agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

tamaşa 24-05-2010 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 644464)
Sevgili tamaşa ,
bu konuda çok tecrube sahibi olmayınca bekledim ki biri cevap versin .
Olay şu ki :

1. Plumeria hayvani gübre sevmez , sadece kimyasal gübre kullan .
2 .Toprak geçirgen olacak , su saksıda fazla oyalanmadan altından çıkacak ,
ağır ve kumlu toprak sevmiyor torf , , vermikulit -hepsinin karışımı olur.
3. Saksıyı derin al , kök hızlı uzar , şu an Tansaş' ta (enine değil de boyuna ) derin saksılar var - öneririm .
4 . Bahçe veya balkonunun en güneşli yerine koy .
5 . her gün sula , tavına göre ...
Kolay gelsin , bende 2 köklenme yolunda çelik , 2 adet 2 yaşında , 2 de tohumdan 1 yaşında Plumeria var .
Hani sözlerimin referansı olarak bunları sunabilirim ;)

Sevgili Jezebel,çok teşekkür ederim benden daha tecrübeli olduğunuz kesin,şu anda perlit , cocopeat karışımın da vermikulit almam gerekecek,en kısa zamanda saksı temin edicegim, nasıl bir yol izlemem gerektigini sayeniz de biliyorum,yanlız kimyasal gübre derken nasıl bir gübre hani 20*20*20 gibi mi :confused:

Jezebel 24-05-2010 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamaşa (Mesaj 644483)
...yanlız kimyasal gübre derken nasıl bir gübre hani 20*20*20 gibi mi :confused:

Evet tam düşünğün gibi ;)

tamaşa 24-05-2010 16:01

Sevgili Jezebel,bu kadar minik bitkiye yeni saksıya aldıktan sonra,bir çay kaşığı çok mu olur acaba:confused:daha önce hiç kullanmamıştım birkaçgün önce limon ve kamkatlarım için almıştım kullanma fırsatım olmadı henüz.

Jezebel 24-05-2010 16:38

Ben şimdilik birşey koymayın derim .Biraz büyümeye başlasın , öyle .
Kendim yavaş salınımlı granül gübre kullanıyorum .N18:P18:K18 .
Bir tutam tuz şeklinde , 3 parmak arasına sığdığı kadar .

tamaşa 24-05-2010 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 644688)
Ben şimdilik birşey koymayın derim .Biraz büyümeye başlasın , öyle .
Kendim yavaş salınımlı granül gübre kullanıyorum .N18:P18:K18 .
Bir tutam tuz şeklinde , 3 parmak arasına sığdığı kadar .

Teşekkür ederim;)

MSaygin 26-05-2010 09:22

2 Eklenti(ler)
Bir kaç fotoğraf ekleyip, son durumdan bahsedeceğim ama önce Jezebel'in "plumeria hayvani gübre sevmez" cümlesine itirazım var, aksine plumerilar organik gübreleri çok seviyorlar.Yabancı kaynakların hemen hepsi plumeria saksı harcında bile beşte bir-altıda bir oranında hayvani gübre kullanılmasını öneriyorlar.
Ben yeniden saksılarken de hep hayvan gübresi kullandım ama Biofarm gibi işlenmişleri daha da uygun olacaktır.

Kontrollü salınımlı gübreler çok iyi ancak plumerialar düşük azot yüksek fosfor oranlarında gübrelenmeli.Kontrollü salınımlı gübreler genelde bunun tersi oranlarda bulunuyor yanılmıyorsam yani ayrıca fosfor takviyesi yapmanız gerekecek.

Aslında ben de sene başında kitapları gözden geçirmeyi unuttum ve turunçgiller için hazırladığım gübreyi kullanarak hata yaptım, yüksek azot almış oldular, umarım çiçeklenmeyi etkilemez, ben de yanıldım orada, geçen seneki notlarımı unuttum :(

Diğer maddelerde özellikle toprağın çok geçirgen olması noktasında Jezebel ile aynı fikirdeyim.Bir de bence her gün her gün sulamaya gerek yok, o da kontrollü yapılmalı.

tturt isteğiniz üzere çiçek sapının 2 fotoğrafını daha ekliyorum;

Eklenti 147137

Eklenti 147136

MSaygin 26-05-2010 09:29

5 Eklenti(ler)
Bir kaç fotoğraf da seradakilerden ekleyeyim.

* Bitki uyanmadan hemen önce tepeleri kesilmiş, bitki tepeden dallandırılmış plumerialar;
Eklenti 147143

Eklenti 147142

* Tepesi kesilmeden kendi yapısıyla dallanan plumeria;

Eklenti 147140

* Hem tepesi kesilmiş, hem de kendisinden dallanmış güzel şekilli bir plumeria;
Eklenti 147141

* Seradakilerin tümü uyandı, hızla yaprak büyütmeye başladılar.Böylece her yıl saksıdan çıkartılıp köklerinin iyice budanması gerektiği konusunda hiç şüphem kalmadı, bitki olumsuz anlamda hiç etkilenmiyor bu durumdan, çok faydalı oluyor.
Eklenti 147139

Son not olarak da; tohumdan yetiştirdiklerimin birinde çiçek sapı oluşumuna dair bir ipucu gördüm, aksilik olmazsa, tohumdan çiçeğe ulaşmış olacağım bu sene :D

Jezebel 26-05-2010 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 646366)

Diğer maddelerde özellikle toprağın çok geçirgen olması noktasında Jezebel ile aynı fikirdeyim.Bir de bence her gün her gün sulamaya gerek yok, o da kontrollü yapılmalı...

Her gün tavını kontrol edip sulayın demek istedim .
Sıcak aylarda İzmirde bu şart , yani her gün sulama . Ancak herkes İzmirde oturmuyor malüm;)

Sayın MSaygin ,
benim çelik olarak köklenmeye aldığım bitkimin ucunda da böyle bir çıkıntı oluştu .
Ne yapayım, köklendirmeyi hızlandırmak için onu kırmalımıyım , yoksa kalsın mı ?

MSaygin 26-05-2010 10:08

Muhtemelen yaprak çıkacak çıkıntıdır o, fotoğraf görmeden anlayamam ama kırmayın bence.Eğer yaprak verirse zaten bitki çalışacak, köklenmesi de hızlanacaktır.
Benim çeliklerim de uçlarından kabardı ve yaprak verdi.

verdoque 26-05-2010 10:18

Fosfor seviyorsa kemik tozu kullanabiliriz değil mi? Elimde bir miktar var işe yarasın :)

(NPK oranı 4-12-0)

MSaygin 26-05-2010 11:23

Evet, kullanabilirsiniz verdoque.

tturt 26-05-2010 12:45

4 Eklenti(ler)
Sayın MSaygin,

Fotoraflar için teşekkür ederim. Bir şeyler öğrenmek istiyorum. Çiçek veren dal genelde kaçıncı yapraktan sonra çıkıyor bu bellimi?
Sapancada bulunduğumuz yer son 15 günde çok yağmur aldı bunun plumerialar üzerinde olumsuz bir etkisi olurmu ?
Aşağıya fotoraflarını koyduğum plumerilar için fotoğraflarda göreceğiniz kadarı ile tavsiyeleriniz olurmu? Tohumdan yetişen küçük saksılardaki plumerialar için önerileriniz ne olur?
Bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.

Eklenti 147184

Eklenti 147185

Eklenti 147186

Eklenti 147187

MSaygin 26-05-2010 13:24

Rica ederim ttrut.

Çiçek veren dal kaçıncı yapraktan sonra çıkıyor gibi bir çıkarımım yok, bu sene ilk yapraklarla beraber çıktı, geçen yıl hiç çıkmadı, önceki yıl taa Eylül ayında bir çok yapraktan sonra çıkmıştı.

Harcınız geçirgense, su saksıda birikip kalmıyorsa hiç bir mahsuru olacağını sanmıyorum yağmurun.

Bana sorarsanız bitkileriniz gayet iyi durumda görünüyorlar.
Bende sorun olan tek şey kırmızı örümcek oluyor.Çok sık kontrol etmek lazım, geldiler mi mahvediyorlar yaprakları.Yaprakların altını üstünü iyice ilaçlamak lazım görür görmez.

tturt 26-05-2010 14:23

Sayın MSaygin,

Bilgiler için çok teşekkür ederim.

verdoque 26-05-2010 15:58

Kırmızı örümcek korkumdan plumerialarımı balkona çıkaramıyorum. Geçen sene bütün yapraklar dökülene kadar peşini bırakmadılar. Uyandığından beri de görünmüyorlar.

Kırmızı örümcek için koruyucu bir yöntem yok mudur?

MSaygin 26-05-2010 16:07

İç mekanda daha çok kırmızı örümcek riski var diye biliyorum, daha kuru ortam olduğundan.Hatta soğuk zamanlarda turunçgilleri iç mekana alır almaz o hafta çıkıyor mutlaka kırmızı örümcek.Bence balkona çıkarın bitkilerinizi, açık havada daha da kuvvetli olacaklar örümceklerle savaşmak için :D

Koruyucu önlem bilmiyorum malesef.

Jezebel 27-05-2010 17:24

Plumerialarım

3 Eklenti(ler)
Plumeria çeliklerimi köksüz dikeli birbuçuk ay oluyor .
Uçlar bana açacakmış gibi geliyor , sizce ?

Eklenti 147381

Eklenti 147382

Bir de ucunu kestiğim plumeriam , galiba dallanacak ...

Eklenti 147383

:rolleyes:

lerdemir 27-05-2010 22:05

Sn.verdoque ve sevgili MSaygin,

Şuradaki aktardıklarım ne derece genel-geçer fikir verebilir bilmiyorum, ama benim şimdilik tecrübe ettiğim odur.

Belki gerçekten de zannettiğim şekilde işe yarıyordur...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi verdoque (Mesaj 646778)
Kırmızı örümcek korkumdan plumerialarımı balkona çıkaramıyorum. Geçen sene bütün yapraklar dökülene kadar peşini bırakmadılar. Uyandığından beri de görünmüyorlar.

Kırmızı örümcek için koruyucu bir yöntem yok mudur?

MSaygin 28-05-2010 09:20

lerdemir teşekkürler, ben de deneyeyim o zaman. Arap sabununu kokusuna ben bile eve giremiyorum, haklı örümcekler :)

Jezebel, plumerianızın tepesindeki çiçek sapı, çok şanslısınız.Köksüz şekilde ne kadar açacak ilginç bir gözlem olacak, ilerleyen zamanlarda da fotoğraf paylaşmanızı rica ediyorum.

verdoque 28-05-2010 09:30

Sn lerdemir teşekkürler:)

Geçen sene bu karışıma sarımsak katmıyordum evin içinde diye. Balkona çıkarıp yapayım, dışarda dursunlar artık o zaman :)

Jezebel 29-05-2010 21:49

İnatcı

1 Eklenti(ler)
açacak hakikaten...

Eklenti 147994

bakıyorum ve inanamıyorum.
Sayın MSaygın , saksıları pek derin değil .
Saksı değişimini ne zaman yapsam ?
Çiçeğin açıp geçmesini beklemek gerek sanırım .
Bu Kıbrıs orijinli olunca P. obtusa ' mıdır acaba ?

Jezebel 31-05-2010 14:51

Tutmuş mu ?

1 Eklenti(ler)
İkisi de köklenmiş görünüyor .

MSaygin 01-06-2010 08:21

Jezebel, saksıların çok derin olması gerekmiyor, aksine yüksekliği az, geniş saksılar daha uygun.Bence saksısına dokunmayın şimdi, gelecek ilkbaharda bitki uyanmadan bir hafta, 10 gün önce saksıdan çıkartın, toprağın dip kısmını tarayıp kökleri temizleyin, makasla iyice budayın kökleri ve yeni saksısına alın.

Yaprak vermiş çelikler sizi aldatmasın, köklenmemiş olabilir henüz, plumerianın köklenmesi uzun sürüyormuş.Bana kalırsa daha 2 ay hiç dokunmayın bu çeliklere.

Jezebel 01-06-2010 12:12

Teşekürler sn. MSaygın ,
korkumdan yerlerinden hiç oynatmıyorum bile .
Çiçeğini çok merak ediyorum ...
Söylediklerinize harfiyen uyacağım ;)

Jezebel 06-06-2010 19:29

Hala inanamıyorum

1 Eklenti(ler)
Bu günkü durum .

Adalet Yağcı 06-06-2010 20:27

Çok kıskandııım, bir buçuk yıldır gözünün içine bakıyorum ben ne zaman göreceğim bu güzelliği :(

Bence de saksısına hiç dokunmayın, hatta bitkiyi sarsmayın bile, şiddetli rüzgardan koruyun, açtığında da mutlaka paylaşın bizlerle bu güzelliği.
Gözünüz aydın, darısı bana.

MSaygin 07-06-2010 09:02

1 Eklenti(ler)
Günaydın,

Jezebel, "hiç ellemeyin 2 ay daha, uzun sürede kökleniyorlarmış" demiştim ama geçen hafta kazara bir çeliğime çarptım ve hiç yerinden oynamayınca tuttum çektim saksısından.

Tam 2 ay içerisinde 10cm yüksekliğindeki saksısını tamamen doldurmuş kökleri.Yapraklar çıktıktan sonra kökler çok hızlı büyümüş.

Hemen hepsini kontrol ettim bir çoğu bu şekilde bir kısmı da henüz 3-4cm kök yapmış.

Yani yapraklarınız tam açtıktan sonra 1 ay yetecek sanırım tam köklenme için.

Eklenti 150390

Jezebel 07-06-2010 09:07

Maşallah , çok mutlu oldum .
Saksısını hazır etmiştim , ama sonbaharda değiştirmeyi planlıyorum .
Bu bitkinizin akibetini daha sonra bildirmeniz münkün mü ?
Bu kadar çok köklü çelik satışı yaygınken , normal olan dayanıklı olmasıdır .
Ben konuyu araştırayım ...

MSaygin 07-06-2010 09:12

Teşekkür ederim :)

Köklü satış yaygın demişsiniz, nerede var acaba, bilgi verebilir misiniz?

Jezebel 16-06-2010 07:05

Plumeria

2 Eklenti(ler)
Hiç sabrım kalmadı ...
Sayın MSaygin bu kadar yeşillik kök olmadan mümkün mü sizce .
Ama dikeli de 90 gün olmadı ...öyle yazıyordu 90 günde köklenir .
Acemi şansına inanmaya başlıyacağım ben :rolleyes:

Eklenti 153173

biri farklılaştı ...

Eklenti 153174

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025