![]() |
|
![]() |
#841 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
Şehir: İzmir-Foça
Mesajlar: 224
|
Sevgili Karamela aslında görevlinin söyledikleri doğru; ama başka tohumlar için. Mesela ben domates ve biberlerimi torflu toprağa ektim sonra bahçeye dikeceğim. Moralinizi hiç bozmayın, acemilikte neler neler yapıyoruz bilmeden. Tohum ekmeden önce forumları okursanız hata yapma olasılığınız azalır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#842 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
|
Tesekkur ederim Maviyesil. Eger cimlenirlerse sevincten ucarim sanirim ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
Şehir: İzmir-Foça
Mesajlar: 224
|
Umarım büyürler, bu konuda pek başarılı değilim sanırım. Daha öncekileri malesef kaybettim. Bence sen saksılara yeniden dik yeşilliklerini, bardaklardakini de afiyetle yersin. Birşey daha söyeyim aklıma gelmişken. Maydanozları büyüyünce makasla saplarından kes, yenileri daha gür çıkıyor. Ben de maydanoz forumundan öğrenmiştim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#844 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
|
Bugun Ukrayna'li bir arkadasim beni ziyarete geldi ve pet bardaklarimi sordu bende anlattim. Meger oda evinde baharat yetistirmek istiyormus ama nasil yapacagi konusunda hic fikri yokmus. Ben eh biraz ondan tecrubeliyimya hani ![]() Maviyesil cok tesekkur ederim. Evet haklisin ben toprak alip saksilarima elimdeki kalan tohumlarimi ekebilirim. Nasilsa evde dunya kadar bos saksi var. Nasilsa ekmeyide ogrendim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
|
Arkadaslar biraz once kekiklerimin cimlendigini gordum ve cok sasirdim. En az iki hafta da cimlenir yaziyor paketinde ama 3. gununde cimlendiler. Ben buradan ogrendigim sekilde yapmistim ve sanirim bunun faydasi oldu. Uzerini strec filmle kapatmak filan gibi. Zira oyle bir bilgi ne pakette ne de aldigim cimlendirme topraginda yaziyor. Iki pet bardaga ekmistim. Ikisinde de cimlenme var. Simdi ikisinide pencere onune gunes alan yere koydum. Bundan sonra sulamayi azaltip ( sadece nemlendirecek kadar spreylemek ) saglikli kekik fidanlari olmalarini izleyecegim. Umarim cok s1k ekmemisimdir. saksiya da saglikla gecirebilirim insallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#846 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 5
|
herkese merhaba arkadaşlar, ben forumda da sebze yetiştiriciliğindede yeniyim. bağımlılık yapar dediler gerçekten öyleymiş. şimdi işten eve gelip nekadar büyüdüklerini çıkıp çıkmadıklarnı görmek için sabırsızlanıyorum. şimdilik cherry domates, brokoli, salatalık, fındık turp, roka, semiz otu, fasulye, barbunya vs ektim. çıkanların fotolarını ekliyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#847 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 5
|
sevgili karamel bir sorum olacak. kekik ektiğinden bahsetmişsin. ben tohumunu bulamıyorum kekiğin nereden bulabilirim yardımcı olabilecek biri var mı? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#848 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 37
|
Alıntı:
Ben Praktiker'de buldum kekik tohumunu , yapı marketlerin bahçe bölümlerinde bulabilirsiniz. Vilmorin firmasının tohumları genellikle bu yapı marketlerin hepsinde yer alıyor. İsterseniz bende gönderebilirim size tohum, ama kargo filan derken pahalıya gelir . En iyisi bulunduğunuz yerde bu tip bir market varsa oradan alın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Özlem Eylül, bahçe sebzeciliği işi gerçekten çok keyiflidir ben de bu işe ikibuçuk ay önce başladım. Önceleri gayet normalken ![]() Gönderdiğiniz resimlerden hepsi iyi durumda görünüyor fakat şu asker gibi sıraladıklarınız ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 5
|
bilgi için teşekkürler canerkus, evet yakınımda var yapı marketler bulabilirim sanıyorum. Asker gibi görünenler roka ![]() ![]() ama telef olmayacaklar talip olanlar var komşulardan ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 361
|
özlem hanım; aslında aslına bakarsanız rokaları ve de tereleri sık ekmek de fena bir iş olmayabilir. Ben de geçen sene ilk kez saksıya sebze vs ekerken, roka ve tereleri sık ekmiştim, ama daha sonra bütün yaz makasla üzerlerinden kestikçe yerlerine yenisi çıktı ve bol bol mis gibi roka ve tere yemiş oldum. Tabi, daha seyrek ekerseniz daha iri yapraklı olurlar, ama eğer dibinden sökerek değil de üzerinden makasla budayarak yiyecekseniz, böyle daha cılız, sık ama aynı lezzette roka/tere de olabilliyor neticede. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#852 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
|
Bi sorum olucak
Merhaba ben balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum saksıda hangi sebzeleri yetiştirebilirim ve de hangilerinden çabuk sonuç alabilirim şimdiden teşekkürler iyi günler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#853 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 40
|
Çok tecrübeli değilim ama şu anda yetişebilen domates, hıyar, biber, roka, maydonoz, marul, tere, roka, .... vb. Yani bu dönemde pazarda görebileceğiniz sebzeleri ekebilirsiniz... Sadece saksıların boyutu ekip dikeceğiniz sebzeye göre değişiyo... Çabuk sonuç almaya gelince, forumdaki yazıları okuyunca sabretmeyi öğreniyo insan... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#854 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
|
bilgiler için çok teşekkürler. çok heycanlıyım hemen çıksın ıstıyorum napıım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 40
|
Öncelikle herkese selam: Bende bahçem olmadığı için balkon hatta pencere önü sebzeciliğine başladım ![]() Amatör olarak başlangıç yaptım şimdilik... Tohumlarım sınırlı sayıda olduğu için ![]() ![]() Yağmurlama sulama işini pet şişenin ağzını iğneyi ısıtıp delerek çözmeye çalıştım.. ![]() Marullarım... Tohumları çok sık ekmemeye çalıştım.. 5x5 olacak şekilde ektim ![]() Domateslerimi daha sonra büyük saksılara çimlendireceğim ![]() Hıyar, acur ve kornişonlarım ![]() Ayrıca daha sonra ekeceğim ve 12-24 saat çimlenmesi için beklettiğim turp ve marul tohumlarım da var... İnş. çimlendikten sonra resimleri paylaşacağım... Domateslerimden 1-2 tanesini ters dikeceğim çimlendikten sonra... ![]() ![]() Düzenleyen zm_sayhan : 04-04-2009 saat 00:46 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 40
|
Ayrıca pet bardakların ve saksının üstünü gazete kağıdıyla örttüm çimlenme oluncaya kadar... :-) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 10
|
Arkadaşlar bende formu okuyunca heveslendim ve bu işi yapabilirim diye cesaretlendim. Fakat forumda bakıp bulamadığım ya da göremediğim kafama takılan birkaç soru var. 1. maydonoz, dereotu, marul ve biber tohumlarını çimlendirmeden önce ılık suda bekletme konusunda bir beze veya pamuğa sarıptamı yoksa direk normal ılık sudamı bekletmem gerekiyor? 2. suda bekletme süreleri: maydonoz: 5-7 gün, biber 2 gün diye biliyorum. Marul ve dereotunu kaç gün bekleteyim? 3. Saksı için hazırlıyacağımız harca (1/3 bahçe toprağı, 1/3 dere kumu 1/3 gübre) ben torf katmak istiyorum faydası olur mu? Olursa oranı nekadar olmalıdır? Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#858 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 40
|
Ben bildiğim kadarını cevaplayım benden daha çok bilgisi olanlar benim yanlışlarımıda düzeltsin... 1. maydonoz, dereotu, marul ve biber tohumlarını çimlendirmeden önce ılık suda bekletme konusunda bir beze veya pamuğa sarıptamı yoksa direk normal ılık sudamı bekletmem gerekiyor? Hiç bişeye sarmana gerek yok direk suyun içinde bekleteceksin... 2. suda bekletme süreleri: maydonoz: 5-7 gün, biber 2 gün diye biliyorum. Marul ve dereotunu kaç gün bekleteyim? marulu ve dereotunu 24 saat bekletseniz yeterli sanırım...(dereotu için +/- zaman gereklimi bilmiyorum) 3. Saksı için hazırlıyacağımız harca (1/3 bahçe toprağı, 1/3 dere kumu 1/3 gübre) ben torf katmak istiyorum faydası olur mu? Olursa oranı nekadar olmalıdır? Teşekkürler. Ben çimlendirme ortamı için torf+perlit karışımını kullandım(sadece perlit veya sadece torf da olur sanırım)... Ama çimlendikten sonra aktaracağım saksıya bende 1/3 bahçe toprağı, 1/3 kum 1/3 yanmış ahır gübresi kullanacağım... Şartlara göre kum yerine perlitte kullanabilirim... Zaten toprağın havalanması için gerekli, ikiside olur... Pek cevap niteliğinde olmadı sanırım, daha çok kendi yaptıklarımı anlattım ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#859 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2009
Şehir: k.Maraş
Mesajlar: 70
|
Maydanoz tere ve dereotu ektim saksılara tere daha çabuk çimlendi maydonoz ve dereotu yeni yeni çimleniyor ekmeden önce hepsini üç gün suda beklettim dereotu iki ayda çimlenir demişlerdi ama yirmi günde çimlendi. Düzenleyen çuha : 04-04-2009 saat 17:03 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#860 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: YOZGAT
Mesajlar: 10
|
Sayhan fikirlerini paylaştığın için teşekkür ederim. Bakalım acemiliğimizi çıkarırız bu sefer olmazsa, ne yapalım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#861 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: yalova
Mesajlar: 25
|
selam. bende yeni üye oldum siteye ve okudukça heveslendim. hemen saksılarımı tohumlarımı aşdım ve başladım. tere, roka ve maydonoz ektim. tere ve roka 3 günde çıktı. maydonozda hala tık yok. ama uzun sürüyormuş biraz diye okudum ve umutla bekliyorum. taze soğanlarımda var ve gayet sağlıklı görünüyorlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 40
|
bol ve sağlıklı ürünlü günlere... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#863 |
Ağaçsever
|
Balkon sefası
Merhaba doğa severler, Aranıza yakın zamanda katılmış olmakla beraber , yıllardan beri hanımın izin verdiği ölçüde balkonda ve bahçede sebze yetiştirmeye çalışan biriyim. Şu ana kadarki 30 sayfalık forumu okudum ve büyük katkısı olan , son zamanlarda mesajını göremediğim duayenimiz sayın Selahattin Bey'e de teşekkür ediyorum. Benim mütevazi balkon sebzecilik etkinliklerimi aşağıdaki gibi özetleyebilirim : * İstanbul dışında sebze ve meyve yetiştirdiğimiz bir bahçemiz var. Tohumdan fideleri balkonda kendim yetiştiriyorum.Kullandığım fide kapları yapı marketlerde hazır satılan , doğrudan toprağa yerleştirilebilecek şekilde. Bir kaç yıldır bunları kullanıyorum. Brokoli ve karnıbahar erken çıktı ama bu yıl havalar serin gittiğinden biberler ve patlıcan geç çıktı : ![]() Domatesler ise her cinsten var. Nedense kiraz sırık domatesler en dayanıklısı.Oturak domatesler daha çok hastalanıyor ve böceklerin saldırısına uğruyor. ![]() * İri yapraklı fesleğenler ve 3 -4 cm boyundaki tereler büyüyünce seyreltilecek ve kışa kadar balkonda kalacak. Başka bir kapta da ekili reyhan var, şimdilik 5 -6 fide çıktı. Aynı kapta kalacaklar. ![]() * Naneler geçen yıldan. Tohumdan yapmıştım.Biraz sabredince iyileştiler. Maydanozlar da yeni yeni büyüyorlar. 3 ayda bu hale geldiler. ![]() * Bunlar da tohumdan ve arpacıktan yaptığım soğanlar ve tohumdan ürettiğim fındık turpları.. ![]() * Tohumdan yetiştirmeyi başardığım kekik..Az su, bol güneş , taşlı, çakıllı biraz kireçli bir toprak. Aradabir budanıp salataları süslüyor. ![]() * Mercanköşk en az 7 -8 yıllık , suyu kekiğe göre daha çok seviyor, hafif gölgeli olursa daha çabuk uzuyor. ![]() Benim görüşüm tavsiye almak , araştırmak gerekir ama en önemlisi insanın kendi deneyimleri..Çünkü her bitkisever arkadaşın koşulları farklı, parametre çok, toprak, güneş,rüzgar,suyun kalitesi vs. Herkese bol yeşillikli , güneşli güzel günler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#864 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 40
|
Sayın memet58; tebrik ederim bitkileriniz gerçekten çok güzel görünüyo... Darısı biz acemilerin başına artık ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#865 |
Ağaç Dostu
|
Nane için zeolit kullanmıştım geçen yıl. Drenajı çok çok iyi ve hiçbir ek besin eklemedim, zeolit nemi 10 gün kadar oda koşullarında tutabiliyor, balkonda ise yağmurlar vs ile oldukça uzun süre dayandı. Ancak iki hafta kadar önce bir kez suluyorum o da yazdan beri ilk kez. Az torf ve bol zeolit ile nane yapmak mümkün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Ağaçsever
|
İstanbul'un çeşme suları çok kireçli. Geçen yıllarda doğrudan kullanıyordum , bu yüzden üstte beyaz bir kireç bir tabakası ile kaplanıyordu. Bu yıl mutfağa ozmoz yöntemli arıtma cihazı taktık, bunun verdiği suyu kullanmaya başladım. Kireç tabakası kayboldu.Suyu bekletmek , sirke veya limonsuyu karıştırmak ne derece çözüm sağlıyor emin değilim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#868 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: adana
Mesajlar: 389
|
Arkadaşlar çok güzel, yakında bende resim sergimi açacağım. Fidelerim biraz daha canlansın. Görüşmek üzere Yüzünüzden gülücükler eksilmesin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#869 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2009
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 5
|
Benide bilgilendirirmisiniz
Bende 1 aydır balkonda sebze meyve ve çiçek yetiştirmeye karar verdim ufaktan başladım.bilgilerinizden faydalanmak istiyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#870 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 8
|
Herkese merhaba, Ne güzel bu kadar meraklının buluşması ![]() Daha önce oldukça amatör şekilde sebze dikmiştim yazlığımızın bahçesine. ****** ektikten sonra sadece sulamanın yeterli olacağına inanlardandım. Gerçekten de öyle oldu, her ne kadar ben sefasını süremesem de ailem ben işe döndükten sonra bahçenin tadını bol bol çıkardı. Gerçi bu durumunun Ege'nin verimli toprağından ve havasından kaynaklandığını sanıyorum. ****** Ankara'nın iklim şartları daha sert ve bu sefer bahçe yerine saksı kullanmak durumundayım. Şimdilik elimdeki 4 adet saksıyla maydonoz, reyhan vs. ektim ama işi büyütmek niyetindeyim ![]() Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|