agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

İlkin 04-09-2009 13:19

Sevgili merakli tohumların filizlenmesine çok sevindim. Sakın şapkalarına dokunma, taç yapraklar oluşurken zamanı gelince şapkalar kendiliğinden düşecektir. Biraz daha kendisini geliştirsin saksısını değiştirirsin. 3 parmak saksı derinliği için epey az bence. ( Saksıyı değiştirirken aman köklere de dikkat et. ;) )Sevgiler...

merakli 04-09-2009 13:39

Teşekkür ederim İlkinciğim, tavsiyelerine uyacağım. Ama acelecilik bazen peşimi bırakmıyor işte.

Nesrin Sarı 04-09-2009 14:10

Şuan benimde 4adet fide haline geldi. Kalan 7tanesinde ise kök oluşumu var yakında onlarda tohum kapsülünü atarlar sanırım :)

Hatice Tarhan 05-09-2009 21:06

Haziran başında ektiğim plumeralarım 15cm.civarında.Saksı değişim zamanı gelmişmidir ,yoksa biraz daha büyümelerini beklemek gerekirmi.

Adalet Yağcı 06-09-2009 20:30

Sevgili Cennetbahçesi, eğer saksıları çok küçükse artık değiştirebilirsiniz, zaten Sonbahar da geldi, çevresi çok geniş olmayan ama derinliği olan saksılar bulabilirseniz pulmeria için daha uygun olur.
Biliyorsunuz pulmeriaların kökleri kazık kökler gibi büyüyorlar, ben yurt dışından aldığım bitkilerin saksılarını kullanacağım, bu iş için çok uygun, Türkiye de malesef bu tarzda yapılan saksılara rastlamadım.

Hatice Tarhan 08-09-2009 12:14

Adalet hanım tarifinize en uygun saksı elimdeki sümbül saksıları .Benim yurt dışından getirttiğim fil ayağı var fakat onun saksısı bildiğimiz menekşe saksısı gibi.

Adalet Yağcı 08-09-2009 18:12

Sevgili Cennetbahçesi, ben bu gün pulmerialarımın saksılarını değiştirdim, köşeli derin ama geniş olmayan saksılara aldım.
Bir kaç gün içinde bir fikir vermesi için fotoğraf çekip yüklerim.
Sümbül saksıları nasıl bir şeydir bilmiyorum sanırım uygundur.

merakli 10-09-2009 10:16

Benim de şu anda 4 filizim var. Dün toprak derinlikleri az diyerek daha derin saksılara aldım. İlk yapraklarını verdiler. Şimdilik keyifleri yerinde gibi.

1 tanesinin gövde rengi daha koyu sanırım koyu renk açacak ;) sabırla geçen birkaç yıl sonra

Adalet Yağcı 14-09-2009 19:51

1 Eklenti(ler)
Bu yılın başında tohumdan yetiştirdiğim pulmerialarımın keyfi yerinde, yazı atlattık bakalım kışın nasıl olacaklar.
Dün nihayet saksılarını değiştirdim, derin saksıları tercih ettim.
Eklenti 102825

Nesrin Sarı 15-09-2009 13:40

http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4357.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4358.jpg

Fide haline gelen plumerialarım. Farklı yaprak türleriyle çıkmaya devam ediyorlar.

almira 15-09-2009 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akonna (Mesaj 497443)
Fide haline gelen plumerialarım. Farklı yaprak türleriyle çıkmaya devam ediyorlar.

Çok güzel görünüyorlar. Eline sağlık.

Hatice Tarhan 16-09-2009 14:34

Adalet hanım bahsettiğim sümbül saksı ları sizin saksılar bende bu saksılara geçireyimmi diye sormuştum .Resimle birlikte cevabımı aldım.

tturt 17-09-2009 07:21

Sayın AğaçSevdalısı'ndan aldığım tohumlardan 7 tanesini çimlendirmeyi denemek amacıyla yaklaşık bir hafta önce dikmiştim. Bir tanesi şapkasını atmak üzere diğerlerinde henüz bir oluşum yok sabırla beklemeye devam.
Sayın Adalet Yağcı'nın değişim yaptığı saksılardan bende de iki adet var baharda aldığım ahududuların saksılarıydı. İnşallah o günlere gelebilirsem bende aynı saksıları kullanırım.

Adalet Yağcı 17-09-2009 09:23

Sayın tturt, kolay gelsin, şaşırtmak için üç dört yaprak olmasını bekleyin, önce çapı 10-12 cm. lik saksılara alın, fidelerin toprak üstündeki boyları 25-30 cm. olduktan sonra bahsi geçen saksılarla değiştirin.

tturt 17-09-2009 09:59

Sayın Adalet Yağcı,

Şaşırtma yapmak şartmıdır ben direkt 10-12 cm'lik saksılarda ayrı ayrı çimlendirmeye çalışıyorum. Şaşırtmam gerekiyorsa o saksıdan alıp aynı çapta farklı bir saksıya dikeceğim. Yoksa şaşırtma işlemini toprak yapısını değiştirmek içinmi yapıyoruz. Sadece torflu toprakta olumlu sonuç vermiyormu ?

Adalet Yağcı 17-09-2009 10:39

Hiç dokunmayın orada çimlenip büyüsün, toprak yapısı için değil, köklerin gelişimi için 7-8 ay sonra saksı değiştirirsiniz.
Kökler dikey uzuyor, bir süre sonra yetersiz kalacaktır.

Saksı harcı için şimdilik torflu toprak yeterli olabilir, ben önceki mesajlarımda nasıl bir harç kullandığımı yazmıştım, bir kısım torf, bir kısım bahçe toprağı, bir kısım dere kumu, bir kısım yanmış çiftlik gübresi, bir kısım perlit, bir kısım vermikülit ve pirinç kabuğu kullandım.
Pirinç kabuğu bulamazsanız onsuz da olur.
Büyük saksıya alacağınız zaman hazırlarsınız böyle bir harcı.

sevim4 17-09-2009 22:07

Sevgili adalet hanim benim pulemirleri çimlendiremedim 2 hafta oldu hiç ses seda yok.
Yanlış bir şeylermi yaptim açaba.
Çok heveslenerek almiştim çok üzüldum .
Sizinkiler çok güzel güle güle büyütün.

Adalet Yağcı 18-09-2009 06:53

Sevgili Sevim hanım, bu başlığı baştan okursanız çimlendirmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini göreceksiniz, çimlendirme kabınızı dışarda tutmayın, gece ısı düştüğü için gereken sıcaklığı bulamıyor olabilir.

Oda içinde ışık alan bir yerde muhafaza edin, üzerini ince bir naylon ile örtün ki, nemini muhafaza etsin, toprağını fazla sulamayın, tohumları çürütürsünüz, üzerine kapattığınız naylonun altına bir kağıt peçete koyun, naylondan damlayacak nemi çeksin, çimlenmeyi gördüğünüz gün peçeteyi kaldırın, naylonu da kaldırın, fısfısla nemlendirin.
Kolay gelsin.

Nesrin Sarı 18-09-2009 13:45

Bunlarda yeni çimlenen tohumlarım. http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4375.jpg

Nesrin Sarı 18-09-2009 13:55

Saksıya aldığım Plumeria fidelerim.
http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4376.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4381.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4379.jpg

almira 18-09-2009 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akonna (Mesaj 498861)
Saksıya aldığım Plumeria fidelerim.

Muhteşem görünüyor Akkona. Tebrik ederim. Hepsini ekmedin değil mi?:D

Nesrin Sarı 18-09-2009 15:10

Yok ekmedim :)

sevim4 18-09-2009 21:28

Sayın akonna nasıl çimlendirdin kaç günde çimlendiler malesef benimkiler çimlenmedi.

Nesrin Sarı 18-09-2009 22:19

Sevgili sevim4 önce tohumları 2gün nemli kağıt havlu arasında sıcak bir ortamda bekleteceksiniz. Sonra ziraat malzemesi satan bir yerden plastik viyol torf perlit alıp dikeceksiniz. Ve suyu püskürterek ıslatacaksınız asla fazla su vermeyin çürüyor tohumlar. ve kök çıkartmışmı diye tohumu geri çekip alt tarafına bakmaya çalışmayın. Kök salan tohumlarda çürüyor. Acemiliğimin yüzüne çok fazla köklenmiş tohum kaybettim. Sabırlı davranın :)

tturt 25-09-2009 16:06

4 Eklenti(ler)
Çimlendirmeyi denediğim 7 tohumdan şimdilik 5 adeti çimlendi yalnız üç adetinin şapkaları henüz çıkmadı resimlerini ekliyorum.

Eklenti 104285

Eklenti 104286

Eklenti 104287

Eklenti 104288

Nesrin Sarı 25-09-2009 16:43

sevgili tturt fideleriniz hayırlı olsun öncelikle :) Şunu söyleyebilirimki kaynar güneş dahi etkilemiyor bu fideleri. Elinizden geldiğince güneş altında tutun. saygı ve sevgilerimle.

sebnem34 29-09-2009 14:20

Merhaba, ben 1 sene önce sitenizde tanıyıp pumeria tohumu almıştım. Geçen bu bir yıl boyunca gövdesi 2 cm kısmı biraz serçe parmak kalınlığında üst kısmı kalan 25 cm'i ise sanki başka bir bitkinin dalı gibi büyüyor. Ama resimleri incelediğimde ilk gelişimi ve görünümü sizinkiler gibiydi, şimdi ise ince bir dal şeklinde sürekli uzuyor. Tohumları karışık almıştım. Bir kısmı ise 7 cm olarak kaldı ve gçen kış ve bu kış yapraklarını hiç dökmediler üstelik büyüdüler. Yaprakları ve tohumu aynı sizin gibi fakat plumerialarımın böyle gövdesinin kalınlaşmadan uzamaları resimlere bakınca tuhafıma gitti. Sizce bakımında mı hata yaptım. Alt tarafı plumeria özelliğinde üst gövde sarmaşık gibi uzadı 2 tanesinin. Saksıyı 1 senedir değiştirmedim korkudan 7 tanesi aynı yerde. Ondan olabilir mi sizce?

Nesrin Sarı 29-09-2009 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebnem34 (Mesaj 503350)
Merhaba, ben 1 sene önce sitenizde tanıyıp pumeria tohumu almıştım. Geçen bu bir yıl boyunca gövdesi 2 cm kısmı biraz serçe parmak kalınlığında üst kısmı kalan 25 cm'i ise sanki başka bir bitkinin dalı gibi büyüyor. Ama resimleri incelediğimde ilk gelişimi ve görünümü sizinkiler gibiydi, şimdi ise ince bir dal şeklinde sürekli uzuyor. Tohumları karışık almıştım. Bir kısmı ise 7 cm olarak kaldı ve gçen kış ve bu kış yapraklarını hiç dökmediler üstelik büyüdüler. Yaprakları ve tohumu aynı sizin gibi fakat plumerialarımın böyle gövdesinin kalınlaşmadan uzamaları resimlere bakınca tuhafıma gitti. Sizce bakımında mı hata yaptım. Alt tarafı plumeria özelliğinde üst gövde sarmaşık gibi uzadı 2 tanesinin. Saksıyı 1 senedir değiştirmedim korkudan 7 tanesi aynı yerde. Ondan olabilir mi sizce?

sebnem hanım güneş alıyormu durdukları yer acaba?

sebnem34 29-09-2009 14:43

evet. kalorifer yanındaydı kışın, yazında cam önünde. dışarıya çıkarmadım cam sera etkisi mi yaptı anlamadım ama 1 ay önce eve iyonizerli havalandırma aldık. plumerianın bulunduğu odada ve büyüme birden hızlandı. Canım plumerialarım yoksa başka bir tür veya başka bir çiçek mi şüpheye düştüm ama tohumlardan eminim ilk görüntüleri ve ilk büyümesi hatta yaprakları sizinki gibi. Fakat yapraklar birbirinden ayrı aralıklarla büyümeye ve irileşmeye başladı. Sorun gövdenin kalınlaşmaması 5 cm den sonra. Hatta şu an kırılmasın diye çıtaya tutturmak zorunda kaldım 2 sini.

Nesrin Sarı 29-09-2009 14:48

mümkünse fotograf çekebilme imkanınız varmı sayın sebnem34

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025