agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Yer açelyası, Ankara Çiçeği (Godetia) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/7723.htm)

limon 27-03-2012 23:18

İlk 2008 de tanıştığım ve çiçeklerini çok sevdiğim Yer Açelyası tohumlarını, 3 yıl aradan sonra ayın 25 inde ekmiştim. Ektiğim bir çok tohumdan ilk çimlenen bunlar oldu. Henüz 3 gün olmuş. Fotoğrafını sonra ekleyeceğim.

alanur 27-03-2012 23:36

Bende, ilk kez sizin bahçenizde görmüştüm bu narin çiçeği sayın limon, görür görmez hayran olmuştum. Ben de bu sene ekeceğim, inşallah sizin bahçenizdekiler kadar güzel olurlar.

limon 28-03-2012 09:18

Çiçeklerini görünce iyi ki ekmişim diyeceğinize eminim. :)

Tohumları, camekanlı, ısıtmasız ama güney cephe olan yerde çimlendirdim. Siz de geç kalmayın, gelişmelerini beraber takip edelim.

selis 04-04-2012 17:49

2 Eklenti(ler)
Yine İzmir'de her yere dikmişler.. Her taraf rengarenk.. ;)

limon 04-04-2012 19:40

Bakınız Bitki Delilerinin Delilik Öyküleri

Sevgili selis, işte tam da bunu anlatmaya çalışıyorum. :) Ben daha mikroskobik fidelerle uğraşadurayım, siz bu güzelliği seyredin... :)

Çok neşeli bir çiçek bence, insanın içini açıyor çiçekleri. :)

alanur 04-04-2012 19:53

Geç kalmayın dediğiniz gün torfla buluşturdum sevgili limon, firesiz hepsi çimlendi. Yukarıdakiler gibi olmaya adaylar...:))

aheste 04-04-2012 20:56

Bende bir hafta kadar oldu ekeli, çimlenmeleri hiç üzmüyor insanı dört günde çimlendiler;) ama tek renk bu yıl değişik renklerinden edinmek istiyorum.

Adalet Yağcı 04-04-2012 22:53

Sevgili Selis;
İki yıl önce benim bahçemdekilerin boyu yarım metreyi bulmuştu, tam güneş alan bir yerde olmasına rağmen.
Rüzgar biraz sert estiğinde yerlere yatıyorlardı.

Sizin fotoğrafınızdakiler bodur cins mi acaba, yoksa uç alma ve ya budama(Kasımpatılarda olduğu gibi)yapılarak mı bu hale geldiler.
Bu formda bu kadar yoğun çiçeklenmesi çok güzel.

Beni de heveslendirdiniz şimdi, daha fazla gecikmeden tohum bulup ekmem lazım :)

selis 05-04-2012 06:44

Adalet Hanım, dediğiniz gibi uç alındıysa, caddeler boyu o kadar çok var ki.. Ciddi bir emek gerek.. Bilen biri söyler belki eğer bodur cinsse tohumlarını alalım..

aheste 05-04-2012 08:26

Sevgili Selis, tohumlarından alabilirsen çok iyi olur, belki sevgili Adalet hanımın dediği gibi bodur olabilir. Hepsinden tohum alsan, koskoca bir tarlayı doldurur:).

acemifüsun 06-04-2012 20:56

4 Eklenti(ler)
Kaç yıldır bu güzellikleri fotoğraflayıp, paylaşmak istiyordum. Karşıyakadaki Yer Açelyaları:)

selis 06-04-2012 21:13

Acemifüsun ne kadar güzeller şeker gibiler.. O renk öbeklerinin içine atlayasım geldi..
Özellikle çift renkliler ve lilalar şahane ;)
Burda bitkilerden şekiller yapmışlar ama henüz açmamış.. Siz de şekil görürseniz fotoğraflayın lütfen :))

acemifüsun 06-04-2012 21:17

Selis aynı ben de sizin gibi o öbeklerin içine atlayasım geliyor:) Okşayıp, öpeyim diyorum, o zaman görenler ne der bilmem?
Şekillileri hiç dikkatimi çekmedi, görürsem mutlaka fotoğraflayacağım:)

Adalet Yağcı 06-04-2012 22:03

Mart 17 de 15 değişik tohum ekmiştim, çimlenmeye başladılar ben de kara kara düşünmeye başladım; ben bunları nerelere şaşırtıp nerelere sığdıracağım diye.
Ne kadar 'tövbe' edersem edeyim, bu yıl da bozdum tövbeyi, neyse oldu bir kere dedim, artık ciddi ciddi tövbe, tohum yok dedim.

Tövbe tohum yok demiştim ama, yukarıdaki fotoğrafları görünce dayanamadım, bu gün gidip godetia tohumları aldım, hemen ektim, dilerim geç kalmamışımdır.

Lütfen yukarıdaki bitkilerden tohum almaya çalışın bu sene, ya da uç alıyorlar mı bir araştırın bakalım.
Ben bu bitkinin bodur cinsini hiç duymadım, belki de fosfor takviyesi yapılarak bu kadar yoğun açmasını sağlamışlardır, ya da başka bir şey.

Paylaşımlarınız için teşekkürler.

acemifüsun 06-04-2012 22:19

Sevgili Adalet hanım bence uç almaları mümkün değil, çünkü yer gök Açelya:) Uç almış olsalardı hiç olmazsa Karşıyakada dikkatimi çeker, görürdüm. İzmirde küçücük fideleri Kasım gibi dikiyorlar, belki arada gübre veriyorlardır. Bu sene İzmir için çok soğuk günler yaşadık, onun için gelişip, çiçeklenmeleri biraz geçikti, önceki yıllar daha erken çiçekleniyorlardı. İzmirde bu güzeller Mayıs sonuna kadar anca dayanırlar, sonra ölmeye başlarlar.
Bodur türünün olduğunu sanmıyorum. Bence Selis'in eklediği fotoğraflar Bornovada çekilmiş, Bornova kışı daha soğuk geçer, orada dikilenler önümüzdeki günlerde anca tam çiçeklenecek, iyice gelişecekler. Ben böyle düşündüm:)
Tohum yapınca kısmetse bol bol toplarım:)

Adalet Yağcı 06-04-2012 22:26

Çok iyi olur sevgili acemifüsun, bakalım bu başarıyı yakalayabilecekmiyiz.

fikreteren 06-04-2012 22:28

Evet acemfüsun hanım her yer yer acelyası ben dse şu anda karşıyakadayım.Çok nefisler,bunlar. dikkatimi çekenyerler ıslak değil toprak kuru bana kalsa fazla sulanmadığı için boya gitmiyor.

Revnak 12-04-2012 12:48

İzmirde Godetiaya Karşıyaka Güzeli de denirmiş, dün öğrendim=)

Adalet Yağcı 12-04-2012 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 942118)
Tövbe tohum yok demiştim ama, yukarıdaki fotoğrafları görünce dayanamadım, bu gün gidip godetia tohumları aldım, hemen ektim, dilerim geç kalmamışımdır.

6 Nisanda aldığım tohumların 1/3 kadarını aynı günün akşamı ekmiştim, hayretle gördüm ki, 2. gün çimlenme başlamış :)

Bu gün itibarıyla tohumların hemen hepsinin çimlendiğini düşünüyorum, bu kadar çabuk çimlenmeyi tere ve roka dışında görmedim.

Godetia yetiştirmek isteyenler için hâlâ vakit var.

arapsabunu 12-04-2012 14:45

Bir önceki mesajınızın umut dolu son cümlesi için teşekkürler, sevgili Adalet Yağcı.

limon 12-04-2012 15:47

Çimlenmesi çok hızlı da... sonraki büyüme hızı çok yavaş. :)

ciceksever70 12-04-2012 16:49

Ben Nisan basinda ektim tohumlari ancak henüz cimlenme olmadi. Belki biraz daha sicak istiyorlardir ektikten sonra hava birden sogudu cünkü. Bu resimleri gördükten sonra gidip gelip bakarim artik hareket var mi diye.

limon 12-04-2012 18:28

Üzerini şeffaf bir materyalle ört sevgili çiçeksever, 2-3 günde çimlenmeleri garantidir. Muhakkak biliyorsundur ama bu tür ince tohumları toprağın yüzeyinde bırakıyoruz, çok çok ince kapamak yeterli.

ciceksever70 12-04-2012 19:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 945659)
Üzerini şeffaf bir materyalle ört sevgili çiçeksever, 2-3 günde çimlenmeleri garantidir. Muhakkak biliyorsundur ama bu tür ince tohumları toprağın yüzeyinde bırakıyoruz, çok çok ince kapamak yeterli.

Sevgili limon ben üstünü cok az toprakla örtmüstüm ama son yagan yagmurlarda cogu yüzeye cikmislar, öylece birakayim o zaman hemen folyo kapatmaya gidiyorum simdi. Cok tesekkür ederim.

k_donmez 13-04-2012 10:56

Geçen yıldan dökülen tohumlar üzerine hiç bir kapama yapmadım. Bu günlerde çimlenmeye başladılar. Kışın büyük bir bölümünü kar altında geçirmişlerdi. Belki kuşlardan korumak için ince bir kapama yapmak gerekir.

ciceksever70 13-04-2012 13:41

Dün elimde folyo bahceye inince baktim cimlenmeyen saksida gaillardia yaziyor, godethia saksisi duvar dibinde kalmis farketmemisim en az on tane cimlenen var. Cok heyecanlandim, tohumdan bitki yetistirmek zahmetli olsa da verdigi mutluluk anlatilmaz.

limon 18-04-2012 19:04

Benim Godetia lar fırtınaya yenik düştü. Viyollerin tüm toprağı bahçeye saçılmış. Daha evelsi gün şaşırtma yapıp, korunaklı bir yere almıştım oysa... Rüzgar çok ters esti, bu kadarını beklemiyordum.

Yarın öbür gün yine tohumlarını alıp silbaştan yapacağım mecburen.

Güler 24-04-2012 08:22

2 Eklenti(ler)
Kiraz bana tohumlarından vermişti, baktım ki hep yağmur hep yağmur ben de İstanbulda alkonda çimlendirme yaptım. Çimlerndirme işine de erken girdim zira tohumlar geçen seneden belki de çimlenmez diye serpmiştim.
Daha sonra saksı içinde kıpırdanmalar olunca biraz sıvı gübre verdim. İstanbul'dan Manyas'a geldiğimizde boyları neredeyse 12-15 cm olmuştu hemen toprakla buluşturdum.
Birkaç gün sıcak yapınca da çiçeğe dönüştüler. Tekrar yağmur başlayınca koca saksıyı zar zor balkona taşıdım. Şimdi yine güneş var, onlar da yine yerlerine geçtiler.
Kedinin enciğini taşıdığı gibi taşır durumundayım.

köksoy 29-04-2012 21:30

çok güzellerr :)) çiçekleri çok seviyorum bende bugün aldım tohum ve ektim aslında petunya alıcaktım ama bulamadım

ciceksever70 24-05-2012 17:47

3 Eklenti(ler)
Yagmurun altinda cok net cikmamis ama bu resimdekilerden herhangi biri godethia olabilir mi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025