtma ve seyreltme durumları ne demek açıklarsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler

Tohumu biraz fazla atmış olabilirsiniz. o yüzden çok sık ve cılız çıkmaya başladığında bazılarını alırsanız iyi olur ki buna seyreltme denir. roka için şaşırtma yapmaya gerek yoktur. Sizi uğraştırmadan büyüyeceklerdir zaten. ;)

Domatesci 18-03-2014 16:25

2 Eklenti(ler)
Selamun aleyküm
Yazın yaklaşmasıyla, bende bir şeyler ekmeye başladım ve ilk defa roka ektim ve sanki biraz sık mı ekmişim onu sormak istedim, sıksa hangi seyreklikte olmalı. Birde ikinci resimde de boyları görünüyor, topraktan yukarıda kalan kısmı 3 cm çok mudur?
Cevaplarınızı bekliyorum.
Saygılarımla

h_dogan 18-03-2014 16:40

Sn. Domatesci kesinlikle çok çok sık ekmişsiniz. 3 cm boy çok uzun. Fidecikler çok sık olduğu için boya gitmeye çalışıyorlar. Saksını büyüklüğü ne kadar. Seyrek olsa daha iyi oluyor. Siz belki de 10 kat fazla tohum kullanmışsınız.

Domatesci 18-03-2014 17:13

Cevap için teşekkürler.
Saksı 15 x 20 cm boylarında.
Anladığım kadarıyla bu saksıya 15-20 tane ekmem lazım. Doğru mudur? Ya da 15-20 tane kalana kadar koparayım mı? Ama budarsam boyları yine uzun kalacak o zaman en iyisi yeniden ekmek herhalde?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025