agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Petunya (Petunia) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/3442.htm)

Balıkcı 14-02-2008 19:19

Sarkan petunya bu resimdeki mi?

http://img178.imageshack.us/img178/6...rika072hm6.jpg

zooteknist 14-02-2008 22:41

Sarkan petunyanın katmerli olanları da varmı?

limon 15-02-2008 19:07

Tam seçemesem de sarkan petunya olduğunu düşünüyorum Sn. Balıkçı.

Zooteknist katmerlisi olduğunu sanmıyorum.

yukka 23-02-2008 16:54

Ocak ayı başında ektiğim tohumlar 10 gün kadar önce filizlendiler. Sanki bir yaşam savaşı veriyor gibiler. Hiç gelişme yok. İçme suyuyla toprağın dibine su verip kabın üstünü naylonla kapatıyorum. Aydınlık bir yerde, zaman zaman naylonu kaldırıp havanlandırıyorum. bakalım bir gelişme gösterecekler mi ... Bendekiler de çok minik çiçekleri olan değişik bir petonya. Yaşatmayı başarabilirsem fotoğraf çekip burada paylaşırım.

hassoman 23-02-2008 18:41

Sevgili yukka,
Size petunya konusunda deneyimlerimi aktarmak istiyorum.
Bence siz biraz acele etmişsiniz. Gerçi tohum paketlerinde örtü altında fideliklere ocak ayından itibaren ekilmesi öneriliyor. Bence en ideal ekim zamanı daha yeni başlıyor, bu süre mart ayı sonuna kadar sürebilir. Nisan ayı içinde direk bahçeye de atılabilir.
Toprak bakımını yapmadığım halde, bir yıl öncesinde dökülen tohumlar yeniden yeşeriveriyor. Ben de bu fideleri dilediğim yerlere dikiyorum. Tuvalet kağıdının ortasından çıkan kağıt ruloyu ortasından ikiye kesip, ekili olan fideler içine gelecek şekilde koyduğumda bu fidelerin diğerlerine göre daha sağlıklı büyüdüklerini gördüm. Sanırım, karton rulonun oluşturduğu kuytuluktan hoşlanıyorlar. Tabi siz fideleri bahçeye dikmeyecekseniz bu uygulamaya gerek yok.
Bir de şu önerim olacak. Naylon örtü yerine tülbent türü bir örtü kullanın derim. Tülbent nemli olmalı. Sulamayı sisleme olarak yaparsanız daha iyi olur. Suyu ne çok ne az vermelisiniz. Küflenmenin oluşmaması için havalandırmanız çok iyi…
Sonucu merak ediyorum. Petunyalarınız bakalım önümüzdeki on beş gün içinde nasıl bir gelişme gösterecek ?…
Kolay gelsin…

zenfree 24-02-2008 20:11

1 Eklenti(ler)
Bu mesajdaki petunyalarımından sadece 2 kök tuttu. Kapalı balkondalar.

zenfree 24-02-2008 20:17

2 Eklenti(ler)
Bunları da geçen hafta ektim. Bir türlü homojen ekemiyorum. Küle ya da kuma karıştırmak gerekiyor heralde. Ya da başka önerisi olan var mı? Tuzluğa doldurup ekmeyi düşünüyorum. ;)

hassoman 24-02-2008 22:29

Gördüğüm kadarıyla oldukça başarılı ekmişsiniz...
Sanırım onları bir haftaya kalmaz başka bir saksıya alacaksınız?.. Zaten petunyaları en az iki defa şaşırtmak gerekiyor. Önce küçük bir saksıya (Örn: altı delik plastik su bardağına... Strafor olanlarını tercih edin) Biraz canlanınca da oradan dilediğiniz yere nakledersiniz, olur biter..

zenfree 24-02-2008 23:52

3 Eklenti(ler)
Sayın Hassoman önerileriniz için teşekkürler.
Biraz geçen yılı hatırlayalım. Tabi zararlılarla mücadeleyi değil de petunyaların güzelliklerini.;) Geçen yıl tohumdan yetiştirmemiştim fide olarak almıştım.

espri 25-02-2008 14:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 204515)
Siz sabırsızsınız espri :)
Baharın gelmesiyle beraber birden gelişimi hızlanacaktır.

sabrın sonu felaket oldu :(
tohumlarını çimlendirdiğim neredeyse tüm tohumlar (hercai menekşe, fare kulağı ve petunya) 2-3 cm olduktan sonra kendilerini toprağa atıp çürüdüler..
ne yapacağımı bilemedim..
şimdilik onlardan sonra diktiğim cherry domateslerim durumları iyi
hayırlısı diyorum amabu sene kendi yetiştirdiğim çiçek fideleriyle balkonumu süslemek istiyordum..
zannedersem olmayacak..

espri 25-02-2008 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 207671)
Gördüğüm kadarıyla oldukça başarılı ekmişsiniz...
Sanırım onları bir haftaya kalmaz başka bir saksıya alacaksınız?.. Zaten petunyaları en az iki defa şaşırtmak gerekiyor. Önce küçük bir saksıya (Örn: altı delik plastik su bardağına... Strafor olanlarını tercih edin) Biraz canlanınca da oradan dilediğiniz yere nakledersiniz, olur biter..

bu boydaki küçük kılcal fidecikleri nasıl başka yere nakledip şaşırtacaz..
açıklarsanız sevinizim..
zira bendekiler teker teker intihar ederek beni şaşırtmaya devam ediyor..

yukka 25-02-2008 18:48

Sn. Hassoman, verdiğiniz bilgilere teşekkürler. Kaseyi streç film kaplı, radyatörün üzerinde (altında bir kitap), loş bir ortamda tutuyorum. Kasenin dibine su veriyorum. Buharlaşan su, naylona birikip yağmur gibi yeni fidecikleri suluyor. Tülbente geçersem toprağı kurutma ihtimali olabilir. Bir süre sonra tülbente geçebilirim ...

abk 25-02-2008 19:32

Bauhausta da sarkan petunya tohumu bulamadım. Burada katmerli olanları var ama sarkan cins değil. Bulamayacağım galiba ben bu tohumları...:(

hassoman 25-02-2008 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 207697)
Sayın Hassoman....
Biraz geçen yılı hatırlayalım. Tabi zararlılarla mücadeleyi değil de petunyaların güzelliklerini.;) Geçen yıl tohumdan yetiştirmemiştim fide olarak almıştım.

Belleğiniz gerçekten güçlüymüş. Evet ya, ben de hatırladım. Bu nedenle kendiniz yetiştirmekten vazgeçmeyin. Onların güzellikleri fidelerde yok!.. (Kuzguna yavrusu güzel görünürmüş ya:D)

hassoman 25-02-2008 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi espri (Mesaj 207857)
bu boydaki küçük kılcal fidecikleri nasıl başka yere nakledip şaşırtacaz..

Kusura bakmayın, bilgisayarımda bir kopukluk var. Üçüncü keredir yazdıklarım uçup gidiyor...
Küçük fideciklerden en güçlü olanlarını bir kürdan yardımıyla köküne zarar vermeden alıp önceden hazırladığınız yere dikin. Bu işlemi yaparken çok çok nazik olmalısınız. Diktikten sonra dibindeki toprağı örneğin bir kurşun kalemin tersiyle hafifce sıkıştırın... Sulama işini ben küçük bir pet şişenin kapağını yorgan iğnesiyle (elime dikkat ederek) süzgeç gibi deldim. Şişeyi hafifce sıkıştırınca bitkiye zarar vermeden sulayabiliyorum .Aklınızda bulunsun.

Bence petunya ekiminde aceleci davranmışsınız. Bern daha dün ektim. Buna rağmen erken olduğunu düşünmekteyim. Umarım fidecikleri kurtarırsınız.

Balıkcı 25-02-2008 23:58

Ben de bugün ektim, hem de dışarıda bir saksıya.
Ben cesur adamımdır:p. Cahil cesareti yani.:p

abk 26-02-2008 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI (Mesaj 207984)

Saksınız İstanbul' da mı yoksa Barbaros'ta mı?

Balıkcı 26-02-2008 00:03

Barbaros'ta.

abk 26-02-2008 00:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI (Mesaj 207987)
Barbaros'ta.

Hımm, o zaman siz de Barbaros'tasınız. Tohum ekme işini telefonla yapamayacağınıza göre.:p Aslında bahar gelmiş gibi hissediyorum son günlerde. Sanki hiç don olmazmış gibi geliyor.

hassoman 26-02-2008 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BALIKCI (Mesaj 207984)
Ben cesur adamımdır:p. Cahil cesareti yani.:p

Siz ektiğinize göre bu iş doğrudur üstat:D
Geri kalan tohumlarımı da yarın bahçeme serpeceğim. Bir cahil cesareti de benden olsun... İzinizdeyim:D

limon 26-02-2008 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 111468)
Demek ki 28 günde oldukça büyüyorlar.

Neden büyümüyorlar diye soranlar için bakın ne yazmışım 2007 Mayıs sonunda...
Forumu ikinci sayfasından itibaren okursanız tohumdan filizlenmesine, büyümesine, çiçeklenmesine ve tohumlarını toplamasına kadar gün gün, aşama aşama fotoğrafları görebilirsiniz.

Ben tohumları Mart ayı sonlarına doğru ekmeyi planlıyorum.

abk 27-02-2008 08:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 120535)
Bunlar da sarkan petunyalarım. Fazla sarkmadılar ama bol çiçeklendiler.
Eklenti 14144

Geçen yıl okumuştum ama bu yıl unutmuşum bazı şeyleri. Uyarın üzerine petunyaları ilk sayfadan itibaren tekrar okudum Limon. Ve.... Ne farkettim???:confused:
Sen de sarkan petunya varmış. E, o zaman tohumu da vardır. Belki o tohumlardan bana da düşer.:p Düşer mi dersin:confused: :D

yukka 04-03-2008 10:03

Sarkan Petonya Filizleri

2 Eklenti(ler)
Ocak başında ektiğim tohumlar filizlendi; ancak nerdeyse bir aydır aynı boyda, üzerleri naylon kaplı, gelişmeden bekliyorlar :( Acaba üstlerini artık açık mı bıraksam???

ar_da 04-03-2008 21:27

Arkadaşlar elinde petunya tohumu olan var mı?

Penelophe 05-03-2008 01:38

Yukka, bence artık üzerini açıp bol ışık alan bir yere koymalısın.;)

zenfree 08-03-2008 23:39

1 Eklenti(ler)
Bu mesajdaki petunyalarımın son durumu. Tohumları çok dikkatli attığımı düşünüyordum. Çok sık oldular. Umarım şaşırtırken köklere zarar vermem.

hassoman 09-03-2008 00:47

Sevgili Zenfree,
Gerçekten kutlarım. Merak etmeyin, şaşırtma sırasında hiç birine bir şey olmayacak.
Çünkü çok sağlıklı görünüyorlar. Hani, bir köşesine küçücük bir nazar boncuğu koysan yeridir.:D

zenfree 09-03-2008 00:55

Teşekkürler.:) Şaşırtma işlemini ilk fırsatta yapacağım.

yukka 09-03-2008 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 211208)
Yukka, bence artık üzerini açıp bol ışık alan bir yere koymalısın.;)

Üstünü açtım bir ara. Nerdeyse tamamı yere serildi. Tekrar sarıp sarmaladım :(
Şimdi açıp baktım tam üç adet filiz kalmış :o Neden gelişemediklerini anlayamıyorum. Nerdeyse 2.5 aydır bekliyorum. Şimdi aynı kaba elimde kalan son tohumları serptim. Bakalım ne olacak.

seyyaah 10-03-2008 19:13

Merhaba ben Seyyaah.Arkadaşlar ben buraya tohum ekme zamanı geldi demek için girmiştim,birde ne göreyim zenfree ekmiş yeşertmiş birde şaşırtmaya sıra gelmiş Allah nazardan saklasın.İnşallah o rengarenk çiçeklerinide görürüz.herkese selamlar saygılar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025