![]() |
çok teşekkür ederim inşallah yer açelyası vanı sever
|
Güle güle yetiştiriniz.
|
sevgili senor tohumlarım geldi teşekkürler sardunyanın tohumdan yetiştiğini bilmiyordum şimdi dikeyimmi yoksa baharımı bekliyeyim
|
Sardunya oldukça dayanıklıdır. Ben birkaç tane çimlendirdim 3-4 hafta kadar önce, şimdi 3-4 cm oldular. Kışın ılık yerde donmadan gelişmelerine devam ederler, geçen seneden aynı saksılarına böyle yapmıştım büyüdüler. Baharda da dikilebilir, kışları soğuk geçen yerlerde baharda dikmek daha iyi olsa gerek.
|
2 Eklenti(ler)
Bahçede 3 ayrı bölgeye attığım yer açelyası tohumları bugün itibariyle çimlenmiş durumdalar. Aynı yere farklı sıra olarak ektiğim zinya ve dahliya tohumlarında henüz hareket yok.
|
2 Eklenti(ler)
Büyüyorlar.
|
1 Eklenti(ler)
Bu yaz parklara bahçelere o kadar çok diktiler ki bu çiçekten, her yer rengarenk...Hatta 3 farklı renginden arakladım... Tohum kapsülleri oluşmaya başladı bile.. ;)
|
Yeni ektiğim yer açelyaları kısa zamanda çimlendiler. Bu çiçeğin İstanbul'da sonbaharda da ekilebileceğine eminim artık. Sert bir kış geçmesine, bir çok bitkinin dondan etkilenmesine rağmen, geçen seneden yere dökülüp çimlenenler hiç bozulmadan büyüyorlar. İlkbahar ve sonbahar ekimlerinde çiçek açma zamanları da farklı olacak diye tahmin ediyorum, bu nedenle seneye birazını sonbaharda, birazını ilkbaharda ekeceğim.
|
Keşke mevsimlik fidesini satsalar da tohumuyla uğraşmasak. Çok sevdiğim çiçeklerden, Selis çok şanslınız, bu yaz her yer rengarenk olacak demek. Takip eder misiniz, parklara dikilen bitkiler tüm yaz sağlıklı kalabilecekler mi?
Merak ediyorum çünkü ben yetiştirdiğimde bitkiler teker teker en bol çiçekliyken birden kurumuşlardı. (petunyalar gibi) |
Sevgili Limon, geçen sene mevsim başından sonbahar sonlarına kadar caddelerimizi çoşkuyla süslemişlerdi, selis,ciğim cesaret etmiş ,birkaç fide almış, çiçekçiler soruyorum bütün fideleri belediye almış onların ihtiyaçları bittiğinde belki piyasada bulabilceğimizi söylediler, geçtiğimiz yaz sonu durumları kötü olanları şatışa çıkarmışlardı, almadığıma pişman oldum, tohumları için.
|
İzmir'de çiçek süresinin uzunluğuna şaşırdım, geçen sene bahçede çok sağlıklı büyüdükleri halde çiçekler üç hafta kaldı. Acaba zamana yayarak parti parti mi diktiler?
|
Sevgili Kiraz, hepsini bir ara da diktiler,geçen sene Güzelbahçe'ye evim taşımamıştım ,Bornava'dan Güzelbahçe deki işyerime gelirken sabah erkenden suluyorlardı, güneş henüz çıkıyordu, acaba diyorum, sulamamı püf noktası.
|
Selis'cim çok güzel açmışlar ,tohumlarını toplayın arkadaşlar çoğaltalım .
|
Takip eder misiniz, parklara dikilen bitkiler tüm yaz sağlıklı kalabilecekler mi?
[/QUOTE] Sevgili Kiraz, sanırım Şubat gibi ektiler Küçükyalı tarafındakileri, ufaktılar o zaman. Giderek büyük birer çiçek çalısına dönüştüler ve evet birkaç fire dışında yüzlercesi aynen sağlıklı ve çiçekli olarak duruyor hala. Benim bahçeye diktiğimse en fazla 1 ay kalabildi. |
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=308
Çok açmasının tek nedeninin sağlıklı olmasını sanmıyorum. Geçen sene benimkiler yerini sevdiler ama tam gün değil, yarım günden fazla güneş alıyorlardı, sulamayı sabah erkenden yapıyordum. Çiçeklerinin tamamı açınca üç hafta sonra soldular, solarken de hastalıklı değillerdi. İzmir'in avantajı belki de baharın erken başlaması, bu sene hangi aya kadar açtıklarını gözlemleyebilir misiniz? Ben bu çiçeği çok sevdim ama keşke ömrü daha çok olsa diye düşünüyorum, belki vardır bir yolu. Kıştan kalanı, yeni ektiklerimi tekrar gözlemleyeceğim. Sökerken ya da tohumdan yetiştirirken dikkat edelim, şaşırtılmayı sevmiyor, kökleri hassas. İyice kuruyan çiçeklerin bir kısmını toprağa serperseniz seneye durumuna bakalım. Benimki sanırım olduğu gibi kapsülü ile düştü ve çimlendi çünkü hepsi bir noktada. |
İzmir bu kış sonu ve bahar yeraçelyalarıyla adeta bezendi, tüm caddelerde yeraçelyaları öbek öbek çoşmuş durumda, caddelerde giderken bu şölenden gözünüzü ayıramıyorsunuz:)
Karşıyaka tarafındakileri Kasımda diktiler, çok küçük fideciklerdi, hatta uzaktan aslanağzına benzettim ilk zamanlar. Kış sonu açmaya başladılar ve çok hızlı geliştiler, ben de dikkatle ne kadar çiçekli kalacaklarını izliyorum. |
Evet bende cadde deki yer açelyalarının tohumlarının peşindeyim. Bakalım toplaya bilcekmiyim.Bütün sokaklar yer açelyası dolu:)
|
Alıntı:
|
Sevgili Limon, çiçeklerin dikilmiş olduğunu Mart'ın ortalarında fark ettim.. Nisan başında da kökleyip saksıya diktim.. Köklerinin narin olduğundan bahsedilmiş ama ben diker dikmez tuttular ve hala tomurcukları var, açıyor.. 3 hafta çok az geldi bana, Mayısın ortalarını ya da sonunu görürler sanırım...
Fotoğraflamak isterdim tüm Bornova yolları rengarenk.. |
Sn. S Güngör, tek tük mü vardı, ellerinde çok sayıda var mıydı? Kaça aldınız acaba?
Sevgiki Kiraz, o zaman biz gölgeye veya yarı gölgeye dikerek hata mı yaptık acaba? İzmir'de parklarda bahçelerde güneşin altında yetiştiklerine göre, hata bizde sanıyorum. Sevgili Selis, imkan bulursanız fotoğraflarsanız çok sevinirim. Veya İzmir'li arkadaşlardan fotoğraf rica edelim. Nasıl ama çiçek renkleri, hepsi birbirinden güzel değil mi? Bir saksıya karışık dikmiştim, her sabah yeni renkler açarak sürpriz yapıyordu. Geçen yıl ve bu yıl, bu çiçeğin ömrünü kısa bulduğum için yerini çiçekleri en az onun kadar güzel ve çok uzun ömürlü Lisianthus'a ayırıyorum. Ama hazır yetişmiş fide bulursam bir kaç saksı alırım. |
Sevgili Limon, gölge- yarı gölge konusunda aynı senin gibi hata mı ettim diye düşündüm ben de. Gölgeye ektiklerim daha geç açmışlardı ama bozulmaları da daha geç olmuştu. Bir de İzmir'de şimdi güneşli yerdeler ama daha yaza da girmedik. Ben yine de İzmir'de çiçek ömürlerini merak ediyorum, çiçek ömürleri üç haftaysa hatalı değiliz, uzunsa kafam iyice karışacak.
|
Tanesini 7.5 ya da 5 liraya almış olmalıyım. En az 20 saksı vardı ben aldığımda. Şimdi durum nedir bilemem. Mısır çarşısının duvarlarına bakan taraftaydı yer açelyası satılan yer.
|
Bu bu çiçekten ektim sitede görüp beğenmiştim acaba ekim için geç mi kaldım?
|
Geç kalmadınız, kısa zamanda çimleniyorlar.
|
Sn. Godetyaseverler;
İlk sayfada 19 nolu mesajda Sn.Fatma Dündar'ın eklediği linki bir daha hatırlatmak isterim, sanırım gözden kaçırmış olanlarımız var. Balçova Termal Otel Yolu'nda çekilmiş fotoğrafları görecek ve inanamayacaksınız. http://www.agaclar.net/forum/showthr...745#post233745 |
Çok güzeller gerçekten. Ama bu mevsimde açmış olmaları için erkenden kapalı ortamda çimlendirilmesi gerekir herhalde, en azından İstanbul için böyle. Geçen kıştan bahçede çimlenenler ve kışı geçirenler bile henüz çiçek hazırlığında değiller.
Erken çiçeklenmede, çiçeklenme zamanında havalar sıcak olmadığı için, çiçek ömürleri açısından bir avantaj olabilir. |
Sevgili Kiraz, çimlendirdiğim godetyaları şaşırttığım saksısının toprağı ile birlikte bahçeme böyle dikmiştim.
Onları tek tek ayıracak zamanım olmamıştı. Böyle kalsa çok sık mı olur yoksa ayırayım mı sizce. Yaklaşık yirmi gün önce diktim. |
Ayırdıklarınızı tekrar dikerseniz çok zayıf gelişecekler. Sadece çok zayıf olanları çıkarın isterseniz. Geçen sene aynı şey benim de başıma geldi çünkü çimlenme oranları çok fazla. Çoğuna kıyamayıp seyreltmemiştim ama güzel açtılar.
|
O zaman bırakayım dağınık kalsın :)
Teşekkürler sevgili Kiraz. |
Arkadaşlar, İzmir'deki açelyalar yavaş yavaş geçmeye başladı. Aralardaki ölmüş olanları toplayıp başka şeyler ekiyorlar. Aynı sıklıkta olmamalarına rağmen dekoratiflikleri hala devam ediyor yalnız.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025