agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)

Beğeni Düzeni781Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-03-2009, 19:23   #841
Ağaç Dostu

maviyeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2008
Sevgili Karamela aslında görevlinin söyledikleri doğru; ama başka tohumlar için. Mesela ben domates ve biberlerimi torflu toprağa ektim sonra bahçeye dikeceğim. Moralinizi hiç bozmayın, acemilikte neler neler yapıyoruz bilmeden. Tohum ekmeden önce forumları okursanız hata yapma olasılığınız azalır.

maviyeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2009, 19:57   #842
Ağaçsever

KaRaMeLa's Avatar

Giriş Tarihi: 08-06-2008
Tesekkur ederim Maviyesil. Eger cimlenirlerse sevincten ucarim sanirim forumu bol bol okuyup surekli yeni seyler ogrenmeye calisiyorum. Domates ve biberleriniz insallah mutlu bir sezon yasayip bol bol meyve verirler .

KaRaMeLa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2009, 20:05   #843
Ağaç Dostu

maviyeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2008
Umarım büyürler, bu konuda pek başarılı değilim sanırım. Daha öncekileri malesef kaybettim. Bence sen saksılara yeniden dik yeşilliklerini, bardaklardakini de afiyetle yersin. Birşey daha söyeyim aklıma gelmişken. Maydanozları büyüyünce makasla saplarından kes, yenileri daha gür çıkıyor. Ben de maydanoz forumundan öğrenmiştim.

maviyeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2009, 08:50   #844
Ağaçsever

KaRaMeLa's Avatar

Bugun Ukrayna'li bir arkadasim beni ziyarete geldi ve pet bardaklarimi sordu bende anlattim. Meger oda evinde baharat yetistirmek istiyormus ama nasil yapacagi konusunda hic fikri yokmus. Ben eh biraz ondan tecrubeliyimya hani hemen elimdeki kalan pet bardaklara maydanoz, dere otu, nane ve kekik ekip verdim. Spreyleme yontemiyle sulayacagini 3 haftaya kadar cimlenecegini ve diger ayrintilarida anlattim . Herseyi bu forumdan ogrendigimi de soyledim ama turkce bilmedigi icin kendisini cok sanssiz hissetti. Ama giderken o kadar mutluyduki bardaklariyla evden ayrilirken onlara gozu gibi bakacagina ve cimlendiklerini gormek icin sabirsizlandigini soyledi. Bende cok mutluyum onun adina..
Maviyesil cok tesekkur ederim. Evet haklisin ben toprak alip saksilarima elimdeki kalan tohumlarimi ekebilirim. Nasilsa evde dunya kadar bos saksi var. Nasilsa ekmeyide ogrendim Iyki bu forum var. Dusunun dunyanin diger ucundan bile insanlar bir vasisayla bu forum sayesinde faydalanip mutlu oluyor.

Eski 23-03-2009, 19:32   #845
Ağaçsever

KaRaMeLa's Avatar

Arkadaslar biraz once kekiklerimin cimlendigini gordum ve cok sasirdim. En az iki hafta da cimlenir yaziyor paketinde ama 3. gununde cimlendiler. Ben buradan ogrendigim sekilde yapmistim ve sanirim bunun faydasi oldu. Uzerini strec filmle kapatmak filan gibi. Zira oyle bir bilgi ne pakette ne de aldigim cimlendirme topraginda yaziyor.
Iki pet bardaga ekmistim. Ikisinde de cimlenme var. Simdi ikisinide pencere onune gunes alan yere koydum. Bundan sonra sulamayi azaltip ( sadece nemlendirecek kadar spreylemek ) saglikli kekik fidanlari olmalarini izleyecegim. Umarim cok s1k ekmemisimdir. saksiya da saglikla gecirebilirim insallah.

Eski 02-04-2009, 20:02   #846
Yeni Üye

ozlem_eylul's Avatar

Giriş Tarihi: 25-03-2009
herkese merhaba arkadaşlar,
ben forumda da sebze yetiştiriciliğindede yeniyim. bağımlılık yapar dediler gerçekten öyleymiş. şimdi işten eve gelip nekadar büyüdüklerini çıkıp çıkmadıklarnı görmek için sabırsızlanıyorum. şimdilik cherry domates, brokoli, salatalık, fındık turp, roka, semiz otu, fasulye, barbunya vs ektim. çıkanların fotolarını ekliyorum

Eklenen Resimler

Bilge Kerem beğendi.
ozlem_eylul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2009, 20:04   #847
Yeni Üye

ozlem_eylul's Avatar

sevgili karamel bir sorum olacak. kekik ektiğinden bahsetmişsin. ben tohumunu bulamıyorum kekiğin nereden bulabilirim yardımcı olabilecek biri var mı?

Eski 02-04-2009, 21:31   #848
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozlem_eylul Mesajı Göster
sevgili karamel bir sorum olacak. kekik ektiğinden bahsetmişsin. ben tohumunu bulamıyorum kekiğin nereden bulabilirim yardımcı olabilecek biri var mı?

Ben Praktiker'de buldum kekik tohumunu , yapı marketlerin bahçe bölümlerinde bulabilirsiniz. Vilmorin firmasının tohumları genellikle bu yapı marketlerin hepsinde yer alıyor. İsterseniz bende gönderebilirim size tohum, ama kargo filan derken pahalıya gelir . En iyisi bulunduğunuz yerde bu tip bir market varsa oradan alın.

canerkus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 00:12   #849
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-02-2009
Galeri: 9
Sayın Özlem Eylül, bahçe sebzeciliği işi gerçekten çok keyiflidir ben de bu işe ikibuçuk ay önce başladım. Önceleri gayet normalken )) sonra bu iş öyle bir kanına giriyor ki insanın gerçekten işi gücü bırakıp bütün gün onlarla uğraşmak istiyorsunuz. Şu an günde en az bir saatim sebzelerim ve diğer bitkilerimle geçiyor.

Gönderdiğiniz resimlerden hepsi iyi durumda görünüyor fakat şu asker gibi sıraladıklarınız maydonoz mu yoksa yanılıyor muyum ? Aşırı sık göründüler bana. Seyreltme yapacak olsanız bile çok sıkışık gibiler epey bir telef etmek zorunda kalabilirsiniz. Benim en büyük hatam sebzelerim tohumdan çıktıktan sonra suyu fazla vermeye devam ettiğimden çok zayıf ve uzun boylu fidanlarım oldu. Şimdilerde suyu nasıl vereceğimi öğrendim de gövdeleri kalınlaşmaya başladı

fizikçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 09:22   #850
Yeni Üye

ozlem_eylul's Avatar

bilgi için teşekkürler canerkus, evet yakınımda var yapı marketler bulabilirim sanıyorum.

Asker gibi görünenler roka seyreltmem gerek artık galiba onları. tohumlar okadar küçücük ve ben okadar acemiydim ki sonuç bu oldu

ama telef olmayacaklar talip olanlar var komşulardan

Eski 03-04-2009, 10:46   #851
Ağaç Dostu

Baobab's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2008
özlem hanım; aslında aslına bakarsanız rokaları ve de tereleri sık ekmek de fena bir iş olmayabilir. Ben de geçen sene ilk kez saksıya sebze vs ekerken, roka ve tereleri sık ekmiştim, ama daha sonra bütün yaz makasla üzerlerinden kestikçe yerlerine yenisi çıktı ve bol bol mis gibi roka ve tere yemiş oldum.

Tabi, daha seyrek ekerseniz daha iri yapraklı olurlar, ama eğer dibinden sökerek değil de üzerinden makasla budayarak yiyecekseniz, böyle daha cılız, sık ama aynı lezzette roka/tere de olabilliyor neticede.

Baobab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 17:20   #852
Yeni Üye

parmakhavuç's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2009
Bi sorum olucak

Merhaba ben balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum saksıda hangi sebzeleri yetiştirebilirim ve de hangilerinden çabuk sonuç alabilirim şimdiden teşekkürler iyi günler

parmakhavuç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 20:17   #853
Ağaçsever

zm_sayhan's Avatar

Giriş Tarihi: 11-05-2008
Çok tecrübeli değilim ama şu anda yetişebilen domates, hıyar, biber, roka, maydonoz, marul, tere, roka, .... vb. Yani bu dönemde pazarda görebileceğiniz sebzeleri ekebilirsiniz... Sadece saksıların boyutu ekip dikeceğiniz sebzeye göre değişiyo... Çabuk sonuç almaya gelince, forumdaki yazıları okuyunca sabretmeyi öğreniyo insan...

zm_sayhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 21:27   #854
Yeni Üye

parmakhavuç's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2009
bilgiler için çok teşekkürler. çok heycanlıyım hemen çıksın ıstıyorum napıım

parmakhavuç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2009, 21:35   #855
Ağaçsever

zm_sayhan's Avatar

Öncelikle herkese selam: Bende bahçem olmadığı için balkon hatta pencere önü sebzeciliğine başladım...
Amatör olarak başlangıç yaptım şimdilik... Tohumlarım sınırlı sayıda olduğu için telef etmek istemedim ayrı ayrı pet bardaklara ektim... Başlangıç için torf ve perlit kullandım..
Name:  torf + perlit.jpg
Views: 4396
Size:  39.4 KB

Yağmurlama sulama işini pet şişenin ağzını iğneyi ısıtıp delerek çözmeye çalıştım..

Name:  Resim1.jpg
Views: 3277
Size:  33.2 KB

Marullarım... Tohumları çok sık ekmemeye çalıştım.. 5x5 olacak şekilde ektim
Name:  marul.jpg
Views: 3089
Size:  62.9 KB

Domateslerimi daha sonra büyük saksılara çimlendireceğim
Name:  domates.jpg
Views: 2825
Size:  55.5 KB

Hıyar, acur ve kornişonlarım
Name:  salatalık + kornişon + acur.jpg
Views: 3129
Size:  40.3 KB

Ayrıca daha sonra ekeceğim ve 12-24 saat çimlenmesi için beklettiğim turp ve marul tohumlarım da var...

İnş. çimlendikten sonra resimleri paylaşacağım... Domateslerimden 1-2 tanesini ters dikeceğim çimlendikten sonra...

Bilge Kerem beğendi.

Düzenleyen zm_sayhan : 04-04-2009 saat 00:46
Eski 03-04-2009, 21:46   #856
Ağaçsever

zm_sayhan's Avatar

Ayrıca pet bardakların ve saksının üstünü gazete kağıdıyla örttüm çimlenme oluncaya kadar...
:-)

Eski 04-04-2009, 10:24   #857
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-04-2009
Arkadaşlar bende formu okuyunca heveslendim ve bu işi yapabilirim diye cesaretlendim.
Fakat forumda bakıp bulamadığım ya da göremediğim kafama takılan birkaç soru var.

1. maydonoz, dereotu, marul ve biber tohumlarını çimlendirmeden önce ılık suda bekletme konusunda bir beze veya pamuğa sarıptamı yoksa direk normal ılık sudamı bekletmem gerekiyor?

2. suda bekletme süreleri: maydonoz: 5-7 gün, biber 2 gün diye biliyorum.
Marul ve dereotunu kaç gün bekleteyim?

3. Saksı için hazırlıyacağımız harca (1/3 bahçe toprağı, 1/3 dere kumu 1/3 gübre) ben torf katmak istiyorum faydası olur mu? Olursa oranı nekadar olmalıdır? Teşekkürler.

herkul38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2009, 11:55   #858
Ağaçsever

zm_sayhan's Avatar

Ben bildiğim kadarını cevaplayım benden daha çok bilgisi olanlar benim yanlışlarımıda düzeltsin...
1. maydonoz, dereotu, marul ve biber tohumlarını çimlendirmeden önce ılık suda bekletme konusunda bir beze veya pamuğa sarıptamı yoksa direk normal ılık sudamı bekletmem gerekiyor?

Hiç bişeye sarmana gerek yok direk suyun içinde bekleteceksin...

2. suda bekletme süreleri: maydonoz: 5-7 gün, biber 2 gün diye biliyorum.
Marul ve dereotunu kaç gün bekleteyim?

marulu ve dereotunu 24 saat bekletseniz yeterli sanırım...(dereotu için +/- zaman gereklimi bilmiyorum)

3. Saksı için hazırlıyacağımız harca (1/3 bahçe toprağı, 1/3 dere kumu 1/3 gübre) ben torf katmak istiyorum faydası olur mu? Olursa oranı nekadar olmalıdır? Teşekkürler.

Ben çimlendirme ortamı için torf+perlit karışımını kullandım(sadece perlit veya sadece torf da olur sanırım)... Ama çimlendikten sonra aktaracağım saksıya bende 1/3 bahçe toprağı, 1/3 kum 1/3 yanmış ahır gübresi kullanacağım... Şartlara göre kum yerine perlitte kullanabilirim... Zaten toprağın havalanması için gerekli, ikiside olur...

Pek cevap niteliğinde olmadı sanırım, daha çok kendi yaptıklarımı anlattım... İnş. yardımcı olmuşumdur.. Kolay gelsin...

Eski 04-04-2009, 13:07   #859
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-02-2009
Maydanoz tere ve dereotu ektim saksılara tere daha çabuk çimlendi maydonoz ve dereotu yeni yeni çimleniyor ekmeden önce hepsini üç gün suda beklettim dereotu iki ayda çimlenir demişlerdi ama yirmi günde çimlendi.

Düzenleyen çuha : 04-04-2009 saat 17:03
çuha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2009, 14:04   #860
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-04-2009
Sayhan fikirlerini paylaştığın için teşekkür ederim. Bakalım acemiliğimizi çıkarırız bu sefer olmazsa, ne yapalım

herkul38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2009, 21:18   #861
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-04-2009
selam. bende yeni üye oldum siteye ve okudukça heveslendim. hemen saksılarımı tohumlarımı aşdım ve başladım. tere, roka ve maydonoz ektim. tere ve roka 3 günde çıktı. maydonozda hala tık yok. ama uzun sürüyormuş biraz diye okudum ve umutla bekliyorum. taze soğanlarımda var ve gayet sağlıklı görünüyorlar

yekisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2009, 23:34   #862
Ağaçsever

zm_sayhan's Avatar

bol ve sağlıklı ürünlü günlere...

Eski 08-04-2009, 22:24   #863
Ağaçsever

memet58's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2009
Galeri: 3
Balkon sefası

Merhaba doğa severler,

Aranıza yakın zamanda katılmış olmakla beraber , yıllardan beri hanımın izin verdiği ölçüde balkonda ve bahçede sebze yetiştirmeye çalışan biriyim. Şu ana kadarki 30 sayfalık forumu okudum ve büyük katkısı olan , son zamanlarda mesajını göremediğim duayenimiz sayın Selahattin Bey'e de teşekkür ediyorum.

Benim mütevazi balkon sebzecilik etkinliklerimi aşağıdaki gibi özetleyebilirim :

* İstanbul dışında sebze ve meyve yetiştirdiğimiz bir bahçemiz var. Tohumdan fideleri balkonda kendim yetiştiriyorum.Kullandığım fide kapları yapı marketlerde hazır satılan , doğrudan toprağa yerleştirilebilecek şekilde. Bir kaç yıldır bunları kullanıyorum.
Brokoli ve karnıbahar erken çıktı ama bu yıl havalar serin gittiğinden biberler ve patlıcan geç çıktı :
Name:  brokoli biber.jpg
Views: 9125
Size:  60.3 KB
Domatesler ise her cinsten var. Nedense kiraz sırık domatesler en dayanıklısı.Oturak domatesler daha çok hastalanıyor ve böceklerin saldırısına uğruyor.
Name:  domates.jpg
Views: 6337
Size:  60.4 KB
* İri yapraklı fesleğenler ve 3 -4 cm boyundaki tereler büyüyünce seyreltilecek ve kışa kadar balkonda kalacak. Başka bir kapta da ekili reyhan var, şimdilik 5 -6 fide çıktı. Aynı kapta kalacaklar.
Name:  tere feslegen.jpg
Views: 6496
Size:  29.4 KB
* Naneler geçen yıldan. Tohumdan yapmıştım.Biraz sabredince iyileştiler. Maydanozlar da yeni yeni büyüyorlar. 3 ayda bu hale geldiler.
Name:  nane maydanoz.jpg
Views: 20862
Size:  47.7 KB
* Bunlar da tohumdan ve arpacıktan yaptığım soğanlar ve tohumdan ürettiğim fındık turpları..
Name:  sogan turp.jpg
Views: 6128
Size:  39.1 KB
* Tohumdan yetiştirmeyi başardığım kekik..Az su, bol güneş , taşlı, çakıllı biraz kireçli bir toprak. Aradabir budanıp salataları süslüyor.

* Mercanköşk en az 7 -8 yıllık , suyu kekiğe göre daha çok seviyor, hafif gölgeli olursa daha çabuk uzuyor.

Benim görüşüm tavsiye almak , araştırmak gerekir ama en önemlisi insanın kendi deneyimleri..Çünkü her bitkisever arkadaşın koşulları farklı, parametre çok, toprak, güneş,rüzgar,suyun kalitesi vs. Herkese bol yeşillikli , güneşli güzel günler..

Bilge Kerem beğendi.
memet58 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2009, 23:04   #864
Ağaçsever

zm_sayhan's Avatar

Sayın memet58; tebrik ederim bitkileriniz gerçekten çok güzel görünüyo... Darısı biz acemilerin başına artık...

Eski 09-04-2009, 07:23   #865
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
Nane için zeolit kullanmıştım geçen yıl.
Drenajı çok çok iyi ve hiçbir ek besin eklemedim, zeolit nemi 10 gün kadar oda koşullarında tutabiliyor, balkonda ise yağmurlar vs ile oldukça uzun süre dayandı. Ancak iki hafta kadar önce bir kez suluyorum o da yazdan beri ilk kez. Az torf ve bol zeolit ile nane yapmak mümkün.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 11:14   #866
Ağaçsever

memet58's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2009
Galeri: 3
İstanbul'un çeşme suları çok kireçli. Geçen yıllarda doğrudan kullanıyordum , bu yüzden üstte beyaz bir kireç bir tabakası ile kaplanıyordu. Bu yıl mutfağa ozmoz yöntemli arıtma cihazı taktık, bunun verdiği suyu kullanmaya başladım. Kireç tabakası kayboldu.Suyu bekletmek , sirke veya limonsuyu karıştırmak ne derece çözüm sağlıyor emin değilim.

memet58 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 10:35   #867
Ağaç Dostu

meh12's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2007
Galeri: 9
Balkonda roka ve tere yetiştiriyorum hobi olarak,dışarda seram da var.Onun da resimlerini en kısa zamanda koyacağım.

Eklenen Resimler

Bilge Kerem beğendi.

Düzenleyen meh12 : 02-04-2010 saat 17:23
meh12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 10:43   #868
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-10-2005
Arkadaşlar çok güzel,
yakında bende resim sergimi açacağım.

Fidelerim biraz daha canlansın.

Görüşmek üzere

Yüzünüzden gülücükler eksilmesin.

şeref Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2009, 19:45   #869
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-04-2009
Benide bilgilendirirmisiniz

Bende 1 aydır balkonda sebze meyve ve çiçek yetiştirmeye karar verdim ufaktan başladım.bilgilerinizden faydalanmak istiyorum

NAZ82 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2009, 15:10   #870
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Herkese merhaba,

Ne güzel bu kadar meraklının buluşması Forumda paylaşılanları okuyup sonra sorayım dedim ama ancak 11. sayfaya gelebildim.
Daha önce oldukça amatör şekilde sebze dikmiştim yazlığımızın bahçesine. ****** ektikten sonra sadece sulamanın yeterli olacağına inanlardandım. Gerçekten de öyle oldu, her ne kadar ben sefasını süremesem de ailem ben işe döndükten sonra bahçenin tadını bol bol çıkardı. Gerçi bu durumunun Ege'nin verimli toprağından ve havasından kaynaklandığını sanıyorum. ****** Ankara'nın iklim şartları daha sert ve bu sefer bahçe yerine saksı kullanmak durumundayım. Şimdilik elimdeki 4 adet saksıyla maydonoz, reyhan vs. ektim ama işi büyütmek niyetindeyim İlk aşamada sanırım herkesin yaşadığı zorluklardan biridir uygun ölçülerde saksı ve yeterli ve doğru miktarda toprak bulmak. Ankara'da yaşayanlardan bana fikir verebilecekler olursa sevinirim.

Saygılarımla

mburcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025