agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Kasımpatı (Chrysanthemum) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1660.htm)

Volare 13-09-2009 21:39

Kasımpatı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 340217)
Sayın Volare merhaba, tabiiki olur. Ama Ankara şu anda kar altında. Sayın Bahçıvan en uygun zamanhaziran-temmuz diyor. Hatırlatırsanız, seve seve yollarım.

çok mu geç oldu , çelik sözünüz vardı ...
unutmuşum .:(
Sayın Başbahçivan ne dersiniz , çelik köklendirmek için çok mu geç ?
İzmirde oturduğumu dikkate alırsak .

kgursan 14-09-2009 20:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 496728)
Yaklaşık 20 gün önce kasımpatı çeliklerini torfa dikmiştim, bazı filizler karardı, onları çekip çıkardım, çoğu yeşil duruyor, aceba yeşil olanlar köklendi mi? Şimdi ne yapmam gerekiyor?

Kızdığınız bir bayanın saçını çeker gibi kasımpatları da yapraklarından hafifçe çekin gelmiyorlarsa köklenmişlerdir. :p Köklenmişlerse hemen dikeceğiniz saksı veya toprağa dikin.

acemifüsun 14-09-2009 20:43

:) Teşekkürler Sayın kgursan.

sercan1969 15-09-2009 12:14

Kasımpatı

Ben 1 eylül tarihinde kasımpatılarımdan aldığım çelikleri perlite batırdım ancak pek fazla ümidim yok sadece denemek istedim.Mevsim itibariyle kısa gün periyoduna girdiğimizden köklenme şansı çok düşük.
Çelikle çoğaltma yapmak istiyen arkadaşlar mayıs-temmuz döneminde bu işlemi yaparlarsa çelikleri köklendirme şansları daha yüksek olacaktır.

kgursan 16-09-2009 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 497396)
Ben 1 eylül tarihinde kasımpatılarımdan aldığım çelikleri perlite batırdım ancak pek fazla ümidim yok sadece denemek istedim.Mevsim itibariyle kısa gün periyoduna girdiğimizden köklenme şansı çok düşük.
Çelikle çoğaltma yapmak istiyen arkadaşlar mayıs-temmuz döneminde bu işlemi yaparlarsa çelikleri köklendirme şansları daha yüksek olacaktır.

Sn.sercan1969., Kasımpatı da köklenme ile kısa gün arasında bir ilişki yok. Kısa gün sadece bitki boyunu kısaltır,bodurlaştırır ve çiçek tomurcuğu oluşturur. Köklenme tamamen sıcaklık ve nem ile ilgilidir.

Ayrıca çelikleri perlit içine batırmayacaksınız!! Dikeceksiniz:D. Saygılarımla.

Orkun Kırcı 16-09-2009 19:46

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar okulumun bahçesindeki bu çiçek kasımpatı mıdır? Bir arada olduğu diğer patlardan yaprak olarak epeyce farklı olduğu için tereddüt ettim.

Volare 16-09-2009 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 498019)
Arkadaşlar okulumun bahçesindeki bu çiçek kasımpatı mıdır? Bir arada olduğu diğer patlardan yaprak olarak epeyce farklı olduğu için tereddüt ettim.

Sanırım Saray patı ;)

sercan1969 16-09-2009 22:41

kasımpatı

Kamil bey bu konuda malesef size katılamıyacağım.Ağustosun 15 ine kadar Perlite diktiğim kasımpatı çelikleri 10 gün içerisinde köklenirken
1 Eylülde diktiklerim ise en ufak bir köklenme belirtisi göstermedi.Çelikler sera içerisinde ve ortam şartları son derece uygun...

kgursan 17-09-2009 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 498019)

Sn Orkun kırcı., Bunlar Saraypat.

kgursan 17-09-2009 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 498129)
Kamil bey bu konuda malesef size katılamıyacağım.Ağustosun 15 ine kadar Perlite diktiğim kasımpatı çelikleri 10 gün içerisinde köklenirken
1 Eylülde diktiklerim ise en ufak bir köklenme belirtisi göstermedi.Çelikler sera içerisinde ve ortam şartları son derece uygun...

Burada sıcaklık ve nem ile ilgili bir durum vardır ve Eylül de hava soğumuştur (geceler serinlemiş olabilir). Kasımpatı yıl boyunca üretilir. Çelikleri her zaman köklenir.

nuzel 06-10-2009 14:17

Bende 1 hafta önce çok uzun olan birkaç patımın kopartıp çelik yaptım bakalım tutacakmı*

imiathiel 06-10-2009 14:25

Benimkilerin çiçekleri geçti, malum erken açtırılmış olanlarından almıştım.
Şubatı bekleyeyim mi, yoksa çiçekler dökülür dökülmez toprak üstünden budasam mı?

limon 06-10-2009 17:30

Toprak üstünden budamayın henüz erken, sadece kuruyan çiçekleri alacak kadar tepeden budayın, çiçek açan bitkilere uygun gübreden verin. Aldığınızdaki kadar sık olmasa da bir daha tomurcuk verip açacaklardır.

imiathiel 06-10-2009 17:45

Harikasınız sayın Limon, moralim düzeldi gerçekten :D
Sevgiler, tekrar teşekkürler!

kgursan 06-10-2009 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi imiathiel (Mesaj 493973)
Benim bauhaustan 1 hafta once aldığım kasımpatıların üzerleri çiçek ve tomurcuk doluydu, satışta oldukları için tahminimce açmaları satıcılar açısından daha yararlıydı, ekimi kasımı bekletmemişler herhalde :)Şimdi çiçekleri çok güzel, 3 rengim var. Tam ne zaman budamalıyım toprağın ustunden?

Kasımpatı bitkisini uzun günlerin olduğu yaz aylarında (Haziran-Temmuz-Ağustos) 2ay KARARTMA uygularsanız Ekim -Kasımı beklemeden Eylül (Hatta Ağustos da ) çiçek açarlar.

Karartma dediğimiz şey şu: 30 cm. boylanan Kasımpat bitkisinin üzerini siyah nylon veya siyah bir bez örtü ile Akşam saat 18 oo de (ışık almayacak şekilde) örtüp sabah saat 08 oo de örtüyü kaldırırsanız, bu işlemi 2 ay sürdürürseniz erken çiçek açar. Yüksek fiyattan satılır. Normal ekim- kasımda çiçek açtırırsanız fiyat yarıya düşer. Basit bir teknik!!

ankara 28-10-2009 18:37

Merhaba bende kasımpatılar bayılıyorum,çalı şeklinde olanları çok seviyorum.Yakınlarda bir binanın bahçesinde var gözüm kaldı :( tohum verirmi bu bitki?Ya da çelikle çoğaltabilirmiyim?

Başbahcivan 28-10-2009 19:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankara (Mesaj 524023)
Merhaba bende kasımpatılar bayılıyorum,çalı şeklinde olanları çok seviyorum.Yakınlarda bir binanın bahçesinde var gözüm kaldı :( tohum verirmi bu bitki?**** çelikle çoğaltabilirmiyim?

Sayın arkadaşım kasımpatı tohum verir çiçekleri kuruyunca tohum keselerinde tohum oluşur, bu tohumlar olgumlaşıncaya kadar bekletilir ve tohumlar alındıktan sonra kurutularak saklanır tohumlar serin hava şartlarında daha sağlıklı çimleniyor,onun için eylül sonundan mart ayı başına kadar ekilirse daha sağlıklı fideler yetiştirilir.
Kasımpatıları, ayrıca çelikle üretim yapmakta mümkün çelikle üretimde haziran temmuz aylarındaki çeliklemeler daha sağlıklı oluyor,almış olduğumuzçelikler 8 - 10 cm olmalıdır.

ankara 28-10-2009 19:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Başbahcivan (Mesaj 524056)
Sayın arkadaşım kasımpatı tohum verir çiçekleri kuruyunca tohum keselerinde tohum oluşur, bu tohumlar olgumlaşıncaya kadar bekletilir ve tohumlar alındıktan sonra kurutularak saklanır tohumlar serin hava şartlarında daha sağlıklı çimleniyor,onun için eylül sonundan mart ayı başına kadar ekilirse daha sağlıklı fideler yetiştirilir.
Kasımpatıları, ayrıca çelikle üretim yapmakta mümkün çelikle üretimde haziran temmuz aylarındaki çeliklemeler daha sağlıklı oluyor,almış olduğumuzçelikler 8 - 10 cm olmalıdır.

Teşekkür ederim bilgiler için,bir de kusura bakmayın bu konularda cahilim biraz çeliklemeyi nasıl yapıyoruz?önce suda köklendirmek mi gerekiyor yoksa direk toprağa dikebiliyormuyuz?

gurbik67 28-10-2009 21:32

sayın Ankara mayıs haziran aylarında kasimpatlardan alacağınız çelikleri direk suya koyarak bir haftada köklendiğini göreceksiniz köklenen kasımpatları dikdikten sonra on onbeş gün gölgede tutun.
haziran aylarında köklendirme yapılmasa dahi bitki uçlarını mutlaka alın yan dallar oluşsunki daha çok çiçek oluşsun.

ankara 28-10-2009 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gurbik67 (Mesaj 524169)
sayın Ankara mayıs haziran aylarında kasimpatlardan alacağınız çelikleri direk suya koyarak bir haftada köklendiğini göreceksiniz köklenen kasımpatları dikdikten sonra on onbeş gün gölgede tutun.
haziran aylarında köklendirme yapılmasa dahi bitki uçlarını mutlaka alın yan dallar oluşsunki daha çok çiçek oluşsun.

Çok teşekkür ederim :) suda köklenmesi bu kadar çabuk oluyorsa benim işime gelir :) ilkbahara kadar bekleyeceğim artık napalım

Adalet Yağcı 29-10-2009 09:41

Sayın Basbahcivan bana kasımpatı tohumları göndermişti, hemen harekete geçip tohumlarımı ekeceğim.
Kasımpatılar Sonbaharın en güzel çiçekleri, bahçeme rengarenk güzellik katacaklardır.

imiathiel 29-10-2009 10:44

bir de kasımpatılarımı unlu bit belasından uzak tutabilsem.. sürekli sarıyorlar deli edecekler beni!

nurcanaybay 29-10-2009 11:11

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar , bence tohumla uğraşılmayacak kadar kolay bir şekil de kök oluşturuyor.
Temmuz ayın da aldığım çelikleri direk toprağa batırdım, üzerini güneşli saatler de örttüm.
Şu an çiçekteler.Fotoğraf hiç güzel değil ama görmeniz için paylaşıyorum.

Müjgan Yılmaz 29-10-2009 12:43

Kasımpatı

5 Eklenti(ler)
Eklenti 112016

Eklenti 112017

Eklenti 112018

Eklenti 112019

Eklenti 112020Kasımpatı(krızantem)Sonbaharın en güzel çiçeği,bahar bitti,yaz bitti diye hüzünlenirken,O muhteşem renkleri ile bize yaşama sevinci veriyorlar

halil33 29-10-2009 14:23

merhabalar,acaba simdi celik alip diksem olur mu?cicekler acmisken celiklerin hangi renk olduklarini bilirim. Öbürtürlü araya kara koyunlar karisiyor:)

Adalet Yağcı 29-10-2009 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Yılmaz (Mesaj 524436)
Eklenti 112016

Eklenti 112017

Eklenti 112018

Eklenti 112019

Eklenti 112020Kasımpatı(krızantem)Sonbaharın en güzel çiçeği,bahar bitti,yaz bitti diye hüzünlenirken,O muhteşem renkleri ile bize yaşama sevinci veriyorlar

Hımmm...Muhteşem, tohumla uğraşmasam mı ne :) Sevgili Müjgan hanımın bahçesine bir gece dalışı yapıp çıksam, bir dolu rengârenk kasımpatılarım olur, kimsenin de haberi olmaz de-mi ?

günebakan 29-10-2009 16:37

Müjgan hanım gerçekten kasımpatıların hepside ayrı bir güzel :)

ankara 29-10-2009 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Yılmaz (Mesaj 524436)
Eklenti 112016

Eklenti 112017

Eklenti 112018

Eklenti 112019

Müjgan hanım gerçekten harikalar :) ilk fotoğraftakilerin cinsi ne benim beğendiklerim onlar son iki fotoğraftakiler daha çok papatyayı andırıyor ikisininde tam adını öğrenebilirsem çok sevinirim

Müjgan Yılmaz 30-10-2009 09:48

Sevgili Dostlarım;
Çiçekleri solduktan sonra toprağa 10-15 cm kala buduyorum,hemen sizlere de çelik hazırlayabilirim,ancak haziran sonu aldığım yeşil çelikler kesin tutuyor, tercih sizin.
Sevgili Ankara isimlerini bilmiyorum,siz bulabilirseniz ben de öğrenmiş olurum.
Bahçem de inanılmaz bir görsel şölen oluyor,sizlerin de bu güzelliklere sahib olmanız için elimden geleni yapacağım.
3-Kasım da Ankara daki sergime bekliyorum,kesin söz vermiyeyim ,bu telaşta fırsat bulabilirsem,kendim getiririm.
Adacım senin ve Orkun için geçen yıldan sözüm var ,siznkiler hazır ,sergi dönüşü göndereceğim.

limon 30-10-2009 11:14

Sevgili Müjgan, Maşallah hepsi birbirinden güzel, keyifli.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025