![]() |
bu akşam çekeceğim fakat birbirinden ayırma işlemini yapayım mı kararsızım. Çimlenme döneminde de o kadar çabuk çıktı ki şaşırmıştım. Toprağına vitaminler koyup, naylonla küçük bir sera yapmıştım onlara. Sonra gelişimi durdu ve 1 aydır aldı başını gidiyor :) En azından tahminlerinizi paylaşırmısınız? Aslında tohumlardan eminim çünkü aldığım bey yanında 5 cmlik bir plumeria vermişti ama kışın öldü sandım ve yaz başı canlanmayınca :( çok üzüldüm bilgileri okuyunca. Bu arada tohumların hepsi filizlendi. Çok mu beslendi acaba ? : )
|
plumerialarımın resimleri.
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın sebnem hanım gördüğüm kadarıyla bunlar plumeria fakat güneş aramaya başlamışlar sanırım. Tam gün güneş alacak bir yere koyun bence.
|
Alıntı:
|
Bendeki tohumlarda karışıktı. Şuan fide olanlarda gövdesi kalın olanda var ince uzun olanda var. Çok yapraklı olanda var sadece 3yapraklı kalanda var. Üzülmenize gerek yok yanlız her bitkiyi ayrı saksılara alın bence. 2 bitki yanyana olunca biri baskın gelebilir.
|
Sayın şebnem 34 plumeralar iç mekan bitkisi değildir .Siz camın önünde güneş alıyor diyorsunuz bence balkona çıkarın balkonda gelişimleri daha hızlı oluyor .
|
iç mekan bitkisi olmadığı doğrudur ancak kuzey bölgelerde dış mekanda yetişmesi olanaksızdır. iç mekanda ılık bir bölgede gayet başarılı büyümeleri sağlanabilmiştir.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
gövdeleri kalınlaşmaya başladı...
1 Eklenti(ler)
Yapraklar büyüyor yeni filizlerde geliyor ve gövde kalınlaşıyor yaşasın : );)
|
5 Eklenti(ler)
Bende bebiş plumeralarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.Haziran başında ektiğim plumeralarım.
|
Saksı büyütmek eğer erken yapılısa plumeria nın köke gitmesini sağlar ve bitkinizin büyümesi uzunc bir süre durur.. kendielrinin kökleri aşırı hassas olduğundan zarar verme olasılığını göz önünde bulundurmalısınız..
|
Geçen yıl çiçek açan plumeria, bu yıl çiçek sapının olduğu yerden 3 dala ayrıldı.Bu 3 dal tabi sıfırdan büyüdükleri için, bu yıl içerisinde gövde kalınlığına ulaşamadılar ve çiçek de açmadılar.
Bu durumda, çiçek sapının oluşması için yaş yanında dal kalınlığının da bir faktör olduğunu düşünmeye başladım, sizlerin tecrübeleri de bu yönde mi olacak merak ediyorum. |
Hint mabet ağacı veya alanya yöresinde tanındığı adıyla Amerikan ful'ü KKTC'de hemen her evin bahçesini süsleyen bir doğa harikasıdır.budist tapınaklarında kullanılması(çiçeklerinin) boşa değil.Daldan çok kolay çeliklenebiliyor.ben şahsen bu ağacın ve çiçeklerinin kokusuna 2000 yılında Alanya'da aşık oldum ve şu anda yaşadığım Girne'de tekrar karşılaşmak beni sonsuz mutlu etti.Girne'deki çiçek satım bahçelerinde 25-150 TL arasında satılıyor.Tohumdan kolayca üretilebildiği birçok metinde belirtiliyor ama ben tohumlarını henüz görmedim.bu konuda bir sonuca ulaştığımda hepinizi bilgilendireceğim.
|
Hint mabed ağacı çok dallı bir ağaç türü güzelliği çiçeklerinin yanında dekoratif gelişen dallarından da kaynaklanıyor.dal vermesi çok normal ve bu durum devamlı tekrarlayarak yüzlerce yayvan dalla koca bir ağaca dönüşünceye kadar devam eder.eğer evde saksıda yetiştirmeye çalışıyorsanız ,çiçek açmaması yetersiz ışık veya yer sorunundan olabilir.Bahçede en ideal sonuçlara ulaşacağınıza inanıyorum.Alanya bu ağacın en yaygın yetiştiği yöremiz ,muz ve avokadonun2da sadece bu civarda yetiştiğini göz önüne aldığınızda ,denizden gelen (rutubetli esintiye açık)ılıman ,güneşli ve don görmesi daha az olasılıklı yerleri sevdiği anlaşılır.Rodos ve Kıbrıs'da akdeniz'de bu ağacın en çok rastlandığı bölgeler.Asıl vatanı Tropical-sub tropical Güney Amerika.
|
plumeria çiçeğim gayet sağlıklı derken hava alsın diye dışarı çıkarttım, sonra havalar soğuyunca tekrar içeriye aldım bütün yapraklarını döktü ve yeni gelenleride çıkarmaktan vazgeçti, hoşuna gitmeyen bişeymi oldu yoksa mevsimsel mi acaba?
|
Tamamen mevsimsel, baharda taze yaprak çıkarır. Kış aylarında suyunu azaltın ama toprak yinede nemli kalacak.
|
çiçek sapı,
Çiçek sapı çıkardığında sürgünden sonra mutlaka 2-3 veya 4 e bölünür. Sonraki sene bu bölünen dallardan bir tanesi aşırı gelişir ve mutlaka geç te olsa çiçek sapı çıkarır, bu sap bazan ağustos ayında bile çıkabilir. Saksısı yeterince büyük ve iyi besleniyor olması lazım.
Alıntı:
|
Mutlu Bey, ne yazık ki sezon bitti ve üçe ayrılan dallardan hiçbiri çiçek sapı çıkarmadı, yapraklarını döküyor artık. Saksısı yeteri büyüklükte, iyi de besledim ama kısmet olmadı.
3 dal hemen hemen eşit gelişti sayılır, yarın fotoğraflayıp yükleyeyim. |
Alıntı:
Elimdeki kitapta, kışın tamemn topraktan söküp, kökünü temizleyip, gazete kağıdına sarıp, karton kutuda bile koruyabileceğimiz yazıyor, çok bitkisi olup yeri olmayanlar öyle yapıyorlarmış. Siz ne kadar nemli tutuyorsunuz kış aylarında, belki bu kış ben de birini öyle denerim? |
Son olarak, sarı/beyaz dışında başka renk veren bitkiniz oldu mu bu sezon?
Benim 200 civarı bitkim bu kışı da geçirirse 3 yaşına girmiş olacak, gelecek yaz renk cümbüşü bekliyorum :) |
Merhabalar,
Plumerianın kışın yaprak döküp dinlenmeye geçmesi şart mıdır? Benim tohumdan yetiştirdiğim plumeriam ilk senesinde kışı geçirdi, havalar iyiyken, sanırım baharda, bütün yapraklarını döktü. Öldü sandım. Uzun süre balkonda öylece kaldı. Sonra tekrar yaprak çıkarmaya başladı. Şu anda onun yanında daha sonra ektiğim bir adet ve Sn myurdakul'dan aldığım yetişmiş bir adet plumeriam var. Büyük olanı arada bir kırmızı örümcekler basıyor, ilaçlıyorum temizleniyor. Ancak bu aralar yeni yaprak vermiyor. Geçenlerde alttan 2 yaprak döktü ama üst yapraklar duruyor şimdilik. Dinlenmeye geçiyor olabilir diye düşünüyorum. |
1 Eklenti(ler)
Plumerianın üçe ayrılan tepe kısmının fotoğrafını yükleyebildim.
Ne yazık ki çiçek olmadı, belki seneye üçü de çiçeklenir, kimbilir :D Eklenti 117110 |
Sn. Msaygın;
Bunu tohumdan mı yetiştirdiniz, maşallah ne kadar da sağlıklı. Benimkiler boya gitti hep, Adanın sıcak havası gelişmelerin de çok etkili sanırım... Sevgiler ;) |
2 Eklenti(ler)
Sebahattin bu tohumdan değil, fide olarak gelmişti, bu ikinci yılı ama tohumdan yetişenler, geldiler geçtiler bunu. 1 yaş küçük olmalarına rağmen, daha kalın, daha uzun olanları da var.
Ama ilk tohum aldığımızda bize söylendiği gibi, ikinci yıl hiç çiçek açabilen olmadı. Eklenti 117138 Eklenti 117137 Yine de genel olarak çok sağlıklı geçirdiler sezonu.Dediğin gibi iklim etkisi var fazlaca, harçları çok iyiydi, bakımları şöyle böyle yapıldı, iyi gittiler. İlkbaharda, yeni harçla plastik saksılara alıp, eğilenleri dikeçleyip, satışa hazır hale getireceğim.Sezon sonuna doğru da çiçeklenirlerse Adana'da fidancı ve çiçekçilere satmaya çalışacağım. |
Alıntı:
Bu zamandan sonra dökülen yapraklar çok normal, hatta soğuklar geldiğinde, halen üzerinde direnen bir kaç yaprak varsa, onların da dikkatlice kopartılması öneriliyor, mutlaka uyumalı. |
Arkadaşlar, plumerialarım bu gün ilk soğuk hava dalgası ile içerde olduğu halde yapraklarını dökmeye başladı. Sanırım evde sıcak yerde olsa da kış geldiğini anladı :)
15 aralıkta tam bir senesi dolacak ve minik 1 haftalık yine tohum plumeria kardeşleri de çimlendi ve ilk yapraklarını verdi. Ama bu yeni çimlenen tohumlar ilkine göre daha kalın gövdeli. 1 yaşına gelenlerin gövgeleri yalnızca bir kalın sarmaşık dalı kalınlığında ve yaprak döküyorlar şu an.Dik kalmaları için destek sopalar koydum ve suyu azaltıyorum yavaş yavaş. Sizce uygulamam doğru mu? |
Plumeria tohumlarım bugün geldi çok mutluyum!!!
Toprak sıcaklığını 19 derece olarak ölçtüm pakette 24 derece gerekli diyor üzerine bir ışık kaynağı yerleştirmeyi düşünüyorum nasıl bir şey olmalı? |
Bana kalırsa bu zaman, plumeria tohumlarını çimlendirmek için uygun değil, fideler sıkıntı yaşayacak sonra.
Şubat sonunda iç mekanda pencere önünde çimlendirmeye başlarsanız bahar geldiğinde dışarı çıkartıp, şaşırtacak büyüklüğe gelir, hızla gelişirler. Ben Adana şartlarında en doğru zaman olarak Şubat sonunu tecrübe ettim.Daha sonraya kalan tohumlarsa ilkbahar avantajını kaçırıp, Şubat'ta ekilenler kadar gelişmediler.Daha soğuk yerlerde Mart'ın 3. - 4. haftası bile beklenebilir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025