agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)

Beğeni Düzeni418Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-02-2012, 18:03   #811
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2011
Merhaba arkadaşlar bazı badem fidanı üreticileri ve işin otoriteleri 1000m sonra badem fidanı tomurcuklarında, dallarında soğuk zararı olacağını ve yazın sıcaklığı karşılayamadığından olgunlaşma gecikeceğini, meyve kalitesinde düşüş olacağını ve ekonomik ürün elde edilemeyeceğini söylüyorlar.sizin yorumlarınız nedir? Teşekkür ederim. Iyi günler. konya ortalama sıcaklık. http://www.mgm.gov.tr/veridegerlendi...k.aspx?m=KONYA

KONYALI42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 19:22   #812
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-02-2012
sayın odeh

Verdiğiniz bilgiler teknik olarak biraz korkuttu ama sağolun. peki 10 dönüm kadar bir alan da ticari olarak başlamak konusunda ne önerirsiniz? Teşekkürler.

tarhanbaydar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 19:28   #813
Yeni Üye

Üstadlar, birde arazinin genel bir fizibilitesi ve teknik destek kousunda kimler yardımcı olabilmekte ya da kimlerin yanında kısa ziyaret ile işi biraz olsun gözlemleme imkanı bulabilirim? Bu konuyu birazda utanarak yazıyorumkusura bakmayın lütfen. ustalar hiç bişey bilmeyeni sevmeyebilirler

Eski 06-02-2012, 19:56   #814
-

Giriş Tarihi: 17-08-2010
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarhanbaydar Mesajı Göster
Verdiğiniz bilgiler teknik olarak biraz korkuttu ama sağolun. peki 10 dönüm kadar bir alan da ticari olarak başlamak konusunda ne önerirsiniz? Teşekkürler.
10 dönümde, örnegin ceviz -koşullar uygunsa- servet kazandırmaz ancak gelecek için büyük tecrübe kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 20:01   #815
-

Alıntı:
arazinin genel bir fizibilitesi ve teknik destek kousunda kimler yardımcı olabilmekte ya da kimlerin yanında kısa ziyaret ile işi biraz olsun gözlemleme imkanı bulabilirim
Fizibilite yapabilecek tek kişi kanaatimce kendinizsiniz. İnternette bulacağınız bazı fidancıların yayınladıkları bilgilere fizibilite noktasında itibar etmeyin.

Teknik olarak dediğim gibi ziraat ve orman mühendisleri ile kişisel tecrübesi olan kendisi amatör ama görüşü profesyonel girişimcilerden faydalanmalisiniz. Bilim şart.

Eski 06-02-2012, 20:59   #816
-

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=908558

Eski 06-02-2012, 22:16   #817
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KONYALI42 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar bazı badem fidanı üreticileri ve işin otoriteleri 1000m sonra badem fidanı tomurcuklarında, dallarında soğuk zararı olacağını ve yazın sıcaklığı karşılayamadığından olgunlaşma gecikeceğini, meyve kalitesinde düşüş olacağını ve ekonomik ürün elde edilemeyeceğini söylüyorlar.sizin yorumlarınız nedir? Teşekkür ederim. Iyi günler. konya ortalama sıcaklık. İl ve İlçelerimize Ait İstatistiki Veriler- Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Rakımın 1000 metre olduğu yerlerde genelde ağaç dallarının donması zor.pek karşılanılan sorunlardan değildir.Yaz sıcaklıklarının yetersiz olmasındna dolayı olgunlaşmanın olmadığı bademde görülmemiştir.1000 metre için değilde kış sıcaklıklarının çok düştüğü yerlerde cevizde güz soğukları olur.Gözlerde ve ceviz filiz uçlarında kurumalar olur.Bademin en büyük risk, erkek çiçek açması bunun sonucu çiçek veya küçük meyvelerin donmasıdır.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 22:18   #818
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Arkadaşlar çok fazla kişiye sorunca sanmayınki doğru bilgiye ulaşırız emin olun bilgi karışıklığı ile karşı karşıya kalırsınız.

Eski 06-02-2012, 23:11   #819
-

1000 mt rakımda bulunduğu yerin mevsimsel faktörleri güneşlenme, soğuklanma, don, uzun yıllar ısı alt ve üst sınırlarını meteorolojiden alınız, badem ağacının ticari veriminin en yüksek olduğu yerlerin ortalamalarıyla karşılaştırınız. Sonuç her ne ise doğru olan odur. Toprak da keza...

Kütahya'da muz yetişmez denirse olmaz, belki on yılda bir, o da ölmezse ürün verebilir, kimbilir...
Badem ve Zeytin gibi konularda da en çok düşülen Hata budur. Her yerde olur bakım istemez su istemez efsaneleri... Olur da ticari kıymeti olur mu merak edilmez. 610 mt ( yanlış hatırlamıyorsam) den sonra zeytindeki verim düşüşü barizdir, ancak görmezden gelinilir..,

Kısaca soru hatalı olmasın?
"Ticari olarak badem yetiştirmek icin 1000 rakım uygun mudur, verim ve risk ne olur" diye sorulsa alınacak yanıtın gerçekçiliği tartılabilir.

Eski 06-02-2012, 23:18   #820
-

Kişisel bilgi ve kanaatimce, 1000 mt rakımda ticari değeri olan bir badem bahçesi kurmak imkansızdır.

Yalnız lütfen dikkat, yetişmez demedim, ticari değer taşımaz dedim...

Eski 07-02-2012, 08:24   #821
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Rakımın 1000 metre olduğu yerlerde genelde ağaç dallarının donması zor.pek karşılanılan sorunlardan değildir.Yaz sıcaklıklarının yetersiz olmasındna dolayı olgunlaşmanın olmadığı bademde görülmemiştir.1000 metre için değilde kış sıcaklıklarının çok düştüğü yerlerde cevizde güz soğukları olur.Gözlerde ve ceviz filiz uçlarında kurumalar olur.Bademin en büyük risk, erkek çiçek açması bunun sonucu çiçek veya küçük meyvelerin donmasıdır.
Sayın Avanos bir meteoroloji mühendisidir. Yukarıda yazdıklarına harfiyen katılıyorum.
Kendi bahçesi de yaklaşık 1.000 metre rakımda. Benin kendi bahçem 1.115 metre yükseklikte. Önceki sayfalarda Sayın Avanos'un bir iletisi vardı 1.400 metrede bile bademden istikrarlı ürün alınabiliyor.

Yüksek rakımlarda diğer çeşitler de olabilir. Ancak geççi çeşitleri tercih etmek daha garantili olabilir. Ferragnes gibi geççi çeşitler tercih edilmelidir. Ferrragnes neredeyse Mayıs ayı başında yaprak açıyor.Bunu kendi bahçemde gözlemledim. Ayrıca gerektiği durumlarda fidanlara geciktirici bulamaçlar verilebilir. Ağaç gövdeleri sönmüş kireçle badana yapılabilir. Bu şekilde dikmeler-ağaçlar 1-2 hafta daha geç uyanabiliyor.

Ben de çok fazla kişiye danışılmaması, teorik bilgilerle kafa karıştırılmaması kanaatindeyim.

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 08:39   #822
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
Üstadlar, birde arazinin genel bir fizibilitesi ve teknik destek kousunda kimler yardımcı olabilmekte ya da kimlerin yanında kısa ziyaret ile işi biraz olsun gözlemleme imkanı bulabilirim? Bu konuyu birazda utanarak yazıyorumkusura bakmayın lütfen. ustalar hiç bişey bilmeyeni sevmeyebilirler

Sayın tarhanbaydar, en iyisi bu başlığı ilk sayfadan; ilk mesajdan başlayarak tamamen okuyun. 28 Sayfa ileti yazılmış. Kafanızdaki pek çok soru işaretinin yok olacağına garanti verebilirim.

Saygılar...

Eski 07-02-2012, 19:33   #823
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2011
değerli arkadaşlar çok teşekkür ederim tecrübelerinizi yansıttığınız için. galiba benim sorum eksik anlaşılmış 1000metreden sonra badem yetiştiriciliğini sormuştum. konya merkez 1016 rakım. benim kendi arazim ise 1400 metrede bu sorunlar ile karşılaşabilirmiyim.açık kök **** tüplü fidan hangisini tavsiye edersiniz? (muğla sıcaklık ortalası ile konyanın sıcaklık ortalamaları ise muğla konya dan 3-4 derece daha sıcak). şimdiden çok teşekkür ederim.

konya İl ve İlçelerimize Ait İstatistiki Veriler- Meteoroloji Genel Müdürlüğü İl ve İlçelerimize Ait İstatistiki Veriler- Meteoroloji Genel Müdürlüğü muğla

KONYALI42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 21:51   #824
-

Mâdem ki ümitvâr bakış açısını korumak lâzım, küçük bir bütçe ile arazinin bulunduğu konum için 10-15 yıllık meteorolojik verileri alınız (mikro ölçekte bölgenizi net görebilmek için) ve su kaynağı olanaklarınızı netleştirip değerlendiriniz. Bu rakımda su kaynağı riske girebilir çünkü...

Bunlar olumlu ise toprak analizinin ardından fidan konusuna girmenizde fayda görüyorum.

Eski 07-02-2012, 22:27   #825
Yeni Üye

Sayın tamtutulma, cevaplanmış soruları sordum sanırım, kusura bakmayın biraz daha ders çalışayım.

Eski 09-02-2012, 06:46   #826
Yeni Üye

sayın Tamtutulma yazdığınız gibi tüm forum sayfalarını okudum gerçekten mühim deneyimler üyelerce paylaşılmış teşekkürler. Benim sorum şuolacak: havalar ısındığında bademlikleri gezmek için işimden fırsat bulduğumda bahçe sahiplerinden nasıl müsade alaırım. forum üyelerine yazdığımda bana randevu verirler mi? Bir de sayın Avanos un başına gelen soruşturmaya canım sıkıldı, sanırım Aizi Nesin yaşasaydı bunları da yazardı, sevemeyenlerde hep aynı şeyi yazıyor diyerek eleştirirlerdi...Oysa biz ilerelemiyoruz demezledi malesef....Eeee iki ayaklı ile mücadele en zoru sanırım...

Eski 09-02-2012, 10:22   #827
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
sayın Tamtutulma yazdığınız gibi tüm forum sayfalarını okudum gerçekten mühim deneyimler üyelerce paylaşılmış teşekkürler. Benim sorum şuolacak: havalar ısındığında bademlikleri gezmek için işimden fırsat bulduğumda bahçe sahiplerinden nasıl müsade alaırım. forum üyelerine yazdığımda bana randevu verirler mi? Bir de sayın Avanos un başına gelen soruşturmaya canım sıkıldı, sanırım Aizi Nesin yaşasaydı bunları da yazardı, sevemeyenlerde hep aynı şeyi yazıyor diyerek eleştirirlerdi...Oysa biz ilerelemiyoruz demezledi malesef....Eeee iki ayaklı ile mücadele en zoru sanırım...
Sayın tarhanbaydar, badem bahçelerini ziyeret etmek için deneyimli arkadaşımız Sayın Avanos ile irtibat kurun. O size ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi verecektir. Kendisi önemli bademliklerin çoğunu ziyaret etmişti. Ben buradaki bir kaç küçük bahçe dışında her hangi bir ziyarette bulunamadım.

Buradaki üye arkadaşlara da ileti yazın, görüşün. Kimsenin " Gelme, bahçemi göstermem." diyeceğini sanmıyorum.

Sevgili Avanos'un başına gelenler gerçekten hem gülünç; hem de acı. Benzer bir olayda Tema Vakfı bünyesindeki çalışmalarımızda bizim de başımıza geldi. Bunlar Türkiye'nin acıları. Nato-Mermer kafalı bürokratlarla mücadele işimizin ayrılmaz bir parçası. Ama bunlar sakın sizi yıldırmasın.

Saygılar...

Eski 09-02-2012, 19:29   #828
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma Mesajı Göster
Sayın tarhanbaydar, badem bahçelerini ziyeret etmek için deneyimli arkadaşımız Sayın Avanos ile irtibat kurun. O size ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi verecektir. Kendisi önemli bademliklerin çoğunu ziyaret etmişti. Ben buradaki bir kaç küçük bahçe dışında her hangi bir ziyarette bulunamadım.

Buradaki üye arkadaşlara da ileti yazın, görüşün. Kimsenin " Gelme, bahçemi göstermem." diyeceğini sanmıyorum.

Sevgili Avanos'un başına gelenler gerçekten hem gülünç; hem de acı. Benzer bir olayda Tema Vakfı bünyesindeki çalışmalarımızda bizim de başımıza geldi. Bunlar Türkiye'nin acıları. Nato-Mermer kafalı bürokratlarla mücadele işimizin ayrılmaz bir parçası. Ama bunlar sakın sizi yıldırmasın.

Saygılar...
Sayın Tarhanbadar benim bahçemi bahar araziye girilecek hale geldikten sonra her zaman gezebilirsiniz.

Eski 11-02-2012, 11:19   #829
Yeni Üye

Sayın Tamtutulma ve Asayın Avanos, teşekkürler. Umarım bahar aylarında badem bahçelerinide görür, iştahımı daha da kabartırım. sanırım bu işi ufak çaplı olarak başlayarak deneyimleyeceğim. Bozburun da uygun fiyata araziler bakıyorum. Devletten kiralama işinide o tarafa gidince araştıracağım. Fiyat uygun bir yer bulursama satınalma da yapabilirim. O bölgede nurlu badem mi? yoksa sizin bölgenizde yetiştirdiğinizgeçci ve daha sert kabuklu çeşitleri mi? tercih etmeliyiz? Bu konuda net bir karar oluşturamadım. yapabileceğim ölçü en fazla 10 dönüm kadar olabilecek. daha fazlası mümkün görünmüyor. bir de yerel olarak bilgi desteği alabileceğim nere ya da kimleri önerirsiniz? Tabii tanıdığınız kimseler varsa. Tekrar teşekkürler.

Eski 14-02-2012, 15:44   #830
-

Aşağıdaki makale, GF677 anacı üzerine aşılı badem fidanı dikmeyi planlayan yetiştiricilere Kök Ur Nematodları ve Mikoriza (Mycorrhiza) konusunda ek bilgiler sağlayabilir. Bu düşünceyle makaleyi paylaşamak istiyorum.

(İntenette ücretsiz OCR yapılarak Word belgesi haline getirebilirsiniz.)

Mycorrhiza and Root Knot Nematodes GF677

Eski 15-02-2012, 09:19   #831
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2012
Alıntı:
Sayın Tamtutulma ve Asayın Avanos, teşekkürler. Umarım bahar aylarında badem bahçelerinide görür, iştahımı daha da kabartırım. sanırım bu işi ufak çaplı olarak başlayarak deneyimleyeceğim. Bozburun da uygun fiyata araziler bakıyorum. Devletten kiralama işinide o tarafa gidince araştıracağım. Fiyat uygun bir yer bulursama satınalma da yapabilirim. O bölgede nurlu badem mi? yoksa sizin bölgenizde yetiştirdiğinizgeçci ve daha sert kabuklu çeşitleri mi? tercih etmeliyiz? Bu konuda net bir karar oluşturamadım. yapabileceğim ölçü en fazla 10 dönüm kadar olabilecek. daha fazlası mümkün görünmüyor. bir de yerel olarak bilgi desteği alabileceğim nere ya da kimleri önerirsiniz? Tabii tanıdığınız kimseler varsa. Tekrar teşekkürler.
Sn Tarhanbayadar bizim bahçede havalar düzelince gezebileceğiniz bahçeler arasında olabilir. Yalnız şu varki Malatyaya gelmenizi sizi orada ağırlamayı rica ederiz..

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 09:29   #832
Ağaç Dostu

Bu arada belirtmek isterim ki bizim bahçemizde yaklaşık 1300-1400 rakım değerlerinde yüksek olması ve soğuk iklim bölgesi olmasından dolayı ferragnes ve ferraduel dikimi yapmıştık. Bu sene ürün bekliyoruz inşallah görelim nasıl olacak...

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 10:14   #833
Ağaçsever

obay's Avatar

Giriş Tarihi: 27-08-2009
Sayın tarhanbaydar, yolunuz düşerse bizim bahçemizi de görebilirsiniz.

obay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 22:33   #834
Yeni Üye

badem dostlarına bir sorum olacak, kayalık bölgelerde badem yetişir mi?

acemi ve çiftçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 22:39   #835
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi ve çiftçi Mesajı Göster
Yetişir...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 22:50   #836
-

Sayın Önen'in izniyle eklemek istiyorum...

Seçeceğiniz badem fidanının aşılı olduğu anacın nitelikleri, kök yapısı ve toprağın yapısı ile bu yapıya uyumu (mesela kireçlilik) hatta patojenlere dayanımı (örnegin farklı nematodlara direnci) ve erken ve geç don koşullarınız göz önünde bulundurulursa uygun olacaktır.

Eski 15-02-2012, 23:04   #837
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Sayın Önen'in izniyle eklemek istiyorum...

Seçeceğiniz badem fidanının aşılı olduğu anacın nitelikleri, kök yapısı ve toprağın yapısı ile bu yapıya uyumu (mesela kireçlilik) hatta patojenlere dayanımı (örnegin farklı nematodlara direnci) ve erken ve geç don koşullarınız göz önünde bulundurulursa uygun olacaktır.
Evet badem toprağı ve havayı sevecek, diğer adıyla; bir çok ağaca göre seçici davranıyor.

Acami çiftci, o Kadar acemi değil badem ağaçları var. Kayalık yer deyince toprak yapısını da biliyor olamalı.

Patojen veya nematot için ben Nogal kullandım hiç bir sorunum olmadı. Açık kök dikimde _eğer çok sayıda 50 ağaç ve üzeri_ mutlaka kullanılmalı.

Teşekkürler Sn. Odeh

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 23:19   #838
-

Rica ederim... Son bir haftada okuduğum (forumun ilgili konularının neredeyse tamamı ve) 500 sayfadan fazla makaleden sonra fidan dikecektim, biyolog mu olacağım şüphesi taşımaya başladım.

Harika bilgiler ve sizlerden yürüttüğüm bedava tecrübeleri mayalayınca dersini anlamış bir çırak olarak yazmış bulunduk işte!

Bu vesile ile EM, Hümas, mikoriza gibi konuları keşfetmeme neden olan foruma teşekkür ederim.

Eski 16-02-2012, 08:32   #839
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi ve çiftçi Mesajı Göster
Kural olarak yetişir. Bademin hızlı gelişip ürüne yatması için hızlı kök yapması gerekir. Kayalık alanlarda kök yapma olayı yavaşladığı için ağacın gelişimi ve ürüne yatması gecikiyor.

Geçtiğimiz hafta "Kökler santimetrekareye 5-15 kg basınç uygular." şeklinde bir makale okumuştum. Ayrıca köklerin salgıladığı bir takım kimyasallar da kayaları parçalayıp köklerin daha derinlere gitmesine yardımcı oluyor.

Kendi arazimde yaklaşık 2 dekar arazide benzer bir sorun var. Kimi yerlerde 20 cm toprağın altı tüf (kaya). Kimi yerlerde toprak hiç yok. Yaklaşık 70- 80 badem ağacından mahrum olmam söz konusu.

Araştırmalara başladım. Nette kayaların yapıları, yıpranmaları vs makale aradım. Ancak pek bir şey bulamadım.
Epey kafa yordum, şöyle bir yöntem uygulamaya başladım; bir hilti ve jeneratör aldım. Kayalara 1 metre çapında, 1,20-1,40 m derinliğinde çukurlar açıyorum. Açtığım çukurların içerisine su, kar, buz dolduruyorum. Havalar zaten soğuk olduğu için sürekli bir "erime-donma eğrisi" seyrediyor. Bu şekilde Mart ortaları-sonuna kadar kayaya açtığım çukurların içlerinde bayağı bir yıpranma olacak. Dikmelerimi diktikten sonra düzenli sulama ve gübreleme ile köklerin güçlü olması için çalışacağız.

Bu arada bu sorunu ceviz konusunda otorite olan birine ilettim. Kendisi " Bunun zor bir konu olmadığını, betonu bile yıpratıp üzerinde fidan yetiştirebileceğimizi" söyledi. Kireç çözücü ve benzeri kimyasalları kullanacakmışız. Ancak " Senin arazinin toprak analizi ve PH değerlerini görmem gerek.Ph değerini yükseltirsek fidanların asla büyümez.Çok dikkatli kullanmalıyız." dedi. Bu konunun ayrıntılarını öğrendiğimde sizinle paylaşırım. Açtığım çukurların hafta sonu araziye gidebilirsem fotoğraflarını çekip burada paylaşırım.

Diğer bir nokta ise hümik asitin kayaları parçaladığı. Abartmamak şartıyla damla sulamama katıyorum.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa burada deneyimlerini, bilgilerini bizimle paylaşsın. Bilgiler paylaşıldıkça büyür.

Saygılarımla...

Düzenleyen Tamtutulma : 16-02-2012 saat 15:59
Eski 16-02-2012, 08:56   #840
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Aşağıdaki makale, GF677 anacı üzerine aşılı badem fidanı dikmeyi planlayan yetiştiricilere Kök Ur Nematodları ve Mikoriza (Mycorrhiza) konusunda ek bilgiler sağlayabilir. Bu düşünceyle makaleyi paylaşamak istiyorum.

(İntenette ücretsiz OCR yapılarak Word belgesi haline getirebilirsiniz.)

Mycorrhiza and Root Knot Nematodes GF677

Bizim İngilizce yarım yamalak. Bu makaleyi Türkçeye çevirmeniz mümkün mü ?

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025