agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)




Beğeni Düzeni418Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-02-2012, 13:23   #871
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
Merhaba efendim,

Tarım bakanlığınca, tüm hastalık, zararlılar ve mücadeleleri ile ilgili bilimsel araştırmalar var.

Önceden veren arkadaşlarımız var ise onlardan özür.

Not etmenizi öneririm.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 13:41   #872
Ağaçsever
 
UtkuMun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 48
Pdf dosyaları eklenemiyor malesef ama ingilizce bilen arkadaşlar arzu ederseniz Australian Almonds - Almond Board Australia daki referansları inceleyebilirsiniz, anlatımı Amerika daki zirai birlik, komisyonlara göre çok daha temiz. Hangi ilacın ne zaman hangi hastalığa karşı kullanılması gerektiği fotoğraflı bir biçimde anlatılıyor, açıkcası ben kaynak larak çok beğendim ve birer yedeğini aldım dökümanların. (Not: Avustralya güney yarım kürede olması sebebiyle uygulamaların zamanlarıda ters oluyor normalde ama tarih vermek yerine mevsim mevsim anlatması dolayısı ile kaynakçadaki zamanlar aşağı yukarı anlaşılır özellikle Akdeniz ikliminde bulunan bölgelerimiz için. Avustralya'da Bademcilik iki bölgede yoğun olarak yapılıyor, Queensland ve Batı Avustralya, Queensland de tarım yapılan bölgeler iklim olarak Aydın, Muğla arası bir iklime sahip, Batı Avustralya ise sıcaklık bakımından Antalya gibi ama sıcaklıklar yaz aylarında biraz daha fazla ve kurak)
Normalde kafa karıştırmaması bakımından böyle bir kaynağı paylaşmazdım ama hakikaten hastalıkla mücadelede türkçe kaynaklar çok yetersiz malesef, işinize yarar umarım.

UtkuMun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 14:11   #873
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Galeri: 4
Plantasyonda Nonpareil %51, Carmel %32, Price %12 (Texas olabilir mi bu tür?) oranlarında.
İhracat seçeneği olan yetiştiricilerin pazarı kavraması açısından iyi bir örnek.

Yukarıda #842 mesajda Carmel türünün verim ve iç randımanını ABD menşeli bir çalışma ile belgelemiştik. Derli toplu olması açısından Türk bilim insanlarının yaptıkları iki çalışmayı ve örnek iki tabloyu da ekliyorum, bunları aşağıda görebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Buradaki rakamlar 3x5mt=15m2 alan ile yapılmış dikime göre hazırlanmıştır. 66,66 Ağaç Adet/da. olmaktadır. Ancak birçok dikim 6x6mt=36m2 alan ya da benzeri ölçeklerde dikilebilir. Bu verileri (Verim/Sık Ağaç Sayısı)x(Yeni Ağaç Sayısı) ile yeniden değerlendirmek şarttır.

Bu çalışmalarda anaçlar belirtilmemiş olsa da ortalama değerlerin tespit edilmesi açısından önemli bilgiler içermekte.

Yerli ve Yabancı Değişik Badem Çeşitlerinin GAP Bölgesi Sulu Koşullarında Gelişme, Meyveye Yatma, Verim Ve Bazı Kalite Değerlerinin Karşılaştırılması
Bu kaynaktan bir alıntı:
Name:  q3.jpg
Views: 6533
Size:  62.2 KB


Badem Yetiştiriciliği El Kitabı, Dr. Halit Seyfettin ATLI, Uz. Serpil KARADAĞ
Uz. Kamil SARPKAYA, Dr. Fatma KONUKOĞLU, Hüseyin BOZKURT, Gaziantep - 2011

Name:  q1.jpg
Views: 4656
Size:  54.5 KB

DİKKAT: Bu tablodaki tarihler, araştırmanın yapıldığı sahanın mikroklimasına göre veriler içerir. Farklı sahalarda farklı tarihler olabilir.
Name:  q2.jpg
Views: 4370
Size:  75.6 KB


Düzenleyen Odeh : 19-02-2012 saat 00:29
Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 14:12   #874
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Bunları yazarken araştırmayalım anlamında yazmadım.Araştırırken kendimden biliyorum.Fidanları dikmeden okadar çok çeşit okudumki sonunda hangi çeşidin ne olduğunu öğrenmek yerine kafam karıştı, her fidancı farklı yazıyordu.Fidanları diktikten sonrada fidanlarımın ismine doğru olmadığını öğrendim.
Örnek yine yukarda badem çiçeklerinden bal üretiminden bahsediliyor.İçanadolu için badem çiçeklerinden bal üretilemez.Çünkü arılar bahar ayında yavrular haziran ayı gibi bal üretimine başlar.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 14:21   #875
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Diğer konu kekik dikerek daha çok arı çekeceğimiz konusu.
Bu konuda denemeler varmı? Fili durum akademik durumla çoğu zaman uyuşmuyor.
Bahçeye kekik diktiğimizde kekikler genelde nezaman çiçek açar.Bilmiyorum bu süre badem ağaçlarının çiçek açma zamanı ile uyuşuyormu?
Şayet uyuşuyorsa bu başımıza büyük bir sorunmu açar.Arılar bademlerimizdeki çiçekleri gezmek yerine daha güzel kokan kekik çiçeklerini gezerse.
Bunlarıda göz ardı etmeyin derim.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 14:53   #876
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Galeri: 4
Gerçekten güzel soru... Kovan sayısını artırmak düşünülebilir belki.
Sayın Halil Önen umarım bu soruyu görür...

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 15:23   #877
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Hayır sayın Tamtutulma dikim yapmadım daha, ancak KSÜ'den Prof.Dr.Semih Çağlar'ın badem hakkındaki bir yazısında GF-677 anacına övgü ile vurgu yapılıyor, 3 yaşlı fidanların fotoğrafları verilerek gelişimdeki büyük fark öne çıkartılıyor. Fotoğraf cazip görünüyor, ancak riskleri bilmeden bu cazibeye kapılmak, üzebilir.
Semih Hoca bir otoritedir. Sayın Avanos'un bahçesini gezmişti.
Doğada her şeyin hem artısı hem eskisi var. En zayıf hayvanlardan tavşan ve farenin inanılmaz bir üreme gücü var. En güçlü hayvan aslanın ise öyle güçlü bir üreme eğrisi yok.

GF-677 Hızlı gelişiyor bu artısı; kısa ömürlü ve nematoda karşı zayıf bu da eksisi. Başta biz de aynı sorunları yaşadık.Kısacası mükemmel bir çeşit yok. Size ve arazinize en mantıklı olanı seçmek durumunda kalacaksınız.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Ülkemiz topraklarının yapısı gereği diğer patojen ve zararlıların yanısıra nematod, kireçlilik, pH ve organik madde yönünden görülen zayıflık yetiştiriciler tarafından yeterince irdelenmiyor izlenimine kapılıyorum. Hele de ağaçlandırma için büyük çabalar sarfedilirken. Mücadele için; "al şu ilacı, sık, dök, sür gitsin..." bir yöntem değil bana göre... En alttan başlamalı mücadele/yatırım/üretim, anaçtan.
Çok haklısınız. Burada tanıdığım ne kadar badem meraklısı varsa Texas diyor, başka da bir şey bilmiyor. Araştırmayı sevmediğimiz gibi reklama ve akımlara çabuk kapılıyoruz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
2 haftadır anaç konusunda doğru dürüst bir belge bulamıyorum. ABD kaynaklı belgelerde ülkemizde kullanılmayan anaçlar daha ağırlıkta. Parça parça veriler ile de anca bu kadar irdeleyebiliyoruz. #842 mesajdaki son tablo derli toplu tek düzgün veri. Ancak bunda da acı badem anacının teknik verileri mevcut değil. Aynı sorun türler için de geçerli. Bir başka örnek vereyim, harika bir tozlayıcı olmakla birlikte arıcılık faaliyeti için de çok cazip olan CARMEL türü badem ile ilgili. Yalnızca yabancı kaynaklarda veriler mevcut, bir firma da ABD'den getirmek istediğini bir vakit dile getirmiş, o kadar. ABD'de hayli yaygın kullanılıyor Carmel, Avustralya'daki plantasyonun 1/3'ü. Nonpareil gibi ince kabuklu türlerde ilaç/zehir kullanacaklar için kalıntı riskinden söz eden pek görmedim...
Nette bulabileceğiniz badem konusundaki Türkçe kaynaklara bir bakın, 20 ayrı sitede de aynı yazı kelimesi kelimesine tekrarlanıyor. Ne yazık ki ziraat mühendislerimiz yatmışlar, ay başında maaşlarını almışlar.

Anaç seçiminde bende benzer sorunlar yaşadım. Ancak bizim ilçenin kırlarını gezerken kuşlar vs tarafından dikilip kendi yetişen yabani bademleri inceledim. Hepsi de çok sağlıklı görünüyordu. Gövde ve yapraklarında herhangi bir hastalık belirtisi vs görünmüyordu. Ben de " Bizim buraya en uygun anaç acı badem çöğürüdür." dedim.

Erik anaçlı bademin taban suyu olan arazilerde kullanılabileceğini bile çok sonradan öğrendik. Emin olun diğer sitedeki bilgiler teorik bilgi kirliliğinden başka bir şey değil. buradaki arkadaşlar hiç değilse işin içindeler. Dikiyorlar, buduyorlar, suluyorlar, gözlüyorlar.

Dikmelerinizi toprakla buluşturduktan sonra kafanıza takılacak ilk soru işaretini size söyleyeyim: "Hangi aralıkla, ne kadar su vermeliyim ?" kısacası " Badem sulama takvimi" arayacaksınız ama yok. Çok aradım ama ben de bulamadım. Önceki sayfalarda kendi denediğim sulama takvimini yazmıştım. Haa bilimsel mi değil. Ama denedim ve dikmelerin iyi geliştiğini gözlemledim. Madem ki bilimsel kaynak yok; madem ki denedim ve olumsuz bir şey görmedim " bu doğrudur. dedim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Türlerin meyve verimleri ve randımanları konusunda da çok farklı bilgiler var. Her fidancı farklı rakamlar veriyor.
Fidancının elinde Texas çoksa sabahtan akşama kadar "Texas'ın ne kadar mükemmel bir çeşit olduğu." anlatılır size. Bence çeşit konusunda fidancılara sakın danışmayın, güvenmeyin. Onlar satış derdinde, sizin sonradan yaşayacağınız sıkıntılar onları bağlamıyor. İlçemdeki tarım Müdürlüğü çalışanları ve fidancılar yeterince araştırma yapmadıkları için yıllarca çiftçiye nonpareil sattılar. Şimdi çiftçiler çiçek donu ve kuş zararlısı nedeniyle 10 yaşında ağacı kesip başka cins aşılamaya çalışıyorlar. Arazinizin yüksekliği, taban suyu, toprak yapısı ve mikroklima verilerinden hareket ederek tercih edeceğiniz cinsi kendiniz belirleyin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Hem anaçlar için hem de türler için doğru dürüst bir tablo (toprak, patojen, ömür, çiçeklenme, verim, randıman, zafiyetleri, vb.) oluşturmak ve bu sayfalarda yayınlamak şart.
Bu konuyu yapacak olanlar biz olacağız. Ancak Neredeyse hepimiz bahçelerimizi yeni kurduk; kuruyoruz. bu tabloları yapmak bence 10 yılımızı alacaktır.

Saygılarımla...

MesutYıldız beğendi.
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 15:26   #878
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Örnek yine yukarda badem çiçeklerinden bal üretiminden bahsediliyor.İçanadolu için badem çiçeklerinden bal üretilemez.Çünkü arılar bahar ayında yavrular haziran ayı gibi bal üretimine başlar.

Kesinlikle doğru bir tesbit.

Aslında şöyle, bademden arı bal üretir. Ancak üretilen balı arılar yavrularına yedirir. mayıs ayı gibi çiçek açan badem olursa ondan üretilen bal ile de arılar bal mumu üretirler. Kısacası badem ile üretilen balı insanlar değil; arılar kendileri yerler.

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 15:53   #879
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Sayın Tamtutulma buralarda yoksun dedin forum hızlandı. Ama sanırım baharın gelmeside etkili oldu.Önümüzdeki hafta bahçeye gideceğim. bakalım kışı nasıl atlatmışız.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 15:55   #880
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma Mesajı Göster
Semih Hoca bir otoritedir.
Bu konuda aksi bir görüşüm yok, bilâkis, klasörümdeki ilk ve en önemli veri Semih Hocanın makalesidir.

Aşağıdakiler gözden kaçmasın diye özet bir alıntı yapayım dedim:
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma Mesajı Göster
GF-677 Hızlı gelişiyor bu artısı; kısa ömürlü ve nematoda karşı zayıf bu da eksisi. (...) Kısacası mükemmel bir çeşit yok. Size ve arazinize en mantıklı olanı seçmek durumunda kalacaksınız.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma Mesajı Göster
(sitelerdeki)"...bilgiler teorik bilgi kirliliğinden başka bir şey değil."
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma Mesajı Göster
"Arazinizin yüksekliği, taban suyu, toprak yapısı ve mikroklima verilerinden hareket ederek tercih edeceğiniz cinsi kendiniz belirleyin."

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 15:56   #881
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Sayın prof Dr Semih ÇAĞLAR'la bir dostluğumuz dahi oluştu. Kendisi gerçekten bir otortedir.GF-677 konusuna gelince gelişme güzel ama yaşam sürelerinde sıkıntı var.15 yıl kadar yaşıyor ağaçlar.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 16:01   #882
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Galeri: 4
Peki, GF-677 anacının yaşam süresi ile ilgili bir araştırma ya da belgeye ulaşabildiniz mi, yoksa sayın Çağlar'ın size sözlü aktardığı bir bilgi mi?

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 16:06   #883
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Sayın Tamtutulma buralarda yoksun dedin forum hızlandı. Ama sanırım baharın gelmeside etkili oldu.Önümüzdeki hafta bahçeye gideceğim. bakalım kışı nasıl atlatmışız.
Sizi özlemiştik

Sayın Avanos, tarlama gittiğim gün olan pazarları hariç hep buradayım. İşlerim yoğun değilse mutlaka takip ediyorum.
40 cm kara rağmen yarın yine gideceğim. Arabamı asfaltta bırakıp 700 metre kadar yürüyeceğim. Daha yapılacak çok işim var. Arazi 1. derece sit alanında diye kepçe, dozer sokamıyorum. sürekli elle çalışmak durumundayım.200-300 Dikme dikilecek, 200 kadar çukur açılacak, 150-200 kadar acıbadem çöğürüne omega aşı, tutmayanlara boru aşı yapılacak. Tek başına, haftada 1 gün haliyle zaman alıyor işler.

Benim geçen yıl diktiğim dikmelerde ve kendi yaptığım aşılarda donma yok. Umarım kuruyan da olmaz.

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 16:50   #884
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Peki, GF-677 anacının yaşam süresi ile ilgili bir araştırma ya da belgeye ulaşabildiniz mi, yoksa sayın Çağlar'ın size sözlü aktardığı bir bilgi mi?
Hocamın bahsetmişti.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 17:13   #885
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Peki, GF-677 anacının yaşam süresi ile ilgili bir araştırma ya da belgeye ulaşabildiniz mi, yoksa sayın Çağlar'ın size sözlü aktardığı bir bilgi mi?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Hocamın bahsetmişti.
Bu makalede, Pakistan'da, toprak yapısı nedeniyle ömrü 7-10 yılı geçmeyen şeftali bahçelerinin ömrünü uzatmak için yapılan bir çalışmadan bahsediliyor. Bu araştırmada GF-677 anacı kullanılarak ekonomik ömrün 15 yılın üzerine çıkartılabileceği düşünülüyor. En azından GF-677'nin bu potansiyeli taşıdığına inandıklarını anladım... (Google tercümesi ile)

Nihayetinde bu anacın ömrü konusunda halen net bir bilgi yok.

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 18:01   #886
Ağaçsever
 
UtkuMun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 48
Daha önce ziyarette ettiğim Datça'daki bir badem bahçesinde yerler aşağı yukarı tamamen yabani kekik ile kaplıydı, badem+kekik balı değil sadece kekik balı üretimi için kullanılıyor bu yöntem, hedef zaten badem balı üretmek değil, badem bahçeciliğine girişen pek çok arkadaş tozlaşmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindedir, Kaliforniya'daki badem bahçelerinin tabanına da yonca dikilmesinin en büyük sebebi yine arı nüfusunu ve çevrede yaşayan arıcıları çekmektir (yaz aylarında toprak ısısının yükselmesini engellemeside cabası). Aslına bakarsanız kekik dikiminin faydası olup olmadığı hakkında deneyime dayalı bir bilgim var denemez, sadece kuşaklardır bu işi yapan bir ailenin yapma biçimi bu olduğu için ben belirtme gereği duymuştum.

UtkuMun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 23:05   #887
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
...
Örnek yine yukarda badem çiçeklerinden bal üretiminden bahsediliyor.İçanadolu için badem çiçeklerinden bal üretilemez.Çünkü arılar bahar ayında yavrular haziran ayı gibi bal üretimine başlar.
Sn. Avanos, badem yetiştirecekseniz 5 dönüme 1 kovan arı gelecek şekilde bahçenizde arı beslemek zorundasınız. Arı yoksa daha az badem alırsınız. Arı kovanınız varsa hem iyi badem alırsınız ham de bal alırsınız. Badem balı lafın kiriydi...

İç Anadolu' nun bir yerinde bademler çiçek açtığında arılar soğuktan dolayı kovanlarından çıkmıyorsa badem dikmeyeceksiniz. Bu doğanın bir kuralıdır. Zaten bu koşullarda 3 ya da 5 yılda bir bademlerinize soğuk vurur.

Ama şunu da yapabilirsiniz. Her 10 badem ağacından birini dölleyeci olarak da dikebilirsiniz.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 23:16   #888
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2012
Şehir: Darıca-Adıyaman-Malatya
Mesajlar: 155
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn. Avanos, badem yetiştirecekseniz 5 dönüme 1 kovan arı gelecek şekilde bahçenizde arı beslemek zorundasınız. Arı yoksa daha az badem alırsınız. Arı kovanınız varsa hem iyi badem alırsınız ham de bal alırsınız. Badem balı lafın kiriydi...

İç Anadolu' nun bir yerinde bademler çiçek açtığında arılar soğuktan dolayı kovanlarından çıkmıyorsa badem dikmeyeceksiniz. Bu doğanın bir kuralıdır. Zaten bu koşullarda 3 ya da 5 yılda bir bademlerinize soğuk vurur.

Ama şunu da yapabilirsiniz. Her 10 badem ağacından birini dölleyeci olarak da dikebilirsiniz.
Sn Halil Onen, o zaman sorum şu;

Bizim bahçemiz 2 sıra ferragnes ve bir sıra ferraduel olarak ekili bu durumda her 5 dk' da bir kovan arıya ihtiyacımız yok mu veya yok denecek kadar az mı?

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 23:34   #889
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Diğer konu kekik dikerek daha çok arı çekeceğimiz konusu.
Bu konuda denemeler varmı?
Fili durum akademik durumla çoğu zaman uyuşmuyor.
Bahçeye kekik diktiğimizde kekikler genelde nezaman çiçek açar.Bilmiyorum bu süre badem ağaçlarının çiçek açma zamanı ile uyuşuyormu?
.
Sn. Avanos, kekiklerin arı çekmediğini mi söylemek istiyorsunuz? Kekiklerin üzerinde arılar hiç görmediniz mi? Kekikli bal yemediniz mi?

Erkenci bademler kekik çiçeklenme dönemini yakalayamayabilir ama aynı zamanda çiçeklenme olur. İsterseniz size İzmir kekiğinden gönderebilirim.

Buraya kadar yazıştık, kekik sadece arılar gelsin de bademleri döllesin diye mi anlattık.

Bademlerin arasına kekik ekerseniz para kazanırsınız;

Bademlerin arasına kekik ekerseniz toprağınızda nematod zararı olamaz demişiz...

Olmaz; bunun için elinde belge _AR-GE_ çalışması var mı, derseniz bir üniversite hocası gibi yok derim. Onların elinde var mı size yok diyeceklerdir. Benimkisi tecrübedir, akademik durum değildir.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 23:34   #890
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Galeri: 4
(Arı, rüzgar gibi rastlantısal olmadığı için çiçeklerde bire bir çalışacak ve tozlanma da haliyle daha çok olacaktır. Hatta 5 dönüme bir kovan yerine 4 dönüme bir kovan daha faydalı olacaktır.

Kendine verimli olmayan türler için tozlayıcı çeşitler zorunludur.)

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 23:38   #891
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
.Arılar bademlerimizdeki çiçekleri gezmek yerine daha güzel kokan kekik çiçeklerini gezerse.
Bunlarıda göz ardı etmeyin derim.
Ne diyeyim şimdi...

Arı her çiçekten bal _ polen_ alır mı?

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 23:41   #892
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Galeri: 4
ABD'de badem bahçesi sahipleri kovan sahiplerine "para ödeyerek" bahçelerine kovan getirirler.

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 23:42   #893
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesavas Mesajı Göster
Sn Halil Onen, o zaman sorum şu;

Bizim bahçemiz 2 sıra ferragnes ve bir sıra ferraduel olarak ekili bu durumda her 5 dk' da bir kovan arıya ihtiyacımız yok mu veya yok denecek kadar az mı?
Sn Odeh iyi açıklamış, rüzgarın rastlantısına bırakmamak gerekir. Dölleyici yine dikmelisiniz ve yine arı kovanı koymalısınız ki en üst verimi yakalamanız gerekir.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 23:48   #894
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
ABD'de badem bahçesi sahipleri kovan sahiplerine "para ödeyerek" bahçelerine kovan getirirler.
Ben iki kilo bala anlaşıyorum. Daha doğrusu rüşvet veriyorlar. Yoksa arı kovanın kalsın arılarını bahçemden çıkar diyorum.

Eğer ağaçlarınızda zehirli ilaç kullanmıyorsanız_ bunu biliyorlarsa_ arıcılar sizi buluyor.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 08:41   #895
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2012
Şehir: Darıca-Adıyaman-Malatya
Mesajlar: 155
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Ben iki kilo bala anlaşıyorum. Daha doğrusu rüşvet veriyorlar. Yoksa arı kovanın kalsın arılarını bahçemden çıkar diyorum.

Eğer ağaçlarınızda zehirli ilaç kullanmıyorsanız_ bunu biliyorlarsa_ arıcılar sizi buluyor.
O zaman arıcıları beklemeye devam

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 10:36   #896
Ağaç Dostu
 
Avanos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: avanos
Mesajlar: 477
Sayın Halil Önen siz bir 100 dekar kekik dikin para kazanında bizede yol gösterin.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 11:25   #897
Ağaç Dostu
 
mrduran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
DİYARBAKIR, ELAZIĞ ve MARDİN İLLERİ BADEM AĞAÇLARINDA
ZARARLI Polydrosus roseiceps Pes. (COLEOPTERA:
CURCULIONIDAE)’NİN POPULASYON DEĞİŞİMİNİN
BELİRLENMESİ
Halil BOLU-İnanç ÖZGEN

http://ziraat.harran.edu.tr/zirfakde...0_%2043-47.pdf
===================


Türk. entomol. derg.
Diyarbakır, Elazığ ve Mardin İlleri badem ağaçlarında
zararlı Anthonomus türleri (Coleoptera:
Curculionidae= Hububat Hortumlu Böceği )’nin belirlenmesi ve Anthonomus
amygdali Hustache’nin populasyon değişimi∗
Halil BOLU-İnanç ÖZGEN
http://entomoloji.ege.edu.tr/files/A..._3_189-202.pdf
====================


BİTKİ KORUMA BÜLTENİ 2010
Diyarbakır, Elazığ ve Mardin illeri badem ağaçlarında zararlı Agrilus roscidus Kiesenwetter, 1857 (Coleoptera: Buprestidae)’un ergin popülasyon değişiminin belirlenmesi1
Halil BOLU İnanç ÖZGEN
http://www.bitkikorumabulteni.gov.tr...File/1306/1280

Araştırmaların bölgesel olduğuna dikkatlerinizi çeker sağlıklar dilerim.

Saygılarımla lütfen.

mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 12:13   #898
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2012
Şehir: Darıca-Adıyaman-Malatya
Mesajlar: 155
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sn. Avanos, kekiklerin arı çekmediğini mi söylemek istiyorsunuz? Kekiklerin üzerinde arılar hiç görmediniz mi? Kekikli bal yemediniz mi?

Erkenci bademler kekik çiçeklenme dönemini yakalayamayabilir ama aynı zamanda çiçeklenme olur. İsterseniz size İzmir kekiğinden gönderebilirim.

Buraya kadar yazıştık, kekik sadece arılar gelsin de bademleri döllesin diye mi anlattık.

Bademlerin arasına kekik ekerseniz para kazanırsınız;

Bademlerin arasına kekik ekerseniz toprağınızda nematod zararı olamaz demişiz...

Olmaz; bunun için elinde belge _AR-GE_ çalışması var mı, derseniz bir üniversite hocası gibi yok derim. Onların elinde var mı size yok diyeceklerdir. Benimkisi tecrübedir, akademik durum değildir.

Benim aklıma takılan soru şu ferragnes ve ferraduel ile ( bizim çeşitler olduğu için yazıyorum) veyahut bir başka çeşit hangi kekik türü ile aynı çiçeklenme donemine sahip? Uygulama yapan arkadaşlar varsa görüşleri nedir?

Malum bademde çeşitlere göre çiçeklenme çok uzun bir zaman aralığına yayılmakta ve muhtemelen kekik bitkisi için de aynısı söz konusudur. O zaman hangi çeşit hangisine denk gelir?

Sn Avanosun dediği tam olarak aynısıymış şimdi anladım


Düzenleyen yesavas : 19-02-2012 saat 12:15 Neden: Benzer yazıdan dolayı ekleme..
yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 13:18   #899
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Sayın Halil Önen siz bir 100 dekar kekik dikin para kazanında bizede yol gösterin.
Sn. Avanos, ben 100 dönüm yeriniz var da kekik ekin para mı kazanın dedim. 10 basamak yukarı çıkın bakın bakalım.

Ben bardağın yarısı dolu mu dedim ki_ siz yarısı boş diyorsunuz?

100 dönümünüz varsa_ ki Allah daha çok versin_ badem dikeceğim dediniz. İçine kekik de ekerseniz toprağınızda zararlı nematod olmaz, bademden, kekikten, baldan para kazanırsınız dedim.

Bunu neresine itiraz ediyorsunuz anlamadım gitti...

Ayrıca şunu da belirteyim, komşu köylerimizden Menemen' in Görece köyü merasına, Özel idare ve İzmir Büyük şehir belediyesi yardımlarıyla 800 dekara kekik ekti ve organik pazarlarda satıyor para kazanıyor.

Bu örneği sizde böyle yapın diye vermedim.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2012, 13:29   #900
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Galeri: 4
Sayın yesavas,

Kekiğin, Ferragnes ve Ferraduel'in çiçeklenme zamanlarını belirlemenizin en doğru yolu bir miktar kekik ekimi yapıp, fidanlarınızın çiçeklenme zamanlarıyla karşılaştırmanız. Çünkü gördüğüm kadarı ile mikroklima belgede yazan tarihleri ileri ya da geri değiştiriyor.

Elimdeki araştırmalardan bir örnek vermek gerekirse, örneğin Ferragnes için: 5 Mart'tan 27 Mart'a kadar tarihler belirlenmiş. (Yalova, Gaziantep ve Fransa'daki birkaç bahçenin tarihleri)

E bir de mevsimlerde gördüğümüz kaymalar sözkonusu... Bu nedenle 10 yıl öncesinin araştırmasındaki çiçeklenme tarihleri bile sizin bahçeniz için farklılık gösterebilir.

En sağlamı birebir kendi bahçenizde küçük bir deney alanı oluşturmanız...

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025