agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Bahçe Süs Bitkileri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=38)
-   -   Çuha Çiçeği (Primula sp.) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4017)

inci gül 17-05-2008 21:46

Türkçe isimlerde benzerlik
 
1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dirty_bluee (Mesaj 186990)
Çuha Çiçeğinin Faydaları

Çuha Çiçeği (Oenethera biennis)

sn. dirty_bluee,

Vermiş olduğunuz bilgiler kendinizinde belirttiğiniz üzere latince Adı "Oenethera biennnis" ve İngilizce ismi (Evening Primrose) aittir. Bilgilerini almış olduğunuz sitenin alt tarafında ek bilgi bulunmaktadır.

EK AÇIKLAMA

Latince Adı "Oenethera biennnis" ve İngilizce ismi (Evening Primrose) olan bu bitkinin Türkçe tercüme karşılığı "Akşam Çuhaçiçeği" dir. Türkçe' de Çuhaçiçeğigiller familyasından"Çuhaçiçeği, Tıbbi Çuhaçiçeği, Çoban Çiçeği, Tutya" olarak bilinen ve Latince adı "Primula officinalis, Primula veris" olan bitkilerle ve bazı kitap ve kaynaklarda kullanılan "Evliya Otu", "Korunga", "Gece Sefası" veya "Akşam Sefası" bitkileriyle ilgisi yoktur. Prof.Dr Turhan Baytop' un "Türkiyede Bitkiler ile Tedavi" isimli kitabına göre Türkçe ismi " Eşek Otu" dur. Fakat Türk Dil Kurumu' nun sözlüğüne göre ise "Eşek Otu" ile "Evliya Otu (Onobrychis)" eş anlamlı kabul edilmektedir. Bu şekilde bazı bitkilerin Türkçe isimlerinde farklılıklar veya benzerlikler bulunabilmektedir. Bu nedenle ismi konusunda tereddüte düştüğünüz bitkilerin latince ismiyle bir uzmana danışmanızda yarar vardır.
http://www.bitkisel-tedavi.com/cuhacicegi.htm

Eklenen bitki resmi:Oenethera biennnis
Kaynak:www.swsbm.com/HOMEPAGE/GenusIndex.html

hüsnüyusuf 07-11-2008 14:10

Tohumdan çuha yetiştirmeyi deneyen arkadaşlar, sonuçları paylaşabilir mi? Kolay mı yetişiyor yoksa zahmetli mi?

sinank 15-02-2009 18:13

Çuha çiçeğini kökünü bölerek(botanikte hangi terim kullanılır bilmem) denedim geçen sene. Yaprakların ve onların ortasındaki çeçekleri ayrı bir bitki düşünerek çıkardığım çiçeği maket bıçağı ile kökünden dikey olarak çiçek ve yaprakların çıktığı yere zarar vermeden ayırdım(sonbaharda).Ayırdığım her kök tuttu ve çiçek açtı. Tesadüfen mi tuttular yoksa böyle bir üretme yöntemi var mı?

denizakvaryumu 15-02-2009 22:29

Çuha çiçekleri (primula)*


Soğuk ve ıslak kış mevsiminde sevmediğimiz, kısa, karanlık günlerin içinde koşturur dururken gözümüz ansızın yol kenarındaki çiçekçilerin ya da seraların vitrininde açılmakta olan rengârenk çiçeklere takılır. Nasıl da afacan, nasıl da iyimserlik veren görünüşleri vardır; dünya gününe gelmelerinin nedeni sanki karanlık günleri aydınlatmak!

Çuha çiçekleridir bunlar. Büyük kentlerde yaşayanlar onu görmezden gelemez. Güneşli bir kış günü onlarla birlikte uzak bahar yakınlaşır, paltoların yakası açılır, boyun atkıları fora edilir...

Karanlık günlere gelince; bir ışık, bir renk, ne renk ama...
Oysa günlerin bahara devşirmesine daha çok zaman vardır.
Ne renk cümbüşü sunar bu Afrika menekşesini andıran çuha çiçekleri... Durmadan gülen oynak kızlar gibi kışkırtıcı bir güzellikleri vardır; oynak ama bir o kadar da kendi halinde. Sarılar, kırmızılar, mor, morun en moru (tam ortadaki sarı benek o yok mu, o), kişi kendini her kavanoza saldırdığı şekerlemeci dükkânında sanır. Karın altındaki görünüşlerine ne demeli, beyazı delen o incecik upuzun boyundan fışkıran renkleri: 'Bana bakın ben pes ediyor muyum?' deyişleri.

Evet sevgili okurlar bu yazıyla birlikte, bugüne değin yapamadınızsa evinizin balkonuna ya da varsa bahçenizin görüş alanınıza en yakın yerine çuha çiçekleri dikeceksiniz umarım.

Bahçıvan önerisi:

Çuha çiçeklerinin yaklaşık 400 türü vardır. Türlerine göre, doğal olarak bataklıklar ve ılıman bölgelerinden tutun, Himalayalar'a değin geniş bir yaşam alanları vardır. Yetiştirme olanlar da dayanıklıdır; bahçede, havuz kenarında, kayalık bahçelerinde, çimen aralarında, ağaç diplerinde onlardan yararlanmak mümkündür.

Bakımına gelince, zengin çiçeklenme ve geniş yapraklar su isteğinin belirtisidir, düzenli sulama yapın, toprak yüzeyi kurur kurumaz ince uzun hunili sulama kaplarıyla sulayın ve yapraklarına su değdirmemeye dikkat edin. Dip kısmına yerleştirdiğiniz kapta asla su olmamalı, bunu hiç sevmezler. Işıklı bir yer olma koşuluyla ev içinde de tutabilirsiniz. Ne var ki sıcaklık 15 üzerine çıkmamalıdır, 12-15 ideal sıcaklıktır. Gece serin yere taşıyıp istediği serinliği sağlayabilirsiniz. Solan çiçeklerini çok ince bir makasla dibinden kesin, haftada bir vereceğiniz çiçekli bitkiler gübresi çiçeklenmeyi sürdürür.

İlkbaharın sonuna doğru çiçeğinizin yorulduğunu anlarsınız; yaprakları dökülür, tüm özeninize karşın çiçeklenme biter. Onu bir süre, gelecek güz başlangıcına değin rahat bırakın. Toprak hizasından budayın ve olanağınız varsa bahçenin kuytu bir yerine toprağa dikin zamanla kendi kendilerine yeni melezler oluştururlar ya da arada bir sulama koşuluyla balkonun bir köşesinde kendi haline bırakın. Çuha çiçekleri birkaç yıl arka arkaya çiçek açabilir.
Bu güzel bitkinin yabani türlerinden kimileri daha uzun saplı olup şifalı bitkiler sınıfına da girer. Eskiden özellikle göz hastalıklarında kullanılırdı.

Evliya Çelebi de Bingöl dağlarında yetişen çuha çiçeklerinden söz etmişti, okumayanlarınız için yineliyorum: "Sarı tutya**, kırmızı tutya, mor tutyalar vardır ki güzel kokusundan adamın dimağı kokulanır. Bu tutyaları toplayıp göz ağrısına tutulanların gözüne sürme ederler. Allah'ın emriyle görme kuvveti ve uzağı görme hasıl olur. Taze yaprakları çıban tedavisinde çıbanın üstüne sarılır ve bu işlem sık sık yeni koparılmış yaprakla değiştirilir".***

Büyük kentlerde yetiştirme ve bodur çuha çiçeklerinin şifalı yönünden ne denli yararlanabiliriz bilmiyorum ama gözümüze, gönlümüze iyilik verdiği kesin.

* Primula: Latince prima vera ilkbahar başlangıcı anlamına gelir.
** Tutya: Çuha çiçeği
*** Geçmişte ve Bugün Bitkilerle Tedavi, Prof. Dr Turhan Baytop.

Gülnar Onay

http://www.radikal.com.tr/ek_haber.p...s&haberno=5412

toprak12 17-02-2009 16:35

benim çuha çiçeğim var ama pek keyifli değil.
çok yavaş yaprak çıkarıyor hemen de alttaki yaprakları döküyor
sadece 3 yaprağı kaldı bu çuha çiçeklerinin açma zamanı şubatdeğil mi?
**** martta mı açıyor? çiçek çoşturanlı su veriyorum ama etki etmiyor durmadan yaprak döküyor bulunduğu yer peteklerden ve aşırı sıcaktan uzakta pek güneş görmüyor ama olduğu yer bol bol aydınlık.saksını biraz büyük fazla geliyor heralde
ne çiçeği var ne yaprağı git gide yokoluyor.bu çuha çiçeğimi ben geçen sene aldım direk bahçeye dikmiştim çiçek açmıştı.yazın da kurumuştu.sonra tekrar sonbaharda çıktı ve hemen saksıya aldım 2 kere saksı değiştirdim.toprağı da baçhe toprağı ile satın topraklar ve torfla karışık ama yaprak çıkarmıyor

çiçeksever 25-02-2009 13:21

Çuha
 
2 Eklenti(ler)
Çok dayanıklı ve bereketli bir çiçek.Etrafına habire yayılıyor.Yeni yeni çiçek açmaya başladı.Şu an için açanlar açı sarı ve açık mor.

çiçeksever 25-02-2009 13:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüsnüyusuf (Mesaj 312040)
Tohumdan çuha yetiştirmeyi deneyen arkadaşlar, sonuçları paylaşabilir mi? Kolay mı yetişiyor yoksa zahmetli mi?

Ben tohumdan kendim özenerek yetiştirmedim.Rüzgardan savrulduğu yerde kendiliğinden çıktı.Özenseniz,takip etseniz bu gibi olmaz.

Nariel 28-02-2009 16:11

5 Eklenti(ler)
Doğal ortamında görüntülediğim yabani çuha çiçekleri:

çiçeksever 12-03-2009 13:32

2 Eklenti(ler)
Çuhalarımın son durumu

Hülya 12-03-2009 13:53

Çuha çiçeklerim
 
4 Eklenti(ler)
Benimde balkonum renklendi çuha çiçeklerimle.Mis gibi kokuyorlar.
Kedşim Fıstık'ta çok mutlu

çiçeksever 12-03-2009 14:30

Maaşallah.Renkler güzel ve canlı

Öznur 12-03-2009 16:49

3 Eklenti(ler)
Bunlar da benim bahçemde kendiliğinden yetişen çuhalar. Burada Mart Çiçeği adıyla biliniyor.

denizakvaryumu 12-03-2009 16:51

Doğal ortamında çuhaların yaprakları yazın tamamen kuruyarak yok oluyor mu?

Oğuzhan 12-03-2009 17:13

Nemli olan kısımlarda kalıyorlar.Yaz kurak ve sıcak geçerse yapraklar tamamen kuruyor.Bulunduğu ortama bağlı .Dere kenarları kalıyor.

beyaz orkide 13-03-2009 15:16

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar prımulanın(cuha) katmerlisi de oldugunu biliyormuydunuz? ben hic görmemiştim.Taki bugune kadar.Hemen 3 farklı rengini aldım.Hic affetmedim:)

beran 13-03-2009 19:32

kenan
 
yabennım de cuha cıcekjlerım var onları cıcek acması bıtınce nereye dıkıyım:confused:

Kiraz 14-03-2009 08:14

Çiçeklenme bitince, gölge bir yere dikin ve yazın sulamayı ihmal etmetin. Yaz sonunda gerçek yerlerine tekrar dikebilirsiniz.

Oğuzhan 14-03-2009 14:13

Katmerlililerde güzelmiş.Güle güle büyütün.

Hülya 14-03-2009 14:52

[QUOTE=beyaz orkide;379101]Arkadaşlar prımulanın(cuha) katmerlisi de oldugunu biliyormuydunuz? ben hic görmemiştim.

Çok güzeller.:)

beyaz orkide 14-03-2009 17:56

Bende cok begendim.Teşekkur ederim.İnşallah bunları kaybetmem bide tohum alabilirsem süper olur.

hassoman 14-03-2009 21:03

1 Eklenti(ler)
Kışın bahçe ve balkonlar renksiz kaldığı için pek mahzunlaşırlar. Allahtan bu mevsimde hercai menekşe ve çuhaçiçeği var. Pencere önlerine koyacağınız, pencere demirlerine asacağınız saksılardaki çuhaçiçekleri bu renksiz kış mevsiminde gözünüzü, gönlünüzü şenlendirecektir. Küçük mutluluklar, küçük heyecanlar gibisi var mı? Bir saksı çuhaçiçeği isterseniz daha fazlasını bile verebilir size... Azıcık özen ve bakımla nisan ayı sonuna kadar renklerini çoşkulu biçimde cömertce sunacak, size şirin küçücük duygular yaşatacaktır.

Evet, gerçi çuhaçiçeği hakkında bilgiler verilmiş ama ben meraklısına bir hatırlatma yapayım:

Eklenti 67067

Efendim, çuhaçiçeği, primulaceae (çuhaçiçegiller) familyasının Primula cinsini oluşturur. 500 ortak türü vardır. Genel olarak çok yıllık türleri varsa da bazı türleri iki yıllıktır. Ülkemizde doğal ortamında yetişebilen 8 türü saptanmış. Bazı yörelerimizde bu türlere tutyaçiçeği, ayıkulağı, evvelbaharotu, felçotu, çobançiçeği, suçiçeği denir. Çuhaçiçekleri genel olarak 25-50 cm boylarında olduğu gibi 5 cm kadar kısa olanı ve 120 cm kadar boy vereni olurmuş. Şifalı bitkiler arasında hatırı sayılır bir yere sahip.

Çiçekleri, yeşil çanakları ile birlikte ilkbaharda toplanır ve hemen gölgede kurumaya bırakılırmış. Strese bağlı gerginliklere, baş ağrılarına, uykusuzluğa iyi geliyormuş. Sinirsel spazm çözücü, yatıştırıcı ve rahatlatıcıymış. Çiçek açmadan önce sökülerek kurutulan köklerinin ise göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü özelliği varmış. Bronşite, soğuk algınlığına, üşümeye bağlı öksürük ve nöbet titremelerine iyi gelmesinin yanı sıra idrar söktürücü, kanı temizleyici, gaz giderici özellikleri varmış. Çiçeklerinden reçel ve şarap yapılırmış. Yapraklan salatalara katılır, dolmada kullanılırmış... Bunları 'mış' diye anlatmamın nedeni denemediğim içindir.

Ayrıca bu konu için mutlaka bknz:


http://www.agaclar.net/forum/showthr...y%FDkula%F0%FD


http://www.agaclar.net/forum/showthr...a+%E7i%E7e%F0i

Sûz-i Dilârâ 14-03-2009 21:09

Kedicik de en az çuha kadar renk katmış kareye.:p Çok şirin bi'şeymiş.;)

çiçeksever 15-03-2009 11:53

Vallahi.Dün pazarda görünce dayanamadım.5 tane farklı renklerde aldım.Çiçek çeşitlerimi 3 senedir aynı çiçekçiden aldığım için çiçekçiyle ahbap olduk.Bana indirimde yapıyor.10 farklı rengi vardı.Fakat katmerli görmedim.

kaktüs 15-03-2009 18:54

Bahçemde yaklaşık 8 renk çuha çiçeği var. Ancak birşeyler musallat oldu yapraklarını yiyorlar. Kimi zaman çiçekleri yenmiş oluyor. Çiçeği inceledim inceledim suçluyu bulamadım. Yaprak altlarına diplerine baktım börtü böcük yok. Salyangoz veya sümüklüböceklerden şüpheleniyorum ama onları nasıl uzak tutacağımı bilemedim.

hassoman 15-03-2009 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 380328)
"........" Yaprak altlarına diplerine baktım börtü böcük yok. Salyangoz veya sümüklüböceklerden şüpheleniyorum ama onları nasıl uzak tutacağımı bilemedim.

Şuraya göz atın:

http://www.agaclar.net/forum/showthr...ht=bisk%FCviti

Bira uygulamasını bir deneyin bakalım... :) Şimdi yağmur mevsimi ya ortaya çıkarlar artık.

kaktüs 15-03-2009 22:49

Aslında sürekli geceleri dışarıdalar ama ben çuhaların olduğu bölümde görmedim onları. Genellikle bahçede beslediğim kedilerin mamalarının yanındalar. Derin kaptan süt içerken bile gördüm onları. Maşallah kaba gayet güzel tutunup boğulmuyorlar. Yiyeceklere ilaç karıştırıp atmam mümkün değil çünkü etraftaki kedi ve köpekler için ölümcül olabilir.

Bira yöntemini bir deneyeyim. Bakalım ilgi odakları değişecek mi? Bahçede başka çiçekler de var ama inatla çuhaları tercih ediyorlar sanırım. Diğer bitkilerde bir hasar göremedim

çiçeksever 16-03-2009 14:26

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 380122)
Vallahi.Dün pazarda görünce dayanamadım.5 tane farklı renklerde aldım.Çiçek çeşitlerimi 3 senedir aynı çiçekçiden aldığım için çiçekçiyle ahbap olduk.Bana indirimde yapıyor.10 farklı rengi vardı.Fakat katmerli görmedim.

Bunlarda resimleri

beyaz orkide 16-03-2009 18:27

Yalınkatlı cuhalara göre katmerliler daha dayanıklı arkadaşlar cıcekleri bozulan hic olmadı.Üstelikde devamlı olarak acıyorlar.

ciceksever70 24-03-2009 12:32

Herkese iyi günler... Sorum cuhalarini bahceye eken arkadaslara olacak. Sicaklar bastirip ciceklenme dönemi gecince toprak hizasindaki yapraklari da dahil olmak üzere buduyor musunuz yoksa yapraklari kaliyor mu? Simdiden tesekkürler.

kaktüs 24-03-2009 12:53

Bahçede olduğu yerde olduğu gibi bırakıyorum. Zaten çok güneş almayan yerdeler. Marul gibi yaprakları olduğundan budanmaya ihtiyacı olmuyor. Yazın suluyorum. Zaman zaman yanlarından yeni yavrular beliriyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024