agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Kasımpatı (Chrysanthemum) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1660.htm)

Rana+miraç 21-12-2012 19:06

Sevgili Cymbelina (seferoğullarından)

Eski kasımpatını çiçekleri geçtikten sonra budayıp öyle mi poşet geçiriyorsun?
Saksıyı hiç sulamadan ne kadar süre poşette kalacak? Balkonda bırakmayı düşündüğüm başka bitkilerime ben de aynı uygulamayı yapmak istiyorum.Fazla ısıtılmayan serin bir odada pencere önüne yeni gelenleri alabilirsin.Ben geçen kış odaya almıştım.Ama böcekleniyorlar dikkat etmek lazım.

Ben geçen kış böceklenen kasımpatımı ,arapsabunlayıp, bir güzel su altında yıkadım yine de böceklerden kurtaramamıştım.Budayıp balkonda bıraktım ara sıra suladım bu sonbahar büyüyüp çiçek açtı.

Kasımpatı konusunda tecrübem kısıtlı. Ama hercaileri de severim.

Cymbelina 21-12-2012 23:40

Valla kimseyi yanlış yönlendirmek istemem, sadece kendim ne yaptığımı anlatayım. Benimki süper bir yöntem değil, biliyorum ama:( Kimisi içinden "cık cık, ne biçim yapmış" bile diyebilir.

Eski dediğimiz kasımpatını hazır satın almadık, birkaç yıl önce saksıya diktik - ama inanın köklü müydü yoksa çelik gibiydi de tuttu mu, onu hatırlamıyorum. epey dal vardı, 5 litrelik pet su şisesini kesip ona diktik, bugüne kadar da sadece 1 kez toprağını değiştirdim, ona da tam değişim denemez, çoğaltmak amaçlı birkaç kök almak için çıkartmıştım.

Kışın bu taraflar çok soğuk olduğu için örtmek zorundayım. Üstündeki çiçekler hepsi sararıp solunca sarıyorum. Sarmadan önce budama yapmıyorum, sadece en fazla birkaç çiçek başını alıyorum o kadar. Benimki doğru bir yöntem değildir muhtemelen de. Daha sonra birkaç gazeteyle örtüp sarıyorum, onun üstüne iki tane filan poşet geçiriyorum, arada boşluk kalıp aradan soğuk girmesin diye geçen kış iyice alt kısımlardan bantladım hatta:) Ama bu yanlış da olabilir. Bahara kadar durdu balkonda, baharda açtım, su damlaları nem oluşmuştu, minik filizler vardı. İşte bu aşamada son derece amatörce ve muhtemelen yanlış bir şekilde :(eski dalları elimle kırarak kısalttım.

Sonrasında o görece daha kalın eski dalların yan kısımlarından filizlenen yeni dallar çıktı ama eski - hele hele ilk dalları kadar kalın değil, oldukça ince dallar. Ellemedim ben de. Sonra yaz boyunca yavaş yavaş tomurcukları oldu, o dallar uzadı, yere sarktı. Şu an çiçekli hepsi, bembeyaz ponpon gibi, çok tatlılar:) Çok seviyorum onu:) Sanki bu sene daha geç çiçeklendi gibime geldi - önceki seneleri tam hatırlamıyorum.

Ancak bir önceki sene, az önce anlattığımdan daha az korumalı sarmıştım, kağıdı filan daha inceydi. Gene de birşey olmamıştı.

Son birşey, geçtiğimiz yıl sıkıca sardım dedim ya, açtığımda heryerinde milyonlarca minik siyah sinek olmuştu:( Atacaktım neredeyse ama bir süre sonra gitmişlerdi - birşey yapmadım yani. O nemli ortamda nasıl girip ürediler filan bilmiyorum. Belki de nemden oldu. Unutmadan belirteyim, kış boyunca hiç açmadım ve sulamadım.

Şimdi de bu yeni kasımpatımızda var o sinekler, üstelik açıkta duran, örtmediğim saksıda - ve bu soğukta canlılar:confused:

Tohumcu Nılgun 01-01-2013 18:57

Kasimpati
 
5 Eklenti(ler)
Bizim bahceden...

Gazi Barış 01-01-2013 19:26

5 Eklenti(ler)
Bunlar da benden olsun.

Eklenti 358675
Eklenti 358676
Eklenti 358677
Eklenti 358678
Eklenti 358679

Aysis 01-01-2013 19:29

Tu tu tu maaşallah... Ellerinize sağlık o ne güzellik öyle..

Tohumcu Nılgun 01-01-2013 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gazi Barış (Mesaj 1078836)

Sayin Gazi Baris, hepsi guzel masaallah, encokta eflatun olanini begendim.

kelebek çalısı 19-02-2013 21:34

2 Eklenti(ler)
Bir kaç hafta önce krizantemleri bahçede dört yıldır bulundukları alandan kökleleyerek bahçenin muhtelif köşelerindeki yeni yerlerine aldım.

Tepe dalları kararmış ve hatta bazıları çürümüştü. Sağlam dalların alt kısımlarından yapraklanmalar başlamıştı. Üstte kalan kuru dalları makasla biraz temizledim ve budadım.

Toprağın işlenmeye müsait olmasını fırsat da bilerek, kürek yardımı ile köklerini gevşeterek yerlerinden çıkardım.

Kökleri etrafındaki fazla toprağı silkeleyerek öncelikle biraz kök temizliği yaptıktan sonra yeni başlayan yapraklanmalar için dal budamayı biraz daha titizlikle gerçekleştirdikten sonra bahçedeki yeni yerleri ile buluştular.

Can sularını da verdikten sonra geri kalan sulama ilgili sorumluluğu yağmura bıraktım.


Eklenti 371262

Eklenti 371263

ebrulim77 01-03-2013 13:30

artık bir bahçeli evi olan birisi olarak yeni üye oldum.yani aranıza hoşgeldim ;)
bir süredir forumu takip ediyorum çok güzel şeyler öğrendim.şimdi bu başlık altında beni cezbetmeyi bırakın ağzımın suyunu akıtan kasımpatı görüntülerini hayranlıkla izledim.ve bir arkadaşımın bahçesinde bu güzelliklerden olduğunu bugün öğrendim.haftasonu gidip dallarından kırsam (budamamış henüz) evde yeni aldığım torfum var onlara eksem köklenince bahçeme alsam bu ayda olurmuki acebaaa? şimdiden teşekkürler...:cool:

Hakkı Şen 01-03-2013 13:37

Sayın ebrulim77 madem arkadaşınızın bahçesinde var o halde tam zamanıdır. Dal kırsanız da olur fakat şu aralar eski dalların kök kısımları taze filizlerle doludur, zarar vermeden o filizlerden çekip alabiliyorsanız çok daha kolay yetiştirebilirsiniz. Ayrıca bana kalırsa torfa hiç gerek yok yetiştirmek istediğiniz yere direkt olarak dikim yapabilirsiniz. Kasımpatı gübreli bahçe toprağını sever.

ebrulim77 01-03-2013 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakkı Şen (Mesaj 1111652)
Sayın ebrulim77 madem arkadaşınızın bahçesinde var o halde tam zamanıdır. Dal kırsanız da olur fakat şu aralar eski dalların kök kısımları taze filizlerle doludur, zarar vermeden o filizlerden çekip alabiliyorsanız çok daha kolay yetiştirebilirsiniz. Ayrıca bana kalırsa torfa hiç gerek yok yetiştirmek istediğiniz yere direkt olarak dikim yapabilirsiniz. Kasımpatı gübreli bahçe toprağını sever.

çoook teşekkür ederim o zaman pazar günü bi uğrayayım kendisine..inşallah benimde çiçekli gür kasımpatılarım olur fotoğraflardaki gibi

kelebek çalısı 29-05-2013 01:19

1 Eklenti(ler)
Kasımpatı yine her zamanki gibi vaktinden önce çiçeklendi. :eek:

Eklenti 411475

Buna müdahale edemedim ama diğerleri için henüz çiçeklenme gerçekleşmemişken tomurcuklarını koparıp almam uygun olacaktır.

YeniGine 29-05-2013 01:26

Sevgili kelebek çalısı evet benim de bir kasımpatımda 3-4 tane açbak üzere olan çiçek tomurcuğu gördüm ve hemen aklıma sen geldin. Aynı geçen sene yaşadığımız gibi. Fakat bu sene daha erken gelişti çiçeklenme. Yine çimdikleme mi yapmalı, yoksa budamalı mı?

kelebek çalısı 29-05-2013 01:28

Derin budama yerine çiçek başlarını koparmak sanırım daha uygundur. Ben geçen sezon orta dereceli bir budama tarzında uygulama yapmıştım ama açıkçası ben de deneysel bir pozisyondayım bu konuda hala.

Bu sefer çiçek başlarını alacağım örneğin, bir de bunu gözlemlemek niyetindeyim.

YeniGine 29-05-2013 01:35

Geçen sene temmuz ayı idi çimdikleme usulü tomurcukları aldığım ve inşallah zamanı gelince de bu kadar çok tomurcuk olur demiş idim. Fakat kasım ayında temmuzdaki gibi çok da tomurcuk olup çiçek açmadı.

kelebek çalısı 29-05-2013 15:39

Evet işte, insiyatif size kalmış o halde Sn. YeniGine. Sorduğunuz için söylüyorum ben de kendi bitkim adına deneysel bir noktadayım ve bu konuda hepimiz krizantemlerin erkenci çiçeklerine yönelik olarak kesinlikle şunu yapmalıyız diyemiyorum. Belki de bitkiyi kendi halinde rahat bırakmalıyız ne dersiniz?

cörekotu 15-07-2013 09:48

Arkadaylar cicekleriniz harika, bu sonbahar benimde kasimpatiya merak salacagim belli oldu :)

limon_sever 20-09-2013 16:34

1 Eklenti(ler)
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim bir karıştan daha küçük kasımpatımın bu seneki tomurcuklu hali...

Eklenti 442983

Geçen seneki hali

http://www.agaclar.net/forum/attachm...-kasimpati.jpg

http://www.agaclar.net/forum/1038976-post578.htm

ebrulim77 20-09-2013 17:20

salyangozların istilasına uğrayıp sadece bir sopa halinde kalmazsa benimkilerde açar inşallah.boyları epey uzadı,yaz başı budadım bakalım henüz tomurcuğumuz yok...

evdeçiçek 20-09-2013 17:40

Bende çok seviyorum bu çiçeği bu yıl sanırım bitane edineceğim. Ama balkonda koyacak yerim kalmadı :(

eceyıldız 21-09-2013 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1201214)
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim bir karıştan daha küçük kasımpatımın bu seneki tomurcuklu hali...

Eklenti 442983

Geçen seneki hali

http://www.agaclar.net/forum/attachm...-kasimpati.jpg

http://www.agaclar.net/forum/1038976-post578.htm

Kasımpatının tohumunu nereden buldunuz acaba, tohumdan üretildiğini ilk defa duyuyorum...

limon_sever 21-09-2013 15:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1201413)
Kasımpatının tohumunu nereden buldunuz acaba, tohumdan üretildiğini ilk defa duyuyorum...

Üyelerimizden Sayın fikreteren'den gelmişti.

eceyıldız 21-09-2013 22:25

yani kasımpatı tohumdan yetişiyor bu güzel işte...

dussokagi 29-10-2013 17:34

çalıştığım yerin bahçesinde beğendiğim kasımpatı vardı onları köklerinden ayrırak saksılara diktim inşallah tutarlar 2-3 günde bir suluyorum güneş gören yere koydum

serkan_istanbul 30-10-2013 19:08

Hiç merak etmeyin dipten aldıysanız tutarlar ancak çok sulamayın. saksı kurumadan dökmeyin sakın su sevgıyle kalın.
kasımpatı vallahi dipten alınınca hermevsim tutuyor.

dussokagi 31-10-2013 16:16

saksılara diktiğim kasımpatı çiçekleri solgun gibi duruyor soğuktan olabilirmi birde kasımpatı çelik alma hangi ayda?

serkan_istanbul 01-11-2013 16:16

solgun olmaları normal kökleri olmadıgından beslenemiyor. soguk kasınpatıları etkilemez.

dussokagi 01-11-2013 16:48

kökleri var sulamada yapıyorum ama 1-2 ay bekletip toprağa öyle dikecem

sevoş 03-11-2013 11:04

arkadaşlar ben forumda okumuştum.kasımpatıları temmuz ayında budadım.bodur olsun diye, ama çok büyümedi ve hiç çiçeklenmedi .tomurcuk dahi olmadı.bilenler bilmeyenlere öğretsin lütfen.:)

Aysis 03-11-2013 20:06

3 Eklenti(ler)
Bu yıl kasımpatlarım sanki daha neşeli yeni yeni açmaya başladılar. Onlar açtıkça ben paylaşacağım. İşte açan patlar.
Eklenti 451664

Eklenti 451665

Eklenti 451666

eceyıldız 04-11-2013 10:40

Maşallah çok güzeller. Bende bir tane var tomurcuk dolu ama hala açmadı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025