![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Carolina Reaper, Ed Currie adındaki biber üreticisi tarafından farklı biberler arasında hibritleme yapılarak ve istenen özellikler göz önünde bulundurularak her yetiştirme mevsiminde o özellikleri veren meyvelerden alınan tohumlar seçilerek üretilmiş ve bugün artık stabil sonuçlar verdiği söylenen, biberlerin chinense ailesine ait bir çeşit. Yani daha öncesinde tropik bir ülkede yetişen, tohumları doğadan toplanmış bir biber değil.
Bitki üstündeki meyve şekilleri bir örnek olmayabilir, bu normal bir durum. Yani bir meyvenin şekli biraz farklı diye "bu bitki orjinal değil" diyemeyiz. Polimorfiktir. Meyvesini yiyeceklere uyarı: Reaper, halk arasında ölümü simgeleyen, ruh hasadı yapan varlık için kullanılır. Meyveyi acısını seyreltmeden tüketirseniz, ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Sos yapacaksanız, tatlı biberlerle seyrelterek yapmanızı tavsiye ederim. |
Sayın birnefestoprak bu konu baya önemli bunun hakkında biraz teferruatlı bir cevap yazabilirmisiniz?
Biberden tohum almak için biber kızardıktan 2-3 gün sonra koparıp tohumunu çıkarıp gölgede kurutup tohumluk olarakmı ayırmak gerekli yoksa dalında kızarıp buruşup iyice kuruduktan sonra kesip içinden çıkarmak mı veya kızardıktan sonra dalında 10-15 gün mü kalmalı?İçinden hiç çıkarmamak yanlış orası anlaşıldı. |
Bu sorunun cevabı da ait olduğu yerde, biber başlığında.
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Kolcay geçen sene senden aldığım moruga yuvarlak kapta ebaydan carolina reaper diye aldığım kare olan kapta,ilk hasatlar yapıldı yani.Moruga'lar çok iri değil ebaydan aldıklarım baya iri.
Tohumluk yapacaklarımın tohumunu hemen çıkaracağım,gölge'de kurutacağım,pul biber yapacaklarımı ve bütün gene kurutup yemeklere öylece atmak istediklerimi nasıl kurutmalıyım acaba,evin içinde gölgede mi yoksa balkonda güneşte mi?Bana pepper joe'den tohumlarla gelen kuru biberler baya kuruydu kıtır kırır,güneşte kurutuluyor sanki ne dersiniz? Sos için ayrıca bir araştırma yapacağım forumda bu bilgiler mevcut sanırım ama ön bilgi olarak sos'luk biber kurutulacak mı yoksa yaş ikenmi işleme alınmalı? |
Erkan ikiye ayir gunese koy kurusunlar. Biberlerden yedinmi benim gonderdigimmi yurt disindan gelenmi hangisi daha aci.
|
Alıntı:
Senden aldığımı yeşilken bütün yemiştim ebaydan geleni ucundan ısırdım o da çok acı.Morugadan sonra daha bütün yiyeceğimi zannetmiyorum.Karşılaştırmak zor ya ne desem yalan,pek vakit te olmadı ama önümüzdeki günlerde bir deneyeyim bakalım. |
Ben biberleri saklama şekillerini araştırdım. Yabancılar sürekli sos yapıyor (pul biber neden yok anlamadım). İşlemden geçirmek istiyorsanız acı sos yapıp yemeklerinize öyle dökün diyorlar. Bizim acısso gibi şişelere dolduruyorlar. Bütün saklamak istiyorsanız da buzlukta dondurabilirsiniz diyorlar. Kurutmak için de ikiye kesip kurutabilirsiniz diyorlar. Ama bir püf nokta var. Alttan üste doğru, yeşil kısmı ellemeden kesip dikkatlice çekirdekleri alıp oyle kurutulursa daha iyi oluyormuş. Çekirdeği de, bağlandığı o beyaz yeri zedelemeden almak gerekiyormuş. (Biberin en acı yeri orası) . Kurutunca daha çıtır oluyormuş. Dondurunca daha fresh (ıslak gibi, taze gibi ama yeni kopmuş şekilde taze değil) oluyormuş. Ayrıca fırında kurutma da yapılıyor ama yapılış şeklini hatırlamıyorum. Bir de sebze kurutucular var. Evde sebze-meyve kurutucu yapmak istiyorsanız YouTube'a DIY Food Dehydrator yazabilirsiniz. Afiyet olsun erkan bey. Bu arada biz normal biberleri gölgede kurutmayız, oluşan nem dolayısıyla çürür, küflenir.
|
Alıntı:
|
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/39931.htm
Dostlar carolina reaper yetiştirme mücadelesi verirken değişik çimlenme yöntemleri deniyorum,arada bu konuyu da takip etmenizi öneririm. |
3 Eklenti(ler)
Geçen yıldan beri carolina diye büyüttüğüm ebay'dan aldığım ama herkesin bhut dediği biberlerimin son hali bu şekilde.Şu anda neye benziyor sizce?Bariz bir carolina kuyruğu yok ama baya bir değişik şekiller var.
Ayrıca ilk resim benimki ikinci resim etkinlikte oz26 nickli arkadaştan aldığım bhut,üçüncü resim ise redchiliden aldığım bhut.Bu ikisinin aynı cins olduğunu nasıl söyleyeceğiz?Benimki redchilinin kine benziyor. |
1 Eklenti(ler)
Sabah daha net çektim geçen yıl ebay'dan aldığımı.getirmesebari kardeşim senin ingilizcede iyi gibi yabancı sitelere bide şunu sor sana zahmet künyesini öğrenelim şu biberin.
|
erkanbey, maalesef artık benden bıktılar sanırsam. Cevap yok hiçbirinde :D O yüzden biber türü soramıyorum artık. Her gun farklı bir biberin ismini sordum :) eş te dostta ne varsa hepsini sordum :) Ama şunu şöyleyeyim ben iyice baktım inceledim. Maalesef siz de hibrit kurbanısınız.. Bizim burda hibrit başka orda başka heralde. Yani benim hibrit ten kastım arabadaki gibi, carolina oluşturulmaya çalışılmış. 2 biber çaprazlanmış, ama olmamış işte. Trinidad Scorpion , Trinidad 7pot , Trinidad moruga scorpion . Bunlara benziyor bunlar çaprazlanmış olabilir.
|
Bildiğim kadarıyla oz26 nickli kullanıcının biberi gerçekten bhut. Ama kolcay beyinki de yine hibrit olabilir. Yani maalesef bu kadere mahkumuz. Yapacak birşey yok. Benim biber de kolcayın hibrit carolinası gibi olacak gibi duruyor bir kaç gun sonra resmini koyarım. Beni soğuttu işten açıkçası. İlerde bir süreç var önümde, biber yetiştirecek bir imkanım olmayacak sanırsam. O yuzden bu elimdekiyle idare edicem.
|
Lezzetli ve Acı Sos Tarifi
1 Eklenti(ler)
Lezzetli ve Acı Sos Tarifi:
Tarife başlamadan önce, tarif Yabancı kaynaklı olduğu için ağız tadınıza uymayabileceğini ve ana hattı bozmadan şekillendirilebileceğini söylemek isterim. Tüm agaclar.net üyelerine afiyet olsun ;) Malzemeler: - 500 gram Kurutulmuş biber. (Kurutulmamışsa adım 3'ü uygulayabilirsiniz) - 4 adet Sarımsak - 10-12 yaprak Fesleğen - 1 su bardağı Sirke - 1 çay kaşığı tuz Hazırlanışı: 1•Biberlerinizin saplarını iyice ayıklayın. 2•Tohumunu ayıklamanız acılığı azaltacaktır. Bunu göz önünde bulundurun. 3•Biberlerinizi ortadan ikiye hatta mümkünse küçük parçalara ayırın ve daha önceden ısıtılmış fırında asla yakmadan çok da ıslak bırakmadan kurutun. 4• Kurutulmuş biberleri ve temizlenmiş, ezilmiş sarımsakları blender'a koyun ve iyice parçalanmasını, karışmasını sağlayın. 5•Daha sonra Fesleğeni ekleyin ve devam edin. 6• Son olarak da sirkeyi ve tuzu ekleyin. Son kez iyice çalıştırın. 7• Sosunuz hazır. Küçük cam şişelere doldurabilirsiniz hediyelik için. --- getirmesebari (agaclar.net/forum üyesi) --- |
4 Eklenti(ler)
Hasat ettiğim biberleri ve tohumları ayrı ayrı kurumaya aldım tohumlar içeride gölgede biberler balkonda güneşte.Sayın birnefestoprak cam tabak önermişti tohumlar için ama ben peçeteye koydum çok fark etmez galiba sonuçta hava almadan yana sıkıntı yok.Dikkatimi çeken şey biberlerin çoğunun tohumları siyah çürümüş gibiydi,sağlam alanlarda var.Aklıma acaba dalında kuruttukta tohumlar çürüdü mü diye geldi ama taze tohumlardada aynı durum söz konusu.Sanırım bu cinslerin hepsinde bu durum söz konusu.Çünkü 3-4 ayrı cinsten böyle çıkanlar var.
Çoğu şeyde olduğu gibi tohum almada da yanlış yaptığımız şeyler çok olabilir,biberi dalında kurutmak gibi mesela.Sayın birnefestoprak veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanlış gördüklerinizi düzeltin lütfen.Biberleri nasıl kuruttuğumu,tohumları neyin üstünde ve nasıl kuruttuğumu resim olarak ekliyorum.Bahsettiğim siyah tohumlarıda görebilirsiniz. |
3 Eklenti(ler)
Sevgili getirmesebari,soslar çok güzel görünüyor.Bu aralar sos incelemelerim yoğun.Dün akşam ilk sos'umu Erdalhoca nın sayesinde onun tarifi ile yaptım hoşumada gitmedi değil.Değişik çeşitlerde deneyip bana göre en idealini bulacağım.İnternette gördüklerim hep sulu,ben salça gibi istiyordum öylede oldu,ama şimdi diyorumki böyle yemeğin üstüne dökülmede dökülmez az sulu olması iyi gibi.Forumda sos konusu varsa oradan bu tariflere devam etsek iyi olur aslında yoksada açalım bi konu ama önce varmı yok mu öğrenmek gerek.
Resimde gördüğünüz abartılmış bir kıvam acısı çok fazla.İlk başta sadece acı ile yapsam olmazmı diye düşündüm gerçi hala'da düşünüyorum :) ama emin olun o kattığım acının yarısını bile katsam yaterli olurmuş.Acı biberlerin tohumlarını çıkarmadım acı olsun diye. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Tohum alma hatta biber tohumu konusunda ihtisas yapmış biri olarak bu kadar uğraşa gerek yok diyebilirim size.En kolay ve en sağlıklı tohum alma yöntemi, dalından koparttığınız biberi (bu biber biraz diğerlerine göre fazla olgunlaşmış olsun, neredeyse buruşmaya başlayıp, dalında kuruyacak duruma geldiğinde) saplı şekilde kopartın.Kopartığınız biberleri bir ince ip ile saplarından bağlayın ve havadar, direk güneş altı olmayan ama ışık alan bi yere asın.1-2 hafta orada kalmasını ve kurumasını sağlayın.Ne zaman oradan alacaksınız, işaret parmağınızla bi küçük fiske vurun, içinden tıkırtılar gelmeye başladı, işte o artık tohumluk olarak gelecek yıla ayrılabilir. Kurutma işlemi sonrası saklama koşulunuza göre ister biberi ile birlikte hiç tohumunu ayırmadan; veya biberini kırıp tohumları içinden alarak saklayın. Saklama alanınızda nem ve ışık olmaz ise uzun yıllar saklayabilirsiniz. Not: Bitkilerin anotomisinde gördüğüm bi detay varsa o da; ne kadar üzerine titrersen o kadar kırılgan oluyorlar.Sevelim ama sıkmayalım :) Mehmet |
Biber tohumunu meyvenin içinde, sonraki senenin ekim zamanına kadar (yaklaşık bir sene yapıyor) saklamamanızı tavsiye ederim; ya çimlenme oranları ciddi oranda düşer ya da tamamen ortadan kalkar.
|
Tohumu biberin içinde saklama konusunda biraderime kıl biber yolladım bütün halde tohumu içinde ne hikmetse bir biber bile yetiştirememiş belkide denk geldi bilemem ama sayın birnefestoprak'ın yazdıklarından sonra kafama donk etti.Ama herkesin kıymetli yorumlarına teşekkür ediyorum.
|
Alıntı:
Ninelerimizin yöntemi... Çok doğal ve tanıdık geliyor. ;) Ancak bizim bu nazlı biberlerde de işe yarar mı? O kadar nazlılar ki " yağmur yağacak" desek " vay, bana ördek dedin" diye alınganlık gösteriyorlar, her durumda... 2 biber varsa, birinden sizin söylediğiniz yöntemle, diğerinden de sayın birnefestoprak'ın tavsiye ettiği şekilde tohumunu almak lazım :cool: :confused: |
1 Eklenti(ler)
Öncelikle erkanbey'e teşekkürler. O kadar zahmete girip bana kargoyla gönderdiği biberler için. ;)
O ebaydan gelen ve henüz " adı konulamayan " aşağıdaki biberden bu akşam yemeye çalıştım. Bir biberin yarısını, yarım kg kadar tam yağlı yoğurt ve 4-5 dilim ekmekle yedim. En az yarım saat ter döktüm:D:D:D Ben ki bu yaşıma kadar acı konusunda iddialı biriydim; ama bu biber beni zorladı. :D Pişman mıyım, elbette hayır. Yarın akşam da moruga denemesi yapmayı düşünüyorum :cool: |
2 Eklenti(ler)
Sn Erkanbey in bana verdiği biberlerden
"TRİNİDAD SCORPİON" etiketli biberin 2 adet meyvesi. Henüz kızarmadılar. Eklenti 628229 Carolina Reaper etiketli de henüz çiçeklenme olmadı. Yanlız carolinanın kırılan bir dalını 2 ya ayırıp (çatal üstünden ) suya koydum. 1 tanesi çok güzel köklendi. Onuda ayrı saksıya ekeceğim. Eklenti 628228 |
Sayın saleri eğer üstünde ben verirken plastik isim yazdığım çubuklardan var ise o scorpionlardan ben yetiştiremedim malesef.Tohumlarnet sitesinden almıştım sanırım iki çeşit, trinidat moruga ve trinidat scorpion.Böylece birinide olsa sizde görmüş olduk.
|
Alıntı:
Evet beyaz plastik den etiket vardı. 2 kök T. scorpion 1 kök C. reaper yazıyordu. Scorpionların diğerinde de 3 adet meyve var. Henüz meyveler çok küçük onlar arsada.Kendi döllendi.. Resimdeki ise işyerinde cam kenarında. Fırçalanarak döllendi. :D. |
Alıntı:
Mehmet |
çok acı biberler yemesi hem çok güç hem keyifsiz
|
Sonuç olarak biber gerçek rengini akdıktan sonra (genelde kırmızı olur)tohumlar çıkarılıp kurutulabilir,hatta bu şekilde daha uzun dayanır diyebiliriz.Biberin içinde kurumamış bölge kalma ihtimali,içindede tohum kalma ihtimali olabilir,bende bundan sonraki çalışmalarımda kızarınca tohumları çıkarıp kurutacağım.Sayın merlict sizce tohumlar kaç günde kurur odanın içinde,aşşağı yukarı kaç gün?
|
Siz forumu trollemiyorsunuz, değil mi?
Alıntı:
|
Alıntı:
Tohum çimlenme zamanını merak etmek yanlış birşey mi?Tohumlar üzerine usta olduğunu yazdığı için böyle bir soru yönelttim. Şöyle bir örnekte vereyim,bazı kişiler para sahtemi diye tırnaklarıyla kabartmasına bakarak anlar ama kimiside bunu hissedemez tırnakları ile.Kimi insan elleyince anlar tohumun kuruluğundan kimiside anlayamaz,kendisine tavsiye edilen günden sonra kuruduğuna inanmaya başlar. İnşallah düşündüklerimi doğruca anlatabilmişimdir. |
2 Eklenti(ler)
Bunlar da benim şekerler...
Bakalım tohumlarını alabilmek kısmet olacak mı? |
Trollemek=internet ortamında karşıdakinin iyi niyetinden yararlanarak bir konu üstünden onunla dalga geçmek.
Birçok yolla defalarca yanıtlanmış bir soruyu tekrar tekrar sormanızın anlamını çözemiyorum. Kurutacağınız altı üstü bir biber tohumu. Meyvenin içinden çıkartacaksınız, tabağa/peçeteye/kaba her nereyeyse sereceksiniz ve kurutacaksınız. Sayfalar dolusu yazışmanın olduğu bir başlıkta bir sorunun cevabı aralarda bir yerde vardır da gözden kaçmış olabilir, yardımcı olabilecek birisi tekrar yanıtlar ama burda size aynı cevap birçok kişi aracılığıyla ve kısa bir zaman aralığında defalarca verilmiş zaten. Bunun daha nesini tartışacağız anlamıyorum ki. Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Son durum. Carolina olmadığı kesinleşti. Ama baştan beri illa Carolina olsun diye bir inadım yoktu Allahtan.
|
Alıntı:
|
Kolcay'a katılıyorum. Keşke aldığınız yeri vs. paylaşsanız da Carolina Reaper almak isteyen arkadaşlar doğru kaynaktan faydalansa
|
Sonunda kuyrukluları görmeye başladık şükür.Sayın bahçeden çok güzel görünüyorlar.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:52. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025