agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bahçe Süs Bitkileri
(https)

Beğeni Düzeni1414Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-09-2011, 09:13   #1681
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Giriş Tarihi: 30-11-2007
İşte en sonunda sizlere tohumdan yetiştirip yaz kış gözünün içine baktığım ama bana hiç çiçek vermiyecekmiş gibi gelen plumeriam. Sizce ne zaman çiçek açacak?

Eklenen Resimler

Maviş ve Denizardacan beğendi.
ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2011, 09:57   #1682
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Galeri: 9
Plumeri'anız gayet sağlıklı görünüyor, MAŞALLAH gölge yerdemi duruyor,kısmen güneş görüyormu, alt yaprakları kendisimi döküldü?Büyüdükçe sizmi aldınız,inşallah çiçeğinide görürsünüz,sağlıcakla büyütün.

vehbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2011, 10:12   #1683
Ağaç Dostu

oxygene's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2010
Gördüğüm kadarıyla 3 yaşında gibi duruyor ancak boyu biraz fazla uzamış gibi. Güneş sanki yeterli değil gibi duruyor sanki...

oxygene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2011, 11:11   #1684
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Sevgili vehbi alt yaprakları daha doğrusu bütün yaprakları kışın dökülüyor sonra baharda tekrar tepeden yaprakloanmalar başlıyor, işte hersene bu döngü devam ediyor,

Sevgili oxygene evet tam 3,5 yaşında güneş konusuna gelince 3 ten sonra güneş batana kadar güneş alıyor ama hep boya gidiyor, evimin oturulan kısımları pek güneş almıyor birtek o odanın camı en çok güneş alıyor tabi o da öğleden sonra güneşi.

Eski 27-09-2011, 11:40   #1685
Ağaç Dostu

oxygene's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhat Mesajı Göster
Sevgili vehbi alt yaprakları daha doğrusu bütün yaprakları kışın dökülüyor sonra baharda tekrar tepeden yaprakloanmalar başlıyor, işte hersene bu döngü devam ediyor,

Sevgili oxygene evet tam 3,5 yaşında güneş konusuna gelince 3 ten sonra güneş batana kadar güneş alıyor ama hep boya gidiyor, evimin oturulan kısımları pek güneş almıyor birtek o odanın camı en çok güneş alıyor tabi o da öğleden sonra güneşi.
Kendi bitkilerimle kıyasladığımda gövde ince kalmış gibi duruyor bu da yeterli güneş alamamaktan kaynaklanıyor olabilir. Bitkinize gübre veriyormusunuz?

Eski 27-09-2011, 11:47   #1686
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Hayır gübrede veremedim ama ihmalkarlığımdan değil sıvı gübremi vermem gerekiyor bilemiyorum yani gübreleme konusunda henüz çok cahilim. O yüzden mi çiçek açamıyor yoksa plumeriam?

Eski 27-09-2011, 21:23   #1687
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sevgili ayhat önümüzdeki yaz inşallah bol bol çiçeklerini görürsünüz Bana da gövde biraz ince kalmış gibi geldi.
Sevgili drhegelinin tercümeleri var , burada besin kullanımını çok güzel açıklıyor.

Hoş bir tesadüf olarak Amazon'dan sipariş verdiğim iki plumeria kitabı bugün elime ulaştı. Yazarları plumeria uzmanı olan kitapların tohum çimlendirme bölümlerini tercüme ediyorum.

İlk Kitap : "Growing Plumerias İn Hawaii And Around The World"
Yazar : Jim Little
Basım tarihi : Nisan 2010

Tohumdan Çoğaltma
İlk adım, tohumu parmaklarınızın arasına alıp çok hafif sıkıştırarak tohum içinde kotiledon olup olmadığını anlamaktır. Düz ve içinde bir embriyon olduğuna dair işaret olmayan tohumları atın. Sonra, perlit veya benzer hafif ağırlıklı, gevşek bir yetiştirme ortamının üzerine yatırın. Üzerini ince bir tabaka perlit ile kaplayın. Siz nasıl yerleştirirseniz yerleştirin, gövdeleri ışık kaynağına doğru döneceğinden tohumlar ortama dik olarak konmak zorunda değil. Taze tohumlar 12-15 günde çimlenecektir. Pek çok tohum çeşidi ekilmeden önce birkaç saatliğine veya gece boyunca suda bekletilebilirken, bu işlem plumeria için önerilmez. Plumeria tohumları yumuşak gövdeli tohumlardır ve nemli ortamları seven mantarların sebep olduğu aşırı sulamaya bağlı çürüme, ana başarısızlık nedenidir. Ekim öncesi suda bekletme, palmiye tohumları gibi kalın çeperli tohumlar için önerilir, plumeria tohumları için değil.
Tohumlar çimlendikten sonra, her on günde bir dengeli bir sıvı gübre ile (ambalaj üzerinde tavsiye edilen oranın yarısı kadar) beslemeye başlayabilirsiniz. İlk yıl içinde fidanınız sağlıklı bir şekilde geliştikten sonra gübrenizi NPK 18-6-12 olarak değiştirebilirsiniz. Yaygın kanının aksine, ilk çiçeklenmeyi tetiklemek için, fosfor ağırlıklı bir gübreden çok azotu fazla bir gübre tercih edilmelidir. Yeni çalışmalar(*), genç bitkilerin o kadar da çok fosfata ihtiyaç duymadıklarını göstermiştir. Fosfat, kök gelişimini tamamlamış yetişkin bitkiler için önerilir.
Fidanlar 5-8 cm boya ulaştığında, 10-15 cm'lik saksılara aktarılabilir. Tohumlar taze ise en az %90'lık çimlenme oranı beklenir. Ortalama ısıda ve az aydınlık bir iç ortamda bekletilebilirler ise tohumlar canlılığını bir yıl veya daha fazla koruyabilirler. Saklama için plastik değil kağıt torbalar kullanılmalıdır, çünkü tohumların da soluk alıp vermeye ihtiyaçları vardır. Tohumlar buzdolabında saklanabilir fakat gerekli değildir. Tohum ne kadar eski ise çimlenme o kadar yavaşlar ve kayıp artar.

(*) Kaynak: Armstrong Helen, "Plants don't need so much posphate!" Flower Tech, Horticulture World, Volume 8, No 3, 2005

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2011, 07:47   #1688
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Gövdesi ince kalmaması için ne yapmalıyım, evimdeki en müsait en çok güneş alan yer orası hatta yaz kış, her sene balkona alıyordum bu sene yerinden hiç oynatmadım daha iyi olsun diye ne yapabilirim gövdesi için?

Eski 28-09-2011, 15:29   #1689
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

İçeride duruyorsa tercümede önerilen şekilde besin verebilirsiniz.

Eski 29-09-2011, 08:47   #1690
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Evet bende onu uygulayacağım bakalım o zaman ne ler olacak, teşekkürler acemifisun sayende içim rahatladı sağol.

Eski 29-09-2011, 18:08   #1691
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Son siparişle gelen 11 tohumdan 6sı çimlendi 2si köklendikten sonra 3ü ise maalesef köklenmeden çürüdü. (merak kurcalamaları etkili oldu tabii). Yeni yapraklar büyüyünce görsel olarak ta paylaşırım. Daha güzel haberleri diğer arkadaşlardan duyarız inşallah.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2011, 18:18   #1692
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Orkuncuğum güzel haberler
Benim şu anda elimde fazla tohumlarla birlikte 10 adet çimlenmiş, şapkalarını atmış olanlar var. 2 tanesi şapka çıkarmakta tembellik ediyor. 2-3 adeti asıl yapraklarını çıkarmaya başladı. Çimleneler akşamüstü güneşini almaya başladı. Bu gün ben de çimlenmeyen bir , ikisini kurcaladım, tohumlar iyi durumda, hatta birinde kök başlamış, sevindim. Biraz daha sabırlı olabilsek, çok iyi olacak da..Çimlelenlerin hepsi asıl yapraklarını çıkarınca fotoğraflarını ben de paylaşacağım.

Düzenleyen acemifüsun : 29-09-2011 saat 18:57
Eski 30-09-2011, 08:52   #1693
Ağaç Dostu

oxygene's Avatar

Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Henüz daha vakit var ancak benim Plumerilarım balkonda duruyor ve bu günlere epey rüzgar esiyor ve bitkilerim hırpalanmaya başladı. O nedenle ben de akşam içeri aldım. Bunlar bu sene togumdan yetiştirdiğim bitkiler henüz çiçek açmaya epey zamanları var.

Tohumdan yetiştikleri için tam çişitlerini bilemiyorum ancak çok renkli bir kolleksiyon olduğu konusunda hiç şüphem yok.

Name:  e1.jpg
Views: 851
Size:  69.1 KB
Name:  e2.jpg
Views: 746
Size:  68.7 KB

Denizardacan beğendi.
Eski 30-09-2011, 09:26   #1694
Ağaç Dostu

ayhat's Avatar

Plumeria vadisi gibi olmuş. Çiçek açtıkları zaman kimbilir ne kadar muhteşem olurlar.

Eski 30-09-2011, 10:36   #1695
Ağaç Dostu

gülenmelek's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2007
Ne kadar canlı, ne kadar güzel görünüyorlar. Maşallah diyeyim, nazarımız değmesin Güle güle büyütüp güzel çiçeklerini de görürsünüz umarım

gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 16:41   #1696
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Sevgili oxygene ellerinize sağlık, bol bol, çiçeklerini de koklayın Darısı bizimkilerin başına

Eski 30-09-2011, 18:08   #1697
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Sn.oxygene, minik ormanınız için sizi kutlarım.
Sadece çiçeğini değil ağaç olduklarını görün.
Bu güzelliği İzmirde ağaç halinde görmeği çok istiyorum.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 18:48   #1698
Ağaç Dostu

bıcırık's Avatar

Giriş Tarihi: 11-04-2010
Harikasınız...tebrikler...

bıcırık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 19:05   #1699
Ağaç Dostu

gulşen's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2010
Galeri: 5
şu manzarayı görebilmek için neler vermezdim dönüp dönüpbsevgili jezebelin de dediği gibi minik pulmeria ormanınıza bakıyorum, sayın oxygene gerçekten de tebrikler elinize sağlık. ben tohumdan yetiştirmeyi maalesef beceremedim çok üzgünüm bundan sonra yurtdışından ortak pulmeria çeliği siparişi açılırsa onu denemeyi düşünüyorum artık olmadı sizlerinkiyle avunacağız artık

gulşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 20:47   #1700
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulşen Mesajı Göster
...bundan sonra yurtdışından ortak pulmeria çeliği siparişi açılırsa onu denemeyi düşünüyorum...
Çelikler yolda...

Cutting of Plumeria Mix 9 type 8-12" | eBay

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 21:07   #1701
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Galeri: 9
Harika bir bitki hayran olmamak elde değil,tebrikler.

vehbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2011, 23:19   #1702
Ağaç Dostu

gulşen's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2010
Galeri: 5
[QUOTE=drhegeli;865134]Çelikler yolda...

çok güzellermiş gerçektende

gulşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 01:59   #1703
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli Mesajı Göster
Dokuz adet için çok uygun bir fiyat.
Maviler burada da ağırlıkta.
Umarım hakikaten mavi açarlar
Çok güzeller.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 08:15   #1704
Ağaç Dostu

oxygene's Avatar

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. Son bir yıldır onlarla yatıp kalkıyorum desem yalan olmaz. Bu yıl tatile gidemedim, susuz kalır ölürler diyerekten. Bu yukarıda gördükleriniz dışında yaklaşık 20-30 tane daha var ama onlar daha küçük henüz. Kış soğukları gelene kadar kendilerini toparlarsa çok mutlu olucam.

Sn. @drhegeli, maviler konusunda benim hala şüphelerim var. Mavi renkli Plumeria bana daha çok Photoshop mucizelerinden biriymiş gibi geliyor. Ebay dışında mavi renkli plumeria satan bir başka yer göremedim. Umarım gerçekten de mavi renklidir.

Eski 01-10-2011, 09:32   #1705
Ağaç Dostu

Sevgili oxygene, mavi renk konusunda size katılıyorum. Bunu PSA'ya sormuştum. "Mavi yok." diye yanıt gelmişti. Thai renkleri büyük ihtimal ile kandırmaca...
Lakin...
Benim yapraklı bir tane bile plumeriam yok. Tohum çimlendirme yüzdem (pardon bindem) çok düşük. Yumurta metodu ile diktiğim Hawaii çeliklerinden biri çürüdü, diğeri de nane molla... Bu gelenler köklü imiş... Umarım yapraklanırlar, beyaz renklisine de razıyım...

Eski 01-10-2011, 09:48   #1706
Ağaç Dostu

oxygene's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli Mesajı Göster
Sevgili oxygene, mavi renk konusunda size katılıyorum. Bunu PSA'ya sormuştum. "Mavi yok." diye yanıt gelmişti. Thai renkleri büyük ihtimal ile kandırmaca...
Lakin...
Benim yapraklı bir tane bile plumeriam yok. Tohum çimlendirme yüzdem (pardon bindem) çok düşük. Yumurta metodu ile diktiğim Hawaii çeliklerinden biri çürüdü, diğeri de nane molla... Bu gelenler köklü imiş... Umarım yapraklanırlar, beyaz renklisine de razıyım...
Ben yumurta ile kökleneceğini pek zannetmiyorum. Yahoo plumeria grubuna bende kayıtlıyım ordaki bağzı şeyler fantezi gibi geliyor bana. Çeliklerinize köklendirme hormunu sürün ardından torf ve perlit karışımına ekin. Çok fazla fantastik yöntemler uygulamanıza gerek.

Ben bu güne kadar hiç çelik kullanmadım. Değişik ülkelerden 20 türe yakın tuhum aldım ve hepsini tohumdan çimlendirdim. Aralarında Obtusa olanlarda var. Yaparakların çiçeklerin çok renkli ve değişik türklerde açacağını tahmin ediyorum. Seneye büyük olasılıkla da çiçek açacaklarını ümit ediyorum. Bunu da düşündükçe içim kıpır kıpır oluyor ve inanılmaz heyecanlanıyorum

Denizardacan beğendi.
Eski 01-10-2011, 10:46   #1707
Ağaç Dostu

Hawaii'deki satıcıya da sormuştum yumurta metodunu. Yanıt : "Yöntem filan bilmiyorum. Sadece toprağa göm..." olmuştu.

İstanbul'da mevsim dönüyor. Günler kısaldı, yağmurlar başladı, sıcaklık düşüyor. Çelikler köklenecek, yapraklanacak, sonra belki dinlenme dönemine girecek. Vakit dar... Yumurta metodunu zaman kazanmak için uyguladım.
Yetiştirme ortamını sizin dediğiniz gibi hazırladım. Ortam hafiflesin diye ponza taşı da ekledim. Hormon da kullandım. Nafile... Sanırım sizde olan birşey eksik bende : Yeşil Parmaklar...

Eski 01-10-2011, 12:26   #1708
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Sevgili drhegeli inşallah Plumerialarınızın çiçeklerini önümüzdeki yaz bol , bol koklarsınız Güle güle büyütün

Eski 01-10-2011, 20:04   #1709
Ağaç Dostu

iris41's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2009
Sayın drhegeli valla bendede yok bir tane bile tohuma niyetlendik kısmet degilmiş seneye artık . İşallah celikleriniz istediginiz gibi cıkar . pulemeria başlıgına bakmamaya özen gösteriyorum arada kacamak yapsamda

iris41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2011, 22:39   #1710
Ağaçsever

SEHA's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oxygene Mesajı Göster
Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Henüz daha vakit var ancak benim Plumerilarım balkonda duruyor ve bu günlere epey rüzgar esiyor ve bitkilerim hırpalanmaya başladı. O nedenle ben de akşam içeri aldım. Bunlar bu sene togumdan yetiştirdiğim bitkiler henüz çiçek açmaya epey zamanları var.

Tohumdan yetiştikleri için tam çişitlerini bilemiyorum ancak çok renkli bir kolleksiyon olduğu konusunda hiç şüphem yok.

Eklenti 248837
Eklenti 248838
Sayın Oxygene çok güzel görünüyorlar..........Benimde 38 tane tohumdan yetişme ve 3 tane çelikten yetişme plumerialarım var... Tohumdan olanlar 5 aylık oldular ve şu an sağlıklı bir biçimde yetişiyorlar kış da geldi sayılır kış gelince ne yapacağığımı bilemiyorum.... Umarım hep birlikte çiçeklenmiş olarakta görürüz.Sizin plumerialar yaklaşık olarak kaç aylık?

SEHA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025