agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Carolina reaper acı biberi (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/33577.htm)

putko 25-03-2016 07:09

Asprinli su içerisinde bekleyen tohumlarım 3. gününde çimlenmeye başlamışlar. Niyetim 6 gün beklemek idi. Sn. Kolcay, üçü sizin tohumlardan, üçü internetten. bu üçerli gruplar arasında ciddi boyut farkı vardı, sanırım sizinkiler küçük olanlardı. Bu durumda sizinkilerden ikisi toprağı bekleyememiş :) Bugün toprağa ekip, üzerini çok az toprakla örttüm. Umarım bunlar çıkar.

kolcay 25-03-2016 07:39

putko işyerinde acı sever arkadaşların söylediği acılıklarının hemen hemen aynı olduğu ama benimkinin aromasının daha iyi olduğu yönünde. bu nedenle artık dışarıdan geleni çimlendireyim diye uğraşmıyorum, zaten çimlenselerde çok geç çimlenecekler belli. benimkilerin 3 günde çimlenme sebebi biberi kopardım çekirdeğini çıkarıp gönderdim. tohum çok taze olduğu için 3-4 günde çimleniyor.

muzafferkoc 29-03-2016 14:07

s.a redchile bende carolina reaper getirdim ekim konusunda hiç bir bilgim yok ilke oalrak ne yapmam lazım

redchili 31-03-2016 15:14

1 Eklenti(ler)
3 Haftalık Carolia Bu Kadar Büyüyor yeni yetiştiren arkadaşlara örnek resim olsun yaprak biçimi böyle yuvarlak oluyor.

PokPok 03-04-2016 08:40

2 Eklenti(ler)
Herkese merhaba. Acı seven, biber yetiştiren meraklıları burada görmek çok güzel. Bu da benim reaperlardan bir tanesi. 10 Şubat'ta tohumlar ekildi şimdi 25 cm kadar boyu var. Üsttü yeni çatal yaptı ve ilk birkaç çiçek gözüktü.

Eklenti 603321

Bu da bu seneki bütün koleksiyon.

Eklenti 603322

erkanbey 03-04-2016 19:38

Sevgili pokpok biberlerinin maşallahı var ne yalan söylim kıskandım.2 ay olmadan o hale gelmiş olması beni çok şaşırttı bendede 1 martta ekilmiş tohumlar var daha 3 üncü yaprakları yeni çıkarıyor arada 18 gün fark var ama ikimizin bitkisi arasındaki fark mukayese edilemez.

Aklıma gelenler sizin izmir de yaşıyor olmanız benim ise samsun da bu büyük bir fark yaratacaktır eminim.İkincisi ise ben şu anda su dan başka birşey kullanmıyorum siz acaba azot gübre felan kullandınızmı(ek besin) işin özü 2 ay olmadan o bitkilerin tohumdan o hale gelmeleri beni çok şaşırttı.

erkanbey 03-04-2016 19:51

Şİmdi linkten sayfanızı inceledim topraksız tarım ile yapılmış bir çalışma gördüm herşey bitkinin istediği ayarlarda besinler ışık sıcaklık farkın nedeni şimdi belli oldu :) size başarılar dilerim.

PokPok 04-04-2016 00:14

Çok teşekkür ederim. Aslında özel bir düzeneğim sulama sistemim filan yok. Sadece hidroponik besini elle verdim. Floresan altında cocopeat ortamında büyüdüler. Başlangıçta çimlenme için ısıtmalı mini sera kullandım ve 7. gün ilk reaper gözüktü.

Sizin en son paylaşımınız şubat sonu gibi. Şimdi ne durumdalar görmek isterim. Çoğu arkadaş çimlenmeden bahsetmiş ama ondan sonra paylaşım pek yok.

erkanbey 04-04-2016 08:58

Benimkilerin durumu çok iyi denemez.Etrafımda yaşlı birilerinede sordum bir şey olmaz yanıtını alınca bir hata yaptım mart ayının ortasında iyi sıcaklar oldu o zaman gece gündüz balkonda bıraktım bir hafta kadar.Yaprakları dökülenler oldu büyümeleri durdu bende tekrar içeri aldım ölende olacak yaşayanda son görüntü bu şekilde.İnsana yaşadıkları hep tecrübe oluyor demekki neymiş karadeniz bölgesinde nisan ortası geçmeden dışarıda sebze bırakmayacakmışız ben ettim siz etmeyin 😀

PokPok 04-04-2016 11:44

Üzüldüm yaşadığınız tecrübe için. Yaşlı birilerine sormak da iyidir bazen ama bu forumun da burada karşılıklı yardımlaşma için var olduğunu düşünüyorum. Bence sorularınızı burada da sorun. Hatta yanlışlarınızı da paylaşın. Sırf başarı hikayeleri paylaşılırsa sıkıcı bir yer olur tahminen burası.

Ben de şimdi dışarıya alıştırma dönemindeyim. Şu anda geldiğim safhada 6 saat gündüz dışarıya çıkarıyorum hava sıcaklığı gündüz 21 civarında gidiyor. Gece sıcaklıklarını da yakın takipteyim. Bu hafta sonundan itibaren gece 15 altına düşmezse dışarıda geceleteceğim.

kolcay 05-04-2016 20:34

benim gönderdiğim yurtdışından gelen tohumları çimlendiren varmı. benimkiler 1 ayı geçti çimlenmedi.

huso93 05-04-2016 21:31

Benim ekeli 3 gün oldu henüz bana kendi hasatınızı mı yoksa yurt dışından gelenleri mi yolladınız?

kolcay 06-04-2016 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi huso93 (Mesaj 1452012)
Benim ekeli 3 gün oldu henüz bana kendi hasatınızı mı yoksa yurt dışından gelenleri mi yolladınız?

herkese kendi yetiştirdiğim tohumlardan gönderdim bazı arkadaşlarada dışarıdan gelenden de göndermiştim. zarftan tek çeşit çıktıysa kendi yetiştirdiğimdir. 3 gün olduysa 2-3 güne çıkmaya başlarlar.

putko 06-04-2016 08:38

Sn kolcay,
Karışık ektiğim 10 tohumdan henüz 2 tanesi çıktı. Bunlarında 6 tanesini 10 gün önce ekmiştim. Sanırım ben çimlendirme başarı sağlayamıyorum. Fide olarak satılan birşey de değil. Filizleri fide yapmak ayrı bir meziyet zaten. Yavaş yavaş umudum kırıldı. Son tohumlarda çıkmazsa bu sene boş geçecek gibi. Çimlenenler cılızlar çünkü. İki gündür balkona çıkarıyorum. Merakla bekliyorum.

kolcay 06-04-2016 08:50

merak etme çıkar.

erkanbey 06-04-2016 09:12

Sevgili kolcay ben dediğim gibi ikinci sefer ektim senin yurtdışından gelenleri 1 haftayı geçti daha tık yok o tohumlar sıkıntılı gibi geliyor bana

PokPok 06-04-2016 09:18

Chinense türü tohumları çimlendirmek için sıcaklık takviyesi gerekir. İdeal çimlenme sıcaklığı sabit olarak 28-30 arasıdır. Bunu sağlayacak imkan yoksa ekilmiş tohumlar üzerleri nem kaçmayacak şekilde kapalı olarak aşağıdaki seçenekleri deneyin:
  • Buzdolabı üzerinde duvara yakın
  • Kombi odası gibi bir yer varsa orada
  • Elektrikli battaniye varsa en düşük ayarla onun üzerinde
  • Tungsten ampul masa lambası varsa onun altında (çimlendikten sonra tungsten faydalı olmaz)

Dikkat edin bazı seçenekler sıcaklığı çok artırabilir. Uzaklık vb. bir denge kurmak gerekir. Bunun için 30 TL civarı bir problu termometre almanızı tavsiye ederim.

Chinense biber yetiştirmeyi toprağa koy kendinden çıksın şeklinde düşünenler büyük ihtimal hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bu tür, tropikal olduğu için alışık olduğu ortamın yaratılması gerekir. Biraz büyüdükten sonra yavaş yavaş bizim ülkemiz şartlarına alıştırılabilir.

erkanbey 06-04-2016 16:50

Sayın pokpok verdiğiniz bilgiler için teşekkürler fakat yurtdışından aynı cins tohumlardan bende forumdaki diğer arkadaşlarda getirttik zaten.Şimdiye kadarki tohumlarda çimlenmeme olayıyla karşılaşmamıştık bence daha çok tohumun saklanma koşuluyla alakalı gibi sanki ama dediğinizide denemekte çokça fayda olduğu kesin.

Benim bugüne kadar tek çimlendiremediğim tohum kolcayın o bahsettiği tohumlar ve etkinlikte sayın TCM den gelen chokolate habanero biber.

rdvn16 06-04-2016 17:09

kolcay bey resimlere şimdi dikkat ettim sizinki orijinal carolina reaper değil aynı cinsten olan Trinidad Moruga Scorpion buradan bakabilirsiniz https://en.wikipedia.org/wiki/Trinidad_moruga_scorpion carolina daha buruş buruş ve en altından diken gibi sivri ucu çıkar zaten carolina iki biber türünün bir araya gelmesiyle yetiştirilmiş sizinki ham hali

yinede çok sağ olun bunlarda 1,200,000 scoville

kolcay 06-04-2016 17:46

rdvn16 bu biberlerin tohumlarını Carolina reaper diye yine bu siteden bir arkadaş göndermişti. sırf kıyaslayabilmek için biberin kurutulmuşundan ebaydan getirttim. gelene kadar ezildiği için şekil olarak bilmiyorum ama acılık olarak deneyenler ikisininde yakın olduğunu söyledi.
Dried Chilli Collection Carolina Reaper Ghost Pepper Moruga Scorpion 10g | eBay

PokPok 06-04-2016 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1452172)
Sayın pokpok verdiğiniz bilgiler için teşekkürler fakat yurtdışından aynı cins tohumlardan bende forumdaki diğer arkadaşlarda getirttik zaten.Şimdiye kadarki tohumlarda çimlenmeme olayıyla karşılaşmamıştık bence daha çok tohumun saklanma koşuluyla alakalı gibi sanki ama dediğinizide denemekte çokça fayda olduğu kesin.

Benim bugüne kadar tek çimlendiremediğim tohum kolcayın o bahsettiği tohumlar ve etkinlikte sayın TCM den gelen chokolate habanero biber.

Tohumlar eski, bozulmuş olabilir tabi. Acaba nereden aldınız? Bu sene artık çimlendirme için mevsim geçti gibi ama önümüzdeki yeni yıl civarı Almanya'da Semillas'dan değişik çeşitler sipariş vereceğim. Haklarında çok olumlu şeyler duydum bence şaşmayacak bir yer. O zaman bu gruptan da istek olursa beraber sipariş verebiliriz. Jamaika Tarım Bakanlığı onaylı standart Scotch bonnet (MOA Scotch bonnet) gibi güzel çeşitleri var.

rdvn16 06-04-2016 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kolcay (Mesaj 1452186)
rdvn16 bu biberlerin tohumlarını Carolina reaper diye yine bu siteden bir arkadaş göndermişti. sırf kıyaslayabilmek için biberin kurutulmuşundan ebaydan getirttim. gelene kadar ezildiği için şekil olarak bilmiyorum ama acılık olarak deneyenler ikisininde yakın olduğunu söyledi.

evet aynı cins zaten ama biraz farklı acılık oranlarında çok az fark var sizinki aroma olarak daha güzel okuduğuma göre bu yüzden sos yapımında daha güzel olur diye tahmin ediyorum, redchili arkadaşın kiler çok orijinal bize hediye ederse ondanda ekmek isterim :)

putko 07-04-2016 09:26

Burada okuduklarımdan sonra odanın ısısını 29 dereceye çıkardım. 24 derecede çimlenmesini bekliyordum. Bakalım bir değişiklik olacak mı? Bu seneyi boş geçirmek istemiyorum. Çimlenen tek tohumda çok cılız. Habanerolar yeni çimlenmeye başladı satın aldıklarımdan. Biraz ümitlendim.

erkanbey 07-04-2016 10:33

Kolcay şimdi bende dikkat ettim seninkiler trinidat galiba carolinalarda altta kuyruk var bakalım benim ebaydan aldıklarım ne çıkacak.

kolcay 07-04-2016 10:53

erkanbey bana tohumları ilk sayfada bu biberleri yetiştiren arkadaş göndermişti. elbette bende emin değilim biberden. sırf karşılaştırmak için yurtdışından kurutulmuşunu aldım biliyorsun.sana 2 biberdende az miktar göndermiştim ikisinin tadınada baktınmı bilmiyorum. tadına bakan herkes ikisinin acılıklarının aynı olduğunu söyledi o nedenle üzerinde çokta durmadım. benim biberi direk yiyebilen 1-2 kişi ancak çıktı onlarda öyle kolay yiyemedi aroma olarak zaten muhteşem. ben kurutuyorum çorbaya katıyorum güzel oluyor. neyse umarım seninkiler orjinaldir yetişince sen gönderirsin tohum :)

erkanbey 07-04-2016 11:01

Zaten carolina ile trinidat arasında pek fazla fark olmadığı söyleniyor.Benimkiler hele bir olsun nedemek ilk sırada sen varsın.

PokPok 07-04-2016 11:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi putko (Mesaj 1452324)
Burada okuduklarımdan sonra odanın ısısını 29 dereceye çıkardım. 24 derecede çimlenmesini bekliyordum. Bakalım bir değişiklik olacak mı? Bu seneyi boş geçirmek istemiyorum. Çimlenen tek tohumda çok cılız. Habanerolar yeni çimlenmeye başladı satın aldıklarımdan. Biraz ümitlendim.

Bahsettiğim gibi bir termometre alırsanız toprağa batırıp ne olduğunu anında anlayabilirsiniz. Ortamı nemli tutmayı ihmal etmeyin. Hiç kurumaması gerekiyor ama çok da çamur olmayacak derecede olursa iyi olur. Bol şans dilerim.

kolcay 07-04-2016 12:36

biberlerin carolina reaper değil dediniz bende linkteki tohumlardan sipariş verdim :)
20 Carolina Reaper Pepper Seeds Fresh 2015 Crop "Worlds Hottest Chili Pepper" | eBay

erkanbey 07-04-2016 12:44

İyi yapmışsın gelir gelmez hemen banada yolla 😀

kolcay 07-04-2016 12:54

satıcı sadece carolina reaper tohumu satıyor ve neredeyse % 100 olumlu yorum almış. o kadar olumlu yorumdan sonra sahte değildir diye sipariş verdim.

putko 08-04-2016 09:57

1 Eklenti(ler)
Bu sabah Sn. PokPok'un dediği gibi, terasda duran toprak termometremi aldım içeride çimlendirmeye çalıştığım biberlerin toprağına soktum. Ortam ve toprak sıcaklığı 29 derece. Resimdeki saksıda 6 çekirdek var. 3'ü kolcay beyinki, üçü satın alma. Nem biraz düşüyor. Küçük bir ebeveyn banyosu ve bir petek çok kurutuyor havasını. Normalde su koyma ve fayans ve peteğe su püskürtme iş görüyordu ama 29 derecede durum daha kötüye gitti. Ayrıca odanın lambasıda patlamış. 3 haftadır yanıyordu sürekli.

Bakalım umutla bekliyorum. Çimlendiren arkadaşlar nasıl başarıyorlar. Özel lamba mı almalıyız.

Bir kaç yıla bu türlerinde fidesi satılır adana'da falan ama ankara'da bulabileceğimi sanmam.
Eklenti 604138

PokPok 08-04-2016 10:02

Çok iyi. Saksının üzerini streç filmle kaplayabiliyorsanız nem problemi düzelir bence.

PokPok 08-04-2016 10:18

1 Eklenti(ler)
Bu benim çözümümdü. Termostatlı mini sera ucuz bir ürün değil ama daha sonra da her istediğim tohumu çimlendirmede kullanacağım için bir yatırım olarak düşündüm. Işıkla beraber bir mini kapalı alan fide üretim istasyonu olarak senelerce kullanılabilir.

Eklenti 604140

kolcay 08-04-2016 11:43

çimlendirme için bu kadar kasmayın kendinizi . benim gönderdiğim tohumlar çok taze mutlaka çimlenir. ben 50 tane diktim fire vermeden yer gök biber fidanı oldu. hiç bilmiyorsanız plastik bardak dondurma kutusu artık neyse içine biraz su koyun üzerine saksı toprağı (torf) ekleyin tohumları serpiştirin tekrar üzerine 3-4 milim toprak ekin fıs varsa fısfısla yoksa elle biraz daha nemlendirin ağzını kapatıp peteğin altına koyun. ben geçen cuma ekim yaptım salı çıkmaya başladılar. üstelik işyerinde geceleri kalorifer yanmıyor ve kuzey cephedeyim. oda sıcaklığı 22 derece ancak gelir.

casper621 08-04-2016 14:15

Öncellikle herkese merhaba bu benim ilk tecrübem olacak bitki yetiştirmek için. Bugün tohumları aldım ve güzelce ektim 2 cm delik açarak saklama kabı kullandım kapaklı olması nedeniyle toprağımı köyden getirdim gübreli ve temiz bir toprak yinede kendim evde eledim şimdi camın önünde duruyorlar umarım çıkar. Bu sene herkes için bereketli olur inşallah.

casper621 08-04-2016 14:18

http://i.hizliresim.com/bDRJkn.jpg

solda'ki bugün özenle ektiğim carolina reaper sağda'ki ilk heves olarak hazır aldığım bhut jolokia size tavsiyem böyle hazır almayı 1 ay oldu çıkmadı.

casper621 08-04-2016 14:20

http://i.hizliresim.com/pzVB6N.jpg

CAROLİNA REAPER TOHUMLARIM

3 GÜN NEMLENDİRDİM

casper621 08-04-2016 14:33

Yenilebilir hale gelmesi kaç ay sürer

PokPok 08-04-2016 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi casper621 (Mesaj 1452632)
Yenilebilir hale gelmesi kaç ay sürer

Fide olduktan sonra 120-180 gün arası.

casper621 08-04-2016 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PokPok (Mesaj 1452662)
Fide olduktan sonra 120-180 gün arası.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025