agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Roka (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/4233.htm)

h_dogan 18-03-2014 20:51

Boyları uzun kalır ama ona göre gelişirler. Seyreltin olmazsa yeniden ekersiniz.

Domatesci 19-03-2014 17:39

Teşekkürler.
Risk almadan ektim yeniden :)

Cemil B. 21-03-2014 14:19

19,03,2014 itibariyle roka tohumlarını balkondaki toprakla buluşturmuş bulunuyorum.

Domatesci 23-03-2014 11:33

1 Eklenti(ler)
Selamünaleyküm
Merhabalar, yeni ektiğim rokalar çıktı. Üç sorum var müsaadeniz ile:
1) Sıklığı nasıl, sıksa ne zaman şaşırtayım ?
2) fotoğrafı çektiğimde öyle degildi ama şu anda sapları morardı?
3) 15 cm x 20 cm saksıda kaç tane roka büyütülebilir?
Cevaplarınızı bekliyorum
Teşekkürler

Domatesci 26-03-2014 14:40

Yok mudur bir bilen?

avtonoz 26-03-2014 16:35

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Domatesci (Mesaj 1262348)
Selamünaleyküm
Merhabalar, yeni ektiğim rokalar çıktı. Üç sorum var müsaadeniz ile:
1) Sıklığı nasıl, sıksa ne zaman şaşırtayım ?
2) fotoğrafı çektiğimde öyle degildi ama şu anda sapları morardı?
3) 15 cm x 20 cm saksıda kaç tane roka büyütülebilir?
Cevaplarınızı bekliyorum
Teşekkürler

Seyreltme yapmanız gerekecek. Saksıda roka için 8cm aralık iyi olabilir. Ama sizin ufak saksı ebatınıza göre en optimum aralık ve diziliş aşağıdaki gibi olabilir:

Eklenti 478712

Muhsin Hanif 26-03-2014 18:26

Bir acemi olarak kafa karıştırmak istemem ama yaşadığımı paylaşmak istedim. Tohumları çok sık ekmişim dolayısıyla fideler adeta bibirine yapışık durumdalar.

Bu durumda büyümeleri çok daha yavaş oldu ve bu benim işime geldi. Kenardan, bazende ortadan büyüyenleri tükettikçe seyrelmeye başladı ve küçük kalanlarda sırası gelmiş gibi gelişmeye başladı. :)

Çağ 27-03-2014 17:58

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Geçen sene bahçemde yetiştirdiklerimi yemenin keyfini çıkardıktan sonra bu sene çeşitlerimi arttırıp keyfimi arttırmaya karar verdim. Geçen sene hazır domates, biber, salatalık ve kabak fideleri alıp ekmiştim. Bu sene elimden geldiğince tohumdan kendim yetiştirmeye karar verdim. İlk olarak roka, kıvırcık maydanoz, nane ve fesleğen ektim. Maydanoz ve rokaları büyük saksılara ektim havalar biraz daha ısınsın dışarı alacağım. İşte benim dört günlük mini mini rokalarım :)

Domatesci 31-03-2014 15:22

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi avtonoz (Mesaj 1263646)
Seyreltme yapmanız gerekecek. Saksıda roka için 8cm aralık iyi olabilir. Ama sizin ufak saksı ebatınıza göre en optimum aralık ve diziliş aşağıdaki gibi olabilir:

Eklenti 478712

Cevap için teşekkürler, küçük saksıda gösterdiğinize çok yakın bir şey yaptım birde büyük saksı alıp ona da hemen hemen aynı aralıklar ile dikim yaptım; ve fotoğraftaki gibi bir şey oldu.

Çağ 03-04-2014 09:59

Benim rokalarım da sık oldu sanırım. Tohum pakedinin içinden o kadar çok tohum çıkınca kendime hâkim olamadım :) Bir noktada seyreltmem gerekecek. Bahçeye çıkarmadan saksıyı çok büyümeyenleri koparmayı planlıyorum.

pelintync 04-04-2014 15:16

rokalarım 3 cm kadar uzayıp boyunlarını büktüler. sanırım fazla ekmişim. seyreltme işlemiyle kurtarabilir miyim. ve seyreltme nasıl yapılıyor:(

ooksijen 06-04-2014 12:46

1 Eklenti(ler)
26/03'de ektiğim rokalar...

ooksijen 06-04-2014 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pelintync (Mesaj 1266861)
rokalarım 3 cm kadar uzayıp boyunlarını büktüler. sanırım fazla ekmişim. seyreltme işlemiyle kurtarabilir miyim. ve seyreltme nasıl yapılıyor:(

Fazla sulama yapmış olabilirsiniz,boyunları bu yüzden bükülmüş olmalı.

karakurtbanu 19-04-2014 11:48

Merhabalar,
Ben de bu işlerde çok yeniyim. Aslında sadece iki tane pencere önü bostanım var (dı) Tere ve roka.. 2-3 kere budayıp yedik, fakat artık boyları çok uzadı ve çiçeklendiler, bir de ufak sinekler görüyorum etraflarında. ne yapabilirim. bu çiçeklerden tohum alabilir miyim? Evetse nasıl bilgi verebilir misiniz?
Bir de pencere önü bostanlarını alırken kimseye sormadığımdan bütün tohumları serpmiştim öylece, ama öyle ekmemem gerekiyormuş sanırım.
şimdi de çilek, çeri domates ve karpuz tohumlarım var küçük saksılarıyla birlikte netten aldığım. onları ekmeden güzel bir araştırma yapmalıyım sanırım.

Cemil B. 20-04-2014 15:51

Rokadaki Son Durum 20,04,2014 , seyrek serpmeme rağmen tohumları , sanırım suyun etkisiyle bir araya toplandılar :)

http://www.agaclar.net/forum/attachm...90961583_n.jpg

Karadavut 14-06-2014 11:37

Rokalarımın neden gelişmiyor?

2 Eklenti(ler)
Merhabalar. Uzun süre oldu rokalarımı ekeli ama boyları böyle kaldı gelişmiyorlar. Birde düzenli sulamama rağmen sanki yanmış gibi oldu renkleri. Bazıları da sanki çiçeklenecek gibi... Sizce sorun nedir? Sabahtan öğleye kadar güneş alıyorlar.

rakoçi 14-06-2014 12:43

bu konuyu bende takip edecem bende de fazla boy vermeden sararmalar oldu yine baya yedim ama. galiba çok fazla güneşte kaldılar bendekiler acaba sizde de böyle bir neden olabilir mi?

Karadavut 14-06-2014 13:40

Güneşle alakası olduğunu düşünmüyorum aslında. Çünkü üretim amaçlı yetişen ürünler bütün gün güneş altında oluyor ama gayet güzel gelişip sofralarımıza geliyorlar. Ben bitkilerime içerisinde sıvı gübreler olan akvaryum suyu veriyorum. Gelişimleri gayet iyi. Ama rokalar bir garip oldular.

A_NOMAD 14-06-2014 14:19

Hem güneş fazla gelmiş (yakmış) hem de susuz kalmış gibi göründüler bana.
Toprağının kurumasına pek izin vermeyin bence, hele ki bu sıcak günlerde daha sık suya ihtiyaç duyuyorlardır...

eylülbelde 14-06-2014 15:10

Eğer elinizde roka tohumundan kaldıysa bir başka saksıya daha ekin, çok çabuk çimlenecektir zaten. Biraz seyrek ekersiniz. Bir de yarı gölge(kesinlikle gölge değil ama) bir ortamda gelişmelerine bakın. Sanki bunlar güneşten fazla kavrulmuş gibiler. Dolayısıyla toprağı da çok çabuk kurutuyor bu kadar güneş. Yarı gölgede tutsanız, toprak nemini 4-5 gün korur. Çok sık sulama da istemez.
Deneme yanılma öğrenmek için iyi bir yol aslında... Kolay gelsin :)

hira 01-10-2014 11:01

Roka tohumu ekmek için erken mi sizce? Okudum sayfaları ama roka şu aylarda ekilebilir gibi net cevap bulamadım.

Sakaki 01-10-2014 11:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1322455)
Roka tohumu ekmek için erken mi sizce? Okudum sayfaları ama roka şu aylarda ekilebilir gibi net cevap bulamadım.

Sn hira

Rokayı Mart ve Ekim aylarında ekebilirsiniz. Şu an tam da zamanı :)

hira 01-10-2014 12:13

1 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim Sn. Sakaki, ilhan kaynağım işte burada:) Sardunya saksısından çıkıvermiş sessizce.. Yoksa aklıma gelmezdi:)

Sertaç1234 12-12-2014 13:33

Arkadaşlar Merhaba

Son yazılanlardan sonra hakikaten epey bir zaman geçmiş. Benim de rokalarım fotoğraftakiler gibi oluyor. Sorum şu; rokanın ekim dönemi nedir, nasıl sulanır? Ne kadar derinliğe ekilir? :) Temel bilgileri alırsam çok mutlu olurum. Bir yerde okuduğum kadarıyla roka aralık ayında ekilebilirmiş. Eğer doğruysa bu dönemi kaçırmak istemiyorum

Lonicera 18-12-2014 13:23

1 Eklenti(ler)
15 gün önce ektiğim rokaların bugünkü durumu. İnsanın elinin ayarı gözünün açlığına bağlı olursa sonuç böyle çimen gibi oluyor:)))

asmalıtepe 31-01-2015 10:00

Roka

2 Eklenti(ler)
Rokalarım oda sıcaklığında çimlendiler. Sormak istediğim şu ki; Asıl yaprağa dönüşmeden açık balkona çıkarmamda sakınca olur mu, Yani soğuklar çok mu zarar verir? Isıtmasız kapalı ve aydınlık ortam imkanım yok. Bilgilerinizden yararlanabilirsem çok sevineceğim. Teşekkürler...

heyyamola 31-01-2015 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1352416)
Rokalarım oda sıcaklığında çimlendiler. Sormak istediğim şu ki; Asıl yaprağa dönüşmeden açık balkona çıkarmamda sakınca olur mu, Yani soğuklar çok mu zarar verir? Isıtmasız kapalı ve aydınlık ortam imkanım yok. Bilgilerinizden yararlanabilirsem çok sevineceğim. Teşekkürler...

Gerçek yaprakları çıkana kadar hiç değilse pencere önünde 3-5 gün muhafaza ederseniz daha iyi olur. Açık balkona çıkarırken, birdenbire değil de, düşük ısıya ve rüzgara alıştıra-alıştıra yaparsanız sorun olmaz. Roka zaten serin sever, sıcaklığın eksi değerlere düşmesi söz konusu ise geceleri içeri almanız düşünülebilir. (çok sıcak olmayan, serin bir yere) En önemli ihtiyaçlarının ışık olduğunu düşünüyorum.

asmalıtepe 31-01-2015 15:20

teşekkürler Sayın Heyyamola, Aynen dediğiniz gibi serin pencere önündeler de şimdi de aynı ekim iki saksının birinde Cotyledonlar boyunlarını düşürdüler diğerinde dimdik duruyorlar. İkisi arasındaki bu farkı çözmeye çalışıyorum. Ne yaptım ki ben bunlara..

heyyamola 31-01-2015 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe (Mesaj 1352461)
teşekkürler Sayın Heyyamola, Aynen dediğiniz gibi serin pencere önündeler de şimdi de aynı ekim iki saksının birinde Cotyledonlar boyunlarını düşürdüler diğerinde dimdik duruyorlar. İkisi arasındaki bu farkı çözmeye çalışıyorum. Ne yaptım ki ben bunlara..

İç mekanda yetiştirilen yeşilliklerin çimlenme sonrası en hassas oldukları dönem. Çok sıcak olmayan, bol ışıklı ortamda olduklarını varsayarsak, aşırı boylanma sebepleri, çok sık ekilmiş olmaları gibi duruyor. Bu durum sağlıklı gelişmelerini olumsuz etkiler. Boyun bükenleri, fazla uzayanları nazikçe söküp seyreltmek, sulamasını da aşırıya kaçmadan dikkatlice yapmak belki çözüm olabilir. Aynı şartlarda yetişen bitkilerin farklı saksılardaki gelişim farkı için, saksılardan birinin toprağında zararlı etmenlerin bulunması akla geliyor.

Lonicera 03-02-2015 17:43

1 Eklenti(ler)
205 no' lu mesajda görülen rokaların bugünkü hali. Çok ilginçtir ki o kara perşembe (8 Ocak) meydana gelen dondan sapasağlam çıkmayı başaran nadir bitkilerden biri oldu.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025