agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Carolina reaper acı biberi (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/33577.htm)

redchili 31-10-2015 12:47

1 Eklenti(ler)
bitkilerim çok verimsiz 1 bitkide 2 biber çıktı birisi de öldü bhular güzel 10 tane felan var onlarda ve çok fazla yeşil böcek var arap sabunuyla fıs fıs yaptım iyice peçeteyle sildim yaprakları böcek felan kalmadı 2 gün önce bu gün bile siyah siyah yumurtalar oluşmuş bu nalet böcekleri nasıl engeleye bilirim gali ba bu böcekler çıkacak olan çiçekleri de yiyor küçük küçük siyah çiçekler var

kolcay 27-11-2015 10:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redchili (Mesaj 1417362)
bitkilerim çok verimsiz 1 bitkide 2 biber çıktı birisi de öldü bhular güzel 10 tane felan var onlarda ve çok fazla yeşil böcek var arap sabunuyla fıs fıs yaptım iyice peçeteyle sildim yaprakları böcek felan kalmadı 2 gün önce bu gün bile siyah siyah yumurtalar oluşmuş bu nalet böcekleri nasıl engeleye bilirim gali ba bu böcekler çıkacak olan çiçekleri de yiyor küçük küçük siyah çiçekler var

yeşil böcek sorunu bendede vardı. arap sabunu bitkide yaprak bırakmadı. sonra 20 sigara izmaritini 1 lt suda kaynattım. 2-3 gün bitkinin heryerine fısfısladım. bitkilere en ufak zarar vermediği gibi yeşil böcek veya başka bir canlıdan eser kalmadı. bitkide yeşil böcek yoksa tedbir amaçlı 3-4 tane izmariti saksıya koyunca böcekler yine gelmiyor.

kolcay 07-12-2015 08:42

nihayet biberlerden istediğim verimi almaya başladım. önceden döllemeyi yumuşak sulu boya fırçası ile yapıyordum. şimdi yine sulu boya fırçasıyla ama sert olanıyla dölleme yapmaya başladım. 10 sn fırçayla dölleme yapıyorum. fırça sert olduğu için bazen biberin döllenen yeri kırılıyor ama sorun değil. son 1 haftada 20 taneden fazla biber büyümeye başladı. bazılarının büyüklüğü zeytin kadar oldu. hala çok sayıda çiçek var 10 tane daha biber büyümeye başlasın dölleme işini diğer biberler büyüyüp olgunlaşana kadar bırakacağım.

syncsta 07-12-2015 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kolcay (Mesaj 1424780)
nihayet biberlerden istediğim verimi almaya başladım. önceden döllemeyi yumuşak sulu boya fırçası ile yapıyordum. şimdi yine sulu boya fırçasıyla ama sert olanıyla dölleme yapmaya başladım. 10 sn fırçayla dölleme yapıyorum. fırça sert olduğu için bazen biberin döllenen yeri kırılıyor ama sorun değil. son 1 haftada 20 taneden fazla biber büyümeye başladı. bazılarının büyüklüğü zeytin kadar oldu. hala çok sayıda çiçek var 10 tane daha biber büyümeye başlasın dölleme işini diğer biberler büyüyüp olgunlaşana kadar bırakacağım.

merhaba siteye yeni üye oldum . Acaba carolina pepper tohumunu nereden aldınız öğrenebilirmiyim ? bende yetiştirmek istiyorum ama başka tohum göndermelerinden korkuyorum.güvenilir nerelerden bulabilirim ? yardımcı olursanız sevinirim .

kolcay 08-12-2015 10:34

3 Eklenti(ler)
saksıların bulunduğu pencerenin genişliği 180 cm. 2 saksı artık sığmıyor. biberlerin gövdesi başparmağımdan kalın. sol taraftakinde biber fazla değil sağ taraftakinde 1 haftada 30 taneden fazla biber oluştu. sol tarafı yumuşak sağ tarafı sert fırça ile deneme yaptım. sert fırça tam verim verdi :)

erkanbey 08-12-2015 13:41

Sevgili kolcay sizin adınıza çok sevindim.sesim çıkmıyor diye sayfayı takip etmiyorum sanmayın 😀 Çok güzel olmuşlar.
Bende eylül gibi tohumları ekmiştim inşallah bu bahar benimkilerde buradaki yerlerini alacaklar.Şu an telden yazıyorum akşama resimde koyarım.bir üstteki arkadaşta hala takip ediyorsa mesaj atsın aldığım yerin linkini atarım.

erkanbey 08-12-2015 19:50

2 Eklenti(ler)
ilk resimdeki cama yakın olanlar Amerikadan gelen ikinci siparişlerim bunların tohumları yakıyordu orjinal çıkacaklar inşallah.Ön taraftakiler ise orjinalliği kesin,Eskişehirden bir dost 5 tohum yollamıştı üçünü ekmiştim üçüde çimlendi kısacası bu sene Carolina sahibi olacağım inşallah.
İkinci resimdekiler ise trinidat moruga biberler onları türkiyeden siteden satınaldım ümitsiz bir şekilde diktim ama onlarında orjinal olduğuna inanmaya başladım yaprakları bile farklı bizim biberlerden.

saleri 12-12-2015 17:54

Sn Erkan biberlerinizin maşallahı var. Bende ebaydan 2 ayrı satıcıdan bhut tohumu ısmarlamıştım 2 side tai çıkınmıştı. Sanırım herkes 1 kez bunu yaşıyor :) Bu sene tohum paylaşımında sn oz26 bhut tohumu paylaşmış.

saleri 16-12-2015 15:30

Carolina. Ve Trinidat

1 Eklenti(ler)
Sn Erkanla aynı şehirdeymişiz. kendisi saolsun biberlerini benimle paylaştı :D

erkanbey 16-12-2015 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1426769)
Sn Erkanla aynı şehirdeymişiz. kendisi saolsun biberlerini benimle paylaştı :D

Hayat paylaşınca güzel 😀 Sayın saleri inşallah bu sefer heveslerimiz boşa çıkmayacak.

kolcay 17-12-2015 09:06

ebaydan linkteki kurutulmuş biberleri sipariş vereceğim. sahte çıkma veya çekirdeksiz çıkma ihtimali nedir fikri olan varmı

Dried Chilli Collection - Carolina Reaper - Ghost Pepper - Moruga Scorpion - 10g

erkanbey 17-12-2015 14:43

Sevgili kolcay sen zaten carolina yetiştirdin,neden kurutulmuşunuda satınalıyorsun ki anlamadım?

kolcay 17-12-2015 15:34

karşılaştırmak için :) biberler istediğim acılıkta olmuyor bi karşılaştırayım dedim.

erkanbey 17-12-2015 18:49

Kışın güneşsiz ortamda yetişen biberle yaz sıcağında yetişen biberin acılığı illaki aynı olmayacaktır ama sonuçta carolina yani.Bende 3 senedir yetiştirdiğim acı kıl biber var şu anda bir kök var biberleride var inan nefes kesiyor diyebilirim 😀 bu sene baya bir dikmeyi düşünüyorum.

Biberler istediğim acılıkta değil derken öylece çiğ mi yiyorsun yoksa yemekleremi katıyorsun da istediğim acılıkta değil diyorsun?Carolinayı patır kütür yiyemiyor olman lazım bildiğimiz kadarı ile.

kolcay 23-12-2015 12:45

Dried Chilli Collection - Carolina Reaper - Ghost Pepper - Moruga Scorpion - 10g

linkteki kurutulmuş biberlerden sipariş verdim. satıcının puanı çok yüksek oldukça güvenilir görünüyor ama bakalım biberler umarım sahte çıkmaz. kendi yetiştirdiğim biberle bunun acılık derecesini merak ediyorum.

erkanbey 23-12-2015 14:47

Hayırlısı olur inşallah geldiğinde bende haberdar olmak isterim.

redchili 26-12-2015 11:06

1 aydır biberlerimi görmüyordum. gelir gelmez biberin yarısını attım ağzıma :D başta acı gelmedi ama sonradan birden ağzımın içinde acı yayılmaya başladı sonra miğdem bi anda yanmaya başladı 5 dk dan fazla miğdem yandı aç karına yemeyin sakın :D ayrıca o kadar da zehir gibi değilmiş yiyen tribe giriyor videolarda

erkanbey 26-12-2015 23:50

Sevgili redchili öncelikle seni tekrar bu sayfada görmek hoş.Bu biberi yetiştirene kadar baya bir uğraşmıştın sonunda başardın.
Kolcay ve senin yorumlarınız biberin çok acı olmadığını gösteriyor,biliyorsun bende bu biber için baya uğraşıyorum.Acı olmayacak endişesi içime yerleşmeye başladı.Aslında olay sadece insanın elde etme arzusuyla alakalı yoksa emin ol benim zaten 3 senedir yetiştirmiş olduğum kıl biber bile bazen yemeye korkutuyor o derece acı yani.Ama yinede her şekilde o biberi yetiştireceğim aksilik olmazsa.

Güneş acılığında tabikide etki eder yazın daha acı olacaktır ama sonuçta o biber her şekilde yiyeni hoplatmalı diye düşünüyorum neyse yazın öğreniriz artık.

redchili 27-12-2015 22:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1429261)
Sevgili redchili öncelikle seni tekrar bu sayfada görmek hoş.Bu biberi yetiştirene kadar baya bir uğraşmıştın sonunda başardın.
Kolcay ve senin yorumlarınız biberin çok acı olmadığını gösteriyor,biliyorsun bende bu biber için baya uğraşıyorum.Acı olmayacak endişesi içime yerleşmeye başladı.Aslında olay sadece insanın elde etme arzusuyla alakalı yoksa emin ol benim zaten 3 senedir yetiştirmiş olduğum kıl biber bile bazen yemeye korkutuyor o derece acı yani.Ama yinede her şekilde o biberi yetiştireceğim aksilik olmazsa.

Güneş acılığında tabikide etki eder yazın daha acı olacaktır ama sonuçta o biber her şekilde yiyeni hoplatmalı diye düşünüyorum neyse yazın öğreniriz artık.

Ben acıyı severim biraz ondan fazla bi şey hissetmedim ama aç karına mideyi mahfediyor ağızdan da acısı 5 dk rahat gitmiyor dili değil de doha çok boğazı yakıyor. 1 pul biber parçası kadarı bile fazla acı sevmeyen için tehlikeli ağlatıyor o kadar da öldürmeyelim yavrucakları ;) Ayrıca Yemeklerde de çok güzel oluyor. Tekrar tohumları ekeceğim ayrıca acı sevmeyen birine yedirebilirim tepkiyi onda görürüz :D

redchili 27-12-2015 23:26

Bir not daha düşeyim Bhut jolokia direk boğaza doğru acıyı hissettrirken carolina dil altını yakıyo trinidat scorpion fazla acı gelmedi bana ama carolina nın yaşı baya sağlam çok can yakıyo :D

kolcay 28-12-2015 07:36

erkan bey acılaşmıyor derken hiç acılaşmıyor değil yiyenler acısını beğeniyor oldukça acı olduğunu söylüyor. hayal krıklığım videoda biberi yiyen yerlerde kıvranıyor benim biberlerde o etki yok. yanlış anlaşılmasın birilerine yedireyim yerlerde kıvrandırayım gibi bişeyim yok isteyenede vermiyorum zaten.

redchili ben acı yemem kendimde ufacık bi parça ile denedim dediğin gibi boğazım uyuştu 1 kilo yoğurtla normale ancak döndüm. ama ısrarlıyım 40 yaşımdan sonra acı yemeye alışacağım şimdi hafif hafif yiyorum.

redchili 28-12-2015 14:41

Kolcay elindekinin kıymetini bil bence onlar çok değerli 3 sene uğraştım ben onlar için :D Sosları felan da çok güzel olur fazla mahsül alırsam direk yapacaktım ama sadece 1 carolinam sağlam kaldı onun da içinden 5 sağlam tohum çıktı. Benimki de o kadar acı değil sadece aç karna yersen kıvrandırır.

kolcay 29-12-2015 14:28

biberlerin birazı kızarmaya başladı. bazıları pinpon topu büyüklüğünde bazıları leblebi büyüklüğünde. eskidende oluyordu leblebi büyüklüğündeki biber neden kızarır anlamış değilim.

redchili 06-01-2016 23:55

1 Eklenti(ler)
Bütün Senenin Hasatı

kolcay 07-01-2016 08:46

senin carolinalarında biri büyümüş biri ufak kalmış

Şahan_01 07-01-2016 20:00

Merhaba, bende bu biberlerden yetiştirmeyi düşünüyorum. Tohumlarını yurt dışından almak daha mı güvenli sizce ? Türkiyede de satanlar var. Bu biberlerden günlük kullandığımız pul biberlerin içine ya da salçanın içine karıştırarak kullanabilir miyiz sizce ?

putko 09-01-2016 16:13

Merhaba sn kmesne,
Bulunduğunuz yerdeki son don tarihini meteorojiden öğrenebilirsiniz. Ankara'da mayıs ayındadır mesela. Eğer evde viyol'e ekecekseniz, yani ısı sorunu yoksa bulunduğunuz ildeki son don tarihinden 8-10 hafta önce çimlendirebilirsiniz.

Biberler 20 litrelik bir saksıya en fazla iki tane ekilebilir. Sanırım herkes bir tane tavsiye edecektir. Eğer bir sitede oturuyorsanız ben şahsen bahçeye dikmenizi tavsiye etmem. Çocukların ulaşabileceği bir yerde bırakmamakta fayda var. İnsanların acillik hatta yoğun bakımlık olduğu yazılıyor bu biber için.

Forumda şaşırtma dedikleri bir işlem var. Bitki 4 yapraklı olduğunda küçük plastik bardak boyutlarında geçici bir kaba bazı işlemler yaparak alıyorsunuz. Bu bitkinin adaptasyon yeteneğini arttırıyor sanırım. Bir de tepe alma dedikleri bir teknik var. Onu da araştırabilirsiniz. Bu teknik ile gövdenin daha kalın olması sağlanıyor. Son olarak ben tohumun üstü iki santim toprak ile kapatılır diye biliyorum. Bir parmak uzun bir mesafe gibi geldi. Ayrıca sulama işini de fıs fıs ile toprağı nemli tutacak kadar tavsiye ediyorlar.

Bir de asprinli su ile sulandığında viyolde ki tohumların daha düşük sıcaklıkda daha yüksek oranlarla çimlenebildiğini okumuştum. Erkencilik istediğim için bunu da deniyeceğim.

Sn. kmesne, yukarıda yazdıklarım, benim bu forumda biber sayfasında okuyup aklımda tuttuklarım. Daha once hiç bir bitkiyi tohumdan yetiştirmedim. Yani Pratik bir bilgim yok. Lütfen bunu da göz önünde bulundurup tohumlarınızı ona göre yetiştirin. Bende acı biber seven biri olarak bu sene bu biberden yetiştireceğim. Umarım ikimizin de bolca meyvesi olur.

redchili 09-01-2016 17:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kolcay (Mesaj 1431640)
senin carolinalarında biri büyümüş biri ufak kalmış

aynen öyle oldu en fazla 5 ssat güneş görüyodu ondan oldu belkide

kolcay 13-01-2016 08:54

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redchili (Mesaj 1432109)
aynen öyle oldu en fazla 5 ssat güneş görüyodu ondan oldu belkide

güneş sebebiyle olduğunu düşünmüyorum. resimdeki biberler neredeyse bitişik ama sağdaki diğerinin 2 katından fazla. soldaki kameraya daha yakın o nedenle olduğundan iri çıktığı halde aralarındaki fark bariz belli.

capsaicin 13-01-2016 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kmesne (Mesaj 1432039)
Arkadaslar subat ayinin ortasina dogru gelecek biberlerim

Sadece kucuk 3 4 sorum var

-Tam olarak ne zaman ekmeliyim ?

-Kocaman 20 lt lik saksiya sadece 1 viyolluk cimlenmis tohum mu ekiyoruz ?

-Site Bahcesine mi Yoksa evde saksiya mi dikmeliyim ?

Simdi ben bu sekide dikecegim yanlis olan **** soylemek istediginiz bir sey varmi oneri vb.

10 lu viyol alip herbirine torf koyup 1 parmak iceri tohum atip uzerini de torfla kapliyacagim uzerini strec film le saricagim suyunu eksik etmeyecegim ve cimlenmelerini bekliyecegim 4-5 yaprak ciktiginda alip tek bir viyolu 15-20 lt lik saksiya klasik saksi topragi ile kariatirip ekicegim (bu kismi cok anlamadim arkadaslar viyolden saksiya gecia kismini biri detaylica anlatirsa cok sevinirim)
Sonra balkonda normal bir sekilde yefistirecegim bu kadar

Simdid3n Şimdiden teşekkür ederim

Geldiği gibi ekin, beklemeyin. 6 saat kadar suda bekletirseniz çimlendirme hızı artar. Asprinli su daha da arttırır. Viyole ekmeyin, kiloluk yoğurt kabına gübreli torf koyun onun içine ekin. Üstünü güzelce nemlendirdikten sonra streçle kapatın. Işık alan ve kalorifere yakın iyi ısı alan bir yerde olursa 3-4 hafta sürecektir çimlenmeleri. Toprakta baş verdikten sonra streci kaldırın. Fıs fıs ile düzneli nemli tutun. Boyları 2 santimi geçince normal şekilde sulayabilirsiniz. Böyle yoğurt kabunda boyları 15-20cm olana kadar tutabilirsiniz. Sonra temel saksılarına geçirin. Taşımakta geçikirseniz biberiniz güdük kalır verimi çok düşer.

Yaklaşık 30 cm iken ortalara yakın bir yerinden budayın. Bu şekilde gövde tekli değil 2li ya da 3lü olacaktır. Onan uzayan dalları da bir süre sonra uçtan budarsanız daha dallı hale gelir. Daha fazla mahsül alırsınız. Bu tip capsicum chinense türleri ağaşsı çalılar olduğundan saksı sınırı yoktur. Kendinizi 20ltlik saksı ile sınırlamayın. Ne kadar büyük saksı o kadar büyük bitki o kadar çok biber demek. 50 litrelik saksı da kullanabilirsiniz. Köklerini genişletebildiği kadar üstü de genişler.

Yine chinenseler kışın ev ortamı sıcaksa kışlamaya gayet uygunlar. Benim geçen yazdan kalan bhut ve red savinalarım şu an evin bir odasında kış uykusunda ve sağlıklılar. Önümüzdeki yaz çok daha kısa sürede daha bol mahsül alacağım. O yüzden olabildiğince büyük saksıya ekerseniz Sizinle 2-4 yıl beraber kalacak bir nevi ev bitkiniz gibi oluyorlar.

kolcay 14-01-2016 18:37

2 Eklenti(ler)
bugün biraz hasat yaptım :)

tohum isteyen özelden adres yazsın şubat başı gönderim yaparım

erkanbey 14-01-2016 22:39

Sonunda sağlam bir hasat yapabildin yani.Çok güzel görünüyorlar.

redchili 15-01-2016 02:09

scorpion bana bhuttan tatlı geldi benimkilerde bi acayiplik var acaba :D

erkanbey 22-01-2016 19:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kmesne (Mesaj 1434810)
Merhabalar siz de bu satıcıdan almıştınız değilmi hocam ?

-- elava5771 on eBay

Tohumlar orjinal mi ?

Birde kaç günde geldi size ?

Evet ondan aldım 17 gün gibi bir sürede geldi.Tohumların orjinalliğine hasadı görünce karar verecez artık eylül ayında ekmiştim boyları bir karış anca bitkilerin daha.

kolcay 23-01-2016 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1434995)
Evet ondan aldım 17 gün gibi bir sürede geldi.Tohumların orjinalliğine hasadı görünce karar verecez artık eylül ayında ekmiştim boyları bir karış anca bitkilerin daha.

benim kurutulmuşlar 35 gün oldu gelmedi :(

syncsta 23-01-2016 15:26

teşekkür ederim bana tohum gönderdiğiniz caroline reaper yetiştirmek için can atıyorum

kolcay 28-01-2016 15:12

1 Eklenti(ler)
1,5 ay önce linkteki biberleri sipariş vermiştim bugün geldi.

carolina reaperleri test etmeye kimsenin cesareti gelmedi. moruga scorpionları 3-4 kişi minik parçalar alarak test etti. biber çekirdeği büyüklüğündeki parçalar bile gözlerini yaşarttı. bir akradaş 3 biberdende aldı akşam evde süt ve yoğurt gibi tedbirleri alıp test edecek. sonucu yarın burada paylaşırım.

erkanbey 28-01-2016 19:30

Hayırlı olsun sonunda geldiler yani.

kolcay 29-01-2016 13:24

1 Eklenti(ler)
sevgili forum ahalisi yine ben :) dün biberlerim gelmişti ve 2 arkadaşa test etmeleri için vermiştim. arkadaşımın biri biberi direk yiyemediğini yarısını çorbaya karıştırıp zar zor yiyebildiğini direk yiyeni çok ağlatacağını söyledi. diğer arkadaşa 3 biberdende vermiştim. üçünüde yediğini ayak tırnağından saçının teline kadar ateş çıktğını söyledi. 3 biberinde farklı acılıklarda olduğunu söyledi. 1. sırada carolina reaper 2. sırada moruga scorpion ve 3. sırada jolokia. beni evde yetiştirdiğim biberlerinde bu biberler kadar değil ama bunlara yakın acılıkta olduğunu söylediler.

evde yetiştirdiğim carolina reaper ile gelenin büyüklükleri renkleri ve kokuları tamamen farklı acılıkları yakın. benimkiler kırmızı daha etli ve küçük. gelenler siyaha yakın bir renk daha iri ve inceler.

kolcay 29-01-2016 13:36

evet şimdi bir arkadaşa resimdeki biberlerden birer parça yedirdim dediği iki biberde neredeyse aynı acılıktaymış ama tat olarak benim yetiştirdiğim biber daha iyiymiş. sebebide bence şu benim biber dalından koparılalı 1 hafta ancak oldu diğer biber belki 6 aydır poşedin içinde. görünüşleri falan farklı olsada benim yetiştirdiğim biberlerinde orjinal carolina reaper olduğunu düşünüyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025