![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Tohum konusunda önceki mesajlarda yazmıştım gittigidiyor.com da satılmak üzere söz verdim bir arkadaşa oradan bulabilirsiniz. Bunun dışında bu hafta sanırım ilk meyveleri hasat edeceğim. Tohumlarını ayırdıktan sonra meyve kısmından az bir miktar kendime sos için ayıracağım kalanları isteyenlere gönderebilirim yani acı biber olarak tadına bakma fırsatını sizlere verebilriim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-03-2008
Şehir: IZMIR
Mesajlar: 42
|
Gittigidiyor.com'da aradım ancak bulamadım, buradan linkini paylaşırmısınız? Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Tohum için söz verdiğim arkadaşlar iletişim bilgilerini özel mesajla atsınlar biberlerini içinde tohumlu olarak göndereceğim. Ayrıca sadece biberinden tatmak denemek için isteyenlerde iletişim bilgilerini söylesinler onlara da göndereyim. Aras kargo ile ödemeli olarak göndereceğimin bilinmesini isterim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 551
|
Biberin tadına bakmak isteyen arkadaşların, biberi yedikten sonra yazacakları yorumları merakla bekliyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Az önce neşter ve laboratuvar eldiveniyle ayıkladım tohumları. Eldivenle işim bitti çıkarttım attım. Berdurayın defterden adresine bakıyordum sayfa çevirmek için gayrı ihtiyarı elim ıslansın diye dilime gitti tatlı bir acılık bulaşmış. Yine de bir ara böceklerle yabancı döllenmesin diye bitkinin üzerine tül perde germiştim acılığı biraz azalmış olabilir ancak bayramdan önce üstünü açtımki acılaşsın diye. Ne diyeyim yiyenler söylesin. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-05-2008
Şehir: konya
Mesajlar: 289
|
Sayın Selahattin Yılmaz, banada biber tohumu gönderebilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Valla ben hangi guruba girdiğimi anlayamadım ama, değişik açıklamalar var çünki ben alacağımı aldım neyse ki... O büyük anı yaşadım, meraktan geberiyordum bu acı nasıl diye o videoyu da izledikten sonra. Bu satırları yazabildiğime göre zehirlenip hastanelik olmadım. Bünyem sağlammış demek. Hocam'ın yarım yarım ayırıp gönderdiklerinden sağlam bulabildiğim birini (poşette bana ulaşana dek erimiş, kokmuştu) ama meraktan o kokmuş biberi tatmak zorundaydım. 2 dilim arasına 1 tam biberi koyarak yedim, harika, tailerden daha acı olduğunu belirtmeliyim. Artık kurtarabildiğim tohumlardan üretmeye çalışacağım, tekrar teşekkür ediyorum kendisine, ölmeden önce yapılacak işler listemde bu biberi tatmak vardı, onu hallettim sırada yine onun sayesinde sellucam olacak nasipse. Allah başımızdan eksik etmesin Hocamızı... Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-08-2008
Şehir: adana
Mesajlar: 99
|
Selehattin bey gittigidiyor.com'da bulamadım, burada linkini paylaşırmısınız? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Adı geçen biberi tatmak sonunda nasip oldu. Selahattin hocamız sağolsun Yalova' ya bir miktar getirmişler ![]() Acıya alışkın olduğum için, öyle aman aman bir tat alamadım. ****, yazılanlardan etkilenerek beklentim yüksek oldu ![]() Değişik ve farklı bir aroması, kokusu var. Biraz da şekerli gibi. Ağızda bıraktığı tat, diğer biberlere göre daha yoğun ve kalıcı. Yazılan acılığı alabilmek için biraz fazla kaçırdım sanırım, hafif mide ağrısı oldu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Ramazan ayında biberin üzeri açıktı ve here türlü doğal şartlarla mücadele ediyordu. Fidanlığa bir misaifirm geldi eşiyle ve iki adet biber verdim (bayan olan acıyı çok seviyormuş). Sonrasında bu biberin şöyle böyle bir acılığa sahip olmadığını söylediler yemişler ancak yana yana hatta acıyı iki gün sonra bile hissettiklerini söylediler. Bende o günlerde dışarıdan yabancı döllenip bozulmasın diye tül perde gerdim ve üzerini örttüm. Örttükten bir hafta sonra aynı kişi o biberden tekrar verdim ancak bu defa biberin hiç acı olmdığını dile getirdi. Bende hemen biberin üzerini açtım doğal şartlara bıraktım. O nedenle acılığı biraz düştü doğrusu. Şimdi üzerini açtıktan sonraki meyveler yavaş yavaş olgunlaşıyor onlara bakacağım acılığı yerine gelmiş mi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2008
Şehir: ADAPAZARI
Mesajlar: 175
|
Arkadaşlar! Bu acı biber konusuna bayıldım, yani gülmekten bayıldım!! Koptum vallahi. ![]() ![]() ![]() Siz çok yaşayın emi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 19-12-2008 saat 15:27 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Biberin acılık derecesi nasıl ölçülür?
Bizde en popüler acı biberler Urfa'nın isotuyla Maraş'ın mercan renkli kırmızıbiberi. Oysa dünyada aleppo, anaheim, ancho, bell pepper, cascabel, cayenne, chilaca, chiltepin, cubanelle, de arbol, dundicut, fresno, guajillo, habanero, jalapeno, hungarian wax, red chilli, hot chilli, japanese, mirasol, macho, mulato, pasilla, pepperoncini, piquin, tien sin ve daha nice çeşitleri var. Acıya dayanıklılarla dayanıksızların bir biberin acılık düzeyi konusunda aynı yorumda birleşmeleri zor. Birinin "Korkunç acı," dediğine, bir başkası "Bundan bir kilosunu bir oturuşta yerim," diyebilir. *** Allahtan 1865-1942 yılları arasında yaşamış Wilbur L. Scoville adlı Amerikalı bir farmakolog, biber acılığını ölçme yöntemini bulmuş, bibere acılığını veren maddeyi de 'kapsaisin' diye adlandırmış. ***Onun sayesinde bugün hangi biberin ne kadar acı olduğunu objektif kriterlerle belirleyebiliyoruz. ***Scoville'in ilk deneylerinde değerlendirmeyi insan damağı yapıyordu. Bunun için çeşitli biber türleri püre haline getirilip bir gece alkolde bekletiliyordu. Kapsaisin alkolde ve yağda eridiği için alkol kullanılmıştı. Bilirsiniz, biberden ağzı yananlar hemen sudan medet umarlar, kapsaisin sudan etkilenmediği için de bunun bir yararı olmaz. Oysa su yerine süt, ayran, bira ya da birkaç yudum şarap içilse yanma hissi çok daha çabuk giderilebilir. ***Biz deneye dönelim; kapsaisin eriyiği şekerli su ile tadımcıların dilleri acılığı hissedemeyeceği oranlarda inceltiliyordu. *** Sözgelimi eriyik, 30 bin-50 bin kat inceltildikten sonra artık damakta algılanamıyorsa, o biberin kapsaisin değeri 30 bin-50 bin Scoville birimi olarak belirleniyordu. Günümüzde tadımcılar bu azaptan kurtarılmış durumdalar. *** Artık Scoville birimini insan damağı yerine modern kromatografi cihazları belirliyor. *** Bugün artık belli başlı biberlerin acılık skalası var. *** En altta 0-10 Scoville birimiyle toz kırmızı biber yer alıyor. ***Jalapeno serrano 2 bin-15 bin birimle ortalarda. *** Habanero 'Red Savina' biberi ise 570 bin birimle rekoru elinde tutmaktayken, 2000'de bu süper biber de tahtını bırakmak zorunda kaldı. *** Hindistan'ın Tezpur kentinde keşfedilen Naga Jolokia biberinin 850 bin Scoville birimiyle yeni bir rekora imza atması gurmeleri sevindirmesin. Zira bu biberin yenmesi olanaksız. O ancak savunma silahı olarak kullanılan biber gazı üretiminde işe yarıyor. Acı biber tutkunlarının giderek daha acı olanını aramasının nedeni bilim dünyasınca çözülmüş. *** Biberdeki kapsaisin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini öylesine şiddetli uyarıyor ki, vücut, acıyı yenmek için, aynı zamanda insanda mutluluk duygusu uyandıran endorfin hormonu salgılamaya başlıyor. Cehennem ziyafetini andıran acı yemeklerin ardından insanın kendini cennetteymiş gibi mutlu hissetmesinin nedeni meğer buymuş. *** Biber acılığının mideye, bağırsaklara zararı yok. Tersine, sindirim sistemini harekete geçiriyor. Hatta ülser yapan helicobakter pylori bakterilerini öldürüyor. ***C vitamini düzeyi limondakinin iki katı, bilumum diğer vitaminler ve mineraller de cabası. İşin ilginç yanı sürekli acı yemekle tat alma duyusu da körelmiyor. Dolayısıyla sağlık yönünden acının bir sakıncası yok. Sabah Gazetesi 28/06/2009 pazar eki gurme yazar, Ahmet Örs kaynak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Ben o biberin en acı olduğunu düşünmüyorum çünkü araştırdım acılık dderecesi var. Bunun ismi "Scoville Acılık Ölçeği" bu ölçek altındaki değerleri ekliyorum. Scoville derecesi Biber türü 15,000,000–16,000,000 Saf Kapsaisin (n-vanillil-8-metil-6-(e)-noneamid) 9,100,000 Nordihidrokapsaisin 2,000,000–5,300,000 Birleşik Devletler standartlarına uygun biber gazı 855,000–1,041,427 Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi) 876,000–970,000 Dorset Naga - Capsicum chinense 350,000–577,000 Red Savina™ - Capsicum chinense 100,000–350,000 Habanero biberi - Capsicum chinense 100,000–350,000 Scotch Bonnet - Capsicum chinense 100,000–200,000 Jamaika Acı Biberi 50,000–100,000 Thai biberi, Malagueta biberi - Capsicum frutescens, Chiltepin biberi - Capsicum annuum 30,000–50,000 Cayenne biberi - Capsicum annuum, Ají Peru biberi - Capsicum baccatum, Tabasco biberi - Capsicum frutescens 10,000–23,000 Serrano biberi 7,000–8,000 Tabasco sosu (Habanerolu) 5,000–10,000 Wax biberi 2,500–8,000 Jalapeño biberi - Capsicum annuum 2,500–5,000 Tabasco sosu (Tabascolu) 1,500–2,500 Rocotillo biberi 1,000–1,500 Poblano biberi - Capsicum annuum 600–800 Tabasco sosu (Yeşil biberli) 500–1000 New Mexico Anaheim biberi 100–500 Pimento biberi (Tatlı kırmızı biber) - Capsicum annuum, Pepperoncini - Capsicum annuum 0 Acısız, Dolmalık biber - Capsicum annuum. Derecelendirme böle. Ben baktım araştırdım yenilebilen en acı Habanero olarak öğrendim ve onun tohumunu aldım gittigidiyordan. Yetiştirdim epey büyüdüler ama onlara bakamıyorum. Çünkü tarlamızda ekili. İnşallah mutlu haberlerini size yazabilirim. Bu biberlerin hepsinin videosu var sitelerde. Habanero biberi yenildiğinde sadece acı veriyo ve biraz hoplatıyor. Sakın ve sakın Naga Jolokia - Capsicum chinense (Dünyanın en acı biber meyvesi) bu türü asla yetiştirmeye çalışmayın. Çünkü bir izlediğim video da adam nerde ise ölüyordu. Her yanı yara bere içinde oldu 2 saat içinde. Denemenizi tavsiye etmem. Denildiğine göre kalbi olan insanları öldürüyormuş. Habanero'da da bu tehlike var. Kalbiniz sağlam olması lazım epey. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Turuncu ve kırmızı habanero, jelapano, tabasco ve de kiraz biberlerim var ama ihtiyaç arnavut biberineymiş. Bir yakınımın (kilo değil) sağlık sorunu için bu biberin tohumunu nerden bulabilirim? Ücretli, ücretsiz. Başka bir adı var mı arnavut biberinin? Habaneronun bu kadar beter acı olduğunu bilmiyordum. Bilsem kesinlikle ekmezdim. Yenmez bu biber. Düzenleyen maki01 : 10-07-2009 saat 01:55 Neden: ek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Her hangi bir tohumcuya gidin sorun onlar verir aslında. Mesela pazardaki tohumcular. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 173
|
Arkadaşlar dünyanın en acı biberi en son verilere göre -google verileri- bhut jolokia -ruh biber-Hindistan kökenli- acılık değeri scoville ölçeğine göre 1.001.304 scoville birimi. Şov yapıp fazla yemeyin son pişmanlık fayda etmez... Benden söylemesi. Hoşçakalın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Bu adamın yerinde olmak istemezdim doğrusu. Ayrıca orada diğer biber çeşitlerini de deniyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu.
|
Selhattin hocam acı biberi yemek ekmeksiz veya yemeksiz yemek her babağidin işi değil.Bende acı biberi severek yerim ancak süs biberi tercihimdir. sevgili maki01 habaneron tohumlarına talibim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|