agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Diken Kabağı (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/2945.htm)

berduray 17-03-2010 13:53

Unlu bit alarmını aldıktan sonra endişe ile benim kabağı inceleyeyim diye elimde büyüteçle güneşe çıktım.

Görebildiğim 3 unlu biti, farkında olmadan çıtır çıtır sesleri ve iğrenç bir koku eşliğinde yaktım.


Kabakta hiç bir sorun kalmadı, şükür kabak ta sağlam.

Büyüteçle zararlılardan kurtulma konusunda tarihe geçmiş olabilir miyim acaba ? :)

Filizler uzamaya devam ediyor, tam olarak ne kadar uzayınca toprakla buluşturmak gerekiyor;

Kabağı yüzeysel olarak toprağa mı yatıracağım, üzerini kapatana dek toprak eklemeli miyim..?... gibi sorularım var.

lale76 17-03-2010 22:20

Sevgili berduray; cumartesi günü bilgi alacağım. Teyzeye ulaşabilirsem daha erken de yazarım.

almira 17-03-2010 22:32

Laleciğim bir de bu kabakların filizlenmesi için ne yapmamız gerektiğini sorarmısın canım. Benimkiler geldikleri gibi duruyor.

berduray 18-03-2010 11:00

2 Eklenti(ler)
Yabancı kaynakları biraz karıştırdım, hepsi de toprağa yatırılmış, ya da yarısı gömülmüş vaziyetteydi.

Demek ki tamamiyle gömmeyeceğiz.

Ve gerçekten sağlam bir çardak gerekiyor.

Kazasız , belasız yetiştirebilirsek herkese yetecek kadar ürün elde edip, dağıtabiliriz.

Her yaprak sapından bir kabak elde edilebildiğine göre...

Çorbası, tart'ı, haşlamadan sonra ikiye bölüp, içi oyulup kıyma, peynir, salam, kaşar vs..ile dolması yapılıp, fırınlanabiliyor.

Çiğ olarak salataya kullananlar da var.


Yabancı kaynaklarda bu tip tariflere rastladım.

Tatlımsı tadı oluyormuş.

Güngör Salman 18-03-2010 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 598440)
Geçen yılki gibi öldürmez de yaşatmayı başarırsak, gerçekten de bir sürü kabağımız olabilir sayın Salman. Böylece tadına da bakabiliriz.

Elimize az kabak geçtiği için kıyıpta tadınada bakamıyoruz:p

malbman 18-03-2010 11:40

Gerçekten de öyle Güngör hanım. Bir tanecik kabağa nasıl kıyar da yer insan:p :pAma bu yıl azimliyim. Ne olursa olsun bu kabağı yetiştireceğim. O zaman bol bol yeriz

hassoman 18-03-2010 13:41

Dikenli kabak
Dikenli kabak - Sechium edule - Kıbrıs kabağı olarak da biliniyor... Ancak Girit kabağı da denilen yuvarlak sakız kabaklarına da Kıbrıs Kabağı diyenler de var. Böyle bir karışıklık var işte. Güney illerimizde köylüler arasındaki adı ise oldukça kabadır. Şimdi bunu yazmak mı doğru yazmamak mı bilemiyorum. Yazsak ayıp olacak, yazmasak bu isimler kaybolup gidecek. (Bu konuda bir forum konusu mu açsak ne?). Neyse meraklısı arasın bulsun diyelim.

Güney Amerika meyvesi olduğu için bu iklim bizde de aynı iklim koşullarına denk gelen güney bölgemizde yetiştirilmektedir. Meyvalarının yanı sıra sürgünleri ve köklerinden de yararlanmak için yetiştiriliyormuş. Amnioasitler ve C vitamince zengin olduğu biliniyor. (İlk önce Aztekler tarafından bu amaçla evcilleştirildiği söyleniyor.) Yaprakları, kökleri, çekirdeği tıbbi bitki olarak kullanılıyormuş. Yüksek tansiyona, damar sertliğine, böbreklere iyi geldiği idrar söktürücü olduğu biliniyor. İçinde çağla iriliğinde, fasulye tadında bir çekirdeği var. Yer örtücü olarak yetiştirilebilirse de sağlam çardaklar üzerinde yetiştirilmektedir. Çok sayıda ürün verdiği için çardağın sağlam olması gerekir.

Döllenmenin sağlanması için birden fazla ekilmeli. Çünkü tozlaşma olamayacağı için meyva tutmuyor. Çiçekleri küçük ve beyaz renkli. Meyveleri soluk sarıdan, koyu yeşile kadar olabiliyor. Satın alırken sapının yumuşak olanları tercih edilmeli... Meyveleri tam olgunlaşmadan çiğ olarak yenebiliyor. (Belki reçeli de yapılabilir. Hani tam olgunlaşmamış su kabağının kireçde bekletilerek reçeli yapılır ya, oradan çağrıştırdım). İyice olgunlaştığında kabuğu sertleştiği için soyarak yenebiliyor. Bu durumda kabuğu atılmıyor, kızartılıp yoğurtla, uygun soslarla veya sade olarak yenebiliyor. Çorbası, sotesi ve bamyalı yemeği yapılıyor. Ayrıca dilimleri kızartılıp üzerine cevizli tarator dökülerek yemesi pek hoş. Kompostosu da oluyor.

Yetiştirmek için içindeki çekirdeği çıkarılıp ekilmiyor. Meyvası ile birlikte gömülmesi gerekiyor. En garantisi, sonbaharda serin ve güneş görmeyen bir yerde (yarı aydınlık) filizlenmesin sağlandıktan sonra yumruyu filiz dışarıda kalacak şekilde ekmek...

tamaşa 18-03-2010 15:44

Döllenmenin sağlanması için birden fazla ekilmeli. Çünkü tozlaşma olamayacağı için meyva tutmuyor.


Tek olan kabakların şansı yok mu yani:(

berduray 18-03-2010 17:38

Ben de kara kara bunu düşünüyorum...

lale76 20-03-2010 08:57

Kabağı aldığım teyzenin anlattıkları: filiz boyu önemli değilmiş. Dikmek için uygun zamandaymışız, hava rüzgarlı olduğundan hergün sulanması gerekiyormuş. Yaprakların ilk çıktığı yere kadar toprağa gömülmesi gerekiyormuş. Gübre ihtiyacı yokmuş.
Teyze tek kabak dikmiş, ürünler elimizde . Suyu çok seviyormuş.

malbman 20-03-2010 09:43

Sevgili lale76 çok teşekkürler. Tabii teyzemize de. Biraz gayretle, senin çabaların ve teyzemizin de değerli bilgileri sayesinde bu yıl tadına bakabilecek kadar diken kabağımız olacak sanırım.

lale76 20-03-2010 09:56

Amin sevgili malbman. Tadı çok güzel. Özellikle kızartması :))

tamaşa 24-03-2010 17:36

Arkadaşlar kabaklarınızı ektiniz mi:confused:mümkünse resim eklermisiniz:confused:yanlış birşey yapmak istemiyorum,anladıgım kadarıyla uzantıların oldugu yere kadar topraga gömecegiz(yatay olarak) yani bir kısmı(üst kısmı)toprak üzerin de kalacak.

malbman 24-03-2010 20:35

Ben henüz dikmedim. Zira elimdeki işi acilen teslim etmem gerekiyor, ki bu da önümüzdeki haftayı bulacak sanıyorum.

berduray 25-03-2010 18:47

1 Eklenti(ler)
Ben bugün toprakla buluşturdum.

malbman 25-03-2010 18:59

Haydi hayırlısı sayın berduray.

gurbik67 25-03-2010 19:54

bu kabağı sitemizde satışını yapan arkadaşlar varmı acaba ?.

berduray 25-03-2010 22:17

Çoğaltabilirsem paylaşacağım, inşallah başarırım.

gurbik67 26-03-2010 23:29

inşallah ,çoğalması konusunda dua edeceğim.

A.Şahin 27-03-2010 00:00

Aynı duayı ben de ediyorum :)

berduray 27-03-2010 16:05

Merak etmeyin..iş; yaşatabileyim, çoğaltabileyim.

malbman 28-03-2010 08:06

Diken kabaklarını hala dikmeyen arkadaşlar; sık sık kontrol edin kabaklarınızı. Çünkü temizlediğimi sandığım mendebur pamuklular yine her tarafını sarmış zavallının. Oturdum sabahın beşinden beri onları ayıklıyorum.

berduray 28-03-2010 13:53

Manuel zor olmaz mı? Bir kaba oksijenli su, neemli su v.s. yapıp kabağı içinde bekletirseniz, oksijensiz kalıp en azından boğulurlar.

Naçizane fikrim.

Peki toprak altındakilere ne yapmalı?

Ben onun derdindeyim.

malbman 28-03-2010 14:24

Aslında güzel bir fikir sayın berduray. Hiç aklıma gelmemişti ama yalnızca oksijenli su olur mu acaba? Zira neemim yok. Bir dahaki sefere de öyle denerim.

Ama toprak altındakilerle ilgili hiç bir fikrim yok açıkçası.

almira 28-03-2010 14:42

Arkadaşlar; valla delirmek üzereyim. Elimde üç tane diken kabağı var. Hiç birinde de en ufak bir filiz belirtisi yok.:( Ben bu kabakları nasıl filizlendireceğim?

malbman 28-03-2010 15:10

Sayın almira benim kabak geldiğinde ucunda küçük bir filiz vardı. Daha sonra da uzadı ama kendi kendine uzadı. Benim herhangi bir müdahalem olmadı.

Zaten bildiğim kadarıyla bu filizler kendiliğinden gelişiyor.

berduray 28-03-2010 22:31

Sayın Malbman evdeki malzemelerle uygulayabileceğiniz yöntemler şurada...

Sayın Almira kabak ılık, nemli ve ışığın bol olduğu yerde hemen sürgün çıkarıyor.

Mutfağınızda aydınlık bir bölüm ideal olabilir.

lale76 28-03-2010 23:38

Havaların ısınmasıyla ben de gündüz dışarı çıkarıyorum. almira benim kabağım da çok geç çimlendi. 1 hafta 10 gün önce sürgün verdi.
Kabağın renginde değişiklik oldu mu?
Benim kabağı sizinkilerden daha sonra aldım.

malbman 29-03-2010 04:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 605620)
Sayın Malbman evdeki malzemelerle uygulayabileceğiniz yöntemler şurada...

Sayın Almira kabak ılık, nemli ve ışığın bol olduğu yerde hemen sürgün çıkarıyor.

Mutfağınızda aydınlık bir bölüm ideal olabilir.

Sayın berduray teşekkür ederim.

berduray 31-03-2010 15:04

Rica ederim Sayın Malbman.

Kabak yata yata büyür dedikleri bu mu acep?

Yoksa o karpuz muydu?

Diktiğim günden beri hiçbir gelişme yok, öylece duruyor.

Toprak altında neler olup bittiğini merak ediyor, rahatını bozmayayım diye kurcalamak ta istemiyorum.

Şeffaf bir kaba mı dikseydim acep?

lale76 06-04-2010 14:26

5 adet diken kabağı kalmış onları aşağıda ki linkte satışa sundum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20099

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20101

malbman 06-04-2010 17:37

Lale verdiğin linkler açılmıyor ablam. Bir sorun olabilir mi?

lale76 06-04-2010 20:56

ismail Ağabey açıldı ama :)
Diken kabağı satışı diye bakar mısın forumdan ?
(İstatistikten de bakabilirsin.)

gurbik67 11-04-2010 22:59

lale hanımdan aldıklarımı inşallah büyütürüm.

tropik 13-04-2010 09:05

Lale abla diken kabağı tek yıllıkmı?

athena -asena 06-05-2010 22:22

benim ektiğim diken kabaklarından 2 sinin filizleri kurudu tekrar sürgün verirmi acaba?

Lonicera 07-05-2010 07:01

Toprakla buluşturduğum her iki diken kabağı da çürüdü:(. Ne üst ne de alttan herhangi bir filizlenme oluşmamış. Sadece toprağa yatırdığım zaman bi defa sulamıştım.

malbman 07-05-2010 07:05

Ben diken kabağımı yaklaşık 15 gün önce toprağa koydum. Toprağa koyduğumda üzerindeki tek filizi de neredeyse tamamen kurumuştu ama bir hafta önce dip kısmından yeni yapraklar çıkarmaya başladı. Sanırım oradan yine sürecek zira yaprakların rengi ve şekli yerinde. Bu güne kadar 3-4 kez suladım sanırım. Bir ara fotoğrafını çekip ekleyeceğim.

gurbik67 07-05-2010 22:36

diken kabağımı dikeli 20 günü geçti farklı şehirden gelince her halde psikolojisi bozuldu, inşallah bir gelişme gösterir.

cemo 08-05-2010 10:09

Sanırım benimkiler öldü:(((


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025