![]() |
Benim de godetyam var, Limon'nun bahçesinde yaşıyor.:)
|
3 Eklenti(ler)
Eyüp'deki bir fidanlıkta godetya gördüm. Güneşli bir alanda susuz kalmış, nereyse tüm yaprakları dökülmüştü. Satıcı adını benden öğrendi.:) İki kök aldım. Çiçekler çok gösterişli.
Eklenti 79227 Eklenti 79228 Alıntı:
Limon'nun dediği gibi gövdesi bu durumda. Dallar odunsulaşmış. Yapraklar kuruyup dökülmüş.Tekrar yaprak çıkartır mı ya da budasak petunya gibi yeniden dallanır mı? |
Ben denemiştim ama olmadı.
Seninkileri geçen gün ayırıp, daha büyük saksıya geçirdim ama onlar da pek gelişemeyecek gibiler, cılız kaldılar. Bir köşede bu bitkinin fidelerine benzer fideler var ama emin değilim. Eğer bunlarsa onlar pek keyifli gidiyorlar. Çiçekleri çok gösterişli değil mi? Bir de bitki keyifli olsaydı, güzelliği konusunda bana hak verirdin. |
Fazla umutlanmayayım.:( Üzerinde bir sürü tomurcuk var. Daha geniş bir saksıya alıp yapraklanmasını bekleyeceğim.
Alıntı:
|
Nisan'ın 21'inde yazmışım. 1 ay olmadan fide çiçek verdi. Boyu hâlâ bir karış. Fotoğraf ekleyeceğim.
Geçen yılki yerinde dökülen tohumlardan 3-4 tane fide var. Çok incecikler, bakalım açacaklar mı ? |
1 Eklenti(ler)
Yine buradan tanıyarak aldığım tohum...
Geçen sene sabredemeyip yaz sonunda saksıya bir kaç tohum ekmiştim, çimlenen tohumlar kışı rahat atlattı, baharda yeni dallar verdi, onlardan kırıp diktiklerim de tuttu. Eklenti 86115 Bu sene ektiğim tohumlarda henüz tomurcuklar küçük ama yaz sonu ektiğim açtı, çiçeği çok güzel. Tohumlar zor çimlenir diye sık atmışım, hepsi çimlendi, ayırmazsam zayıf mı büyürler sizce? |
Benim Nisan ortasında diktiğim tohumların da hepsi çıktı. Bir kısmını saksıya, bir kısmını bahçeye serpmiştim ve çok sıktılar. Bir bölümünü 4-5 cm iken seyrelttim ve seyrelttiklerimi bahçeye diktim, yaprağı dışarıda olacak şekilde sapın büyük bölümünü toprağa diktim.
Seyrelterek bahçeye diktiklerim daha çok güçlendi. Çünkü sık değiller. Hala saksıda sık olanlar ise sapı uzun şekilde büyüdü ve 15 cm e yaklaştı ama yaprakları oldukça zayıf ve ince. Resimlerini çekemedim henüz, çekince büyümüş hallerini gösterebilirim. İnşallah çiçekli hallerini de göreceğim... |
1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Sitede gördüğüm her çiçeğe sahip olmaya çalışmak gibi bir hastalık türedi bende, bu yüzden bazı konu başlıklarını özellikle okumuyorum. Yoksa işin içinde çıkamayacağım.:mad: Bu hafta sonu teyzemin bahçesini talan edip geldim Tekirdağ'dan. Komşusunun bahçesinde bir çiçek gördüm,pek beğendim.Arayıp tarayınca yer açelyası olduğunu öğrendim,tohumunun peşine düştüm. İnternetteki renkler harika, |
Merhabalar,
Bu başlığı geç farkettim. Tuzla da tulipa da yer açelyasının beyazdan -kımızıya kadar tek renk,karışık renkli olarak vardı. Fidesi 500 tl idi. Hala var mı bilemiyorum ama yazılanları okuyunca çıkardığım özet direk toprağa,gölgeye aynı renklerden öbekler halinde ekilince daha hoş görüntü veriyorlar.Ben farlklı renklerde 4-5 tane almıştımisanırım nisan ayında.Kısa süre açtılar,sonra sadece yaprak kaldılar. Ben heralde mevsimi bu kadarmıi diyerek üstlerini budadım. Budadıklarım bir daha gelişim göstermedi. Bir tanesi benden kaçmış,1 haftadır nefis çiçekler verdi. Şimdi onun yer açelyası olduğunu anlamış bulunuyorum. Güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim. |
O zaman siz şunları görmediniz demek ki ;)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=485 Hani gölge seviyordu, öyleydi böyleydi şöyleydi :) Yolun ortasında, palmiyelerin altında, gölge nerede? ;) İşin sırrını Mine Hanım çoktan vermiş ama biz görmemişiz. Her mesajın gerektiği yerde olması gerekliliğini de böylece daha iyi anlıyoruz :) http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=490 |
Kesinlikle güneşte daha çok çiçekli oluyorlar. Bir kısmını sadece öğle güneşi alan yere dikmiştim, daha güneşli yerde olanlar hem erken açtılar, hem gür bir şekilde geliştiler (çok sık olmalarına rağmen) hem de bol tomurcuk var.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 92062
Yer açelyaları gerçekten bahçeleri şenlendiriyor. Haziran ortasında açmaya başladılar daha da devam ediyorlar. Önceleri sadece üstlerindeki tomurcuklar açacak zannetmiştim ama gövdede de tomurcuklar oluşuyor ve aşağı doğru açıyor. Tohumları doğradan toprağa ekmek iyi sonuç veriyor. Şaşırttıklarım oldıkça zayıf kaldı, diğerleri çok sağlıklı ve çiçekli. Nisan ayında ektim, 2 saat güneş alan yerdekiler pek gelişmedi, az çiçekli oldu, sabahtan-öğleden sonraya kadar güneşalan yerdekiler çok verimli. Uçlarını almamıştım ama seneye deneyeceğim. Grup halinde güzel duruyorlar. Boyları 50-60 cm. Renkler somondan, koyu pembeye kadar değişiyor. Çimlenmesi çok kolay ve çimlenme oranı çok yüksek, bu nedenle gereğinden sık büyüdüler. Geçen yaz sonu denemek için ektiğim, bu baharda erkenden açtı (Kışın zarar görebilir, sadece bir kaç tohum deneyin). Gövdesi kalınlaşıp uzadığı için, bir parçasını kırıp başka yere diktim ve tuttu, sağlıklı büyüyor. Hatta yatık durumda büyüdüğü için, ana gövdeden bir çok yan dallar çıktı hepsi de çiçek açtı. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 92112
İşte geçen seneden kalandan, baharda aldığım çelik. Yere yatarak büyüdü ama yan dallar dik büyüyerek ayrı çiçek gibi oldu. Bu, az güneş alan bir yerde büyüyor. Bir sonuç daha çıkıyor, çok gelişmesinde doğrudan toprağa ekim, güneş almasından bile daha etkili, kesinlikle şaşırtma yapmamak lazım. Güneşli yerde şaşırttıklarım oldukça zayıf. |
3 Eklenti(ler)
Ben de doğrudan toprağa tohum atmanın daha iyi sonuç verdiğini gördüm. İşte doğrudan tohumu atarak büyüyenlerin bugünkü durumu:
|
1 Eklenti(ler)
Bunlar da şaşırttığım fideler:
Ne kadar zayıf görünüyorlar değil mi? Yine de açtılar kıl gibi gövdelerine rağmen. |
merhabalar arkadaşlar, gerçekten çok güzeller... ellerinize sağlık. seneye inşallah tohumlarınızdan bizlerde bu güzelliklere sahip oluruz.
|
Çok çok güzel bir güzel çiçek. Her sene görmekten sıkıldığımız mevsimliklerin yanında, seneye bu çiçeğin de fideleri görürüz inşallah.
|
Silivri'de yan bahçe ile bizim bahçe arasında üç sıra olarak vardı. Orada bunlara bamya çiçeği diyorlar (belkide Silivri'nin bamyası meşhur ya ondan olabilir, veya tomurcuğu bamyaya benzediği için de olabilir) İlk yağmurda yerlere yattı, ve çok erken çiçekleri geçti. O yüzden onun yerine, arkaya cosmos önüne de ipek çiçekleri ektim.
|
Benim de tam tersi oldu, arkadaki cosmoslar yattı, hiç görünmüyor, öndeki yer açelyaları çiçeklerini döktüğü halde ayakta:)
Bir kısmının arkasında lavanta var (çok gelişmiş bir lavanta değil), en güzeli o oldu. Lavantanın alttaki kuru dalları gözükmüyor, çiçekleri gözüküyor ve yer açelyasına destek oluyor. |
Peki yer açelyaları çiçeklerini döktüler diyorsunuz, tekrar çiçeklenme yapacaklar mı?
|
Hiç zannetmiyorum, arada geç açanların çiçekleri var, tohum içim bekliyorum. İyi hatırlattınız, bir kaçını budayıp bekleyeyim.
|
1 Eklenti(ler)
Yer açelyası tohumlarını kapsüller çatlamaya başlayınca topladım.
(Satın aldığımdan daha küçük tohumlar olduğunu gördüm, yani küçüklü büyüklü bir kısmı). Tam kuruma sağlayan kapsüller bile oldukça sert, tohumlar çeneklerden zor çıkıyor, hemen dökülüvermiyor. Önümüzdeki bahara bu tohumlar acaba kapsülleri ile birlikte mi saklanacaklar, yoksa kapsüllerinden ayıklayacak mıyız? |
Sevgili Senor, Tohum Toplama ve Saklama başlığında okuyup öğrendiğim kadarıyla,tohumların kapsülleri ile saklanmasının, ekildikten sonra filizlenme şansını arttırdığını yazıyordu.
Serin ve kuru bir ortamda,kilitli poşet ya da kağıt zarfla, teneke kutu içinde saklanması iyi olur diye okudum.İsterseniz başlığa bir göz atın uzmanların görüşleri sizi daha da aydınlatacaktır. Elinde fazladan yer açelyası tohumu olan arkadaş varsa ve paylaşmak isterse sevinirim. |
Kapsül tam kurumuşsa öyle saklanmasının avantajı da etiketlemeye gerek kalmayışı. Kapsülü görünce ne çiçeği olduğu kolay anlaşılıyor. Fakat kapsül hafif nemli bile kalsa kavanoz, kilitli poşet gibi yerlerde küflenme oluyor. Sanırım kağıt zarf hava aldığı için daha uygun.
|
Ben bu işler için filitre kahve için satılan kağıt poşetlerden alıyorum, bulamazsam peçetelere sarıp üzerine isim ve tarih yazıyorum, tarih yazmak iyi oluyor eskimiş bir tohumla vakit kaybetmezsiniz.
|
Sevgili Mormenekşe, Limon ve Adalet Yağcı; cevaplarınız için çok teşekkürler.
Ben de çocukken yaptığımız gazete kağıtlarından külahlara koydum çiçek tohumlarını. Külahları da mukavvadan kocaman bir kutuda saklamayı düşünüyorum ilkbahara kadar. Bu sene ilk kez tohumdan birşeyler yetiştirmeyi başardığımdan biraz zorlandım. Daha önce balkonda yaptığım denemelerde 2-3 cm e kadar ulaşıp sonrasını getiremiyordum. Demek ki bahçede oluyormuş. Tohumlar satın aldıklarım kadar büyük olmadı ama yine de seneye çıkar diye düşünüyorum. Adresi yazarsan gönderebilirim mormenekşe. |
sevgili senor tohumlarından birkaç tane istiyebilirmiyim
|
Adresi özele yazarsan yollayabilirim Gülbeşeker.
|
Sn :Gülbeşeker ve Sn :Acemifüsun için birer paket göndereceğim.
Bu çiçeği daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi, topluca bahçeye ekince (Mart sonrası) iyi sonuç veriyor, saksıda pek keyifli olmuyor. Şaşırtmaya da gelmiyor. Paketlere bu yüzden biraz fazlaca koyacağım. Epeyce dosta, komşuya da dağıttığımdan elimde daha fazla kalmayacak sanırım. Bol çiçekli günlere.. |
Sevgili senor çok teşekkürler:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025