![]() |
Carolina reaper acı biberi
Carolina Reaper 1,569,300 Scoville Heat Units (SHU)
http://iggyschillis.files.wordpress....pg?w=560&h=419 kaynak: https://iggyschillis.files.wordpress...pg?w=560&h=419 http://thehotpepper.com/uploads/mont...1364952246.jpg kaynak: http://thehotpepper.com/uploads/mont...1364952246.jpg |
Genel ortalama acilik birimi bakimindan Carolina Reaper istikrarli sekilde en aci gibi gozukuyor ama Trinidad Moruga Scorpion'in tohumundan yetistirilen bazi meyvelerin acilik seviyesinin 2 Milyon civarinda oldugu soyleniyor. Bu aciligi veren meyvelerden seleksiyon yapilirsa sanirim Carolina Reaper'i gecebilir.
|
Carolina reaperin 2.300.000 sınırına ulaşabildiğini okumuştum
|
Bu sene hydroponic sistemde yetiştirdiğim 2 metrelik Red Savina Habanero dan sonra sisteme Carolina Reaper eklemek istiyorum yerim olursa.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1-fotograf.jpg |
Tohumlari siparis ettim gelsin hemen ekicem bu baslikta bhut jolokia basligi gibi olsun simdi bu carolina tohumlarina da bhutla ayni islemi yapmak mi gerekiyor ( suda bekletmek gibi ) yoksa direk ekiyim mi ?
|
Saksi degisimini yaptim
Saksilarin altina drenaj icin lav tasi koydum. Torf olarak compo sana kullandim ve torfa belirli oranlarda leonardit , vermikulit , organik humus gubre , organik pelet gubre ile karistirdim biberleri ektikten sonra en uste yine lav tasi koydum, sularken toprak dagilmamasi icin ayrica hafif potasyum salinimi yapiyormus. http://imageshack.us/a/img837/5296/2pw5x.jpg http://imageshack.us/a/img23/8607/cnbf.jpg |
Bu biberin ne kadar acı olduğunun bir tahmini için polisin kullandığı biber gazının 1-2 milyon scoville arasında değiştiğini belirtelim.
|
Zaten ucundan bakmak lazım 750bin scoville üstü herhangi bir taze biberi yiyen birisi acıya çok dayanıklı değilse ciddi anlamda mide ağrısı çekebilir. Acıya dayanıklı olmayan kişileri hastanelik edebilir. Kesinlikel tok karnına yenmelidir. Aksi taktirde mide iç çeperiniz yara olabilir. Asit yuttuğunuzu varsayın, öne eğilemezsiniz, soğuk soğuk terler ve titremeye başlarsınız, gözleriniz kararır, bayılacağınızı zannedersiniz. Dayanılmaz bir mide ağrısı olur. Kolay kolay geçmezi tekrar nükseder ve sonrasında midenizin düzenini bozar. Çok ağrı veren mide gazı sancısının 4-5 katını hayal edin öyledir. İşin özeti deneyimsiz arkadaşlar fazla acı chilli biberlerinde çok dikkatli olun gerçekten şakası yok.
|
Zaten izledigim videolarda carolina reaper i yiyen bi sure sonra kusmaya basliyo.
Ayrica Merak ettigim bir konu var bir kac yerde gordum ozellikle yabanci sitelerde carolina bhut gibi aci biberleri ic mekanda yetistirenler biberlerin belli bir mesafe uzagina fan koyuyorlar belirli bir hava akimi saglamasi acisindan fotosentezin gerceklesmesi icin yapmam gerekirmi boyle bisey ? |
drclnie biberleriniz çok güzel gözüküyor. Umarım bol meyve verir. Fan olayı ise tercihinize kalmış, bir ara bende düşünüyordum, nette araştırmıştım. Aklımda kalanlar; bazı ekvatoral can**bis türlerine soğukta gelişmeyi durdurmasın diye fan ile sıcak hava için, büyük miktarda üretenler dediğiniz gibi hava sirkülasyonu için ama en çok da rüzgarı simüle edebilmek için kullanılır bu sayede gövde ve dallar daha dayanıklı hale gelir. Bitki kendini rüzgarlı ortamda hissedecek ve kendini koruma güdüsüyle (!) güçlenecek.
Aynısını (benim aldığım Hp22b) ben de yetiştirmeye çalışıyorum. Bildiğim kadarıyla Reaper hibrid bir tür, çıkacak sonucu merak ediyorum, umarım çıkacak tohumlar bir sonraki sene meyve verir. |
Biberler gayet hizli bir sekilde buyumeye devam ediyorlar.Basarisiz bhut denemelerimden sonra bu sefer olucak gibi :)
Sn. Stok ruzgar isini askiya aldim bi sureligine Cunku cok iyi gidiyorlar bozmak istemiyorum buyumelerini :) http://imageshack.us/a/img836/7492/g2gg.jpg http://imageshack.us/a/img838/9641/xuia.jpg http://imageshack.us/a/img845/6425/lm84.jpg |
Aman nazar değmesin, Bu hale geldikten sonra çok ölümcül bir hata (çok aşırı ya da yetersiz su, gübre vs..) yapılmazsa bitki kolay kolay ölmez diye düşünüyorum. Tohumları bu hale getirene kadar neler çektiğinizi çok iyi anlıyorum. Bhut sayfasını okurken aklıma gelmişti, ben de ısıtıcı kullanıyorum merak edip araştırdım bu ısıtıcı hep altında mı kalacak diye, kotilededonlar çıktıktan sonra ısıtıcı gerekmiyormuş. Boşuna elektrik harcamışım :)
|
Benim de jalapenolar ve bulgarian waxlar çimlendi, havalar soğuk olduğu için tabasco ve habanerolardan daha ses yok.
|
Reaperlar ayni hizla buyumeye devam ediyorlar cicekleri benim dollendirmem gerekiyor dimi ic mekan oldugu icin daha cicek yok gorunurde :)
http://imageshack.us/a/img834/9163/ix3a.jpg http://imageshack.us/a/img835/3346/ij0h.jpg |
Biber, kendine tozlasir ama bitkiler icerde oldugu icin tozlasmaya yardimci olmak bakimindan, cicekler actiktan sonra dallari hafifce silkeleyebilirsiniz.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın drclnie, biberleri saksıda mı yoksa bahçede mi yetiştireceksiniz bilmiyorum ama saksıda kalacaklar ise saksı boyutunun bitki boyutuna etkisini görmeniz açısından. 13 cm vs 18 cm. Aynı tarihte ekilip aynı oranda gübre uygulanmış.
Eklenti 489465 http://www.youtube.com/watch?v=URPPQi903ZY Ayrıca budama ile ilgili bir video paylaşmak istedim. Belki ilginizi çeker. Altı tane biberimi budadım, bazıları çiçek vermişti. Açık yaralardan mikrop kapma riski var ama videodaki sonucu görünce riski almaya değer bence. http://www.youtube.com/watch?v=su3jR5JY8kY |
Ic mekanda saksida yetistiricem.Saksi boyutunu bende denedim resimde zaten gorursunuz ufak saksilardaki cok cok yavas buyuyor simdi ben su anki saksilari degistirmem mi gerekirmi daha buyuk saksiyla budamayida 1 tanesinde denemeyi dusunuorum.
|
Bence saksıyı hemen değiştirmeyin. Köklerin saksının altındaki deliklerden çıkmasını bekleyin. Youtube'da izlediğim bir başka videoda; "bitki, saksının boyutları neticesinde yaşam alanının ne kadar olduğunu belirleyip o alan oranında gelişme gösterir. " diyordu.
Budama, bitkinin çiçek ve meyve için harcayacağı enerjiyi köklendirme için kullanmasını sağlayacak. Daha kalın gövdeli, sağlam bir bitkiniz olacak. Budama yapacağınız makasın steril olmasına dikkat edin. Adamın biri 60 tane biberini kaybettiğinden bahsetmiş bu yüzden enfeksiyon kapma riskini göz önünde bulundurun. (not: Budamanın meyve sayısını artırdığı iddia edilir fakat bir yerlerde bilimsel olarak ispatlanmadığını okumuştum) |
Surekli takip ediyorum gelisimlerini saksilarimin boyutu bence baya idare eder gibi videodaki buyuk biberin saksisina yakin boyutta ilerde degisim kesin yaparim.
Koklenme icin Vodoo juice kullansam mi bilmiyorum ters bi etki yaparmi bhut ta denemistim pek bi sonuc vermedi gibi zaten bhutlar bozulup olmustu yavas yavas . |
Voodoo juice organik olduğunu iddia eden bir ürün, yabancı forumlarda, (yanlışlıkla) aşırı doz vermelerine rağmen bitkilerine zarar vermediğinden bahsedenler var. Bir faydasını görmedim diyenler de var.
Forumda Voodoo juice ile ilgili entry'de @untouchable'ın dediği gibi bakteriler bitkiyi beslemiyor, bitkinin ihtiyacı olan besin maddesini topraktan alımını kolaylaştırıyor, beslenmesine yardım ediyor. Voodoo Juice mikorizal bakteri içeren bir ürün değil, yinede (faydalı) bakterilerin hepsi kanımca bitkiyi olumlu etkiliyor. Mikorizal bakteri ile ilgili video'da, bitkilerin köklenme karşılaştırmasında mikorizal destekli bitkinin kökleri harikaydı. Voodoo juice denemedim ama Root it firmasının köklendirici jeli (çelik için) hâla aklımın bir köşesinde. Çimlendirme için simbiyotek sim organik gübre kullandığım denememdeki fidelerin kökleri gayet iyiydi. Sizin kulandım dediğiniz leonardit bazlı hümik asit için internette çok olumlu sonuçlar verdiğini okumuştum. Tahminimce sizin biberler kritik köklenme sürecini atlatmıştır. Bhutlar için ne kadar voodoo kullanmıştınız ? |
İç mekanda yetiştirenler; biberlerinizin çiçeklerini, bir kulak pamuğu vasıtasıyla tek tek dölleyiniz.
|
Alıntı:
Mikorizal bakteri iceren urunler hangileri |
Sanirim cicek acicaklar :D
http://imageshack.us/a/img843/687/i8q1e.jpg http://imageshack.us/a/img838/7821/wzfs.jpg |
Gerçekten güzel bir çalışma, emeğinize sağlık, paylaşım için teşekkürler...
|
Direk guneste yapraklari yumusayip buzulur gibi oluyo bende sinekligi cektim :D
Cicekler 4-5 gune acar :D http://imageshack.us/a/img841/4120/ydja.jpg http://imageshack.us/a/img844/8594/w2gi.jpg http://imageshack.us/a/img836/7677/2w3h.jpg http://imageshack.us/a/img842/3139/b1wy.jpg http://imageshack.us/a/img839/1787/wj5j.jpg http://imageshack.us/a/img841/5411/0k50f.jpg http://imageshack.us/a/img841/8913/g3gx.jpg |
|
ilk meyve cikti yakinda fotoraflicam :D
|
Her tarafinda meyve var bekledigimden cok daha fazla verim aldim inanilmaz boyutlara ulastilar :D
http://imageshack.us/a/img842/3111/0azmb.jpg http://imageshack.us/a/img855/5969/8tzg.jpg http://imageshack.us/a/img834/669/wpeog.jpg http://imageshack.us/a/img829/9584/l0av.jpg http://imageshack.us/a/img840/3702/4sa5.jpg http://imageshack.us/a/img850/3079/ku4u.jpg http://imageshack.us/a/img841/7341/b0u5.jpg http://imageshack.us/a/img843/4928/m5g8.jpg http://imageshack.us/a/img819/1843/o7mh.jpg http://imageshack.us/a/img841/7508/lgfy.jpg http://imageshack.us/a/img840/4515/0ro6.jpg |
Son durumlari bu arada :)
http://imageshack.us/a/img823/1047/6n3eh.jpg http://imageshack.us/a/img829/8617/g152.jpg |
Aksam yesildi sabah birden saramaya basladi daha sonrada kizaricak heralde :D
http://imageshack.us/a/img829/1258/p01j.jpg |
Sayın drcinie, Gerçekten çok tebrik ederim. Gelişimlerini izlemek çok heyecan vericiydi. Anladığım kadarıyla gölge ortamda gelişimlerini tamamladılar. Acı biberi çok severim denemeyi düşünüyorum.
Tadına baktınız mı? Acılık seviyesi nedir? Türkiye`de var mı bilmiyorum ama Frankfurt`da biz bu biberleri bulabiliyoruz hatta ben tohumlarını ayırmıştım. Normal bir biberden farklı bir aromasi var. Acıyı çok seviyorsanız size mükemmel bir sos tarifi; soya susunun içine bu ve diğer chili biberlerini doğrayıp sarımsak ezerek (sarımsaksız da olabailir)karıştırsanız mükemmel sos elde edersiniz. Benim Grillerimin vazgeçilmez sosudur. Et, pilav ve makarnayla denemenizi tavsiye ederim...Genellikle Asya mutfagin da kullanilan bir sos... |
Alıntı:
Tadina bakmadim kizarmadan da bakmayi dusunmuyorum sos tarifini merakla bekliorum baska turlu yenmez zaten bunlar :D |
Su anki durumlari 1 tanesini kopartip dilimi degdirdim ucundan 10 dk suren bi yanma tek bi dokunusta yemeye cesaret edemedim daha :D
http://imageshack.us/a/img633/2158/0fcbda.jpg http://imageshack.us/a/img538/1649/cc5aa3.jpg http://imageshack.us/a/img540/5599/6576c3.jpg http://imageshack.us/a/img901/4592/4522ec.jpg |
Lütfen yemeye karar verirseniz bir videonuzu çektirin o an, foruma ibret olsun chili biberlerini hafife almak. :D Yalnız midenize zarar verip, bir daha kolay kolay acı yiyemeyecek hale de gelebilirsiniz uyarayım.
|
Alıntı:
|
Ilk hasat i yaptim budamayla beraber :)
Yine cicek acmaya basladilar yeni biberlet yolda http://imageshack.us/a/img590/3401/06fd91.jpg http://imageshack.us/a/img590/577/539bb9.jpg http://imageshack.us/a/img590/3687/2e8f27.jpg http://imageshack.us/a/img590/397/9c287c.jpg |
dölleme
Alıntı:
|
Sayın drclnie paylaşımlarınız çok güzel olmuş bende yeni merak saldım balkonumda bulduğum tüm acı biberleri yetiştirmeye başladım ve onlarla uğraşmayı çok seviyorum hele birde gunluk koparıp yemek yokmu tadına doyulmuyor neyse burayı gereksiz meşgul etmeyeyim ama duygularımı aktarmak istedim sadece. Sizden ricam fazla tohumunuz varsa bende rica ediyorum umarım şanslı kişi benimdir şimdiden teşekkrler.
|
Alıntı:
Bibercikli çiçekler dişi, diğerleri erkektir. Örneğin tavuk teleği ile önce erkek çiçeğin iç kısmındaki üreme organlarına temas edip, sonra hafifçe dişi çiçeğin iç kısmındaki üreme organlarına temas ederseniz, tozlaşmayı manuel olarak yapmış olursunuz. Bu işlem, rüzgarla, böceklerle vb. yapılmazsa, minik biber büyümez, çiçekle beraber kurur. Kısaca olay budur. Selamlar |
5 Eklenti(ler)
Bu sene yetiştirdiğim biberlerin arasından çıkan en acı biberim resimlerden içindeki capsaisin yoğunluğunu sarılıktan anlayabilirsiniz. Habanero ve üstü acı biberlerimi ikiye bölüp yarısını yemekten önce çiğnedikten sonra 5 dk bekleyip yemeğe geçerim ancak bu biber kesinlikle şakaya gelmez bu tarz acı biberleri şaka amaçlı kimseye yedirmeyin Habanero ya kadar olan biberler şaka amaçlı kullanılır ancak üstü riskli.
Yanındaki turuncu biber Habanero. çeşidini maalesef bilemeyeceğim karma tohum almıştım. tohumları aldığım satıcının biber resimlerindeki Trinidad scorpion Red Moruga ya çok benziyor. Bu biber yediğim en acı çeşitti Bhut jolokiadan daha acı. tohumlarını ayırdım seneye aynı meyveyi verirse dağıtmayı düşünüyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025